Fasting for diabetics

Vasten met diabetes

Therapeutisch vasten voor diabetici

Vasten voor diabetici

Mensen wenden zich tot alternatieve en meer natuurlijke vormen van therapie om chronische aandoeningen te helpen verlichten of voorkomen, diabetes is geen kleine uitzondering. Of het nu gaat om het vermijden van de hogere kosten van medicijnen of het proberen van natuurlijke methoden, behandelingen zoals therapeutisch vasten worden steeds populairder.

Hier vindt u alles wat u moet weten over diabetes en hoe vasten u kan helpen de aandoening weer onder controle te krijgen.

Wat is diabetes?

Kortom, diabetes is een chronische ziekte waarbij een persoon een hoge bloedsuikerspiegel heeft en niet in staat is om de insuline- en glucosespiegels te reguleren zonder hulp van buitenaf. De behandeling verschilt per type, maar is meestal een vorm van injecteerbare insuline of orale medicatie om de hormoon- en suikerspiegels te reguleren en de heropname van suiker in het lichaam te regelen.

Er zijn drie veelvoorkomende soorten diabetes:

Type 1:

Het lichaam heeft een insulinetekort door een gebrek aan insulineproductie in de alvleesklier. Er is meestal een genetische risicofactor, maar mensen zijn vaak gezond, volgen een goed dieet en sporten regelmatig. Hoewel het op elk moment kan verschijnen, begint het meestal al in de kindertijd, daarom wordt het vaak ook jeugddiabetes of kinderdiabetes genoemd. Type 1 diabetici gebruiken meestal injecteerbare insuline of een insulinepomp om de hormoon- en suikerspiegels te stabiliseren.

Type 2:

Insulineresistentie is hier de bepalende factor, waarbij het lichaam niet meer voldoende insuline aanmaakt en niet meer zoals het hoort op het hormoon reageert. Hoewel er genetische factoren in het spel kunnen zijn, komt dit type diabetes meestal voor bij mensen met een ongezonde levensstijl: gebrek aan lichaamsbeweging, slechte voeding en obesitas. In tegenstelling tot diabetes type 1 komt deze vorm meestal voor bij volwassenen. Artsen zullen een combinatie van dieet, lichaamsbeweging en een of andere vorm van medicatie aanbevelen om de ziekte te behandelen. Sommige mensen zijn in staat geweest om hun toestand om te keren door rigoureuze veranderingen in levensstijl, waardoor ze zelfs helemaal geen medicatie meer kregen.

Type 3:

Het laatste veel voorkomende type is zwangerschapsdiabetes. Dit komt voor bij vrouwen die geen eerdere diabetesaandoeningen hebben, maar tijdens de zwangerschap diabetes ontwikkelen. Dit lost zich meestal vanzelf op zodra de baby is geboren.

Pre-diabetes en vasten

Vasten kan het meest effectief zijn als u diabetes heeft opgelopen voordat het echt begint, met andere woorden u bent pre-diabetisch. Veel patiënten hebben een goede kans om de aandoening om te keren, voordat het diabetes type 2 wordt. Met de ontgiftende en orgaanverlichtende effecten van vasten, bent u in staat om uzelf op het juiste spoor te zetten en controle te krijgen over uw dieet en levensstijl. U kunt medicijnen zelfs helemaal vermijden.

     

Fasting for diabetes

De beste aanbiedingen voor vasten met diabetes


De voordelen van vasten met diabetes

 

 

Stoffwechsel anregen

De basis van vasten

Wanneer u begint te vasten en u onthoudt van het consumeren van typische hoeveelheden calorieën, zal uw lichaam zijn reserves aanwenden om de cellen van energie te voorzien. Het zal zich eerst wenden tot eventuele resterende glucose in het bloed of glycogeenafzettingen, om de cellen van energie te voorzien. Zodra die voorraden zijn opgebruikt, begint het lichaam vet om te zetten in energie.

Door te vasten helpt u ook om uw lever en pancreas te ontspannen en te "resetten", die vitale organen zijn voor het handhaven van een gezonde bloedsuikerspiegel en insulinespiegels. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat vasten kan helpen bij het regenereren van de alvleesklier, waardoor het insulineniveaus kan gaan reguleren zonder de hulp van medicatie. Wanneer de glucose- en glycogeenvoorraden zijn uitgeput, kan de lever zich concentreren op andere functies, zoals het ontgiften van het lichaam en het verbeteren van de immuniteit.

