Watervasten

Reinig uw lichaam snel met water

Definitie: wat is watervasten?

Vasten is het proces waarbij men zich terugtrekt van voedsel, maar de laatste jaren zijn er veel verschillende vormen van vasten opgekomen. Een van de meer populaire methoden is vasten met water, wat betekent dat een persoon tijdens het vasten alleen water drinkt en geen ander soort voedsel of vloeistof consumeert. Deze methode wordt ontvangen met gemengde beoordelingen van medische professionals en de vastengemeenschap, waarbij zowel voordelen als gevaren worden genoemd.

De redenen om aan een vasten te beginnen, zijn net zo gevarieerd als de methoden zelf. Bij het kiezen van een vastenmethode is het belangrijk om te begrijpen waarom u wilt vasten en wat u uiteindelijk wilt bereiken.

Hoewel watervasten momenteel een populair onderwerp is, is het goed om in gedachten te houden dat er veel soorten vasten zijn. Deze pagina helpt u om een beter begrip te krijgen van vasten en helpt u ook bij het kiezen van de methode die bij u past.


Waarom is het vasten met water zo populair geworden?

Het is geen geheim dat de moderne sedentaire levensstijl in combinatie met de neiging om gemaksvoedsel te kiezen, heeft geleid tot een toename van overgewicht en obesitas. Helaas vliegen die vervelende kilo's niet zo snel weg. Op het eerste gezicht lijkt een caloriearm waterdieet het meest efficiënte calorietekort te beloven.

Dezelfde levensstijl heeft niet alleen geleid tot obesitas, maar ook tot een toename van andere chronische aandoeningen zoals hoge bloeddruk en diabetes. Steeds meer gezondheidswerkers maken gebruik van therapeutisch vasten om chronische aandoeningen of onderliggende aandoeningen te behandelen en te verbeteren. Patiënten proberen het grote aantal voorgeschreven medicijnen te laten varen en in plaats daarvan te kiezen voor meer holistische en natuurlijke methoden die een permanente oplossing bieden voor het onderliggende probleem.

Veel experts hebben ook het langdurig vasten met water en de voordelen van gewichtsverlies geprezen, maar vermelden vaak de gevaren niet. Voordat u aan uw vastenvakantie begint, is het belangrijk om na te gaan welke effecten dit kan hebben op u en uw gezondheid.


Mogelijke voordelen van (alleen water) vasten

Water fasting therapy

Het lichaam is een gecompliceerde machine en de geneeskunde begrijpt nog maar een fractie van waartoe het in staat is. We begrijpen echter hoe belangrijk goede voeding is voor het algehele vermogen om optimaal te functioneren. Scholen en doktoren hebben bij ons ingespeeld op het belang van voldoende calorieën, vitamines en mineralen om onze gezondheid te behouden.

In de afgelopen jaren zijn voedingsdeskundigen gaan begrijpen dat stoffen zoals geraffineerde suiker een even verslavend effect hebben op onze hersenen als sommige illegale drugs. Voedingsmiddelen die geraffineerde suikers bevatten, zijn niet toegestaan tijdens het vasten, wat het een geweldig hulpmiddel maakt om je hersenen opnieuw te bedraden en deze verslavingen te stoppen. Veranderingen in levensstijl op lange termijn kunnen daarom worden bereikt door te vasten, aangezien u de wortels van uw gewoonten en verlangens aanpakt.

Water fasting woman drinking water
Women talking and drinking water

Vasten zorgt niet alleen voor een reset voor de hersenen, maar geeft uw lichaam ook een pauze, werkt als een katalysator en stimuleert het vermogen van uw lichaam om zichzelf te genezen. Studies tonen aan dat mensen die beginnen met holistische vastenmethoden, zoals de bekende Buchinger-methode, verbeteringen hebben laten zien in hun gewichtsbeheersing en chronische aandoeningen die verband houden met cardiovasculaire risico's. 


