Découvrez les soins aurvédiques

Ayurveda behandelingen

Ontdek de verschillende Ayurveda behandelingen

Welkom in de wereld van Ayurveda

Met meer dan 40 jaar ervaring is SpaDreams uw specialist voor Ayurveda gezondheidsvakanties. Kies uit meer dan 70 vertrouwde Ayurveda hotelpartners en ervaar de authentieke Ayurveda. Zodra u een Ayurveda hotel heeft gevonden dat aan uw persoonlijke behoeften voldoet, kunt u via onze website reserveren. Of neem direct contact met ons op: wij zijn er om u te helpen uw perfecte vakantie te vinden.

Kom meer te weten over onze meest populaire Ayurveda programma's, Ayurveda en de verschillende behandelingen.

Boek mijn Ayurvedakuur  Leer meer over de behandelingen   FAQ: Ayurveda


Ik wil mijn Ayurveda-programma boeken

Als u nog steeds niet zeker bent over uw ideale accommodatie en het type verzorging, dan zijn we hier om u te helpen. Begin nu met uw Ayurveda-reis en laat u inspireren bij het boeken van uw perfecte Ayurveda-ervaring op een van onze droomlocaties.

      

 

 

 

 

                        

Leer meer over Ayurveda behandelingen

Een Ayurvedakuur is een gezondheidskuur conform de eeuwenoude leer van de Ayurveda. De naam «Ayurveda» is samengesteld uit de woorden «Ayur» dat leven betekent en «Veda» wetenschap. Ayurveda staat dus voor «wetenschap van het leven», een traditionele, holistische natuurgeneeskunde die lang geleden ontstaan is in India. Een Ayurvedische therapie is een individuele, strikt persoonlijke kuur die wordt afgestemd op het metabolisme en de behoeften van de gast. Voor dit doeleinde ondergaat elke gast een aanvangsgesprek met een gespecialiseerde arts van het Ayurvedisch centrum waar hij verblijft en na een onderzoek wordt een behandelplan opgesteld.

Dit plan bestaat uit diverse Ayurveda behandelingen waarvan sommigen specifiek gericht zijn op bepaalde delen van het lichaam voor ontspanning en anderen zijn expliciet voor het behandelen van pijn of ziekte. Meer en meer Europeanen bezoeken jaarlijks Ayurvedahotels in India of op Sri Lanka om een kuur te ondergaan en ontdekken het wonderbaarlijke gevoel van welzijn dat dit eeuwenoude zorgsysteem biedt.

Op deze pagina ziet u de belangrijkste Ayurvedische therapieën worden aangeboden gedurende onze reizen. Aarzel niet om meer informatie op te doen door onze SpaDreams Ayurvedabrochure.


Diagnose

Een Ayurvedakuur begint met een consult met de Ayurveda arts. De gasten bespreken de symptomen en hun verwachtingen van de behandeling met de arts.
Vaak wordt de polsdiagnose gebruikt om de type van de constitutie en het evenwicht van de doshas te bepalen.

Ayurvedic Diagnosis
Ayurveda diagnose in Life Ayurveda Resort - SpaDreams partner in Sri Lanka
Masaje Ayurveda con Aceite

Abhyanga

Ayurveda geneeskunde is sterk afhankelijk van het gebruik van oliën en herkent ze als dragers van geneeskrachtige stoffen. Aan elke Dosha worden specifieke oliën toegekend. Oliën kunnen worden toegepast op bepaalde lichaamsdelen of op het hele lichaam. De traditionele Ayurveda massage met warme oliën wordt Abhyanga genoemd.

Shirodhara

Shirodhara (shiro-voorhoofd, dhara-flow) is een Ayurveda applicatie waarbij olie op het voorhoofd wordt gegoten en wordt erkend als de bekendste Ayurveda behandeling. Het wordt uitgevoerd met een speciaal mengsel van olie en kruiden. De recepten variëren en sommige zijn meer dan 2000 jaar oud! De hoofdmassage en continue oliestroom kalmeren het zenuwstelsel, verminderen stress en verlichten hoofdpijn.

