Basenfasten

Alkaline dieet

Revitaliseer uw lichaam

Herstel met een alkalische dieet

Wil je graag een vastendieet willen doen om jouw lichaam te bevrijden van gifstoffen? We hebben goed nieuws voor je! Vasten hoeft niet altijd volledige onthouding van voedsel te betekenen; er zijn een paar vastenmethoden waarmee je geen honger zult lijden, een daarvan is het alkaline dieet, door sommigen ook wel alkalisch vasten genoemd. Nog een pluspunt: dit alkalische dieetplan is over het algemeen geschikt voor iedereen. Ontdek alles wat u moet weten voor uw volgende alkaline vastenvakantie!


Vasten zonder honger te hebben

Tijdens de alkalische vasten in onze hotels eet je volop eten! Bij dit soort detox- of reinigingsbehandeling gaat het niet om zo min mogelijk eten of alleen drinken, maar om het eten van de juiste dingen. Een dieetplan voor het basisch dieet omvat doorgaans meerdere maaltijden per dag, voornamelijk bestaande uit verse groenten, gezonde kruiden, vitaminerijk fruit, zaden of noten. Vrijwel alles wat natuurlijk, plantaardig en onbewerkt is, dus zonder toevoegingen, mag op het bord. Een tijdje alkalisch eten is dus zeker niet eenzijdig - maar eerder gevarieerd en kleurrijk!

 

 

Basenfasten, Detox, Obst und Gemüse

Verboden voedingsmiddelen - alkaline dieetmaaltijdplan

Wanneer je jouw alkaline dieetmenu plant, zal je veel ingrediënten moeten vermijden die je in normale maaltijden en recepten tegen komt. Alle voedingsmiddelen die een zuurgraad in het lichaam veroorzaken, zijn ten verboden. Misleidend is dat het geen zuur smakende voedingsmiddelen zijn die worden uitgesloten van het alkalische dieet, zoals citroenen die zuur produceren, maar eerder geraffineerde suiker of zuivelproducten. Je zal geen van deze voedingsmiddelen vinden tijdens jouw zuur-alkalische dieetplan in een van onze alkalische vastenhotels:

 • Vlees
 • Vis
 • Melk producten
 • Graanproducten (witte bloemproducten)
 • Peulvruchten
 • Suiker
 • Koffie
 • Alcohol

 

 

Milch und Brötchen

Een typisch alkalisch ontbijt

Je hoort het vaak: het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag! En voor een echt stevig ontbijt kijken we uit naar toast, eieren, spek, bloedworst, worst, kaas, jam, yoghurt, cornflakes en natuurlijk mogen een paar kopjes koffie met melk en suiker niet ontbreken! 

Zoals je misschien al hebt gemerkt, zijn geen van de bovengenoemde ontbijtklassiekers alkalisch dieetvoedsel. Met een paar kleine trucjes hoeft het menu met alkalisch dieet echter niet saai te zijn en kan je een heerlijk ontbijt tevoorschijn toveren. In de hotels worden muesli-alternatieven geserveerd, gemaakt van amandelschilfers met noten en fruit. Gierst, amarant of quinoa zijn ook acceptabel in kleine hoeveelheden. Afhankelijk van wat je lekker vindt, kun je amandelen, kokosvlokken, zonnebloempitten of iets dergelijks en veel vers, kleurrijk fruit toevoegen. Kies je voor een vastenvakantie bij Wacker, dan geniet je van Wacker muesli: gekiemde muesli rijk aan mineralen. Daarnaast spelen versgeperste vruchtensappen en smoothies een grote rol bij alkaline vasten. Gedroogd fruit zoals dadels of vijgen hebben ook een sterk alkalisch effect en kunnen worden toegevoegd in muesli of shakes. Een andere klassieker onder de alkalische dieetvoeding is chia-pudding, die op verschillende manieren kan worden bereid.

basenfasten frühstück
basenfasten frühstück

 

frau mit kopfschmerzen
tee als teil des basenfastens

De zuur base dieet balans en onze gezondheid

Maar wat heeft het zuur base-balans met onze gezondheid te maken? Ons lichaam probeert altijd het evenwicht tussen zure en basische vloeistoffen in ons lichaam te behouden. In het beste geval gebruikt het alkalische mineralen, die we via onze voeding leveren. Door ongezonde voeding en zelfs door veel stress belasten we ons lichaam onnodig, waardoor het de schadelijke stoffen niet goed kan afbreken. Maagzuur, spijsverteringsproblemen, huid- en bindweefselproblemen zijn het gevolg; een verzwakt immuunsysteem en blijvende vermoeidheid kunnen de gevolgen op lange termijn zijn.

Als we de ontgifting van ons lichaam willen ondersteunen, moeten we het via een uitgebalanceerd en natuurlijk dieet van veel mineralen en secundaire plantaardige stoffen voorzien.

