Ayurveda Panchakarma

Ayurvedische ontgiftingskuren

Ayurveda Panchakarma voor uw welzijn

Panchakarma - Iedereen die geïnteresseerd is in Ayurveda zal vroeg of laat op deze term stuiten, omdat de Panchakarma-kuur een centrale rol speelt in de Ayurvedische geneeskunde. Wilt u meer weten over wat deze Ayurvedische behandelvorm nu eigenlijk is en wat deze inhoudt, dan bent u bij ons aan het goede adres!

We hebben de belangrijkste informatie over de Ayurveda Panchakarma voor u op een rijtje gezet, zodat u hier antwoord kunt vinden op uw vragen over de behandelingen, het proces en de voordelen van Panchakarma-kuur.

Definitie: wat is Panchakarma?

In de Ayurveda beschrijft Panchakarma de ontgiftingskuur of reinigingskuur, die tot doel heeft ziekten te voorkomen of te behandelen en het evenwicht tussen lichaam en geest te herstellen. De onbalans kan bijvoorbeeld ontstaan ​​door slechte voeding, stress, omgevingsfactoren of zelfs privéproblemen. Het lichaam raakt in de war en er kunnen gifstoffen en afvalstoffen worden afgezet, waardoor ook de dosha's - Vata, Pitta en Kapha, de energetische basiskrachten - hun evenwicht verliezen. Op de lange termijn kan dit het ontstaan ​​van ziekten bevorderen.

Vertaald, betekent Panchakarma "vijfvoudige zuivering", of "de vijf handelingen". Dit verwijst naar de vijf eliminatieprocessen van de ayurvedische ontgifting, met behulp waarvan het lichaam wordt gereinigd van overtollige dosha's en zo weer in balans wordt gebracht. Hieronder leest u meer over de verschillende behandelingen en het verloop van de Panchakarma kuur.

De componenten van een Panchakarma kuur

Externe behandelingen

In Ayurveda worden verschillende externe behandelingen gebruikt. Daar horen natuurlijk verschillende soorten massages bij. De synchrone massage van het hele lichaam (Abhyanga), de poedermassage van het hele lichaam (Udvartana, met een peeling van gerst en kikkererwtenmeel) en de synchrone massage van het hele lichaam met ruwe zijden handschoenen (Garshana) behoren tot de belangrijkste vormen van massage. Naast oliemassages worden ook andere olietoepassingen (Snehana) gebruikt, zoals de typische Shirodhara-olie die op het voorhoofd wordt gegoten. Kruidenstoombehandelingen worden gebruikt om de stoffen die door de massages zijn losgemaakt, uit het weefsel te spoelen.

Ghee zur inneren Reinigung

Interne behandelingen

Naast de uitwendige behandelingen wordt ook inwendig de reiniging van het lichaam bevorderd. U kunt bijvoorbeeld 's ochtends ghee nemen, d.w.z. gezuiverd, gedeeltelijk gemedicineerd botervet. Dit dringt door tot in de cellen en laat de dosha's vrij. Ayurvedische kruiden en specerijen worden ook gebruikt om metabolische afvalstoffen te activeren en om het lichaam te ondersteunen na het reinigen. De vijf zuiveringstechnieken van Panchakarma-kuur maken ook deel uit van de interne behandelingen en worden hieronder nader toegelicht.

Ayurvedisches Essen

Voeding

Een goede, dosha-aangepaste voeding speelt een centrale rol in Ayurveda. Daarom wordt uw voedingsschema ook aangepast aan uw dosha- of constitutietype om de dosha's weer in balans te brengen. Ayurvedisch eten is meestal vegetarisch, af en toe is er ook wit vlees of witvis. Het is belangrijk om een ​​uitgebalanceerd dieet te eten, wat in Ayurveda betekent dat alle smaken moeten worden opgenomen. Deze omvatten: zoet, zuur, zout, heet, bitter en scherp/samentrekkend. Een andere belangrijke term is Agni, het spijsverteringsvuur, waaraan een belangrijke therapeutische betekenis wordt toegekend.

Yoga im Ayurveda Hotel

Ontspanningstechnieken

Om het evenwicht tussen lichaam en geest te herstellen, zijn ook ontspanningstechnieken een belangrijk onderdeel van een Ayurveda kuur. Denk hierbij aan yoga en meditatie, maar ook ademhalingsoefeningen. In veel Ayurveda hotels en resorts staan ​​yoga en meditatie dagelijks op het programma, anderen bieden het in ieder geval meerdere keren per week aan.