Ayurveda Oil Forehead Treatment
Netra Basti

Netra Basti

Volgens Ayurveda zijn de ogen verbonden met de zon, dus om oogklachten te verzachten, moet de Pitta Dosha in balans worden gebracht. Tijdens een Netra Basti behandeling wordt de gehele oogkas gebaad in een plas warme ghee, die een voedende werking heeft en helpt bij het kalmeren van jeukende ogen. De behandeling duurt meestal tussen de 5 en 20 minuten.

Pinda Sveda

Massages met warme katoenen zakken gevuld met kruiden worden Pinda Sveda genoemd. Ze worden vaak uitgevoerd door gelijktijdig twee zakken aan beide zijden van het lichaam aan te brengen, zoals weergegeven in de afbeelding. Soms worden vier handen gebruikt om een volledige lichaamsmassage te geven. Het doel van deze Ayurveda-behandeling is gewrichts- en spierontspanning, ontspanning en openen van poriën om medicinale stoffen te laten absorberen en toxines te verwijderen door zweten. 

 

Ayurvedic Massage cotton bags
Ayurvedic Herbal Baths
Flower Bath - Life Ayurveda Resort - SpaDreams partner in Sri Lanka

Ayurveda baden

Ayurveda baden worden gebruikt om uw spieren te kalmeren en uw lichaam te ontspannen. Bloemen worden vaak samen met kruiden en oliën aan het water toegevoegd. Het aangename aroma en de warmte van het water van de Ayurvedische therapie zorgen voor revitalisatie en pure verwennerij.

Ayurveda hoofdbehandelingen

Ayurveda hoofdbehandelingen zijn veelzijdig. U heeft Shirodhara hierboven al ontdekt, maar er zijn ook andere soorten behandelingen met oliën en kruiden, zoals rechts te zien. Er zijn ook veel hoofdmassages in een zittende en liggende positie. Twee bekende namen in Ayurveda hoofdbehandelingen zijn Shiroabhyanga (massage) en Shirovasti (hoofdbehandeling met olie). Shiroabhyanga is een hoofdmassage, die zowel liggend als zittend kan worden uitgevoerd. Shirovasti is een oliebehandeling waarbij een wikkel wordt gebruikt om te voorkomen dat de olie over uw gezicht stroomt.

Ayurvedic Head Treatments
Ayurveda wrap treatment

Ayurveda pakkingen

Binnen de Ayurveda kennen we ook wraps/wikkels en scrubs. Voor Ayurveda behandelingen zijn er een groot aantal ingrediënten die hiervoor kunnen worden gebruikt maar de primaire bestanddelen zijn kruiden en oliën. De pakkingen omvatten het gehele lichaam of slechts een gedeelte ervan, afhankelijk van het doel van de behandeling, maar de ingrediënten zijn altijd natuurlijk.

Ayurveda maskers

Voor de gezichtsmaskers wordt binnen de Ayurveda onder andere medicinale klei, oliën, kruiden en andere natuurlijke ingrediënten zoals algen gebruikt. Het kalmeert de huid en kunnen werkingen hebben zoals revitalisatie, verjonging en detox van de huid. 

Ayurveda Facial Masks

    

 

yoga in ayurveda

Yoga and Meditation in Ayurveda

Yoga wordt ook wel « Ayurveda sport» genoemd. Deze oude discipline wordt beoefend gedurende een Ayurvedakuur, vaak op dagelijkse basis. Yoga is bedoeld om het lichaam flexibeler te maken, om de spieren los te maken en ze te versterken door ze gecontroleerd te gebruiken. Zelfs degene die nooit eerder aan yoga hebben gedaan of die problemen hebben met flexibiliteit kunnen de eenvoudige oefeningen uitvoeren teneinde het evenwicht van het lichaam te verbeteren. Voor de liefhebbers van yoga is een Ayurvedakuur de ideale gelegenheid om deze beheersing uit te oefenen in een authentieke omgeving.