Diabetes reguleren

In sommige gevallen kunnen diabetici die vasten de pancreasfunctie verbeteren, wat op zijn beurt een persoon kan helpen de insulinedoses die ze nodig hebben om de hormoon- en suikerspiegels in hun bloed onder controle te houden, te verlagen, zo niet te elimineren.

De bouillons en sappen zijn gemaakt van vers fruit en groenten, wat helpt om de bloedsuikerspiegel zelfs tijdens het vasten op peil te houden, en om belangrijke vitamines en mineralen te introduceren die uw organen zullen helpen. Dit ondersteunt zowel de lever als de pancreas bij het uitvoeren van vitale functies.

 

 

Fasting for diabetes

Na het vasten

Voor diabetici is de hervoedingsfase van het vastenprogramma de sleutel tot aanpassing aan uw nieuwe levensstijl. Het is belangrijk dat u medisch advies volgt over wat u moet eten en hoeveel u de komende dagen moet eten, omdat u uw lichaam niet extra wilt belasten of uw elektrolytenbalans wilt verstoren.

Wanneer u het vasten verbreekt, krijgt u de kans om uw dieet aan te passen, wat vooral belangrijk zal zijn voor type 2-diabetes. U heeft uw lichaam ontdaan van schadelijk voedsel en nu kunt u veranderingen in uw levensstijl beginnen door uw aan verse ingrediënten te houden en verwerkte suikers, zoetstoffen, alcohol en cafeïne weg te laten. In het beste geval zullen uw bloedglucose- en insulinespiegels stabiel zijn na uw behandeling en het is nu aan u om deze waarden op peil te houden door middel van goede voeding en regelmatige lichaamsbeweging.

Het diabetesdieet

Artsen en deskundigen zullen diabetici aanbevelen om veel groenten, fruit, peulvruchten, volle granen en mager vlees en magere zuivelproducten te eten. Alle voedingsmiddelen met veel verwerkte suikers, kunstmatige zoetstoffen, veel vet (met name verzadigde en transvetten), cholesterol en natrium moeten worden vermeden. Als u u aan een volwaardig dieet houdt en alle bewerkte voedingsmiddelen weglaat, bent u al een stap verder.


Vastenprogramma's geschikt voor diabetici

Hoewel er tegenwoordig veel verschillende soorten vasten en diëten beschikbaar zijn, zijn ze niet allemaal geschikt of toepasbaar in alle situaties. Van de vele varianten zijn de Buchinger-methode en intermitterend vasten de meest voorkomende en meest aanbevolen door experts.

Diabetes en Buchinger vasten

De Buchinger-methode is een klassieke vorm van therapeutisch vasten en heeft de meest uiteenlopende toepassingen in de geneeskunde. Hier onthoudt u zich tijdens het vasten volledig van vast voedsel en consumeert u alleen bouillon en lichte sappen. U verbruikt een zeer lage hoeveelheid calorieën, gewoon om uw lichaam de voedingsstoffen te geven die het nodig heeft voor basisfuncties en om vitale organen de benodigde calorieën te geven zodat ze normaal kunnen doorgaan.

Zonder deze weinig calorieën, meestal rond de 350 kcal. per dag kunnen vitale organen zich mogelijk extreem gestrest voelen, waardoor uw lichaam meer kwaad dan goed doet. Deze calorieën en voedingsstoffen zorgen ervoor dat uw lichaam kan ontspannen en regenereren tijdens het vasten.

            

Fasting for diabetics with Buchinger

 

Intermittent fasting fasting for diabetics

Intermitterend vasten voor diabetici

Intermitterend vasten, of interval vasten is een van de meest aanbevolen vastenmethoden voor mensen die ongeschikt worden geacht of niet in staat zijn om klassiek therapeutisch vasten te doen. In wezen onthoudt u zich niet volledig van vast voedsel of de inname van calorieën, u zou gewoon uw maaltijden herstructureren en de tijden waarop u het eet. Dit dieet kan worden opgenomen in het zogenaamde 5:2-dieet voor diabetici, wat betekent dat u 5 dagen normaal eet en 2 dagen geen voedsel eet. U kunt ook kiezen voor arrangementen zoals het 16:8-dieet, waarbij u 16 uur vast en 8 uur normaal eet.

