Frauen bei der Fastenkur

Vastenkuur

Uw gezonde vastenvakantie

Vasten en vakantie combineren

Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van vasten. Een vastenprogramma wordt gebruikt om het lichaam te ontgiften, bepaalde ziekten tegen te gaan en heeft ook het secundaire effect van gewichtsverlies. In onze vastenhotels wordt u verzorgd door gediplomeerde vastende voedingsdeskundigen en doktoren, zodat u voor uw gezondheid kunt zorgen terwijl u geniet van een heerlijke vakantie in een prachtige omgeving.


Vasten voor de gezondheid

De oorsprong van vasten ligt in het geloof. Zowel in het christendom als in de islam is er een periode van vasten waarin, onder bepaalde voorwaarden, onthouding van eten wordt beoefend. Inmiddels heeft de praktijk zich ook gevestigd als geneesmethode in de alternatieve geneeskunde. Mensen gaan vasten omwille van hun gezondheid, aangezien vastentherapieën het lichaam reinigen van schadelijke gifstoffen en de vitaliteit helpen aanvullen met behulp van natuurlijke ingrediënten en methoden. Als extra bonus: u kunt ook een paar kilo afvallen. Door het (bijna) volledig afzien van vast voedsel, begint het lichaam opgeslagen reserves aan koolhydraten, vetten en eiwitten te ledigen en af te breken. De verhoogde vloeistofopname spoelt ook het systeem door en maakt het gemakkelijker om afvalproducten en gifstoffen te verwijderen, wat ons welzijn op de lange termijn verbetert. Velen zeggen dat vasten de bloeddruk verlaagt of gebruiken vasten bij depressie.

Gezondheidsvoordelen van vasten voor lichaam en ziel

Een vastentherapie zorgt niet alleen voor een merkbare verbetering van de lichamelijke gezondheid, maar heeft ook een positief effect op onze geest. Naast versterking van het immuunsysteem en de darmfunctie, gewichtsverlies en verlichting van chronische klachten, verbetert de bloedcirculatie en wordt het algemeen welzijn bevorderd. Door de verhoogde afgifte van het gelukshormoon serotonine en de afname van het stresshormoon cortisol wordt een zogenaamde “fasting high” bereikt, die veel mensen omschrijven als het vinden van mentale bevrijding, ontspanning en innerlijke rust. Dit is ook de reden waarom sommigen voor depressie zijn overgegaan tot vasten. Met de deskundige begeleiding van artsen en vastende voedingsdeskundigen, zult u zeker veel van de gezondheidsvoordelen van vasten ervaren.

Vasten vs vastenkuur - wat is het verschil?

Vasten is simpelweg het voortdurend afzien van bepaald luxe voedsel of vast voedsel gedurende een bepaalde periode, en het omvat ook vasten voor spiritualiteit. Aan de andere kant heeft vastenkuur een heel duidelijk medisch doel: het lichaam en de ziel reinigen en regenereren om uiteindelijk de gezondheid en het welzijn van de patiënt op de lange termijn te verbeteren. 

 

 

 

 

detox body and mind

De 3 fasen van uw vastendieet

Als de therapie wordt uitgevoerd in een vastenkliniek, wordt vooraf een vastenplan opgesteld dat is aangepast aan de individuele behoeften van de patiënt. De duur en intensiteit van het vasten wordt bepaald en deskundig personeel wordt ter beschikking gesteld. Een vastentherapie duurt gewoonlijk 1-4 weken. Een klassieke vastentherapie is onderverdeeld in drie fasen:

Fase 1: Verlichting

In de eerste fase van de vastentherapie verandert u geleidelijk uw dieet. Alle verslavende stoffen zoals alcohol, nicotine, koffie en snoep worden vermeden en u gaat veel meer drinken, met name water en kruidenthee. Het wordt aanbevolen om drie tot vier liter water, thee, bouillon of sap per dag te drinken. U moet ook proberen stress zoveel mogelijk te vermijden. Aangezien deze dagen kunnen leiden tot verhoogde bijwerkingen zoals hoofdpijn, gevoel van zwakte, stemmingswisselingen, lichaamsgeur of koude gevoelens, wordt deze fase als de moeilijkste beschouwd.

 

Fase 1: Verlichting
Fase 1: Verlichting

 

fastenkur fitreisen
Fase 2: Detox

Fase 2: Detox

In de tweede fase wordt nu alle vasten voeding volledig uit uw dieet verwijderd. Omdat het lichaam echter een dagelijkse behoefte aan voedingsstoffen heeft die gedekt moeten worden, is een hoge inname van vloeistoffen met minerale dranken uitermate belangrijk. De maag en het darmkanaal worden geleegd met behulp van Glauber's zout- en colonreinigingen. In dit proces worden afvalproducten van de spieren en andere schadelijke gifstoffen in het lichaam opgelost en uitgescheiden. De aanvankelijke bijwerkingen van de eerste fase verdwijnen meestal en het lichaam krijgt daardoor nieuwe energie.