Meditatie wordt gebruikt voor mentale ontspanning. Het leert u hoe u uw emoties en gedachten kunt beheersen en verhoogt de mindfulness. Gericht op uw lichaam, maakt het het een fantastische aanvulling op een Ayurveda-behandeling. De meeste Ayurveda resorts bieden een keer per week groepsmeditatie, maar het wordt aanbevolen om ook zelf te mediteren, met aandacht voor houding en ademhalingstechnieken.


Populaire hotels voor een Ayurvedakuur

Stel hier uw perfecte Ayurvedakuur samen


U bent misschien ook geïnteresseerd in

Andere gasten waren ook geïnteresseerd in


FAQ Ayurveda - Behandelingen

Wat zijn Ayurveda behandelingen?

Ayurveda behandelingen zijn vormen van herstel volgens de oude Ayurvedische leerstellingen die zijn ontwikkeld in India en Sri Lanka. Het zijn holistische genezingsmethoden die niet alleen gericht zijn op het verlichten van symptomen, maar ook op het herkennen van de oorsprong van ziekten en kwalen. Ayurvedisch onderwijs is tegelijkertijd geneeskunde, levensfilosofie en een gezonde levensstijl.


Welke soorten Ayurveda behandelingen zijn er?

Een klassieke Ayurveda behandeling is een individueel proces waarbij elke persoon wordt beschouwd als een individu met zijn of haar eigen geschiedenis en omgeving.

Elke behandeling is individueel aangepast aan de persoon, hoe langer de duur van de behandeling, hoe beter het resultaat. Vanwege deze mate van individualisering bieden veel hotels, resorts en klinieken een enkel programma, dat "klassieke Ayurveda behandeling" wordt genoemd. Omdat echter niet alle bezoekers precies begrijpen hoe de individualisering van behandelingen werkt en daarom van tevoren willen weten "precies wat ze hebben geboekt", zijn veel hotels begonnen met het adverteren van verschillende programma's. De meest voorkomende zijn:  

 1. Panchakarma behandeling - de vijfvoudige ayurvedische zuivering, ook wel ontgiftingsbehandeling genoemd
 2. Rasayana behandeling- ook wel wellness-, verjongings- of ontspanningsbehandeling genoemd. 
 3. Langhana behandeling- Ayurveda-behandeling voor gewichtsverlies

Naast deze belangrijkste drie zijn er natuurlijk talloze andere focusgebieden van Ayurveda behandelingen, zo divers en individueel als mensen. 


Zijn "Ayurveda behandelingen" en "Ayurveda toepassingen" hetzelfde?

De term "Ayurveda behandelingen" verwijst naar Ayurveda programma's of behandelingen. Deze duren 1 tot 6 weken, maar de meest populaire formaten voor Europeanen duren 2-3 weken, simpelweg omdat de meesten van ons geen oneindig aantal vakantiedagen hebben. 

Met "Ayurveda toepassingen" bedoelen we de afzonderlijke componenten van Ayurveda behandelingen. Dit zijn de dagelijkse curatieve behandelingen, waarvan er een groot aantal zijn. Bekende voorbeelden zijn het gieten van olie op het voorhoofd (Shirodhara) of de verschillende oliemassages (Abhyangas).


Wat is er zo speciaal aan Ayurveda behandelingen?

Het speciale kenmerk van Ayurveda behandelingen is de hoge mate van individualisering. Niet alleen de behandelingen zelf, maar ook de gebruikte kruiden en oliën kunnen speciaal voor elke gast worden aangepast en samengesteld. Bovendien zijn de Ayurvedische artsen en therapeuten gewoon erg vriendelijk, iets waar we tegenwoordig uit vele delen van de wereld aan gewend zijn en waar we nog meer van houden.


Waar komen Ayurveda behandelingen vandaan?