Ayurveda Panchakarma: indicaties & voordelen

Een klassieke Ayurveda Panchakarma kuur kan worden gebruikt om tal van ziektebeelden te behandelen. Zo heeft het een gunstig effect op de volgende indicaties:

 • Allergieën
 • Bezorgdheid en spanning
 • Aandoeningen van de luchtwegen
 • Burn-out
 • Huidziektes
 • Hart-en vaatziekten
 • Hoofdpijn en migraine
 • Maag- en darmziekten
 • Psychosomatische ziekten
 • Slaapproblemen
 • Stofwisselingsziekten
 • Tinnitus
 • Overgewicht

Verloop van een Panchakarma kuur

Diagnose

Een integraal onderdeel van elke Ayurveda kuur is het consult met de Ayurveda-arts of -specialist aan het begin van uw verblijf. Door middel van een intensief onderzoek en diverse procedures zoals polsdiagnose kan de arts of specialist de toestand van uw dosha's bepalen en onevenwichtigheden lokaliseren.

Uw constitutietype wordt dan bepaald. Uw Ayurveda-specialist zal een diepgaand gesprek met u voeren en ook uiterlijke kenmerken zoals huid, haar, vingernagels en ogen zeer nauwkeurig bekijken. Op basis van al deze overwegingen stelt de specialist een individueel behandelplan op dat precies is afgestemd op uw behoefte. Uit het grote aantal Panchakarma behandelingen worden de behandelingen geselecteerd die bij u passen en het dieet wordt ook aangepast aan uw dosha-type. In de loop van de kuur zal de Ayurveda-specialist er in vervolgconsulten voor zorgen dat de gekozen behandelingen u ook helpen.

De daaropvolgende Panchakarma-kuur, met behandelingen die zijn afgestemd op uw individuele behoeften, is verdeeld in drie hoofdfasen:

Purvakarma – voorbereidende fase

Het doel van de voorbereidende fase is het activeren van de dosha's en de metabolische afvalproducten (Ama) die zich in het weefsel hebben opgehoopt. Hiervoor worden zowel ayurvedische kruiden en specerijen als in- en uitwendige olietoepassingen gebruikt. Hier wordt bijvoorbeeld de hierboven beschreven ghee gebruikt om de dosha's en afvalproducten in de cellen op te lossen. Externe oliemassages elimineren gifstoffen en afvalproducten die zich in het weefsel hebben opgehoopt.

Pradhanakarma/Panchakarma – De vijfvoudige zuivering

Tijdens de hoofdfase van de Panchakarma kuur worden de vijf hierboven genoemde effectieve zuiveringstechnieken gebruikt. Met hun hulp worden de eerder opgeloste overtollige dosha's uit het lichaam afgevoerd. Ayurveda kent deze vijf methoden:

 1. Vamana – therapeutisch braken
 2. Virechana – laxerende therapie
 3. Basti/Vasti - klysma
 4. Nasya – Neus- en sinusbehandeling
 5. Raktamokshana - bloedzuiveringstherapie

In de meeste gevallen - en vooral bij Europese patiënten - wordt de zuivering echter alleen uitgevoerd via virechana of vasti. Therapeutisch braken en bloedzuivering worden over het algemeen zeer zelden toegepast.

Paschatkarma – nazorg

In de regeneratiefase na de behandeling kan het effect van de Panchakarma kuur zich ontvouwen. Tijdens de vervolgbehandeling worden uw lichaam en geest verder versterkt, bijvoorbeeld met behulp van kruidenpreparaten, rustgevende oliemassages, stoombaden, poedermassages en dosha-vriendelijke voeding. Yoga en meditatie zijn ook belangrijke onderdelen van de Paschatkarma-fase.

 

 

Shirodhara Stirnölguss Ayurveda

Onze aanbeveling: aangezien elke fase van de Panchakarma kuur tijd kost, moet u zich aan de aanbevolen reistijd van minimaal twee weken voor uw ayurvedische detox houden. Op deze manier kan het juiste moment worden gepland voor de drainage-, reconstructie- en versterkingsfase.

Vindt uw ideale Ayurveda resort

Voor uw Panchakarma kuur hebben we een verscheidenheid aan verschillende Ayurveda-hotels en -resorts in ons portfolio. Vooral in India en Sri Lanka zijn veel faciliteiten gecertificeerd als Ayurveda Hospital en werken ze nauw samen met de Ayurveda-klinieken in het land, waar ook de Ayurveda-artsen, specialisten en therapeuten zijn opgeleid. Velen van hen komen uit traditionele families en hebben vele jaren ervaring in de Ayurvedische geneeskunde.

