Früchtefasten

Fruitvasten

Een gezonde en vitaminerijke detox

Gezond lichaam reinigen met fruitvasten

Misschien wilt u met vasten iets heel goeds voor uw gezondheid doen, maar weet u nog niet welke vastenmethode voor u het beste is? Fruitvasten is de perfecte manier om voor de eerste keer vasten te beginnen of voor degenen die niet meteen in een puur vloeibare vasten willen duiken, zoals sapvasten of Buchinger therapeutisch vasten.

Hier leest u wat er precies wordt bedoeld met fruitvasten, welke voordelen deze vastenmethode biedt. We laten u ook onze mooiste vastenhotels zien, zodat u uw favoriet kunt kiezen voor uw volgende gezondheidsvakantie.

Onze beste aanbiedingen voor fruitvasten

Wat is precies het fruitvastendieet?

Fruitvasten is een natuurlijke geneeswijze die het lichaam intensief reinigt. Bij deze vorm van vasten hoeft u vast voedsel niet op te geven, maar concentreert u eerder op bepaalde voedingsmiddelen. U kunt dagelijks genieten van drie tot vijf porties fruit, (licht gestoomde) groenten en noten. Bovendien zijn versgeperste sappen, thee en koolzuurhoudend en niet-koolzuurhoudend water toegestaan. De ontgifting en detox zullen de belasting van de organen verlichten en het herstel en van het lichaam ondersteunen. Het fruitvasten reguleert ook de pH-balans, hormoon- en antilichaamproductie, stimuleert de stofwisseling en versterkt het immuunsysteem.

 

 

Frisches Obst, Nüsse, Bewegung

Voordelen van fruitvasten

Fruitvasten voor detox en ontgifting

Fruit bevat niet alleen veel vitamines, maar ook mineralen, vezels en enzymen. De enzymen hebben ook een stimulerende en versterkende werking op de lever. In combinatie met het hoge watergehalte van de vruchten, wat bijdraagt aan de reiniging van de darmen, stimuleren ze de eliminatie, ontgifting en zuivering.

De fructose in de groenten en fruit geeft u voldoende energie tijdens het fruitvasten zodat u ondanks verminderde voedselconsumptie fit en vitaal zal voelen. Sommige mensen voelen zich niet eens licht in het hoofd of onwel tijdens dit soort vasten.

 

 

Fasten für die Gesundheit
Gut gelauntes Paar beim Sport

Versterking van lichaam en geest

Fruitvasten versterkt niet alleen het immuunsysteem, maar ook uw zelfvertrouwen: u traint uw zelfdiscipline en u zult merken dat u een dag of zelfs een week vasten kunt doorstaan. Bovendien zal uw verlangen naar zoete en ongezonde voeding afnemen.

Blijvende motivatie

Naast al deze gezondheidsvoordelen ziet en smaakt het vasten met fruit er ook geweldig uit. De enorme verscheidenheid aan vast fruit en groenten zal u helpen uitkijken naar uw volgende maaltijd.

Het is daarom een geweldig alternatief voor puur sapvasten, dat veel mensen te moeilijk vinden om bij te houden.

 

Früchtefasten
Obsalat aus frischen Früchten

Gemakkelijk te integreren in uw dagelijkse routine

Als u geen hele week van vasten wilt doen, is fruitvasten ook geschikt voor specifieke detoxdagen, die u gemakkelijk in uw week kunt integreren.

Net als bij de 5: 2-methode voor intermitterend vasten, eet u dan een normaal, uitgebalanceerd dieet gedurende 5 of 6 dagen en alleen fruit en groenten voor de resterende dagen.


Soorten fruitvasten

Vasten en wandelen

Fruitvasten kan perfect worden gecombineerd met beweging. Sporten buitenshuis verbetert uw humeur, vermindert stress en versterkt het immuunsysteem. Verhoogde ademhaling verbetert de zuurstofopname, stimuleert uw stofwisseling en activeert het zelfgenezende vermogen van uw lichaam en uw bloedsomloop. Hoge bloeddruk, bloedlipiden en cholesterol kunnen weer normaal worden terwijl de spieren worden getraind. Tijdens een vastenweek met fruit en wandelen nemen uw prestaties zelfs toe en kunt u zelfs een beetje afvallen.