De verborgen gevaren van watervasten

U zult vaak iemand horen zeggen dat het lichaam weken zonder voedsel kan, maar slechts enkele dagen zonder water. En hoewel dat in wezen waar is, beschrijft het een extreem overlevingsscenario en niet een gezond voedingspatroon. Het lichaam kan overleven, maar het doet precies dat, alleen maar overleven. Langdurig watervasten doet vaak meer kwaad dan goed.

De "survival-modus" van watervasten belast vitale organen

Als u onder gezonde omstandigheden vast, moet u uw lichaam niet onnodig belasten. En als u uw water snel beheert zonder enige onmiddellijke fysieke gevolgen en u slaagt er zelfs in om wat af te vallen, zullen velen suggereren dat deze 'overlevingsmodus' die uw lichaam zojuist heeft doorstaan, het ertoe zal aanzetten om calorieën te gaan 'hamsteren' zodra u weer begint te eten. Dit zou uiteindelijk kunnen betekenen dat u al het afgevallen gewicht terugkrijgt en mogelijk zelfs meer aankomt. Dit is dat ongewenste en gevreesde jojo-effect.

Het langdurig uithongeren van calorieën uit uw lichaam is niet alleen ongezond, het kan zelfs gevaarlijk zijn. U hebt niet alleen calorieën nodig voor lichaamsbeweging, maar vitale organen zoals de hersenen, het hart en de longen hebben een bepaald basisaantal calorieën per dag nodig om u te helpen denken en functioneren op zelfs de meest rudimentaire niveaus. 

 

 

Woman relaxing with a glass of water

 

 

 

Active couple and water

Hypotensie

U kunt zelfs last krijgen van een extreem lage bloeddruk, ook wel hypotensie genoemd. Dit kan leiden tot duizeligheid, flauwvallen en zelfs langzamere reactiesnelheden. Hoewel dit op zichzelf misschien niet erg gevaarlijk klinkt, kunt u een ongeluk krijgen dat zelfs dodelijk kan zijn.

Hoewel vasten met water veel voordelen belooft en zelfs bepaalde medische aandoeningen helpt verlichten, is de kans groot dat het uiteindelijk uw gezondheidstoestand zal verslechteren. Sommige van de voordelen zijn slechts tijdelijk of oppervlakkig, wat betekent dat als u eenmaal terugkeert naar uw dieet of routine, deze medische aandoeningen weer aan de oppervlakte kunnen komen of zelfs veel erger kunnen worden.

Zwelling, vermoeidheid en haaruitval

Een studie gepubliceerd in de Journal of Internal Medicine bij patiënten die watervasten ondergingen, toonde aan dat ze ook last hadden van bijkomende effecten zoals haaruitval, zwelling en vermoeidheid. Hoewel dit oppervlakkige bijwerkingen zijn, kunnen ze worden vermeden door een veiligere vastenmethode te kiezen.

Vereisten voor een gezonde waterdetox

Zelfs wanneer u aan een detox begint, heeft uw lichaam bepaalde voedingsstoffen nodig om de zelfreinigende mechanismen van uw lichaam te ondersteunen. De lever, die een vitale rol speelt bij deze "voorjaarsschoonmaak", heeft bepaalde vitamines, mineralen en calorieën nodig om optimaal te functioneren en te presteren en de beste resultaten te behalen. Watervasten biedt deze essentiële voedingsstoffen niet, wat niet garandeert dat u het meeste uit uw vastenervaring zult halen met de beste langetermijneffecten.

Het is absoluut noodzakelijk om medisch advies in te winnen voordat u een vorm van vasten probeert, om er zeker van te zijn dat dit de juiste manier van handelen is voor u en uw gezondheid.

       
 

Water enjoying water

Gezonde alternatieven voor alleen watervasten

Voordat u begint: detox vs. afvallen

De eerste vraag die u uzelf moet stellen als u aan een vasten begint, is: waarom vast ik? Voedingsdeskundigen, diëtisten en artsen zullen u vertellen dat vasten geen langdurig dieet is, maar eerder een hulpmiddel voor kortere perioden om op de resetknop van uw lichaam te drukken en zelfgenezing te activeren. Door bepaalde voedingsmiddelen of calorieën uit uw dieet te laten, stimuleert u de ingebouwde reinigingsmechanismen van uw lichaam, waardoor het natuurlijke evenwicht wordt hersteld.