Fase 3: het vasten doorbreken

In de derde en laatste fase verbreekt u uw vastendieet en keert u langzaam terug naar een normaal dieet. Meestal begint u deze fase door appel of wortel te eten samen met een groentebouillon, waardoor het eerste voedsel licht en zeer licht verteerbaar blijft. Omdat het lichaam tijdens de zuiveringsfase grotendeels is gestopt met het produceren van spijsverteringssappen, moet licht, vetarm voedsel op het menu staan om ongemak te voorkomen. Hoewel de vastenperiode nu voorbij is, moeten verslavende middelen of te veel vet na de vastendagen nog steeds worden vermeden, omdat dit het lichaam te zwaar belast. In het algemeen moeten zowel het kauwritme als de duur van een maaltijd worden aangepast, aangezien het lichaam nu nog langzamer werkt.

Zodra het lichaam is teruggekeerd naar een normale ritme, moet u opletten met een uitgebalanceerd dieet en met voldoende lichaamsbeweging, zodat de voordelen van vasten op hun plaats blijven.

 

 

fastenbrechen, fastenkur
Fase 3: het vasten doorbreken

Vind uw perfecte hotel voor vastentherapie

Weet u al welke vorm van vastentherapie het beste bij u past en waar de reis heen kan gaan? Gebruik dan onze filters om uw ideale aanbieding te vinden. Als u meer wilt weten over de verschillende vastenmethoden, lees dan hieronder verder!


Overzicht van vastenkuren

Er zijn zoveel verschillende aanbiedingen voor een vastendieet en soms kan het een beetje beangstigend zijn om de juiste te vinden. Begin met te denken wat uw primaire gezondheidsdoel voor uw vasten vakantie zal zijn en kies het vastendieet dat het beste bij uw doelen past. Hier is een klein overzicht om u te helpen bij het maken van uw keuze!

Buchinger vasten

De Buchinger vastentherapie is de meest voorkomende vastenmethode. Hier drinkt u alleen groentebouillon en sap, maar ook veel thee. Vast voedsel wordt volledig geëlimineerd. Meestal wordt dit ook ondersteund met behandelingen zoals een darmreiniging in de vorm van zachte laxerende hulpmiddelen of colonhydrotherapie. Deze therapeutische vastentherapie is bedoeld om het zelfgenezend vermogen van het lichaam te activeren en daarmee chronische ontstekingsziekten tegen te gaan. Buchinger-vasten draagt ook bij aan de verbetering van het psychologische welzijn door de afgifte van serotonine.

 

 

Buchinger vasten
Therapeutisch vasten volgens Buchinger

Mayr kuur

Ook wel bekend als het "melk- en brooddieet". Deze methode is gebaseerd op drie hoofdprincipes om uw eetgewoonten voorgoed te veranderen: bescherming, reiniging en oefening. Wat maakt F.X. Mayr zo bijzonder, is dat het voedsel bijzonder langzaam wordt gegeten en zeer grondig wordt gekauwd. Hoewel de porties vrij klein zijn, kunt u ervan genieten en een aangenaam verzadigingsgevoel ervaren. De F.X. Mayr-vastentherapie is met name geschikt voor diegenen die niet zonder voedsel willen of mogen, zoals bij Buchinger-vasten. Door langzaam te eten, kunnen de deelnemers nadenken over hun eigen eetgewoonten, om hen te helpen beseffen welke veranderingen ze moeten aanbrengen.

 

 

F.X. Mayr
Het traditionele "melk en brood" dieet
Vochtige wraps
Een middagdutje met wraps maakt deel uit van de klassieke Schroth-therapie.

Schroth methode

De klassieke Schroth therapie is gebaseerd op de vier pijlers: dieet, drink en droge dagen, wraps en lichaamsbeweging. De gast verbruikt ongeveer 600 calorieën per dag, in de vorm van veganistisch en puur alkalisch voedsel. Daarnaast is er een ritmische afwisseling van drink- en droge dagen (0,5-1L water), die bedoeld is om de eigen genezende krachten van het lichaam te wekken. Een ander belangrijk onderdeel is het gebruik van vochtige kompressen en wraps, die zorgen voor een goede doorbloeding en de stofwisseling stimuleren. Zachte training biedt een beetje afwisseling en afleiding.