 

 

Fasten & Bewegung kombinieren

 

 

Fasten mit Äpfeln

Mono fruitvasten

Bij mono fruitvasten moet u proberen om fruit zoals appels, grapefruit, druiven en meloenen te eten. Tijdens de vastenperiode eet u dan alleen de vrucht van uw keuze, bijvoorbeeld alleen appels of alleen druiven. Nogmaals, u moet oppassen dat u niet te veel eet, maar de hoeveelheid beperkt tot bijvoorbeeld 3-4 appels per dag of 1-2 sinaasappels per maaltijd. Deze vastenmethode is heel gemakkelijk te doen omdat er weinig of geen voorbereiding voor nodig is.

Vasten met verschillende soorten fruit

In plaats van slechts één vrucht, kunt u bij fruitvasten ook kiezen voor de multi-fruit variant. Hier kunt u uw favorieten kiezen uit een brede selectie fruit om te vasten. Natuurlijk worden de vruchten die goed ontgiften (citrusvruchten, appels, druiven) sterk aanbevolen. Bij deze vorm van fruitvasten zijn er ook een aantal zaken waar je rekening mee moet houden: Omdat niet alle fruitcombinaties goed verteerbaar zijn, moet je bijvoorbeeld meloenen en citrusvruchten apart eten en ook de combinaties van ander zuur en zoet fruit bewaren. tot een minimum beperkt. Om overeten te voorkomen, moet u ook de hoeveelheid fruit vanaf het begin beperken en langzaam eten, zodat u bewust het gevoel van verzadiging kunt voelen en niet verder kunt eten.

 

 

Obstfasten
fruit fasting for weight loss

Fruitvasten voor afvallen

Hoewel gewichtsverlies niet het primaire doel is van een fruitreiniging, is het een bijwerking. Naarmate u zich bewuster wordt van uw eetgewoonten en maaltijden inwisselt voor lichte en voedzame, groenten en fruit, zult u zeker een paar kilo afvallen. De resultaten op het gebied van gewichtsverlies variëren afhankelijk van hoe rigoureus uw fruitvasten zijn en kunnen teruggaan als u na het vasten geen uitgebalanceerd en gezond dieet volgt.


Geschikt en ongeschikt fruit om te vasten

Fruit en groenten met een hoog water-, vitamine- en enzymgehalte bevorderen effectief de reiniging van het lichaam. Deze omvatten meloenen, sinaasappels en druiven. Appels, citroenen, mango's, ananas en papaja's zijn ook populair. Geschikte groenten die bovengronds groeien zijn paprika, courgette en tomaten.

Bananen zijn ook toegestaan en hebben als voordeel dat ze vullend zijn. Vanwege het zetmeelgehalte worden bananen echter niet als zo zuiverend beschouwd als de andere vruchten.

Geconserveerd fruit is volkomen ongeschikt omdat het veel te veel suiker bevat!

Fruitvasten in een hotel

Waarom combineert u uw volgende vakantie niet met fruitvasten? Op deze manier kunt u zich concentreren op uzelf en uw gezondheid, ver weg van het dagelijkse leven, gelijkgestemde mensen ontmoeten, ondersteuning en begeleiding krijgen van ervaren vastenadviseurs of medisch personeel ter plaatse. In de prachtige omgeving van onze vastenhotels kunt u tijdens een wandeling genieten van de frisse lucht. Onze vastenprogramma's worden afgerond met oefenings- en ontspanningsprogramma's en weldadige wellnessbehandelingen, bijvoorbeeld ontgiftende massages of wraps. Veel hotels geven u aan het einde van uw verblijf ook een plan of tips voor thuis.

Ontdek onze populairste aanbiedingen voor fruitvasten


Vergelijkbare vastenmethoden

Sapvasten

Tijdens het sapvasten vast u ook met groente en fruit, maar in vloeibare vorm. De kleurrijke fruit- en groentesappen of smoothies reinigen het lichaam effectief en versterken het immuunsysteem, zodat u zich na enkele dagen vitaler en fitter voelt.

Deze vastenmethode is geschikter voor kortere periodes, bijvoorbeeld één of twee dagen per week of maximaal één week.

Lees hier meer over sapvasten.

