Slowakije Vakantie

Tip: onze populairste hotels voor uw ontspannen Slowakije-vakantie

Eindeloze bossen, ruige bergen en diepe dalen met brullende watervallen verspreiden in Slowakije een oeroude betovering. Hier krijgt u het gevoel dat de natuur nog is zoals het voorbestemd is en met veelvuldig verborgen rijkdommen. Zo ligt een groot deel van de natuurlijke rijkdom van het land onderaards. De duizenden aanwezige grotten herbergen bizarre druipsteenformaties en delicate ijsvormen. Van daaruit worden ook ontelbare minerale bronnen in het land gevoed waarvan het water en slib geneeskrachtige kwaliteiten bezitten en voor een heel bijzondere wellnessbelevenis zorgen. 

Feiten en cijfers

Officiële naam: Slovenská republika (Republiek Slowakije)
Ligging: Centraal-Europa, tussen Polen en Hongarije  
Oppervlakte: 49.030 km² 
Hoofdstad: Bratislava               
Bevolking: 5,4 miljoen 
Religieuze en etnische groeperingen: 69% rooms-katholiek, 10% protestant, 4% Grieks-katholiek/ 85% Slowaken, 10% Magyaren, 2% Roma 
Taal: Slowaaks (officiële taal) 
Geografie: Bergen in het noorden en midden, laagland in het zuiden. Hoogste punt: Gerlachovsky Stit (2.655 m) 
Tijdzone: Centraal-Europese tijd (UTC +1) 
Politiek en wetenschap: Parlementaire democratie, BNP: 78,85 mld. EUR (2016) 

Valuta: Euro (sinds 2009)

Aankomst en vertrek

Slowakije is prima bereikbaar met auto, bus of trein waarbij bovenal de treinverbindingen als erg goed en goed ontwikkeld worden beschouwd. Mensen die met het vliegtuig komen maken in het algemeen gebruik van het vliegveld van Bratislava.

Ter plaatse: Daar het wegennet niet erg ontwikkeld is is er op de aanwezige straten doorgaans nogal wat verkeer. Veel reizenden maken derhalve gebruik van het spoornetwerk dat uitgebreid is en door bussen wordt ondersteund.

Klimaat en beste tijd om te reizen

Het klimaat in Slowakije is gematigd en wordt gekenmerkt door koele zomers en koude, vochtige winters.

  Gemiddelde wintertemperatuur: -4°C (laagste temperatuur rond -10°C in februari)
  Gemiddelde zomertemperatuur: 16°C (hoogste temperatuur rond 22°C in juli) 
  Watertemperatuur: Max. 18°C in juli 

  De beste reistijd voor Slowakije ligt tussen juni en september.

  De mooiste vakantiegebieden

  Is het leidingwater drinkbaar? U kunt het leidingwater over het algemeen probleemloos drinken.
  Heb ik een adapter nodig? In Slowakije vindt u meerdere soorten stopcontacten die niet altijd compatibel zijn met Europese stekkers. Een adapter is dan noodzakelijk. 

  Hoe staat het met de medische voorzieningen? De medische voorzieningen zijn in de meeste gevallen bevredigend te noemen. Daar dit echter op het platteland anders kan zijn is een reisverzekering met terugreisoptie aan te bevelen.

  Officiële en nationale feestdagen

  Ontstaan van de Slowaakse Republiek (1 januari), Driekoningen (6 januari), Goede Vrijdag (maart/april), Pasen (maart/april), Dag van de Arbeid (1 mei), Bevrijdingsdag (8 mei), Heilige Cyril & Methodius (5 juli), Slowaakse Nationale Opstand (29 augustus), Dag van de Slowaakse Grondwet (1 september), Onze Lieve Vrouw van Smarten (15 september), Allerheiligen (1 november), Dag van de Vrijheid & Democratie (17 november), kerstavond (24 december), Kerst (25/ 26 december).

  Do's en Don'ts

  Do's
  • Begroeten. Ahoj is de typische begroeting voor vrienden en bekenden. De Slowaken zullen zich verheugen wanneer u het correct weet te gebruiken.
  • Opassen in het woud. Aangezien er in Slowakije nog steeds wilde beren zijn dient u, vooral in afgelegen delen van een woud, bijzonder voorzichtig te zijn. 

  Don'ts
  • Verkeersvoorschriften negeren. In Slowakije geldt het hele jaar door de plicht met licht aan te rijden. Daarnaast bestaat een 0,0 ‰-grens en schending hiervan kan duur uitvallen.   

  Vakantietips

  Hont/ Zuid-Slowakije – Brede valleien en de Hont-parade.
  Grote Fatra – Nationaal park en skigebieden. 

  West-Slowakije – Karpaten en de hoofdstad Bratislava.

  Beste tips en ontdekkingen

  Spiš
  Ook vandaag de dag nog is de kasteelruïne van Spišský hrad goed zichtbaar vanuit het dal. Zelfs als ruïne vormt ze een imposante aanblik en is het niet lastig haar vergane glorie als burcht met hoge torens voor u te zien. De burcht en omliggende regio is door UNESCO als Wereldcultuurerfgoed erkend. De redenen hiervoor vindt u overal in de kleine kasteeltjes, de schilderachtige dorpjes en de gotische kathedraal van de heilige Martin.   

  Demänová ijsgrot
  Diep in de rotsen vormde het water van de Demänovská miljoenen jaren geleden een uitgebereid grottenlandschap. Eén van de mooiste grotten is de zogenaamte ijsgrot waarin de ijsformaties voortdurend veranderen en getuigen van de indrukwekkende kracht van de natuur. In vroeger tijden was de grot omringd door legendes daar de botten van beren voor de resten van draken werden aangezien. Ook de nabijgelegen Grot van de Vrijheid maakt deel uit van dezelfde onderaardse rivierbedding en lokt met metershoge druipstenen.  

  Bratislava 
  Bratislava presenteert zich als feel good-stad. De gezellige ambiance in de kronkelende steegjes van de historische stad met barokke gebouwen en levendige marktplaatsen nodigt uit tot slenteren en verpozen. De Donau, die de beide delen van Bratislava van elkaar scheidt was eens de commerciële levensader van de stad en biedt vandaag de dag tussen de kleine cafeetjes op de oevers een bonte massa van bewoners en bezoekers. Wie de heuvel beklimt naar de middeleeuwse burcht wordt niet alleen beloond met historische flair maar, op een mooie dag, ook met een uitzicht dat tot het buurland reikt

  Regio's in Slowakije