De behandelingen zijn gebaseerd op Ayurvedische leerstellingen. "Ayurveda" (Sanskrit, m., आयुर्वेद) vertaald betekent "kennis van het leven" en is daarom een traditionele gezondheidsleer. De oorsprong van de Ayurvedische leer gaat terug tot het 2e millennium v.Chr. en de vroegste gezondheidsteksten kunnen worden gedateerd tot het jaar 500 voor Christus. Deze leringen zijn tot op de dag van vandaag ontwikkeld en verfijnd. Hoewel het waarschijnlijk in Noord-India is ontstaan, wordt Ayurveda tegenwoordig met bijzondere intensiteit geleefd en toegepast in Kerala, Zuid-India en Sri Lanka.


Waar kan ik Ayurveda behandelingen uitvoeren?

Degenen die willen genieten en Ayurveda behandelingen op hun plaats van herkomst willen ervaren, moeten een reis naar India of Sri Lanka boeken. Omdat Ayurveda behandelingen over de hele wereld zo populair zijn, hebben andere gezondheidshotels over de hele wereld al lang arrangementen ontwikkeld voor de traditionele behandelingen. Wanneer dit op een hoog niveau gebeurt, is er meestal een heel team van artsen en therapeuten die zijn opgeleid in India of Sri Lanka en vele jaren ervaring hebben, evenals Ayurveda chef-koks.


Wie heeft baat bij Ayurveda behandelingen?

Ayurveda behandelingen zijn goed voor iedereen. Het is een gezonde levensstijl en een filosofie van gezond leven. Omdat Ayurveda behandelingen vaak worden gebruikt om ziekten te verlichten, is het soms een vergissing om te denken dat dit niet ook voor gezonde mensen is. Het is goed voor ons allemaal om goed te eten, goed genoeg te slapen, in harmonie met onszelf te zijn, stress te verminderen en actief te zijn. Omdat Ayurveda behandelingen veel meer zijn dan de som van hun voorgeschreven behandelingen, doen ze ons goed in alle situaties.


Hoeveel Ayurveda behandelingen worden per dag uitgevoerd met een klassieke Ayurveda-behandeling?

Deze vraag komt heel vaak voor, vooral als het gaat om het vergelijken van de verschillende Ayurveda behandelingen. Het aantal behandelingen lijkt altijd een duidelijk "feit" te zijn dat gemakkelijk kan worden vergeleken. Maar de kwaliteit van een Ayurveda behandeling kan niet op deze manier worden gemeten. Hier zijn enkele verklaringen:

 • Ayurveda behandelingen wordt in fasen uitgevoerd, elke fase heeft zijn eigen behandelingen met een eigen betekenis. Omdat niet alle fasen gelijk zijn, zijn niet alle applicaties even complex en duur. Als u het heeft over een behandeling van 3 weken met ongeveer 3-4 toepassingen per dag, moet u met een gemiddeld gemiddelde omgaan, met 5 toepassingen op de ene dag en 2 op de volgende dag. 
 • De behandelingen zelf hebben verschillende duur en intensiteit. Een goed voorbeeld:

 • Twee vrienden boeken samen een Ayurveda vakantie. Hoewel ze dezelfde leeftijd hebben, hebben ze verschillende gezondheidsproblemen, de ene is gespannen en erg gestrest door computerwerk en constante druk, de tweede vecht tegen allergieën, frequente hoofdpijn en ontstekingen van de sinussen.

 • De eerste krijgt op dag 2 een Abhyanga, een synchrone massage van de volledige lichaamsolie, een massage door twee therapeuten voor iets meer dan een uur op het hele lichaam. Haar vriend heeft 5 behandelingen tegelijkertijd uitgevoerd, een hoofdmassage, een voetmassage, een nasale spoeling, een sinusmassage en een pakje kruiden in de nek. 
 • Beide voelen achteraf goed, omdat de behandelingen zijn afgestemd op hun specifieke behoeften.


Wie beslist over de Ayurveda behandelingen die ik ontvang?