Ook de Ayurveda-specialisten in onze hotels en resorts in Nepal, de Verenigde Arabische Emiraten of in Europa kunnen bogen op jarenlange ervaring. Sommige artsen komen zelfs zelf uit India of Sri Lanka. Bij SpaDreams hechten we veel waarde aan de authenticiteit van de Ayurveda kuren, zodat we er altijd voor zorgen dat de hotels en resorts voor originele Ayurveda kuren ook gespecialiseerd zijn in Ayurveda.

Welk Ayurveda hotel het beste bij u past, hangt helemaal af van uw persoonlijke wensen en eisen. Onze experts helpen u graag bij het vinden van uw ideale Ayurveda accommodatie.

Top 3 bestemmingen voor Panchakarma

Die Backwaters in Kerala, Indien

India

In de geboorteplaats van Ayurveda wachten authentieke Panchakarma-behandelingen op u in traditionele Ayurveda-hotels en luxe resorts. Geniet van de fantastische ligging van uw accommodatie aan het met palmen omzoomde zandstrand, in de bergen of te midden van theeplantages. De warme gastvrijheid van de hotels en hun personeel zullen uw verblijf nog aangenamer maken.

Midigama Strand Sri Lanka

Sri Lanka

Naast India is Sri Lanka ook een populaire reisbestemming voor authentieke Panchakarma behandelingen. Van traditionele Ayurveda-hotels tot strandresorts, er is hier voor elk wat wils. Het eiland trekt aan met prachtige natuur, lange zandstranden en vele spannende bestemmingen, zoals tempels of kleurrijke markten.

Rügen, Ostsee, Deutschland

Duitsland

Voor uw Ayurveda Panchakarma kuur hoeft u niet per se ver te vliegen! Ook in Duitsland zijn er al veel faciliteiten die originele Ayurveda-behandelingen aanbieden. Of het nu in Beieren, de Rhön of op Rügen is - in de prachtige omgeving van de Duitse Ayurveda-hotels kunt u de geneeskunst uit het Verre Oosten heel dicht bij u beleven.

Onze populairste Ayurveda hotels voor Panchakarma

Ontsnap aan het dagelijkse leven met een Panchakarma kuur en vind ontspanning en rust - gericht en met een langdurig effect. Kies de juiste Panchakarma reis voor u uit ons brede assortiment.

FAQ – Veelgestelde vragen over Panchakarma

Ayurveda Panchakarma – Welke ervaringen zijn er?

Bekijk de klantbeoordelingen op onze Ayurveda hotelpagina's. Onze klanten hebben daar hun ervaringen gedeeld, zodat u daar informatie uit de eerste hand kunt vinden.


Hoe lang moet een Panchakarma kuur duren?

Voor een Panchakarma kuur moet u zeker voldoende tijd inplannen vanwege de speciale structuur. 7 nachten zijn niet genoeg voor deze Ayurveda kuur, daarom bieden veel hotels alleen klassieke Panchakarma-kuren aan voor 14 nachten of meer. Nog beter zou 21 dagen zijn.


Hoeveel kost een Panchakarma kuur bij SpaDreams?

Dankzij onze gunstige voorwaarden boekt u al vanaf 432 euro per persoon een klassieke Ayurveda Panchakarma kuur met 14 nachten in een tweepersoonskamer.


Worden Panchakarma kuren vergoed door de verzekering?

U kunt het beste voor de kuur bij uw particuliere of wettelijke zorgverzekeraar navragen of er subsidie voor uw Ayurveda kuur mogelijk is en welke bewijzen u daarvoor nodig heeft.


Welke reinigingstechnieken worden gebruikt in authentieke Ayurveda?

Om lichaam, geest en emoties te reinigen - dit is de hoofdbehandeling van de Ayurvedische reinigingskuur - worden in de oorspronkelijke Ayurveda verschillende reinigingstechnieken gebruikt. Deze kunnen variëren van inhalaties tot klysma's tot therapeutisch braken. Vooral in Duitsland en Europa, maar ook in Azië wordt rekening gehouden met de westerse mentaliteit, zodat de meer extreme reinigingstechnieken van Ayurvedische detox niet worden toegepast. Hier wordt meer aandacht besteed aan uw welzijn en wordt u vooral verwend met massages, kruidenoliebehandelingen, zweetkuren en full-body packs.

Alle Panchakarma paketten wereldwijd