Ayurveda Rasayana

Ayurvedische verjongingskuren

Ayurveda Rasayana voor een stralende uitstraling

Verzachtende Ayurveda-massages met warme oliën of kruidenstempels, kruidenbaden en heerlijke Ayurvedische maaltijden - met een Ayurveda Rasayana-kuur ervaart u diepe ontspanning en regeneratie. De Ayurvedische verjongingskuur wordt gebruikt voor de gezondheidszorg en helpt om lichaam, geest en ziel te revitaliseren.

Hieronder hebben we de belangrijkste informatie over de Rasayana voor u verzameld. Lees wat Rasayana betekent, welke componenten bij de kuur horen, voor wie Rasayana Ayurveda geschikt is en hoe een behandeling normaal verloopt. We laten u ook accommodatie en de mooiste reisbestemmingen voor uw Rasayana-vakantie zien.

Definitie: Wat is Rasayana?

Ayurveda gaat niet alleen over het behandelen van ziekten, maar ook over het behouden van gezondheid. Nadat de term Rasayana oorspronkelijk werd gebruikt voor elixers met een verjongende of versterkende werking, verwijst het nu naar een van de acht afdelingen van de Ayurvedische geneeskunde - Rasayana Chikitsa ("Ayurvedische verjongingstherapie"). Het doel van de Rasayana kuur is om met verschillende maatregelen, zoals stoffen en remedies uit kruiden en passende toepassingen, de regeneratie van de lichaamscellen te bevorderen en zo het verouderingsproces van het lichaam tegen te gaan. Op deze manier wil Rasayana kuur mensen helpen om zo lang mogelijk van het leven, vitaliteit en jeugdigheid te genieten - natuurlijk niet alleen voor het lichaam, maar ook op holistisch niveau voor geest en ziel.

Rasayana is samengesteld uit rasa (sap, smaak; zoiets als lymfe of plasma) en ayana (rechtse beweging). Al met al betekent de term ruwweg dat wat we via voedsel of medicijnen binnenkrijgen, goed in het lichaam moet circuleren, zodat de cellen worden ondersteund bij de regeneratie.

Onderdelen van een Rasayana kuur

Om gestreste zenuwen, fysieke kracht en organen te stabiliseren en lichaam, geest en ziel diep te revitaliseren, is de Rasayana Ayurvedakuur gebaseerd op de volgende vier pijlers:

ayurvedisches Gericht aus dem Lanka Princess Hotel
Ayurvedisch gerecht uit het Lanka Princess Hotel

Voeding

Ook voor de Rasayana kuur speelt de juiste voeding in lijn met de dosha een belangrijke rol om het spijsverteringsvuur, Agni, en daarmee de stofwisseling te activeren. Afhankelijk van het type dosha en het doel zijn er voedzame, rijke gerechten die verfijnd zijn met kruiden als kaneel, kardemom, vanille of saffraan. Andere voedingsmiddelen die in het Rasayana-dieet worden gebruikt, zijn melk, honing, dadels en rozijnen, evenals amandelen, noten en kokosnoot. Er zijn ook geschikte groenten en granen.

In onze Ayurveda partnerhotels worden vaak kookdemonstraties of kookcursussen aangeboden.

Ayurvedische drankjes
Ayurvedische drankjes

Rasayana medicijnen

Afhankelijk van de diagnose kan de Ayurveda-arts ook Ayurvedische producten - Rasayana's. De kruiden- of mineraalpreparaten worden bijvoorbeeld als tabletten, capsules, poeder of oliën toegediend. Er wordt onderscheid gemaakt tussen natuurlijke Rasayana's (ghee, honing, amandelen, melk) en complexe recepten gemaakt van kruiden en mineralen. En als het gaat om de functie van de Rasayana's, kunt u weer onderscheid maken tussen producten voor algemene versterking en vitalisering en producten die effect hebben op specifieke gebieden, zoals het zenuwstelsel, de psyche of de organen.

Therapeut tropft Öl auf die Stirn der Patientin

Rasayana behandelingen

De uitwendige behandelingen van de Rasayana kuur bestaan ​​uit massages en oliebehandelingen. De oliën dringen diep door in het weefsel en tasten ook de botten en het zenuwweefsel aan. De massage stimuleert ook het hormoonsysteem en maakt afzettingen in het weefsel los. Deze omvatten bijvoorbeeld de volledige lichaamsoliemassage (Abhyanga), de Ayurvedische voetmassage (Padabhyanga), de massage met zijden handschoenen (Garshana) en de Shirodhara-voorhoofddouche. Zweetbehandelingen (Svedana) worden ook toegepast.

Meditation mit Konzentration auf den Atem

Ontspanningstechnieken

In de meeste van onze partnerhotels maken ook ontspanningstechnieken zoals yoga en meditatie deel uit van de Rasayana-kuur, hetzij dagelijks, hetzij minstens meerdere keren per week. Door de concentratie op de ademhaling hebben de oefeningen een kalmerend effect en herstellen zo de balans tussen lichaam en geest.