Het zuur base dieet, dat vrij is van ziekteverwekkende stoffen, helpt ook om darmen een beetje te laten rusten - en dit is het centrale orgaan voor onze gezondheid.

Voordelen van alkalisch dieet voor uw reis voor gewichtsverlies

Hoewel het primaire doel van een alkalisch dieet is om de pH in uw lichaam weer in evenwicht te brengen, gebruiken veel mensen het ook als een programma voor gewichtsverlies. Als jij een van de velen van ons bent die zijn bezweken voor het gemakkelijke voedsel van onze moderne culinaire wereld, beladen met suiker, zout, vet en andere sterk bewerkte ingrediënten, is het waarschijnlijk dat je zal profiteren van dit dieet en een gezond gewicht zult ervaren.

De alkalische dieetvoedingsmiddelen zijn allemaal gebaseerd op natuurlijke voedingsmiddelen. Gewichtsmanagement is niet altijd gemakkelijk als je omringd bent door ongezonde snacks, maar een alkalische vastenvakantie is misschien wel de beste optie om jouw gezonde levensstijl op gang te brengen en de basis van jouw dieet te maken met vers fruit en groenten! Laat onze hotels en experts je overtuigen hoe lekker en gemakkelijk het is om weg te blijven van bewerkte voedingsmiddelen om die kilo's voorgoed af te houden! Vraag de voedingsspecialisten van de hotels om hulp bij het opstellen van een dieetplan om mee naar huis te nemen, zodat je zeker weet dat dit afslanktraject een succes wordt!

 

    

 

 


Alkaline vasten in een hotel

Om ervoor te zorgen dat u niet alleen hoeft te vasten en de nodige ondersteuning krijgt voor uw detoxbehandeling, bieden sommige van onze hotels alkalische vastenverblijven aan. In de meest idyllische streken van Duitsland en het nabije buitenland zijn de alkaline dieethotels vooral goed om te vasten en om dagelijkse stress te vergeten.

Vasten hotels in Duitsland

In Duitsland zijn er veel prachtige regio's waar u een vastentherapie kunt doen onder professionele begeleiding van het hotelpersoneel en voedingsdeskundigen.

Een van de regio's is de Rhön. Eindeloze bossen, charmante dorpjes en in totaal meer dan 2500 kilometer wandel- en fietspaden wachten op je in het Rhön Biosphere Reserve. In Bad Brückenau of Bad Salzschlirf kunt u een basisch dieet ervaren met een hoog comfort van traditionele gezondheidsvoorzieningen te midden van de prachtige natuur!

Voor degenen die liever dicht bij de kust zijn, is de Noordzee de beste plek om naartoe te gaan. Daar kunt u uw lichaam trakteren op drie goede dingen tegelijk: detox, yoga en het rustgevende, helende klimaat van de Noordzee.

Ook in Zuid-Duitsland is er naast het alkaline vasten veel variatie. Een uitgebreid scala aan activiteiten in de natuur (bijvoorbeeld Nordic Walking, Qi Gong) stimuleert de spijsvertering en laat je al het andere vergeten. Geniet van uw diner met een prachtig uitzicht op de Allgäuer Alpen of de Bodensee.

>> Hier vindt u al onze aanbiedingen voor vasten in Duitsland

 

 

 

die Rhön
Landschap in de Rhön
Leuchtturm an der Nordsee
Vuurtoren aan de Noordzee

 

 

Bad Hofgastein
Bad Hofgastein

Alkaline vasten in Europa

Zelfs buiten Duitsland zijn er enkele geweldige hotels die een basisch dieet aanbieden.

In het Salzburger Land in Oostenrijk, aan de voet van de oostelijke Alpen, kunt u snel naar Wacker - en maak kennis met het levendige vakantieoord Bad Hofgastein met zijn vele wandelpaden en evenementen. Soortgelijke programma's zijn beschikbaar in Kitzbühel (Tirol), maar ook in Zuid-Tirol net buiten de Italiaanse grens.

Als u nog iets verder wilt gaan, laat ons u dan meenemen naar Hongarije. In de directe omgeving van het thermale meer van Heviz zal de alkalische zuurbehandeling in combinatie met een uitgebreid buitenprogramma en spannende toevoegingen zoals rondleidingen door de stad of kookcursussen allesbehalve saai worden.

>> Hier vindt u al onze aanbiedingen voor vasten in Europa


Ontdek onze meest populaire alkaline-vastenprogramma's

FAQ - Alkaline vasten

Kan iedereen een zuur base dieet beginnen?

Voor het grootste deel wel. Het alkalische dieet is geschikt voor elke volwassene die zijn lichaam wil ontgiften of problemen wil voorkomen. Vooral degenen die er last hebben van chronische spijsverteringsstoornissen, huidproblemen, allergieën, migraine of reuma can benefit from an alkaline diet plan


Is een alkalisch dieet veganistisch?

