Intermitterend vasten

Interval vasten

Waar zou u naartoe willen reizen?
Wat zoekt u?
Wanneer hoe lang
99% klanttevredenheid
Beste prijsgarantie
Experts met meer dan 40 jaar ervaring
Gepersonaliseerde service

Vind uw vasten methode voor uw vastenvakantie

Bent u op zoek naar de ideale vastenmethode die bij u en uw dagelijkse leven past? Of wilt u gewoon meer weten over de verschillende vormen van intermitterend vasten? Dan zit u hier precies goed!

De meest populaire hotels voor Interval vasten

7 nachten vanaf
1.066 €
Kurzentrum Weißenstadt am See
Kurzentrum Weißenstadt am See
Kurzentrum Weißenstadt am See
Kurzentrum Weißenstadt am See
Kurzentrum Weißenstadt am See
Kurzentrum Weißenstadt am See
Kurzentrum Weißenstadt am See
Kurzentrum Weißenstadt am See
Kurzentrum Weißenstadt am See
Duitsland · Franken · Weißenstadt
Intermittent Fasting 16:8 2023
Excellent
4,7
/5
7 nachten vanaf
728 €
- 15%
AktiVital Hotel
AktiVital Hotel
AktiVital Hotel
AktiVital Hotel
AktiVital Hotel
AktiVital Hotel
AktiVital Hotel
AktiVital Hotel
AktiVital Hotel
S
Duitsland · Nederbeieren · Bad Griesbach
Intermitterend vasten 16:8
Fantastisch
4,3
/5

Populaire onderwerpen

Achtergrond en details over intermitterend vasten

Op deze pagina laten we u kennismaken met de verschillende intervalvasten methoden. U leert ook waar u op moet letten en hoe een vastendag eruit kan zien. En tot slot vertellen we u wat u kunt verwachten in onze vastenhotels en waar u uw vastenvakantie op de mooiste manier kunt doorbrengen.

Wat is Intermittent Fasting?

Intermittent fasting (ook wel intermitterend vasten, alternerend vasten of IF) is een vorm van vasten waarbij gedurende een paar uur of dagen geen voedsel wordt gegeten. Dit heeft een gezondheidsbevorderend effect op de stofwisseling en het doel is meestal langdurige gewichtsreductie. De vastenperioden zijn vrij kort en kunnen flexibel en met weinig moeite aan de dagelijkse routine worden aangepast. Op deze manier kan de inhibitiedrempel voor het begin van het vasten aanzienlijk worden verlaagd.

Er zijn verschillende vormen van intervalvasten, die verschillen wat betreft de duur en de frequentie van de vastenfasen. Wij zullen deze later nader toelichten. In tegenstelling tot de meeste andere vormen van vasten, zijn veel vormen van intervalvasten gericht op een langere periode of zelfs permanent. Ook is, in tegenstelling tot andere diëten, geen kennis van voedsel nodig. U kunt winkelen en eten waar u zin in heeft - maar natuurlijk wel zo gezond mogelijk! Alles wat u nodig heeft is een horloge en/of een kalender. Onze vastenprogramma's zijn ontworpen om u te helpen deze methoden te leren kennen, zodat u ze later zelf kunt voortzetten.

Een belangrijk concept over intermittent fasting is autofagie, het zelfreinigingsproces van het lichaam. Tijdens periodes van vasten reinigt het zijn cellen, breekt het beschadigde celbestanddelen af en breekt het deze af tot bouwstenen die weer gebruikt kunnen worden om nieuwe stoffen op te bouwen.

Voordelen van intermitterend vasten en indicaties

Gewichtsverlies door intervalvasten

Studies over de vraag of intervalvasten gezond is, komen tot verschillende conclusies. Men is het erover eens dat voortdurend eten (continu eten, "grazen") een constante afgifte van insuline veroorzaakt en dus de ontwikkeling van insulineresistentie bevordert. Intermittent fasting zou bijvoorbeeld type 2 diabetes kunnen voorkomen.