Tip: deze ontspanningstechnieken kunnen ook thuis worden beoefend als u de techniek eenmaal goed heeft geïnternaliseerd. Een leuk persoonlijk vakantiesouvenir waarmee u de ontspanning van de vakantie langer vasthoudt.

Ayurveda Rasayana: indicaties & voordelen

Terwijl de Panchakarma voornamelijk wordt gebruikt om ziekten of symptomen te behandelen, wordt de Rasayana-kuur voornamelijk gebruikt om de gezondheid te behouden en ziekten te voorkomen. Hieronder presenteren we enkele indicaties en voordelen van de Rasayana-kuur:

Indikationen

 • Zwakke immuunsysteem
 • Lusteloosheid en uitputting
 • Burnout syndroom
 • Toestanden van uitputting en gebrek aan energie
 • Hoge eisen in werk en gezin
 • Immunologische ziekten
 • Kanker follow-up
 • Herstel van ziekten of operaties
 • Ondergewicht

Voordelen

 • Balans tussen de dosha's is tot stand gebracht
 • Versterking van de spijsvertering en stofwisseling
 • Verhoging van de weerstand en versterking van het zelfgenezend vermogen
 • Toename van uithoudingsvermogen, uithoudingsvermogen en kracht
 • Behoud van de jeugd
 • Uitstraling verbeteren
 • Preventie van tekenen van veroudering
 • Alertheid en frisheid
 • Verbetering van de functie van de zintuigen en motoriek
 • Weefselstabilisatie
 • Verbetering van de hersenfunctie en het geheugen

Verloop van een verjongingskuur

In de Ayurveda speelt de aandacht voor mensen en hun individuele basisconstitutie een beslissende rol. Daarom begint elke Ayurveda-behandeling met een consult bij een Ayurveda-arts of -specialist. Deze persoon zal u uitgebreid onderzoeken en met behulp van verschillende methoden, zoals polsdiagnose, de conditie van uw dosha's en uw individuele constitutietype bepalen.

Op basis hiervan wordt vervolgens de kuur voor u samengesteld op basis van uw behoeften: U krijgt een individueel behandelplan - vaak ongeveer 2-3 behandelingen per dag - evenals aanbevelingen voor een geschikte dieet. Leefstijladviezen kunnen ook deel uitmaken van Rasayana. Naast de uitwendige behandelingen worden, zoals reeds vermeld, Ayurvedische natuurlijke kuren en kruidenpreparaten - de Rasayana's - ook gebruikt om het lichaam van binnenuit te reinigen.

Uw verblijf wordt afgerond met yoga en meditatie, lezingen over het onderwerp Ayurveda of zelfs Ayurvedische kookdemonstraties of kookcursussen, waaraan u kunt deelnemen. In de loop van de kuur heeft u verder vervolgconsulten met de Ayurveda-arts of specialist en als onderdeel van het eindonderzoek zijn er soms adviezen die u mee naar huis kunt nemen.

Zoals u kunt zien en zeker is opgevallen bij het lezen van de bovenstaande indicaties, is een Rasayana-kuur echt geschikt voor personen van alle leeftijden en in alle lagen van de bevolking. De combinatie van de algemene focus op vitalisering en regeneratie met de hoge mate van individualisering van de behandeling voor elke individuele gast maakt de Ayurveda Rasayana-behandeling tot een unieke ervaring.

Shirodhara Behandlung

Geschikte Ayurveda retreat voor uw Rasayana kuur

In ons aanbod van Ayurveda-hotels en retraites, zit er zeker wat voor u tussen. Ayurveda maakt al duizenden jaren deel uit van de geneeskunde, vooral in India en Sri Lanka, zodat ayurvedische artsen, specialisten en therapeuten hier goed zijn opgeleid. In veel gezinnen is het werken op het gebied van Ayurvedische geneeskunde al generaties lang een traditie.

Ook in onze Europese Ayurveda- en wellnesshotels kunt u profiteren van de jarenlange ervaring van de Ayurveda-specialisten. Een deel van de artsen en therapeuten komt zelf uit India of Sri Lanka of is daar opgeleid. Omdat we bij SpaDreams zeker willen weten dat onze resorts en hotels voor originele Ayurveda ook echt gespecialiseerd zijn in Ayurveda, controleren we ze vooraf op de kwaliteit van de Ayurveda kuren.

Om uw ideale Ayurveda hotel voor u te vinden, zijn natuurlijk ook uw persoonlijke wensen en eisen bepalend. U bent van harte welkom om contact op te nemen met onze experts en om hulp te vragen bij het vinden van de juiste Ayurveda accommodatie.