Alkaline dieet

Vasten betekent niet noodzakelijkerwijs uzelf uithongeren! In tegenstelling tot traditioneel vasten, kunt u uw buik gewoon vol eten terwijl u iets doet voor uw gezondheid. Door onze huidige leefgewoonten waar tijdgebrek en verwaarloosde eetgewoonten domineren, zijn we vaak oververzuurd. Het vet, de suiker en de toevoegingen in onze voeding, evenals alcohol en nicotine, hebben een zuur effect op het lichaam. Zelfs stress kan tot acidose leiden. Dit belast onze vitale organen - lever, blaas, nieren, maag en darmen - onder de gevolgen, om nog maar te zwijgen van onze tanden, gewrichten en zelfs onze huid.

Alkalisch voedsel omvat alles dat geen dierlijk eiwit bevat, zoals de meeste plantaardige voedingsmiddelen, zoals groenten, kruiden, fruit, spruiten, maar ook zaden en sommige noten. Wat u niet zult vinden op een alkalisch dieetmenu: vlees, vis, zuivelproducten, graanproducten, peulvruchten, suiker, koffie en alcohol. Smaak kan bedrieglijk zijn: zure citrusvruchten worden basisch in het lichaam, terwijl zuivelproducten zuur worden.

Het alkalische dieet is over het algemeen voor iedereen geschikt. De meesten bevelen een vastendieet van 7 dagen tot 2 weken aan. Hierna kunt u het beste veel alkalische voedingsmiddelen in uw dieet opnemen, maar de goede zuurvormende voedingsmiddelen die bijdragen aan een langdurig, gezond evenwicht niet uitsluiten.

 

 

Alkaline vasten
Rode biet heeft een alkalische werking op het lichaam, versterkt het immuunsysteem en helpt bij de spijsvertering.

Interval vasten

Een van de bekendste methoden is intermitterend vasten, 8/16. Hier vast u 16 uur en eet u 8 uur. Bijvoorbeeld: u eet de laatste maaltijd van de dag rond 18.00 uur. De volgende dag om 10.00 uur ontbijten. Dit heeft als voordeel dat u 's avonds uw spijsvertering verlicht en' s morgens vroeg de natuurlijke eliminatieprocessen van het lichaam (eliminatie van gifstoffen) niet onderbreekt. U geeft uw lichaam de tijd voor reiniging en regeneratie, waardoor overgewicht, stofwisselingsstoornissen, hart- en vaatziekten en zelfs auto-immuunziekten op een meer permanente basis worden tegengegaan.

Het maakt niet uit met wat voor vastentherapie u besluit te gaan, uw lichaam en ziel zullen u er dankbaar voor zijn. Er zijn veel geweldige en gerenommeerde hotels en klinieken voor vasten in Duitsland, aangezien dit een goed geoefende geneesmethode is. Als alternatief, als u wat meer zon wilt, probeer dan te vasten in Spanje!

 

 

Interval vasten
Met intervalvasten kunt u overdag veel eten. 'S Avonds is het belangrijk om uw spijsvertering te verlichten.

Ontdek meer vastenhotels


FAQ - alles over vasten

Voor wie wordt vasten aanbevolen?

Vasten wordt in principe alleen aanbevolen bij gezonde mensen. Als u lijdt aan stofwisselingsziekten, hart- en vaatziekten, aandoeningen van het spijsverteringskanaal, de huid of de luchtwegen, allergieën of toestanden van uitputting, kan vastentherapie uw klachten zeker verlichten, maar u moet alleen vasten onder toezicht van een arts of voedingsdeskundige van gespecialiseerde hotels en klinieken.


Wie mogen er niet vasten?

Voordat u met een vastendieet begint, moet u een check-up met uw dokter doen omdat, vasten niet voor iedereen is weggelegd.

De meest voorkomende contra-indicaties zijn:

  • Cardiovasculaire aandoeningen
  • Eet stoornissen
  • Ernstige ziekten zoals tuberculose, hepatitis, kanker enz.
  • Psychische stoornissen of ernstige depressie
  • Hyperthyreoïdie
  • Zwangerschap en borstvoeding

Bij sommige van deze aandoeningen kan vastenkuur gunstig zijn, maar alleen met medische toestemming van uw arts en onder strikt toezicht.

Kinderen en tieners mogen niet vasten.


Al ik een vastenkuur volg, betekent dat ik altijd op dieet ga?

Het vasten zelf wordt niet als een klassiek dieet beschouwd. Hoewel het niet primair gericht is op gewichtsverlies, kan het een positieve bijwerking zijn, aangezien de calorie-inname erg laag wordt gehouden, meestal tussen 380 en 600 kcal. Het doel van vastentherapie is in de eerste plaats het verbeteren van het fysieke en mentale welzijn. U kunt het vastenregime ook zien als een soort nieuwe start: degenen die op lange termijn willen afvallen en hun dieet willen veranderen of levensstijl zal dit veel gemakkelijker vinden na het vasten.