Gedurende de tijd dat u eet, eet u meestal heel normaal en heeft u een standaard calorie-inname. De vastenperiodes geven uw lichaam de tijd om de glucose- en glycogeenvoorraden te regenereren en uit te putten voordat u weer gaat eten. Dit zal inherent uw eetgewoonten veranderen in gezondere schema's, aangezien veel mensen de neiging hebben om op alle uren van de dag op de bank of achter de computer te snacken.

Andere vastenmethoden

Niet alle diabetische aandoeningen zijn hetzelfde en ook de vasten of diëten zijn dat niet. Er zijn veel meer vastenmethoden beschikbaar voor diabetici. Voor een volledig overzicht van de soorten therapeutische vastenmethoden, bekijk onze speciale vasten-pagina.

Other fasting methods

Voorzorgsmaatregelen bij het vasten als diabeet

Het is van vitaal belang om tijdens het vasten regelmatig uw bloedsuikerspiegel te controleren. Omdat u uw eetgewoonten drastisch aan het veranderen bent en uw lichaam zich hieraan probeert aan te passen, kunt u zich onwel voelen. Het is belangrijk dat u uw arts of medisch team op de hoogte stelt van abrupte veranderingen in uw welzijn of suikerniveaus, zodat zij u kunnen helpen uw vasten daaraan aan te passen.

Het is ook belangrijk dat u overgangsdagen opneemt voorafgaand aan het vasten. Dit betekent dat u langzaam verwerkte suikers, cafeïne, alcohol en zwaar voedsel uit uw normale dieet moet verwijderen, en dat u de hoeveelheid calorieën die u binnenkrijgt langzaam moet verlagen. Probeer over te schakelen op voedsel dat licht verteerbaar is, zoals fruit, groenten, soepen en volle granen.

Ten slotte moet u het hervoedingsschema volgen dat uw arts aanbeveelt, omdat dit ervoor zorgt dat u uw vasten verbreekt zonder uw systeem te schokken. Onjuiste bijvoeding kan bijvoorbeeld leiden tot verstoringen van de elektrolytenbalans, waardoor u zich ziek kunt voelen. Ook hier geldt dat als u zich onwel voelt of abrupte veranderingen in de bloedsuikerspiegel ziet, dit onmiddellijk aan uw arts wordt gemeld.

Therapeutische vastenvakantie voor diabetici

Artsen zijn het erover eens dat wanneer u aan het vasten bent, het het beste is om zoveel mogelijk te proberen te ontspannen, waardoor een vastenvakantie een geweldige optie is! U wordt niet alleen omringd door professionals die goed zijn opgeleid in vasten en alles wat daarbij hoort, maar u zult ook op vakantie zijn op enkele van de meest serene locaties.

De programma's bevatten ook activiteiten, allemaal afgestemd op mensen die vasten, en u zult niemand aan de tafel naast u met een chocoladetaart aantreffen terwijl u probeert te genieten van een vegetarische bouillon. Deze programma's zijn ontworpen met uw gezondheid en succes in gedachten! Gun uzelf een welverdiende pauze en doe tegelijkertijd iets goeds voor uw gezondheid: wat wilt u nog meer van een vakantie?

Medische begeleiding en advies

Onze therapeutische vastenprogramma's omvatten supervisie met artsen en medisch personeel. Ze zullen u niet alleen advies geven over uw toestand vanuit een nieuw perspectief, maar ze zullen u ook helpen uw vastentijd aan te passen om ervoor te zorgen dat u de beste resultaten behaalt. Tijdens uw verblijf houden zij uw voortgang in de gaten en helpen u zaken als bloedsuiker en insulinewaarden onder controle te houden. Mocht u vragen of opmerkingen hebben, dan is er altijd iemand ter plaatse die bekend is met vasten en het proces die u kan helpen.

Deze experts laten u ook niet naar huis gaan zonder wat extra advies en instructies. Zij helpen u eerst door het hervoedingsproces en geven u vervolgens advies en aanbevelingen voor uw dieet en uw huisarts, om ervoor te zorgen dat u het meeste uit uw verblijf haalt.

 

 

Medical advice fasting for diabetics
diabetes and fasting

Beste verblijfsduur

Idealiter zou u moeten streven naar een vastenprogramma van ten minste 14 dagen. Dit is over het algemeen het optimale tijdsbestek om uw lichaam echt de reset en boost te geven die het nodig heeft om u te helpen een aantal positieve en blijvende veranderingen in uw leven aan te brengen. Mocht u geen tijd hebben voor een vastenvakantie van 2 weken, dan kunnen de programma's worden aangepast aan de tijd die u wel heeft. Besteed zoveel mogelijk tijd aan het geven van uw gezondheid de aandacht die het verdient!