Absoluut! Steeds meer mensen wenden zich tot plantaardige diëten voor een gezondere levensstijl, en het alkalische dieet is geen uitzondering. Don’t vergeet niet te vermelden dat u veganist bent als u boekt, zodat we het hotel kunnen informeren.


Welk voedsel mag ik eten als ik een alkaline dieet volg?

Naast veel water en kruidenthee eet u al het voedsel dat alkaliserend werkt. Met andere woorden:

 1. Vrijwel alle soorten groenten (ook aardappelen), kruiden en salade
 2. Alle soorten fruit (inclusief gedroogd fruit)
 3. Noten
 4. Koudgeperste oliën (deze behoren tot de neutrale voedingsmiddelen)

Bovendien moet er ongeveer vier uur tussen de maaltijden zitten om het spijsverteringssysteem te laten herstellen.


Hoe lang moet ik een alkalisch dieet volgen?

De alkalische vasten moet worden uitgevoerd voor ongeveer 1 tot 2 weken, waarna een alkalisch overschot maar geen puur alkalisch dieet wordt aanbevolen, aangezien er ook goede zuurvormende voedingsmiddelen zijn die bijdragen aan een langdurig gezond evenwicht.


Wat zijn goede zuurmakers?

Goede zuurmakers zijn onder meer volkoren granen, volkoren rijst, volkoren brood, peulvruchten en dergelijke. Hoewel ze tijdens het basisch dieet moeten worden vermeden, dragen ze over het algemeen bij aan een gezonde balans van alkaline en zuur in het lichaam en ze moeten na de detox weer in het dieet worden opgenomen.


Wat zijn de voordelen van een alkaline dieet?

Waarschijnlijk het grootste pluspunt is dat u buik vol kunt eten. Dit maakt het zuur base dieet gemakkelijk vol te houden zonder u zwak te voelen. Een ander voordeel is dat u tijdens deze vastenmethode uw lichaam van alle belangrijke voedingsstoffen voorziet. Vitaminen, mineralalen, enzymen en bioactieve stoffen houden uw cellen en bloedvaten fit.


Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van een alkaline dieet?

Hoofdpijn, duizeligheid, zwakte, vermoeidheid, slapeloosheid, onaangename lichaamsgeur en huidproblemen. Dit zijn typische bijwerkingen van vasten, waar u bij een alkalisch dieet gelukkig niet bang voor hoeft te zijn, want vanaf nu hoeft u niet meer helemaal te stoppen met eten! Zware koffiedrinkers kunnen aanvankelijk last krijgen van hoofdpijn, maar deze zouden na één à twee dagen en uiterlijk na een wandeling in de frisse lucht zeer snel moeten verdwijnen.


Kan een alkaline dieet mij helpen bij psoriasis?

Bij psoriasis is er een grotere kans op een tekort aan voedingsstoffen dat ontstaat door een versneld verlies van voedingsstoffen door hyperproliferatie (het snel groeien, en schilferen van huidcellen) van de opperhuid. Uit onderzoeken zijn positieve resultaten naar voren gekomen van verschillende diëten, waaronder een alkaline dieet.


Kan een basisch dieet mij helpen af te vallen?

Gewichtsverlies is niet het doel van een alkalisch dieet, maarhet kan een natuurlijke bijwerking zijn. Als u gewoonlijk veel kant-en-klare producten en bewerkte suikers consumeert, zult u waarschijnlijk afvallen tijdens het dieet in een vastenhotel, aangezien de maaltijden grotendeels uit vers fruit en groenten bestaan. In principe voorziet u uw lichaam meestal van minder calorieën dan u nodig heeft bij een alkalisch dieet.


Wat kan ik verwachten in een alkaline dieethotel?

In onze hotels verwachten u alkaline volpension, evenals water en kruidenthee naar hartenlust, en een aantal andere programma's. Meestal zijn er inleidend en eind gesprekken as well as nutrition therapy with a fasting nutritionist to counsel you. In addition, the alkaline fasting hotels offer a varied daily exercise programme. Sometimes there are also alkaline baths, body wraps, peelings or detox massages. Of course, depending on what is on offer, you can also enjoy the hotel's wellness and fitness area or take part in yoga or Pilates courses.


Kan ik alkaline vasten en yogavakanties combineren?

Het verblijf in een alkalisch dieethotel laat zich naadloos combineren met yoga. Op deze manier krijgen lichaam en geest twee keer zoveel ontspanning. Als u geïnteresseerd bent in vasten en yoga, check dan van tevoren of het vastenhotel van uw keuze yogalessen aanbiedt. Aan de Noordzee, zijn er bijvoorbeeld enkele aanbiedingen.


Mag ik mijn kind meenemen op mijn alkalische dieetvakantie?

Kinderen mogen niet vasten of deelnemen aan diëten. Wilt u echter uw kinderen meenemen op uw vastenvakantie, dan adviseren wij u graag bij de keuze van het hotel zodat u op tempo kunt eten en de kleintjes onbezorgd kunnen spelen!

Andere gasten waren ook geïnteresseerd in