De meest populaire bestemmingen voor Rasayana

Backwaters in Kerala, Indien

India

India, de geboorteplaats van Ayurveda, is altijd een reis waard voor authentieke Rasayana-behandelingen. Hier kunt u uw Ayurveda-retraite doorbrengen in traditionele Ayurveda-hotels of luxe resorts. De fantastische ligging van onze Ayurveda-accommodaties stelt u in staat om wandelingen te maken op zandstranden met palmbomen, excursies in de bergen of bezoeken aan theeplantages. Dankzij de warme gastvrijheid van de Indiase hotels en hun personeel, zult u zich tijdens uw verblijf bijzonder goed verzorgd voelen.

Sri Lanka Ostküste

Sri Lanka

Sri Lanka is ook een populaire reisbestemming voor een authentieke Rasayana-behandeling. Afhankelijk van uw behoeften kunt u hier uw Ayurveda-behandeling doorbrengen in het traditionele Ayurveda Hotel of in het Beach Resort. De prachtige natuur, lange zandstranden en een verscheidenheid aan bestemmingen zoals tempels en kleurrijke markten beloven een allround succesvolle Ayurveda-vakantie.

Spanien, mediterrane Architektur und Palmen

Europa

Wilt u niet zo ver reizen voor uw Ayurveda Rasayana-kuur? Dan zijn onze partnerhotels in Europa precies wat u zoekt! Veel hotels en resorts in Duitsland, Spanje, Portugal en andere Europese landen bieden al originele Ayurveda-behandelingen aan. Zo kunt u de Indiase geneeskunst heel dicht bij u beleven. Uw Ayurveda-vakantie wordt afgerond met uitstapjes naar de prachtige omgeving van de hotels.

Onze populairste Ayurveda hotels voor Rasayana

FAQ – veelgestelde vragen over de Rasayana-kuur

Wat is het verschil tussen Rasayana en Panchakarma?

De Panchakarma kuur is een intensieve reinigingskuur die vooral wordt ingezet bij ziektes of symptomen. De Rasayana-kuur is daarentegen iets milder en wordt vooral gebruikt om de gezondheid te behouden en ziekten te voorkomen, zodat mensen zo lang en gezond mogelijk kunnen leven.


Wat betekent Rasayana?

De term Rasayana is een combinatie van rasa, wat 'sap, smaak' betekent - wat we liever vertalen als lymfe of plasma, en ayana voor 'juiste beweging'. Dit betekent ruwweg dat stoffen die via voedsel of medicijnen worden ingenomen goed moeten circuleren in het lichaam en vooral in de weefsels om de cellen te kunnen ondersteunen bij regeneratie.


Wat zijn Rasayana's?

Rasayana's zijn de Ayurvedische producten die tijdens de kuur in verschillende vormen kunnen worden toegediend. Het zou een opbeurend of verjongend effect hebben, omdat het ook de ojas, de levenskracht, aantasten en een positieve invloed op het kunnen hebben. Voorbeelden van natuurlijke rasayana's zijn ghee, melk en honing; daarnaast zijn er complexe kruiden-minerale preparaten.


Ayurveda Rasayana – Wat zijn de ervaringen?

In de klantbeoordelingen op onze hotelpagina's vindt u rapporten die onze klanten met ons en met u delen. Zo krijgt u informatie uit de eerste hand en een goede eerste indruk van het hotel en de behandelingen.


Hoe lang moet een Rasayana-behandeling duren?

U kunt 7 nachten of langer een Rasayana kuur boeken en in deze tijd al de eerste goede resultaten boeken. Natuurlijk, hoe langer een Ayurveda-behandeling duurt, hoe beter het resultaat.


Wat kost een Rasayana kuur bij SpaDreams?

Bij ons boekt u uw Rasayana kuur in India of Sri Lanka al vanaf 450 euro per persoon in een tweepersoonskamer voor 7 nachten. Rasayana in Europa kost ongeveer 1400 euro per persoon voor een week.


Worden Rasayana-kuren vergoed door de zorgverzekering?

Indien aangegeven kunt u bij sommige zorgverzekeraars subsidies krijgen voor ayurvedische behandelingen. Het is het beste om vooraf te informeren bij uw particuliere of wettelijke ziektekostenverzekeraar of zij een Ayurveda-kuur subsidiëren en welke documenten nodig zijn.


Welke kruiden en specerijen worden gebruikt in een Rasayana-kuur?

De Ayurveda-arts bepaalt voor u welke preparaten uit de Ayurveda-geneeskunde worden gebruikt. Voorbeelden zijn Ashwaghanda om kracht en het immuunsysteem te versterken, Amalaki of Amla om de geest te kalmeren en het geheugen te verbeteren, en Pippali - Long Pepper - om de geest en waarneming aan te scherpen.

Alle Rasayana-aanbiedingen wereldwijd