Voorbereiding

Voordat u aan uw vastenvakantie begint, moet u uw vertrouwde arts raadplegen om te zien of zij denken dat therapeutisch vasten geschikt voor u kan zijn. Zorg ervoor dat u praat over de verschillende soorten vastenprogramma's en diëten die voor u beschikbaar zijn, aangezien sommige geschikter kunnen zijn dan andere. Bekijk onze pagina over vasten voor meer informatie over de verschillende soorten vasten!

Het volgende dat u moet doen, is een medische geschiedenis verzamelen, zo gedetailleerd mogelijk. Als u kunt, zou het het beste zijn als je dit in het Engels kunt krijgen. De artsen zullen hun eigen beoordeling maken en in sommige gevallen zullen ze ook bloedmonsters ter plaatse evalueren, maar hoe meer informatie ze bij de hand hebben, hoe beter ze u kunnen helpen. Vergeet ook niet om alle medicijnen die u momenteel gebruikt mee te nemen, of het nu gaat om insuline of eenvoudige multivitaminen.

 

 

Fasting for diabetics

Begin ten slotte met het aanpassen van uw dieet voordat u aankomt op uw vastende vakantiebestemming. Begin met het elimineren van zwaar en vet voedsel, bewerkte ingrediënten, cafeïne en overtollige suiker. Breng geleidelijke veranderingen aan in de loop van een paar dagen of een week, waarbij u de hele dag door veel kleine maaltijden eet die grotendeels bestaan uit fruit en groenten, evenals bouillon en sappen. Dit maakt de overgang naar een vasten een stuk gemakkelijker.

Vergeet niet om uw bloedsuikerspiegel en insulinespiegels onder controle te houden wanneer u deze veranderingen in uw dieet aanbrengt. Als uw arts u aanbeveelt om uw dieet niet voor aankomst te veranderen, volg dan die instructies. Als u zich op enig moment onwel voelt door het veranderen van uw dieet, neem dan contact op met uw arts.

Uw deskundigen

Ik help u graag verder: 00 31 85 208 6422

Stuur mij een e-mail: Verstuur aanvraag

Ontdek onze populairste vastenhotels voor diabetes

Bekijk ons brede aanbod van geweldige vasten- en dieetprogramma's, inclusief maaltijden, consulten met experts, behandelingen en meer! Als u niet zeker weet welk programma het beste voor u is, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze vastenexperts. Zij bevelen u graag een specifiek hotel of kliniek aan.


FAQ - Tips over vasten met diabetes

Moeten diabetici vasten?

Of een diabetespatiënt moet vasten, hangt grotendeels af van individuele medische factoren en de gezondheidstoestand in het algemeen. Als u denkt dat therapeutisch vasten klinkt als iets dat u zou willen proberen, neem dan contact op met uw arts om te zien of zij een vastenregime aanbevelen. Het kan zeker een nuttig hulpmiddel zijn om de ziekte te helpen bestrijden!


Zal vasten diabetes omkeren?

Hoewel sommige patiënten veel succes hebben gehad bij het omkeren van hun diabetes, is er geen garantie dat het volledig of permanent kan worden teruggedraaid. Zelfs na een vastenperiode zal een levenslange toewijding aan een gezond voedings- en bewegingsregime uw succes bepalen bij het beheersen van de ziekte.


Hoe helpt vasten diabetes?

Vasten helpt u om uw insuline- en bloedsuikerspiegel weer onder controle te krijgen, door uw suikervoorraad op te ruimen en uw alvleesklier en lever te laten ontspannen en te ontgiften. UW organen zullen ook beginnen te regenereren op cellulair niveau tijdens de verschillende stadia van vasten, wat soms op natuurlijke wijze de normale orgaanfunctie kan verbeteren of zelfs herstellen.


Moet ik vasten met zwangerschapsdiabetes?

U moet niet vasten als u zwangerschapsdiabetes heeft! Overleg met uw arts en verloskundige of een vorm van intermitterend vasten mogelijk is. Verander uw dieet of routine niet zonder eerst medisch advies in te winnen.

Vindt uw ideale vastenvakantie voor diabetes