 

 

Saftfasten

 

 

Gesund durch Basenfasten

Alkalisch dieet

Naast fruit (inclusief gedroogd fruit) zijn tijdens alkaline vasten ook ander alkalisch vormend voedsel toegestaan, bijvoorbeeld groenten (zelfs aardappelen), kruiden, sla, noten en koudgeperste oliën. Dit betekent dat u veel natuurlijke, plantaardige en onbewerkte producten kunt eten. Tijdens de afwisselende behandeling van één tot twee weken wordt het lichaam voorzien van alle belangrijke voedingsstoffen. U zult merken dat uw gevoel van welzijn snel verbetert.

Lees hier meer over alkalisch vasten.

Interval vasten

Intermitterend vasten is net zo licht en langdurig als fruitvasten. Hier is niet de voedselkeuze beperkt, maar de uren dat u mag eten. U kunt kiezen uit verschillende methoden met verschillende vastenperioden om de methode te vinden die het beste bij u en uw dagelijkse of wekelijkse schema past. Op deze manier kan deze vorm van vasten gemakkelijk in uw dagelijkse routine worden geïntegreerd en gedurende een langere periode worden volgehouden.

 

 

festgelegte Fastenphasen

 

 

Entspannung während der Kur

Schroth methode

De Schroth-methode is gebaseerd op vier pijlers: vegetarisch, vetarm, zoutarm en eiwitarm voedsel, Schroth-packs, afwisselende drink- en droge dagen en een balans tussen beweging en rust. Met deze natuurlijke geneesmethode wordt het lichaam ontgift en gezuiverd en worden zijn zelfgenezende krachten geactiveerd. Een Schroth-methode duurt normaal gesproken 7 dagen, maar kan met de juiste professionele zorg ook over een langere periode worden uitgevoerd.


FAQ – Fruitvasten

Hoe lang moet het fruitvasten duren

Vooral voor beginners wordt aanbevolen om een periode van een week niet te overschrijden. Gevorderde vasters zouden ook niet langer dan 3 weken met fruit moeten vasten, omdat dan niet langer gegarandeerd is dat het lichaam nog steeds van alle belangrijke voedingsstoffen wordt voorzien.

Hoeveel kan ik eten als ik met fruit ga vasten?

Ongeveer 1 kg groenten en fruit wordt verdeeld over 3 tot 5 maaltijden gedurende de dag. Het wordt aanbevolen om de groenten 's avonds te eten.

Hoe vast ik correct met fruit?

Met fruitvasten vervangt u uw gebruikelijke maaltijden door fruit en groente. De vruchten moeten zoveel mogelijk water, vitamines en enzymen bevatten, zoals druiven, sinaasappels en meloenen. Het hoge watergehalte bevordert de zuivering van het lichaam en de darmen worden ontdaan van voedselresten.
Bepaalde sappen of Glauber-zouten kunnen worden gebruikt om de eliminatie verder te ondersteunen. Lichte oefeningen, ontspanningsoefeningen en massages bevorderen ook de detox en ontgifting.
Roken, alcohol en koffie zijn niet toegestaan.

Voor wie is fruitvasten geschikt?

Omdat fruitvasten een gemodificeerde vorm van sapvasten is, waarbij je vast voedsel mag eten, is het geschikt voor diegenen die geen puur sapvasten willen of mogen doen. Dankzij de fruitmaaltijden kan deze manier van vasten langer volgehouden worden en zorgt er tevens voor dat de gebruikelijke dagelijkse routine behouden kan blijven.

Kan ik afvallen tijdens het fruitvasten?

U kunt gewicht verliezen met fruitvasten, maar u moet ervoor zorgen dat u na het vasten gezond en gebalanceerd blijft eten om het succes te behouden. Het hangt natuurlijk ook af van welke en hoeveel fruit u eet.

Wat zijn de contra-indicaties voor fruitvasten?

Net als andere vastenmethoden is fruitvasten niet voor iedereen geschikt. Overleg daarom met uw arts voordat u begint met vasten. Dit geldt in het bijzonder voor de volgende reeds bestaande aandoeningen en contra-indicaties:

  • Voedselintoleranties
  • Allergieën
  • Fructose-intolerantie

Daarnaast zijn er andere algemene contra-indicaties voor vasten, bijvoorbeeld:

  • Hart-en vaatziekten
  • Eetstoornissen en ondergewicht
  • Ernstige ziekten zoals tuberculose, hepatitis, kanker enz.
  • Depressie en andere psychische stoornissen
  • Hyperthyreoïdie
  • Zwangerschap en borstvoeding

U bent misschien ook geïnteresseerd in: