Wat is diabetes?
Kortom, diabetes is een chronische ziekte waarbij een persoon een hoge bloedsuikerspiegel heeft en niet in staat is om de insuline- en glucosespiegels te reguleren zonder hulp van buitenaf. De behandeling verschilt per type, maar is meestal een vorm van injecteerbare insuline of orale medicatie om de hormoon- en suikerspiegels te reguleren en de heropname van suiker in het lichaam te regelen.
Er zijn drie veelvoorkomende soorten diabetes:
Type 1:
Het lichaam heeft een insulinetekort door een gebrek aan insulineproductie in de alvleesklier. Er is meestal een genetische risicofactor, maar mensen zijn vaak gezond, volgen een goed dieet en sporten regelmatig. Hoewel het op elk moment kan verschijnen, begint het meestal al in de kindertijd, daarom wordt het vaak ook jeugddiabetes of kinderdiabetes genoemd. Type 1 diabetici gebruiken meestal injecteerbare insuline of een insulinepomp om de hormoon- en suikerspiegels te stabiliseren.
Type 2:
Insulineresistentie is hier de bepalende factor, waarbij het lichaam niet meer voldoende insuline aanmaakt en niet meer zoals het hoort op het hormoon reageert. Hoewel er genetische factoren in het spel kunnen zijn, komt dit type diabetes meestal voor bij mensen met een ongezonde levensstijl: gebrek aan lichaamsbeweging, slechte voeding en obesitas. In tegenstelling tot diabetes type 1 komt deze vorm meestal voor bij volwassenen. Artsen zullen een combinatie van dieet, lichaamsbeweging en een of andere vorm van medicatie aanbevelen om de ziekte te behandelen. Sommige mensen zijn in staat geweest om hun toestand om te keren door rigoureuze veranderingen in levensstijl, waardoor ze zelfs helemaal geen medicatie meer kregen.
Type 3:
Het laatste veel voorkomende type is zwangerschapsdiabetes. Dit komt voor bij vrouwen die geen eerdere diabetesaandoeningen hebben, maar tijdens de zwangerschap diabetes ontwikkelen. Dit lost zich meestal vanzelf op zodra de baby is geboren.
De beste aanbiedingen voor vasten met diabetes
De voordelen van vasten met diabetes
Na het vasten
Voor diabetici is de hervoedingsfase van het vastenprogramma de sleutel tot aanpassing aan uw nieuwe levensstijl. Het is belangrijk dat u medisch advies volgt over wat u moet eten en hoeveel u de komende dagen moet eten, omdat u uw lichaam niet extra wilt belasten of uw elektrolytenbalans wilt verstoren.
Wanneer u het vasten verbreekt, krijgt u de kans om uw dieet aan te passen, wat vooral belangrijk zal zijn voor type 2-diabetes. U heeft uw lichaam ontdaan van schadelijk voedsel en nu kunt u veranderingen in uw levensstijl beginnen door uw aan verse ingrediënten te houden en verwerkte suikers, zoetstoffen, alcohol en cafeïne weg te laten. In het beste geval zullen uw bloedglucose- en insulinespiegels stabiel zijn na uw behandeling en het is nu aan u om deze waarden op peil te houden door middel van goede voeding en regelmatige lichaamsbeweging.
Het diabetesdieet
Artsen en deskundigen zullen diabetici aanbevelen om veel groenten, fruit, peulvruchten, volle granen en mager vlees en magere zuivelproducten te eten. Alle voedingsmiddelen met veel verwerkte suikers, kunstmatige zoetstoffen, veel vet (met name verzadigde en transvetten), cholesterol en natrium moeten worden vermeden. Als u u aan een volwaardig dieet houdt en alle bewerkte voedingsmiddelen weglaat, bent u al een stap verder.
Vastenprogramma's geschikt voor diabetici
Hoewel er tegenwoordig veel verschillende soorten vasten en diëten beschikbaar zijn, zijn ze niet allemaal geschikt of toepasbaar in alle situaties. Van de vele varianten zijn de Buchinger-methode en intermitterend vasten de meest voorkomende en meest aanbevolen door experts.
Voorzorgsmaatregelen bij het vasten als diabeet
Het is van vitaal belang om tijdens het vasten regelmatig uw bloedsuikerspiegel te controleren. Omdat u uw eetgewoonten drastisch aan het veranderen bent en uw lichaam zich hieraan probeert aan te passen, kunt u zich onwel voelen. Het is belangrijk dat u uw arts of medisch team op de hoogte stelt van abrupte veranderingen in uw welzijn of suikerniveaus, zodat zij u kunnen helpen uw vasten daaraan aan te passen.
Het is ook belangrijk dat u overgangsdagen opneemt voorafgaand aan het vasten. Dit betekent dat u langzaam verwerkte suikers, cafeïne, alcohol en zwaar voedsel uit uw normale dieet moet verwijderen, en dat u de hoeveelheid calorieën die u binnenkrijgt langzaam moet verlagen. Probeer over te schakelen op voedsel dat licht verteerbaar is, zoals fruit, groenten, soepen en volle granen.
Ten slotte moet u het hervoedingsschema volgen dat uw arts aanbeveelt, omdat dit ervoor zorgt dat u uw vasten verbreekt zonder uw systeem te schokken. Onjuiste bijvoeding kan bijvoorbeeld leiden tot verstoringen van de elektrolytenbalans, waardoor u zich ziek kunt voelen. Ook hier geldt dat als u zich onwel voelt of abrupte veranderingen in de bloedsuikerspiegel ziet, dit onmiddellijk aan uw arts wordt gemeld.
Therapeutische vastenvakantie voor diabetici
Artsen zijn het erover eens dat wanneer u aan het vasten bent, het het beste is om zoveel mogelijk te proberen te ontspannen, waardoor een vastenvakantie een geweldige optie is! U wordt niet alleen omringd door professionals die goed zijn opgeleid in vasten en alles wat daarbij hoort, maar u zult ook op vakantie zijn op enkele van de meest serene locaties.
De programma's bevatten ook activiteiten, allemaal afgestemd op mensen die vasten, en u zult niemand aan de tafel naast u met een chocoladetaart aantreffen terwijl u probeert te genieten van een vegetarische bouillon. Deze programma's zijn ontworpen met uw gezondheid en succes in gedachten! Gun uzelf een welverdiende pauze en doe tegelijkertijd iets goeds voor uw gezondheid: wat wilt u nog meer van een vakantie?
Ontdek onze populairste vastenhotels voor diabetes
Bekijk ons brede aanbod van geweldige vasten- en dieetprogramma's, inclusief maaltijden, consulten met experts, behandelingen en meer! Als u niet zeker weet welk programma het beste voor u is, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze vastenexperts. Zij bevelen u graag een specifiek hotel of kliniek aan.
FAQ - Tips over vasten met diabetes
Moeten diabetici vasten?
Zal vasten diabetes omkeren?
Hoe helpt vasten diabetes?