Op dezelfde manier kan intervalvasten een positief effect hebben op de stofwisseling, de bloeddruk en bloedsuikerspiegel kunnen dalen, en het vetgehalte in het bloed kan worden verbeterd. Bovendien kunnen er minder ontstekingsmarkers in het bloed worden gemeten.

Een gewichtsvermindering is ook mogelijk. Het hangt echter sterk af van hoe de eetintervallen zijn opgezet. Als u alleen fastfood en zoetigheid eet en geen lichaamsbeweging in uw dagelijkse routine integreert, zult u geen positieve effecten op uw gezondheid kunnen bereiken.

Zo blijkt uit een studie van het Beltsville Human Nutrition Research Center, VS, dat dekilo's het beste en het snelste smelten door tijdgebonden eten en niet door meerdere kleine maaltijden per dag. De proefpersonen kregen dezelfde hoeveelheid calorieën. De groep die binnen een periode van 8 uur at, was in staat om meer vet te verbranden dan de deelnemers die op willekeurige tijdstippen in het interval van 24 uur aten.

Na ongeveer 12 uur vasten begint het lichaam vetreserves af te breken voor energie. Frank Madeo, biochemicus aan het Instituut voor Moleculaire Biowetenschappen van de Universiteit van Graz, onderzoekt de langetermijneffecten van vasten en vertelde Star dat de splitsing van vetreserves ook gepaard kan gaan met een stemmingsbevorderend effect.

Bijwerkingen, contra-indicaties en nadelen van intervalvasten

Net als bij andere vormen van vasten kunnen ook bij intervalvasten bijwerkingen optreden. Dit zijn bijvoorbeeld stilheid of hoofdpijn.

Als een van de volgende punten op u van toepassing is, moet u beslist met uw arts praten voordat u met een vastenkuur begint:

 • Cardiovasculaire problemen
 • Lage bloeddruk
 • Metabole ziekten
 • Chronische ziekten
 • Kankerziekten
 • Op oudere leeftijd
 • Zwangerschap en borstvoeding
 • Eetstoornissen zoals anorexia of boulimia
 • Ondergewicht, Ondervoeding
 • Diabetes
 • Migraine
 • Amenorroe (gebrek aan menstruatie)
Bij Intermittent Fasting is het ook belangrijk dat u tijdens de eetfasen gezond en evenwichtig eet. Vooral als u minder calorieën eet dan gewoonlijk, is het belangrijk dat het voedsel u alle belangrijke voedingsstoffen levert.

Wat zijn de verschillende soorten Intermittent Fasting?

Koken met de 5:2 methode

De 5:2-methode

De bekendste methode van intervalvasten is misschien wel de 5:2-methode. Het is ontwikkeld in het University Hospital in South Manchester, UK, door voedingsdeskundige Michelle Harvie en haar collega Tony Howell. Dit concept houdt in dat u op vijf dagen per week normaal eet en op de overige twee dagen maximaal 500 calorieën (vrouwen) of 600 calorieën (mannen) eet. U kunt de vastendagen vrij kiezen, maar ze mogen niet opeenvolgend zijn. Geschikt voedsel voor vastendagen zijn groenten, fruit of soep. Snel verteerbare koolhydraten, zoals tarwebrood, pasta, aardappelen en suiker, moet u helemaal vermijden. Zo kunt u lichaam leren leven vanuit zijn reserves. U moet ook veel calorievrije vloeistoffen drinken, bij voorkeur water en thee. Op normale dagen kunt u eten waar u zin in heeft. Deze methode wordt gemakkelijker geacht dan "zuiver intervalvasten" (1 dag eten, 1 dag vasten).

Maaltijdpauzes met de 16:8 methode

De 16:8 methode

De 16:8 methode is erg populair. In elk interval van 24 uur mag u binnen 8 uur eten, in de resterende 16 uur vast u. U moet uw maaltijden dus anders over de dag verdelen dan u misschien gewend bent. In plaats van te eten om misschien 20 uur en te ontbijten rond 7 uur, zoals u normaal doet, rekt u de maaltijdpauze uit tot 16 uur. Met de 16:8 methode ontbijt u dan bijvoorbeeld om 10 uur en eet u de laatste maaltijd van de dag om 18 uur. Of zelfs de eerste om 13.00 uur en de laatste om 21.00 uur, zoals dat het beste past in uw dagelijkse routine. Dit is vooral positief voor uw spijsvertering, omdat deze tegen de avond wordt ontlast en de uitscheidingsactiviteiten van het lichaam (verwijdering van gifstoffen) 's ochtends vroeg niet worden onderbroken. Dit geeft het lichaam de tijd voor reinigings- en regeneratieprocessen, die overgewicht, stofwisselingsstoornissen, hart- en vaatziekten en zelfs auto-immuunziekten kunnen tegengaan.

Thee drinken met de 20:4 methode

De 20:4 methode

De 20:4 methode, ook wel het "Warrior Diet" genoemd, is een strengere vorm van de 16:8 methode. Het houdt in dat u 20 uur per dag vast, dus u mag alleen water, thee en eventueel zwarte koffie. In een tijdsvenster van 4 uur mag u dan eten, uiteraard bij voorkeur gezond en evenwichtig. Veel mensen eten 's avonds.

Deze methode is echter niet geschikt voor beginners en niet voor langdurig gebruik. Vooral sporters en mensen die in het dagelijks leven en op het werk te maken hebben met mentale en fysieke stress kunnen beter een andere methode kiezen.

Eten is elke tweede dag toegestaan

10 in 2 methode

De methode uitgevonden door de Oostenrijkse cabaretier en psycholoog Bernhard Ludwig staat ook bekend als "alternerend vasten". Dus u eet en vast afwisselend. De methode wordt uitgesproken als "één nul in twee", d.w.z. één dag eten en één dag vasten binnen twee dagen.

Bernhard Ludwig is zelf meer dan 20 kilo afgevallen volgens zijn motto "Slank worden en blijven met plezier". Op de eetdagen wordt in principe binnen 12 uur gegeten, gevolgd door een vastenfase van 36 uur. Op die manier hoeft het lichaam het slechts korte tijd zonder voedingsstoffen te stellen. Alles wat lekker is, is toegestaan.

Het diner wordt 's avonds geannuleerd

Diner cancelling

Zoals de naam al zegt, houdt diner cancelling in dat u een paar dagen per week een diner overslaat. Deze methode kan ook een voorloper van het intervalvasten worden genoemd. Het effect kan worden vergroot als er zoveel mogelijk tijd zit tussen de laatste maaltijd van een dag en de eerste maaltijd van de volgende dag, ten hoogste 14 uur.

Tijdens de vastenfase mag u calorievrije dranken drinken, bijvoorbeeld water en ongezoete thee. s Avonds moet koffie worden vermeden, omdat koffiegebruik negatieve gevolgen kan hebben voor het slaapritme. Bij het ontbijt moet u er ook voor zorgen dat u de calorieën die u 's avonds heeft uitgespaard niet weer toevoegt. Volgens recente studies is het raadzaam om na 16.00 uur niet meer te eten. Dit heeft te maken met het feit dat dag en nacht de stofwisseling bepalen; hetzelfde voedsel laat bijvoorbeeld 's ochtends de bloedsuikerspiegel minder stijgen dan 's avonds.

De intermitterende vasten methoden in vergelijking

16:0805:0210:02Dinner Cancelling
PluspuntenDe vastenperiode kan vrij worden gekozen, waardoor de methode geschikt is voor dagelijks gebruik.Geschikt voor het dagelijks leven en flexibel. Aangezien u zich niet volledig hoeft te onthouden, is deze methode gemakkelijk te volgen.Met deze methode bespaart u de meeste calorieën.Geen grote beperkingen in gewoontes, een paar keer per week een diner overslaan...
Let opDeze methode is niet geschikt voor zwangere vrouwen, zogende moeders, kinderen en mensen met eetstoornissen.Ongeschikt voor kinderen, zwangere vrouwen, wedstrijdsporters, mensen met eetstoornissen of mensen met ondergewicht.Het lichaam wordt meer belast door frequent vasten dan door zachter vasten.Als u graag samen met het gezin eet, is deze methode niet zo ideaal.
DoelgroepBeginners, professionals, iedereen die geen calorieën wil tellen. Oorspronkelijk ontwikkeld voor borstkankerpatiënten om gewichtsverlies te vergemakkelijken. Geschikt voor iedereen die geen calorieën wil tellen, maar het makkelijk vindt om niets te eten. De bloedwaarden zijn geregeld.Ervaren vasters die veel gewicht willen verliezen over een langere periode.Beginners met vasten, mensen die niet graag koken, alleenstaanden...
Gewichtsverlies1 tot 2 kg per week mogelijk.Per vastendag is 500 tot 800 g mogelijk.Tot 2,5 kg per week is mogelijk in het begin.tot 500 g de volgende ochtend.