De beslissing over welke Ayurveda behandeling het beste voor u is, ligt bij de Ayurveda arts. Hij bepaalt ook het aantal en de volgorde van Ayurveda behandelingen. Dit gebeurt na het zogenaamde "eerste consult". Dit kan worden vergeleken met de "anamnese" wanneer u een nieuwe arts bezoekt.

Tip: wees voorbereid, open en eerlijk. Als u de arts niet vertelt dat u pijn in de onderrug heeft, kan hij u niet helpen van deze pijn af te komen.

Het behandelplan dat door de arts is opgesteld, is meestal niet in steen gehouwen en de arts zal meestal om de paar dagen met u praten om te vragen hoe de huidige behandeling u beïnvloedt, wat goed voor u is en wat niet. Het plan wordt aangepast op basis van uw opmerkingen. Hoe langer de behandeling, hoe beter het resultaat.


Wie voert de Ayurveda behandelingen uit?

De Ayurveda arts stelt het behandelplan op en bepaalt welke oliën en kruiden speciaal voor u zullen worden gebruikt. Ayurveda therapeuten voeren de behandelingen uit. Net als de arts zijn ze hiervoor uitgebreid opgeleid, hebben ze gestudeerd in Ayurveda-academies en hebben ze jarenlange ervaring.

Let op: in India en Sri Lanka behandelen mannen in het algemeen mannen en vrouwen vrouwen. Als mannen vrouwen zouden moeten masseren (omdat ze meer kracht hebben), dan worden vrouwen vooraf gevraagd en moeten ze akkoord gaan. Om culturele redenen masseren of behandelen vrouwen nooit mannen. Het wordt ook niet op prijs gesteld wanneer mannen vrouwen expliciet vragen om ze te masseren.


Waarom is het Dosha-type belangrijk bij Ayurveda behandelingen?

Voor veel gasten is het Dosha-type zoiets als een sterrenbeeld. Het is leuk wanneer de arts het Dosha-type onthult. Dit is leuk, maar moet niet worden overdreven.

Zoals een ervaren Ayurveda arts ons ooit eens heeft uitgelegd, zijn Dosha's eigenlijk een bril waardoor je naar bepaalde aspecten van een persoon kijkt om iets over zijn gezondheid te leren. Er is absoluut geen sprake van het verdelen van mensen in groepen en geen Dosha is beter dan een ander.

Tijdens een Ayurvedische therapie wordt Dosha gebruikt om bepaalde kruiden en oliën te bepalen die een hoge waarschijnlijkheid hebben om heilzaam te zijn en zijn bedoeld om het lichaam opnieuw in evenwicht te brengen.

Het type Dosha is meestal relevant tijdens de maaltijden. In de meeste hotels is er een Ayurveda buffet en gerechten zijn geëtiketteerd volgens Doshas, bijvoorbeeld met kleuren. De Ayurveda arts zal u vertellen welke gerechten geschikt zijn voor u.


Wat is de beste tijd voor een Ayurveda behandeling?

Er zijn drie manieren om deze vraag te beantwoorden.

Wanneer zijn Ayurveda behandelingen effectief?

Het belangrijkste aspect is vocht. Hoe vochtiger de lucht, hoe beter de oliën in de huid kunnen komen en hun werk kunnen doen. Daarom bevelen veel experts Ayurveda aan in het regenseizoen. Omdat de bezettingsgraad in hotels op dit moment meestal niet zo hoog is, hebben artsen en therapeuten vaak iets meer tijd voor elke gast.

Wat is de beste tijd om Ayurveda behandelingen te combineren met een vakantie?

De meeste gasten doen Ayurveda behandelingen in India en Sri Lanka van november tot maart. Kerstmis en oudejaarsavond zijn vooral populair. Het is gewoon zo leuk om te ontsnappen aan de koude en grijze winter en uzelf te laten verwennen in een warm land.

Wanneer zijn Ayurveda behandelingen voordelig?

