Découvrez les soins aurvédiques

Ayurveda behandelingen

Ontdek de verschillende ayurvedische behandelingen

Ayurveda behandelingen: foto's en informatie

Een Ayurvedakuur is een gezondheidskuur conform de eeuwenoude leer van de Ayurveda.

De naam «Ayurveda» is samengesteld uit de woorden «Ayur» dat leven betekent en «Veda» wetenschap. Ayurveda staat dus voor «Wetenschap van het leven», een traditionele, holistische natuurgeneeskunde die lang geleden ontstaan is in India. Een Ayurvedakuur is een individuele, strikt persoonlijke kuur die wordt afgestemd op het metabolisme en de behoeften van de gast. Voor dit doeleinde ondergaat elke gast een aanvangsgesprek met een gespecialiseerde arts van het Ayurvedisch centrum waar hij verblijft en na een onderzoek wordt een behandelplan opgesteld.

Dit plan bestaat uit diverse Ayurvedische behandelingen waarvan sommigen specifiek gericht zijn op bepaalde delen van het lichaam voor ontspanning en anderen zijn expliciet voor het behandelen van pijn of ziekte. Meer en meer Europeanen bezoeken jaarlijks Ayurvedahotels in India of op Sri Lanka om een kuur van twee, drie of vier weken te ondergaan en ontdekken het wonderbaarlijke gevoel van welzijn dat dit eeuwenoude zorgsysteem biedt.

Op deze pagina ziet u de belangrijkste Ayurvedische behandelingen die worden aangeboden gedurende onze reizen. Aarzel niet om meer informatie op te doen door onze SpaDreams Ayurvedabrochure te raadplegen of door te kijken op de pagina ‘Het verloop van een ayurvedakuur’.

Wanneer u klaar bent om u in het avontuur te storten zijn wij u met plezier van dienst bij het vinden van het ideale verblijf voor uw persoonlijke Ayurvedakuur.

Ayurvedisch onderzoek

Life Ayurveda Resort Sri Lanka SpaDreams diagnostic ayurvédique
Ayurvedisch onderzoek in Life Ayurveda Resort - partner van SpaDreams op Sri Lanka

Een Ayurvedakuur begint met een consult bij de Ayurveda arts. Er wordt gesproken over uw algehele gezondheidstoestand en wat u concreet van een kuur verwacht. Vaak wordt een polsdiagnose gebruikt teneinde het constitutietype te bepalen evenals het evenwicht tussen de dosha’s. 

Shirodhara

Shirodhara Cure ayurvédique SpaDreams

Shirodhara staat voor het druppelen van olie op het voorhoofd en is waarschijnlijk de meest bekende Ayurvedische behandeling. Het wordt uitgevoerd met een speciale melange van olie en kruiden. De recepten kunnen variëren, sommigen zijn al meer dan 2000 jaar oud. Het voortdurende druppelen dient het zenuwstelsel te kalmeren en stress te verminderen en kan eveneens hoofdpijn verlichten. Het wordt vaak gecombineerd met een massage van het hoofd.

Ayurvedische baden

Bain ayurvédique Life Ayurveda Resort
Een bloemenbad in Life Ayurveda Resort

Het doel van deze Ayurvedische behandeling is niet moeilijk te raden wanneer u het ontspannen gezicht op deze foto bekijkt. De Ayurvedische baden worden ingezet om de spieren los te maken en het lichaam te ontspannen en te revitaliseren. Vaak worden bloemen aan het water toegevoegd evenals kruiden en oliën. De warmte en de aroma’s doen de rest.

Behandelingen van het hoofd

Soin ayurvédique de la tête - Cure ayurvédique

De Ayurvedische behandelingen voor het hoofd zijn veelzijdig. U heeft shirodhara hier boven al ontdekt maar er zijn ook andere type behandelingen met oliën en kruiden zoals u hier rechts kunt zien. Er zijn talrijke hoofdmassages in liggende en zittende positie. Twee bekende namen van Ayurvedische behandelingen van het hoofd zijn Shiroabhyanga (massage) en Shirovasti (oliebehandeling).