Procedure en vastenplan

Zoals u nu hebt geleerd, kunnen de verschillende soorten intervalvasten allemaal heel individueel worden vormgegeven. Om u een beetje inspiratie te geven, tonen wij u een voorbeeld van een vastenplan voor 16:8 vasten. De interval waarin u hier kunt eten is tussen 11 uur en 19 uur.

In de ochtend

 • 7 uur - 8 uur: Drink 1-2 glazen water na het opstaan. Om de vetverbranding verder te ondersteunen, kunt u hier ook een korte training inlassen.
 • 10 uur: Geniet van een kopje thee of koffie (zonder melk en suiker)
 • 11 uur: Tijd voor de eerste maaltijd. Neem bijvoorbeeld muesli of kwark met fruit of zelfs een smoothie. U kunt deze maaltijd ook de avond tevoren bereiden en dan op het werk eten.

Lunch

 • 13:30/14:00: Een lichte lunch, bijvoorbeeld een soep of salade met kleurrijke groenten. Deze maaltijd, aangevuld met eiwit- en vezelrijk voedsel (kip, tofu of peulvruchten), zorgt voor een lang vol gevoel.

Middag

 • U moet uw laatste kopje koffie van de dag ongeveer 8 uur voor het slapengaan drinken, want cafeïne blijft lang in het lichaam en kan anders een negatief effect hebben op uw nachtrust.
 • Om de middagdip tegen te gaan, kun u uzelf tussendoor een tussendoortje gunnen. Vooral noten, fruit of gedroogd fruit zijn hiervoor geschikt, maar een stukje (pure) chocolade of cake mag ook af en toe.
 • Sport brengt de vetverbranding echt op gang. De beste tijd voor een sportsessie is na het werk en bij voorkeur vóór 20.00 uur. Lichaamsbeweging doet u niet alleen goed en helpt om spiermassa op te bouwen, maar zorgt ook voor een goede balans met het vaak zittende werk van tegenwoordig.

Avonds

 • 6.30 uur: Diner. Nogmaals, zorg ervoor dat u een gezonde en evenwichtige maaltijd eet. Uw laatste maaltijd van de dag moet bestaan uit goede vetten, eiwitten, vezels en volle granen. Als u graag een glas wijn of een biertje drinkt, kunt u uzelf daar nu op trakteren. Na 19.00 uur mag u alleen water of ongezoete kruidenthee drinken.
 • Zorg ervoor dat u niet te laat naar bed gaat en dat uw lichaam minstens 8 uur slaap krijgt.

Wat is toegestaan tijdens intermitterend vasten?

Veel groenten en fruit zijn ideaal

In principe geeft intervalvasten niet aan welke voedingsmiddelen en dranken zijn toegestaan. De Duitse voedingsvereniging (DGE) bekritiseert echter dat er vaak slechts zeer vage aanbevelingen worden gedaan over geschikte voedingsmiddelen. Als u gewoon blijft eten wat u wilt, verandert deze vorm van vasten u eetpatroon niet. U zou kunnen afvallen, maar niet op een gezonde manier. Daarom moet u ook tijdens het intervalvasten evenwichtig eten, bij voorkeur verdeeld over twee tot drie grote maaltijden per dag. Ideaal zijn voedingsmiddelen die verzadigende eiwitten, gezonde vetten, energiegevende koolhydraten en vitale stoffen bevatten. Uw ontbijt kan bijvoorbeeld bestaan uit muesli met fruit of een omelet met groenten. Voor lunch en diner bevelen wij voornamelijk groenten en eiwitten aan (plantaardige zoals peulvruchten, soja of pseudo-granen en dierlijke zoals vis, kip, eieren, zuivelproducten). Vooral groene groenten bevatten weinig calorieën, maar veel vitaminen, mineralen en secundaire plantaardige stoffen. U kunt en moet ook fruit eten zoals aardbeien, bosbessen, bananen en appels. Aan de andere kant moet u zoetigheid, rood vlees, transvetten en alcohol vermijden.