Het Ayurveda laagseizoen valt samen met het regenseizoen. Hoewel een behandeling in een vochtig klimaat beter is voor het lichaam, willen de meeste gasten gewoon geen tropische regen tijdens hun vakantie. Daarom zijn de maanden van mei tot augustus vaak de goedkoopste en is het ongeveer 50% goedkoper dan december/januari.


Zijn Ayurveda behandelingen onaangenaam of vermoeiend?

Ja, soms, maar slechts een beetje. Met de klassieke 2-3 weken durende Ayurveda behandelingen is er een fenomeen genaamd "geheugenpijn" in de eerste fase, die meestal 2-3 dagen duurt. Door speciale toepassingen in deze fase verschijnt alles wat niet in balans is in het lichaam. Het is volkomen normaal dat u erna niet zo goed voelt.

Zodra de volgende behandelingsfase begint, wordt het beter. Aan het einde van de behandeling voelen de gasten zich gerevitaliseerd en uitstekend.

Tip: voelt de Ayurveda massage onaangenaam aan? Elke persoon is uniek als het gaat om massage. Sommigen houden van een echte stevige massage, anderen willen gewoon zachtjes worden gemasseerd. Het gevoel is gewoon anders. Als de Ayurveda-therapeut u te hard of te zacht masseert, laat het hen dan weten.


Welke klachten worden behandeld met Ayurveda behandelingen?

Omdat Ayurvedische leer een volledig ontwikkelde geneeskunst is, zijn er benaderingen en behandelingsopties voor bijna elke ziekte en levenssituatie. Als u informatie over specifieke ziekten of kwalen wilt ontvangen, laat het ons weten en wij nemen contact op met onze Ayurveda artsen. Ze kunnen dan beslissen of het zinvol is om uw aandoening met Ayurveda te behandelen.

Hier is een lijst met ziekten of symptomen die meestal met Ayurveda kunnen worden behandeld:

 • Reumatische klachten en bewegingsapparaat klachten
 • Symptomen van de menopauze
 • Psoriasis
 • Stress en vermoeidheid
 • Migraine en slaapstoornissen
 • Overgewicht

De klassieke contra-indicaties van Ayurvedische behandelingen zijn de volgende:

 • Ernstige acute infecties
 • Open wonden
 • Kanker (als chemotherapie niet is voltooid)


Is een Ayurvedische therapie nuttig kort na chemotherapie?

Over het algemeen kan dit met een "ja" worden beantwoord. Na volledige chemotherapie gaat het meestal over het versterken en ontgiften van het lichaam. Hier kan een Ayurveda behandeling aanzienlijk zijn, omdat ontspanning en gezonde maaltijden, veel fruit en groenten, bijdragen aan het opbouwen van een nieuwe vitaliteit. In principe moeten geïnteresseerden dit echter van tevoren met hun arts bespreken. De inspanning van een vliegreis en het warme klimaat mogen niet worden onderschat.


Hebben Ayurveda behandelingen ook voordelen voor gezonde mensen?

Natuurlijk! Ayurveda behandelingen zijn goed voor iedereen, ongeacht hun fysieke conditie of leeftijd. Het gaat tenslotte om gezonder leven en in positieve harmonie met jezelf zijn. Een beetje ontspanning en een aangename tropische rust uit het dagelijks leven is altijd nuttig.


Is Ayurveda ook geschikt voor Europese patiënten?

Ja, een Ayurvedische therapie is geschikt voor iedereen. Behandelingen en ook voeding zijn goed voor ons allemaal. Als u echter een permanente Ayurveda levensstijl wilt aannemen, moet u wat u in India en Sri Lanka heeft geleerd, aanpassen aan uw eigen omgeving. Bijvoorbeeld, Ayurvedisch koken maakt het mogelijk lokaal beschikbare groenten en fruit seizoensgebonden te consumeren, omdat ons organisme zich beter aanpast aan hen in de loop van de evolutie. Maak je geen zorgen als je niet alle Indiase groenten in de Europese supermarkt kunt vinden. De artsen in Ayurveda-hotels geven u graag advies over hoe u sommige technieken thuis kunt voortzetten na een Ayurvedische behandeling. Zodat u de ontspanning van de behandeling zo lang mogelijk thuis kunt verlengen.


Hoe kan ik me voorbereiden op Ayurveda behandelingen?

In elk geval is het zinvol om u voor te bereiden op het eerste onderzoek met de Ayurveda arts. Maak een lijst van uw belangrijkste gezondheidsproblemen en overweeg wat u van de behandeling verwacht. Omdat artsen vaak Engels spreken, is het ook een goed advies om de belangrijkste medische termen in het Engels te hebben. Als u onlangs een operatie of gebroken botten heeft gehad, zullen röntgenfoto's ook uw arts helpen.

Voor kleding tijdens een Ayurveda behandeling geldt het volgende: casual en ontspanning. Ayurveda-vakanties zijn geen schoonheidswedstrijd en hotels zijn vrij natuurlijk en casual. Draag comfortabele, brede kleding gemaakt van natuurlijke vezels zoals katoen. Vergeet niet dat vooral ondergoed door massage erg vettig kan worden. Voor yoga en meditatie, die meestal 's morgens bij zonsopgang of' s avonds bij zonsondergang plaatsvindt, moet u ook comfortabele en flexibele kleding en een vest of pull-over hebben (als de zon weg is, wordt het snel koud).

Denk ook aan muggenspray. Omdat muggen meestal actief zijn in de schemering, helpt de brede, lichte kleding die de armen en benen bedekt ook hier. We hebben ook een gedetailleerde lijst van wat u mee moet nemen.  


Waar moet ik op letten bij het boeken van een Ayurveda programma / Hoe kan ik professionele Ayurveda arrangementen herkennen?

Vanwege de populariteit van Ayurveda behandelingen zijn de aanbiedingen de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Helaas zijn niet al deze aanbiedingen serieus en betrouwbaar. Daarom geven we u enkele tips die u helpen serieuze en authentieke aanbiedingen te identificeren:

 • Ayurveda-hotels in India en Sri Lanka moeten worden geïnspecteerd en gecertificeerd door de respectieve overheidsinstanties.
 • Op verzoek ontvangt u informatie over de Ayurveda artsen en, indien van toepassing, hun opleiding en professionele ervaring.
 • Ten minste één Ayurveda arts en verschillende therapeuten moeten permanent in hotel of resort zijn en niet alleen komen voor behandelingen.
 • Ayurveda behandelingen worden pas bepaald na het eerste overleg met de arts. (Als de behandelingen al van tevoren zijn bepaald, wordt het een wellnessverblijf, geen authentieke Ayurveda).
 • Naast behandelingen moeten er ook Ayurveda gerechten worden aangeboden. (Dit is soms niet geldig voor Europese hotels, als het gaat om Ayurveda wellness)
 • Een echt effectieve Ayurveda kuur zou dagelijkse yoga (en/of meditatie) moeten omvatten, maar minstens 4 keer per week.
 • Het nemen van Ayurvedische (kruiden) medicijnen kan een onderdeel van de behandeling zijn, maar het is nooit verplicht. Als er Ayurvedische medicijnen beschikbaar zijn, moet het hotel informatie kunnen verstrekken over hun herkomst en productie.

Let op: wanneer u boekt bij SpaDreams, hebben we het hotel natuurlijk al voor u gecontroleerd en kunt u er zeker van zijn dat zowel het hotel als de gereserveerde Ayurveda behandelingen daadwerkelijk bestaan. 


Hoe herkent u twijfelachtige Ayurveda behandelingen?