Ayurvedische maskers

Masque ayurvédique - Cure ayurvédique

Voor de gezichtsmaskers wordt binnen de Ayurveda onder andere medicinale klei, oliën, kruiden en andere natuurlijke ingrediënten gebruikt. Ze kalmeren de huid en kunnen een groot aantal bijkomende effecten hebben zoals revitalisatie, verjonging en detox. De recepten variëren enorm. De toepassing is gelijk aan die van klassieke schoonheidsmaskers.

Pakkingen

Enveloppements et gommaes ayurvédiques

Binnen de Ayurveda kennen we ook wraps en scrubs. Voor Ayurvedische behandelingen zijn er een groot aantal ingrediënten die hiervoor kunnen worden gebruikt maar de primaire bestanddelen zijn kruiden en oliën. De pakkingen omvatten het gehele lichaam of slechts een gedeelte ervan, afhankelijk van het doel van de behandeling, maar de ingrediënten zijn altijd natuurlijk.

Oliebehandelingen

Soins ayurvédiques aux huiles

Er zijn talrijke toepassingen met olie binnen de Ayurveda. Bij sommige daarvan wordt de olie slechts op een deel van het lichaam toegepast en daarna ingemasseerd. Soms worden dikke pasta’s gebruikt om de circulatie van de olie te controleren (zie boven). De klassieke Ayurvedische massage staat bekend onder de naam «Abhyanga» en wordt vaak uitgevoerd met warme olie. Olie wordt in het algemeen op waarde geschat als drager van geneeskrachtige substanties en voor elke dosha zijn er speciale oliesoorten.

Pinda Sveda

Pinda Svelda - cure ayurvédique SpaDreams

De befaamde kruidenstempelmassage wordt «pinda sveda» genoemd. Het bestaat uit een kruidenmengsel van verschillende aroma’s. Vaak wordt Pinda Sveda toegepast als gesynchroniseerde massage of vier handenmassage. Pinda Sveda wordt nogal eens uitgevoerd na een volledige lichaamsmassage. Het doel van deze Ayurvedische behandelingen is de gast te laten zweten. De warme stempels openen de huidporiën zodat die de geneeskrachtige substanties kunnen opnemen.

Yoga

Yoga - le sport de la cure ayurvédique

Yoga wordt ook wel « Ayurvedische sport» genoemd. Deze oude discipline wordt beoefend gedurende een Ayurvedakuur, vaak op dagelijkse basis. Yoga is bedoeld om het lichaam flexibel te maken, om de spieren los te maken en ze te versterken door ze gecontroleerd te gebruiken. Zelfs Ayurvedische kuurgasten die nooit eerder aan yoga hebben gedaan of die problemen hebben met flexibiliteit kunnen de eenvoudige oefeningen uitvoeren teneinde het evenwicht van het lichaam te verbeteren. Voor de liefhebbers van yoga is een Ayurvedakuur de ideale gelegenheid om deze beheersing uit te oefenen in een authentieke omgeving.

Meditatie

Méditation cure ayurvédique

In de verschillende Ayurvedische kuurarrangementen wordt meditatie op verschillende wijze aangeboden. Soms dagelijks, soms één keer per week. Meditatie wordt gebruikt voor de ontspanning van de geest. Terwijl u mediteert leert u los te laten en u volledig op uw lichaam te concentreren. U zult individuele sessies en sessies in groepsverband voorbij zien komen. Van bijzonder belang zijn houding en ademhalingstechniek.

De beste locaties voor uw perfecte Ayurvedakuur

SpaDreams, reisorganisatie – expert in Ayurveda

Wij, van SpaDreams, kunnen bogen op een jarenlange ervaring als het gaat om Ayurvedakuren. Wij bieden in sommige van onze hotels al sinds de jaren ’90 Ayurvedakuren aan. Met ons kunt u zeker zijn van deskundige adviezen en een hoogwaardige dienstverlening voor, tijdens en na afloop van uw Ayurvedakuur. 

Ons Ayurveda aanbod

Meer informatie vindt u in onze Ayurveda brochure.

Boek een Ayurvedakuur bij SpaDreams

contacter SpaDreams - expert en Ayurveda

Bij verdere vragen over Ayurvedische behandelingen en boekingen staan wij van maandag tot en met vrijdag voor u klaar: stuur een mail naar info@spadreams.nl.

Populaire hotels voor een Ayurvedakuur

Onze 8 Ayurvedacategorieën: bekijk ons aanbod

Stel hier uw perfecte Ayurvedakuur samen