Door deze onderbreking van uw dagelijkse routine en anderszins ongezonde levensstijl, zoals suikerhoudend of hoog verwerkt voedsel, kan uw lichaam onnodige gifstoffen verwijderen, waardoor uw lichaam wordt verlicht van innerlijke stressfactoren zoals ontstekingen. Door uzelf deze pauze te gunnen, leert u opnieuw de voordelen van een voedingsrijk dieet en hoe het uw lichaamsfuncties ondersteunt, evenals uw immuunsysteem. De reset zal u helpen bij het veranderen van uw dieet, aangezien het vermijden van voedsel, zoals lekkernijen met een hoog glucosegehalte, u in staat zal stellen om op de lange termijn de gewoonten en de hunkering te verminderen. Met andere woorden, het helpt uw lichaam te ontgiften van schadelijke gifstoffen en verontreinigingen die een negatieve invloed kunnen hebben op uw gezondheid en u terug laten rennen naar het snoeppad.

 

 

 

Couple enjoying water at the pool

 

 

Woman in towl drinking water

Met een vastenkuur op weg naar gewichtsverlies

Voedingsdeskundigen en artsen zullen over het algemeen een verandering van dieet en levensstijl aanbevelen bij het proberen om af te vallen, in tegenstelling tot langdurig vasten. Een vastendieet vermindert het aantal calorieën dat u per dag eet, waardoor het essentiële calorietekort dat nodig is om af te vallen mogelijk wordt gemaakt, zonder uw lichaam en vitale organen in gevaar te brengen. Gewichtsverlies wordt niet bereikt in een week, maar het is eerder een levensstijl en gewoonteverschuiving die gedurende langere tijd moet worden volgehouden.

Hoewel vasten voornamelijk wordt gebruikt om te ontgiften, kan het een geweldig hulpmiddel zijn om u te helpen uw dieet te volgen en uw uiteindelijke doel voor afvallen te bereiken. Gezonde diëten zijn meestal zo moeilijk om vol te houden. Door het lichaam te laten ontgiften van dingen zoals zoete lekkernijen, is dit een geweldige manier om ervoor te zorgen dat u op het goede spoor blijft met uw reis naar gewichtsverlies en die ongezonde verlangens wegneemt!

Buchinger vasten - het gezonde alternatief voor watervasten

Dr. Buchinger was zijn tijd vooruit toen hij pionierde met zijn Buchinger-vastenmethode. Het houdt niet alleen rekening met de voordelen van een extreem lage calorie-snelheid, maar zorgt er ook voor dat het lichaam goed wordt ondersteund in het proces. Het vasten omvat een verscheidenheid aan sappen, bouillon en thee, evenals een gereguleerd hervulproces om ervoor te zorgen dat u zoveel mogelijk uit uw detox haalt, waardoor u een gezonde(r) start krijgt in uw dagelijkse routine en dieet.

Als u nog nooit aan vasten heeft gedaan, wordt het ten zeerste aanbevolen om deel te nemen aan een vastenprogramma onder toezicht van goed opgeleide medische professionals en artsen die uw voortgang zullen volgen en u zullen helpen uw vasten aan te passen, zodat het het beste uitkomt voor uw gezondheidsdoelen. .

Hebben we uw interesse gewekt? Lees hier meer over de Buchinger-vastenmethode!

Andere vastenmethoden en diëten

Er is een grote verscheidenheid aan diëten om uit te kiezen, variërend van caloriearme vloeibare vasten tot alkalische diëten die voedsel toestaan. Lees hier meer over de verschillende diëten en vastenmethoden.

 

Uw deskundigen

Ik help u graag verder: 085 208 6422

Stuur mij een e-mail: info@spadreams.nl

Woman drinking water

Onze gespecialiseerde vastenhotels


Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in