Nadat we eerder hebben uitgelegd hoe goede programma's kunnen worden herkent, hebben we nog een lijst met tips waar u op moet letten: 

 • Er is geen Ayurveda arts in het hotel. 
 • De website lijkt erg dubieus, is slecht vertaald en de informatie is soms tegenstrijdig. 
 • E-mails naar het hotel worden helemaal niet, onvolledig, niet vriendelijk of pas na enkele dagen beantwoord. 
 • Alleen het Ayurveda hotel is te vinden op de website van het hotel zelf, het wordt nergens anders vermeld. 
 • U ontvangt geen informatie over certificering door Ayurveda-autoriteiten in India of Sri Lanka.


Hoeveel kost een (goede) Ayurvedische behandeling?

Het is onmogelijk om hier een algemeen gemiddelde te geven. De volgende factoren hebben een beslissende invloed op de prijs van Ayurvedische behandelingen:

 1. Seizoensgebondenheid: in het regenseizoen (meestal van mei tot augustus) is het heel goed mogelijk dat u slechts de helft betaalt van wat u in het hoogseizoen (december tot maart) zou betalen.
 2. Hotelfaciliteiten: Er zijn veel kleine en eenvoudige Ayurveda huizen. Vaak met minder dan 20 kamers. De uitrusting is daarom vrij simpel, veel hout en niet bijzonder luxueus. In deze hotels kost de Ayurveda behandeling meestal aanzienlijk minder, wat niet betekent dat het niet van absoluut goede kwaliteit hoeft te zijn.
 3. Hotelcomfort: als u een beetje luxe wilt, moet u daar iets meer voor betalen, ook in Azië. Er zijn luxe Ayurveda hotels en resorts en sommige bieden ondanks alle luxe nog steeds goede en authentieke behandelingen, maar deze hebben ook hun prijs. Waar 5-sterren Ayurveda wordt aangeboden tegen een gereduceerde prijs, moet u ook sceptisch zijn.
 4. Prestige van hotel of arts: sommige Ayurveda-huizen en/of hun artsen hebben een grote reputatie over de hele wereld. Dit leidt tot een sterke vraag en dus hogere prijzen.

 

Wordt niet-vegetarisch voedsel vermeden bij een Ayurvedische kuur?

De Ayurvedische keuken is traditioneel vegetarisch, maar erg lekker dankzij veel kruiden, groenten en fruit. De meeste gasten missen het vlees niet. Sommige Ayurvedische hotels bieden nu gerechten met witte vis en kip. Dit is meestal een klein compromis, omdat beide meestal compatibel zijn met Ayurvedische principes.


Is alcohol verboden bij een Ayurvedische therapie?

Ja, alcohol en het Ayurveda dieet gaan niet goed samen. In traditionele Ayurveda hotels wordt daarom helemaal geen alcohol geserveerd. In sommige hotels die Ayurveda aanbieden, maar ook andere soorten vakanties, is er mogelijk een kleine bar, maar vaak wordt het personeel opgedragen geen Ayurveda-gasten alcoholische dranken te schenken.


Is roken verboden tijdens een Ayurvedische therapie?

Roken wordt ook niet als gezond beschouwd volgens de Ayurvedische leer. Het is daarom verboden te roken in strikte Ayurveda-huizen en op het hotelterrein. In sommige hotels en resorts is het in bepaalde verborgen gebieden in de tuin of voor het hotel wel toegestaan.

Misschien moet u enkele weken een Ayurveda behandeling gebruiken om eraan te wennen dat u niet rookt.


Twee weken Ayurveda-behandelingen in onze beste Ayurveda-hotels


10 redenen om te boeken bij SpaDreams

 • Grote hotel selectie
 • Beste prijsgarantie
 • 99% tevreden klanten
 • 40 jaar ervaring
 • Deskundig advies
 • Gepersonaliseerde vakantie
 • Uitstekende kwaliteit
 • Ondersteuning van begin tot einde
 • Gegevensbescherming
 • Laatste reistrends

Boek een Ayurvedakuur bij SpaDreams

Uw deskundigen

Ik help u graag verder: 00 31 85 208 6422

Stuur mij een e-mail: Verstuur aanvraag

spadreams logo transparent background