Heilfasten nach Buchinger mit ärztlicher Betreuung

Buchinger vasten

Gezonde zuivering en ontgifting

Buchinger vasten

Laat u meevoeren in de wereld van vasten, waar uw lichaam en ziel weer verenigd zijn en u de lasten van alledag kunt loslaten! Onze Buchinger-vastendiëten in geselecteerde vastenklinieken zorgen niet alleen voor een groter gevoel van welzijn, maar bestrijden ook gezondheidsproblemen en herstellen uw lichaam met hernieuwde energie. Naast puur therapeutisch vasten volgens Buchinger, bieden onze hotels u ook massages, yoga en andere behandelingen om maximaal welzijn te garanderen.

 

Hoe de Buchinger vasten methode werkt

Buchinger-vasten behoort tot het klassieke vastenregime en is een van de meest gebruikte vastenmethoden. Tijdens deze vloeibare vasten worden alleen groentebouillon, sappen en thee geconsumeerd. Er wordt geen vast voedsel op het bord gelegd. Bovendien bevordert deze methode de darmreiniging door middel van zachte laxerende hulpmiddelen. De vastenmethode van Buchinger is bedoeld om het zelfgenezende vermogen van het lichaam te activeren en chronische ontstekingen tegen te gaan.

In een speciale kuurkliniek maakt u kennis met Buchinger-vasten onder medisch toezicht van artsen en vastende voedingsdeskundigen om te leren omgaan met en omgaan met therapeutische vasten. Gifstoffen en onnodige ballast worden met veel vocht uit het lichaam gespoeld. Ontgiftende leverwraps en andere ondersteunende en ontspannende behandelingen helpen de gezondheidsvoordelen van vastentherapie te vergroten.

De grondlegger van deze vastenmethode, Otto Buchinger, die zelf leed aan ernstige reumatoïde artritis, vond verlichting van zijn ziekte door therapeutisch vasten en opende in 1920 de eerste vastenkliniek in Duitsland. De Buchinger-methode staat ook bekend als het originele therapeutische vasten.

 

 


De fases van vasten

Het vastenregime van Buchinger kan worden onderverdeeld in drie fasen, die allemaal even belangrijk zijn voor het succes van de behandeling. Dit zijn de afbouw, de zuivering en het doorbreken van de snelle fasen.

Fase 1: Afbouwing

Volgens Buchinger begint het vasten met de zogenaamde dagen van afbouwen. Gedurende deze tijd wordt het dieet langzaam gewijzigd om het lichaam voor te bereiden op de komende voedselvrije periode. Alcohol, nicotine, koffie en snoep zijn taboe, maar lichte voeding en voldoende vloeistof in de vorm van water, bouillon of thee begeleiden tegenwoordig. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal dienen de reliëfdagen zich voor te bereiden op het daadwerkelijke vasten, waarin stress en hectiek al uit het dagelijkse leven zijn gehaald.

Fase 2: Zuivering

Na een colonreiniging met behulp van Glauber's zout en klysma's, begint de vastenperiode van ongeveer vijf dagen. Gedurende deze dagen wordt ongeveer drie liter vloeistof per dag opgenomen in de vorm van kruidenthee met honing, groentebouillon, groentesappen of mineraalwater. Buchinger therapeutisch vasten is daarom een vloeibare vasten. In de vastenhotels wordt ervoor gezorgd dat het lichaam ondanks het niet eten van voldoende minerale voedingsstoffen wordt voorzien, wat een beslissende bijdrage levert aan ontgifting. Tijdens deze fase mogen echter niet meer dan 600 calorieën per dag worden geconsumeerd.

Fase 3: Het vasten doorbreken

Met het verbreken van het vasten op de laatste dag van het vasten, wordt de tijd van bewust afstand doen van vast voedsel beëindigd door het eten van een rijpe appel. Om de overgang naar het dagelijks leven te vergemakkelijken en het lichaam niet te overbelasten, zullen de volgende opbouwdagen gepaard gaan met lichte voeding en bewust eetgedrag. Dit dient ook om de stofwisselings- en spijsverteringsactiviteiten langzaam weer op gang te brengen, aangezien deze de afgelopen dagen op een laag pitje zijn gezet. Naast aflaten zonder aflaten worden afwisselende douches, borstelmassages, Kneipp-behandelingen, zachte lichaamsbeweging, ontspanningsoefeningen en rust aanbevolen. Stress moet ook worden vermeden. Na 5-6 dagen kunt u weer normaal eten, maar met mate. Om ervoor te zorgen dat de resultaten van het Buchinger-vastenregime op de lange termijn behouden blijven, is een evenwichtige levensstijl met gezonde voeding en lichaamsbeweging bijzonder belangrijk.

 

 


Het concept van de Buchinger-vastenmethode

Door fysieke reiniging en veel rust worden de zelfgenezende krachten van het lichaam geactiveerd en schakelt het lichaam over op regeneratie. Niettemin moeten de vastendagen van Buchinger ook gepaard gaan met gematigde activiteiten zoals yoga, Qi-Gong, Tai Chi of Nordic Walking. Dit helpt om volledige fysieke prestaties te behouden en deze technieken gaan ook stress tegen en zorgen ervoor dat u zich nog gezonder voelt.

Getriggerd door de holistische ervaring van lichaam, geest en ziel, kunnen emotionele veranderingen ook optreden tijdens het vasten. Daarom is onthouding van eten ook heel goed te combineren met meditatie- en ontspanningsoefeningen.

Het is echter niet het vasten op zich, maar ook het verblijf bij gelijkgestemden die de Buchinger-vastenbehandeling tot een bijzondere ervaring maken. Wederzijdse uitwisseling en gedeelde motivatie helpen u om door te zetten met mensen die een nauwe band hebben met uw ervaring.

Zuiver en ontgift uw lichaam en verwijder oude lasten. Een vastentherapie is niet alleen gunstig voor het lichaam, maar ook voor de geest, het welzijn en de vitaliteit. Geniet van de volledige ervaring van dit programma in een van onze Buchinger-vastenklinieken.

 

 

 

 

Is de Buchinger methode geschikt voor iedereen?

De originele Buchinger-vastenbehandeling activeert het zelfgenezende vermogen van het lichaam, zuivert en heeft positieve effecten op chronische ontstekings- en stofwisselingsziekten, dient als lichte pijntherapie en helpt bij psychosomatische aandoeningen.

Bovendien worden door het lage aantal geconsumeerde calorieën de vetophopingen in het lichaam verminderd en komt serotonine vrij in de hersenen, wat tegelijkertijd leidt tot een verbetering van het psychologische welzijn. Verdere verlichting kan worden bereikt voor onder andere reuma, jicht, migraine, allergieën, verschillende huidaandoeningen en diabetes. Lichaam en geest worden weer in balans gebracht.

Buchinger Fasting is niet geschikt voor mensen wiens primaire doel is om af te vallen. Hoewel dit een mooie bijwerking van de behandeling is, is het belangrijkste doel om lichaam en geest weer in balans te brengen en door na te denken over de eigen gewoontes de basis te leggen voor een blijvend bewuster en gezonder leven.

 

 

Vasten en wellness in een Buchinger-vastenkliniek

Combineer uw vastenvakantie met geweldige wellnessbehandelingen en regenereer lichaam en geest op alle niveaus: aromamassages, ayurvedische massages, bindweefselmassages, zuiverende zoutmassages, alkalische baden, wisselbaden, fango- of warme modderpakkingen, volledige lichaamspeeling, zuiverende leverpakkingen , etc. Deze ondersteunen allemaal uw lichamelijke en geestelijke gezondheid tijdens de behandeling.

U kunt uw wellnessvakantie met therapeutisch vasten doorbrengen waar en hoe u maar wilt, bijvoorbeeld:

  • genieten met lange wandelingen langs de Oostzee en Noordzee,
  • met de extra dosis Pilates en Yoga om te ontspannen en tot rust te komen,
  • tijdens het vasten in Duitsland en wandelen door betoverde bossen, of
  • aan de Middellandse Zee.

Onze hotels wereldwijd staan voor u open. Of u nu de wereld van het vasten wilt proeven of uw vastenvakantie wilt combineren met een verre reis naar Azië of Noord-Afrika, wij vinden het passende vakantieaanbod voor u.

Als u niet kunt beslissen in welke van onze vele hotels u uw vastentherapie wilt beginnen, dan helpen wij u graag met advies en ondersteuning zodat niets uw volgende droomvakantie in de weg staat!

 

 

Andere gasten waren ook geïnteresseerd in:

Ontdek onze beste Buchinger vastenhotels


FAQ: Vasten volgens Buchinger feiten

Waarom zou ik Buchinger vastenmethode moeten kiezen?

Als u gezondheidsproblemen wilt voorkomen, of gewoon fitter en meer energiek wilt voelen, dan is het therapeutische vastenprogramma van Buchinger zeker een goede optie. De combinatie van vasten, lichaamsbeweging en ontspanning is gunstig voor zowel lichaam als geest.


Hoe lang duurt het therapeutisch vasten volgens Buchinger methode?

Uw vastenverblijf moet minimaal 1 week duren. U kunt ook 2 of 3 weken boeken bij een Buchinger clinic, maar de meeste programma's in onze hotels duren 7 dagen, wat ook een goed is. Als u een langere kuur wilt volgen, is het belangrijk dat u dit vooraf met uw eigen arts bespreekt.


Zal ik het jojo-effect hebben na het vasten?

Zelfs als afvallen niet het doel is van de Buchinger methode, u zult zeker een paar kilo kwijt raken door de verminderde calorie-inname. Dit is een extra bijwerking die snel weer weg zal zijn als u daarna niet gezond blijft eten en niet voldoende beweegt. Gelukkig krijgt u tijdens uw verblijf in de Buchinger-vastenkliniek veel waardevolle tips om u op weg te helpen en zodra u thuiskomt.


Zijn er risico's of bijwerkingen

Een vastentherapie kan altijd bijwerkingen hebben zoals hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid of slapeloosheid. Dit is heel normaal. Ieder mens reageert anders op de extreme omstandigheden, daarom is er geen eenduidig antwoord op deze vraag over bijwerkingen. Als u aan kanker, tuberculose, hart- en vaatziekten of eetstoornissen lijdt, kan een vastenprogramma ernstige risico's met zich meebrengen, daarom wordt vasten voor deze personen niet aanbevolen.


Buchinger dieet vs sapvasten: wat is het verschil?

Hoewel het beide vloeibare vasten zijn die veel waarde hechten aan een hoge consumptie van voedingsstoffen, Buchinger dieet heeft ook bouillon en thee, evenals specifieke behandelingen die het proces ondersteunen, zoals Kneipp-behandelingen of leverpakkingen. Dit is niet altijd het geval bij sapvasten. Lees meer op onze speciale sapvastenpagina!


Buchinger dieet vs watervasten: what is het verschil?

Bij watervasten drinkt u alleen water. Met andere woorden, uw lichaam krijgt geen voedingsstoffen binnen. Veel artsen raden aan om in plaats daarvan een Buchinger snel te doen, omdat het veel veiliger en meer effectiever is. Uw lichaam heeft geen gebrek aan voedingsstoffen en u veroorzaakt daarmee geen onnodige en schadelijke belasting van uw vitale organen.

Waar wilt u uw Buchinger-vastenvakantie doorbrengen?