Het goede nieuws voor alle koffiedrinkers: Koffie is toegestaan tijdens het intervalvasten, maar natuurlijk zonder melk en suiker! Koffie kan zelfs eetlustremmend werken en ook de stofwisseling activeren. U kunt dus ook uw kopje koffie 's ochtends drinken, maar dan gewoon zwart.

De juiste duur voor intermitterend vasten

U vraagt zich misschien af hoe lang u moet vasten. Welnu, de 16:8 methode of Dinner Cancelling kan worden gebruikt voor zo lang als u wilt. Dit zijn geen klassieke diëten, maar een andere vorm van eten die u een paar weken, een paar maanden of zelfs levenslang kunt volgen. Na een tijdje raakt uw lichaam eraan gewend om 16 uur of langer zonder voedsel te moeten, en dan is het niet meer moeilijk. U moet zich echter wel prettig voelen bij deze methode en het lichaam moet krijgen wat het nodig heeft.

Als u de andere vastenmethoden voor een langere periode wilt gebruiken, raadpleeg dan vooraf uw arts.

Intervalvasten in het hotel

Vrouwen in de spa

In onze vastenhotels in Duitsland wordt intervalvasten aangeboden volgens de 16:8 methode. De maaltijden zijn vaak vegetarisch, alkalisch en wholefood of worden individueel vastgesteld. In sommige hotels zijn er vaste tijden voor de maaltijden.

U wordt begeleid door artsen of gediplomeerde vastenbegeleiders zodat u de beste ondersteuning krijgt tijdens uw vastenkuur. Vaak worden ook andere onderzoeken uitgevoerd, zoals BIA-metingen (soms tegen betaling). Ook voedingsadvies en/of tips voor thuis maken deel uit van het programma.

Uw vastenprogramma wordt afgerond met oefeningen en actieve aanbiedingen, massages en andere behandelingen zoals Kneipp-therapie of lezingen. Als Fit Reisen-gast kunt u ook gebruikmaken van de wellnessruimtes van de hotels.

De mooiste plaatsen voor een vastenvakantie

Rhön

Rhön

De Rhön wacht op u met eindeloze bossen, pittoreske dorpjes en meer dan 2500 kilometer aan wandel- en fietspaden. In de traditionele kuurfaciliteiten in Bad Brückenau en Bad Salzschlirf kunt u uw intervalvastenkuur met veel comfort en in de mooiste natuur beleven.

Allgäu

Allgäu

In het traditionele kuuroord Bad Wörishofen brengt u uw verblijf door te midden van het groene Allgäuer landschap, dat u kunt verkennen tijdens begeleide wandelingen of per fiets en nordic walking.

Lüneburger Heide

Lüneburger Heide

De Lüneburger Heide in Noord-Duitsland is op elk moment van het jaar mooi, vooral natuurlijk wanneer de heide in augustus en september in bloei staat. Met een oppervlakte van meer dan 200 km² is de regio ideaal voor wandelen, fietsen en nordic walking.

FAQ - Intermittent fasting

Mag ik alles eten tijdens 16:8 Intermittent Fasting?
Helpt Intermittent Fasting bij het Coronavirus?
Is Intermittent Fasting of Afwisselend Vasten gezond?
Voor wie is intermittent fasting geschikt?
Wie moet geen intervalvasten doen?
Treedt het jojo-effect op als ik stop met vasten?
Welke fouten moeten worden vermeden bij intermittent fasting?