Wat kan ik verwachten in een vastenhotel?

We hebben talrijke vastenklinieken en hotels, zowel in Duitsland als in het buitenland, die alle bovengenoemde vastenkuren behandelen. Als u een vastenkuur boekt in een van onze gezondheidshotels, weet u zeker dat u goed verzorgd wordt. Zo is er aan het begin van uw verblijf een kennismakingsgesprek zodat uw persoonlijke wensen of klachten kunnen worden aangepakt; tijdens de behandeling wordt u verzorgd door medisch personeel; en na uw vastenvakantie krijgt u handige tips die u mee naar huis kunt nemen. U kunt ook deelnemen aan veel ontgiftende en ontspannende behandelingen om het genezingsproces te ondersteunen (sauna, stoombaden, zwemmen). Sommigen bieden zelfs informatieve lezingen aan om het programma af te ronden.


Hoe lang moet ik een vastendieet volgen?

Het aantal vastendagen dat voor u mogelijk is volledig afhankelijk van uw doelen, individuele gezondheid en natuurlijk de specifieke vastenkuur die u kiest. De klassieke vastenkuren, zoals het Buchinger-vasten dat onder professionele supervisie wordt uitgevoerd in onze vastenhotels, worden meestal geboekt als een 7 dagen vastenprogramma. U moet niet veel langer vasten dan 2 tot maximaal 4 weken . Intermitterend vasten daarentegen kan voor een langere periode in het dagelijks leven worden geïntegreerd, bijvoorbeeld na een vastenvakantie, omdat het lichaam geen voedingsstoffen mist, maar alleen meer tijd krijgt om zich te herstellen. U kunt echter doorgaan met het eten van een normaal, uitgebalanceerd dieet.


Wat is belangrijk voor een succesvolle vastendieet?

Voor mensen die voor het eerst een vastenkuur overwegen, kan het onthouden van (bepaalde) voedingsmiddelen en de daaruit voortvloeiende zwakte aanvankelijk behoorlijk overweldigend zijn. We hebben enkele tips voor u samengesteld om het vasten aangenaam en vooral succesvol te maken:

Omgeving: Zorg er allereerst voor dat u vast in een omgeving die uw doelen ondersteunt. Veel gasten kiezen bijvoorbeeld voor een vastenvakantie in een kliniek of hotel, zodat ze gelijkgestemden kunnen ontmoeten en niet worden blootgesteld aan verleidelijke prikkels die het dieet zouden kunnen laten ontsporen. Op deze manier kunt u zich volledig concentreren op uw vastenverblijf in een ondersteunende omgeving. Het stelt u ook in staat om weg te komen van uw dagelijkse stressfactoren, waardoor u de ruimte hebt om na te denken over uw gezondheid en levensstijl.

Timing: U kunt in principe altijd met een vastentherapie beginnen, mits u in goede gezondheid en niet zwanger bent of borstvoeding geeft. Het is aan te raden om een periode te kiezen die voor u stressvrij is. U moet volledig ontspannen aan uw vastenvakantie beginnen en tijd hebben voor uw gedachten. Zelfs na de vastentherapie is het belangrijk om ontspannen en opmerkzaam te blijven, zodat u niet meteen terugvalt in oude patronen.

Gezondheid: U moet altijd uw persoonlijke arts raadplegen voordat u aan een vastendieet begint. Vertel uw arts over de vastenmethoden die u het meest interesseren en bespreek of deze geschikt zijn voor u en uw lichaam. Deze stap is vooral belangrijk voor beginners.

Doel: Choose a fasting therapy that caters towards your goal – whether it is to tackle a specific health problem or simply shed some pounds. Not every programme is right for every situation. 

Mindset: Het is belangrijk om niet te focussen op stoppen, maar bewust uzelf te herinneren aan de goede aspecten evenals aan het oorspronkelijke doel. Maak uzelf bewust van de gezondheidsvoordelen van vasten en ervaar alle momenten van de behandeling als een plezierige ervaring. Krijg steun van andere gasten in het vastenhotel, aangezien zij waarschijnlijk met dezelfde valkuilen en twijfels kampen. En vooral, laat u verwennen met een massage, modderpakking of andere wellnessbehandelingen. Dit is tenslotte een vakantie waarbij u tijd voor uzelf neemt!

Andere gasten waren ook geïnteresseerd in

Gerelateerde onderwerpen