Roemenië Vakantie

Tip: onze populairste hotels voor uw ontspannen Roemenië-vakantie

Een spreekwoord zegt: «In Roemenië meten de uren de eeuwigheid» – en inderdaad lijkt het land tijdloos met zijn ruige natuur en in het geheel niet onder de indruk van de spanning die deze moderne tijd met zich meebrengt. Met zijn dichte wouden, wilde dieren en historische stadjes vol tradities nodigt Roemenië uit om te pauzeren en te ontspannen. Ook voor het lichamelijke welzijn wordt gezorgd met talrijke geneeskrachtige en minerale bronnen en reizenden komen met nieuwe kracht en rust van hun vakantie terug.

Feiten en cijfers

Officiële naam: România (Roemenië)
Ligging: Zuid-Europa, tussen Bulgarije en de Oekraïne aan de Zwarte Zee
Oppervlakte: 237.500 km²
Hoofdstad: Boekarest
Bevolking: 20 miljoen
Religieuze en etnische groeperingen: 81% oost-orthodoxen, 7% protestanten, 4% katholieken/ 81% Roemenen, 7% Magyaren, 3% Roma
Taal: Roemeens (officiële taal), Hongaars, Romani
Geografie: Gebergte, hoogvlakte en laagland. Hoogste punt: Moldoveanu (2.544 m)
Tijdzone: Oos-Europese tijd (UTC +2) 

Valuta: Roemeense leu (u vindt de actuele wisselkoers op het internet)

Aankomst en vertrek

De reis naar Roemenië is per vliegtuig, auto, veerboot, bus en trein mogelijk. De meeste bezoekers maken gebruik van het Henri Coandă International Airport in Boekarest.

Ter plaatse: Het wegennet geldt als goed evenals het spoornetwerk waarvan, door de lage prijzen, veel gebruik wordt gemaakt.

Klimaat en beste tijd om te reizen

Het Roemeense klimaat is gematigd met koude, natte winters en zonnige zomers met veel onweer.

  Gemiddelde wintertemperatuur: -1°C (laagste temperatuur rond -6°C in januari)
  Gemiddelde zomertemperatuur: 22°C (hoogste temperatuur rond 30°C in juli) 
  Watertemperatuur: Max. 23°C in augustus  

  De beste reisperiode voor Roemenië ligt tussen april en oktober hoewel het land feitelijk het gehele jaar door een reis waard is.

  De mooiste vakantiegebieden

  Roemeense Rivièra – Geneeskrachtig moddermeer en schilderachtige badplaatsjes.

  Transsylvanië – Woeste Karpaten en prentenboekdorpjes.

  Officiële en nationale feestdagen

  Nieuwjaar (1 januari), paaszondag (wisselend), Dag van de Arbeid (1 mei), Pinksteren (paaszondag + 49/50 dagen), Maria Hemelvaart (15 augustus), Andreastag (30 november), Nationale Feestdag (1 december), Kerst (25/ 26 december).

  Do's en Don'ts

  Do's
  • Bijgeloof begrijpen. Roemenen kennen veel tekens voor geluk en ongeluk en veel handelingen die beide teweeg kunnen brengen. Voor vreemden is dit weliswaar wat verwarrend maar zeker ook charmant. 
  • Nee herhalen. Bij de eerste keer wordt een weigering vaak als hoffelijkheid gezien.  

  Don'ts
  • Taalkundige familie. Noem het Roemeens geen Slavische taal, het behoort tot een geheel andere taalkundige familie, namelijk het Romaans.  

  Vakantietips

  Is het leidingwater drinkbaar? Het Roemeense leidingwater is over het algemeen niet van drinkwaterkwaliteit. Drink daarom liever fleswater of gekookt water.
  Heb ik een adapter nodig? In Roemenië vindt u dezelfde stopcontacten als in Nederland, een adapter is derhalve niet nodig. 

  Hoe staat het met de medische voorzieningen? De medische voorzieningen zijn in de meeste gevallen beneden de Europese standaard. Een reisverzekering met terugreisoptie wordt hierdoor aangeraden.

  Beste tips en ontdekkingen

  Sighişoara  
  Met zijn scheve, bontgekleurde huisjes, de hoge kerktoren en de oude stadsmuur is Sighişoara een kleinood waar de tijd stil is blijven staan. De stad geldt als de mooist bewoonde burcht van Europa en tevens als geboorteplaats van de legendarische graaf Dracula. Tot op de dag van vandaag is in de nauwe steegjes een griezelig mooie resonantie van het verleden te bespeuren.   

  Nationaal Park Retezat
  Dit nationale park in de zuidelijke Karpaten biedt een thuis aan wilde dieren als wolven, beren, lynxen en steenarenden en herbergt talrijke unieke kruiden en plantensoorten. Op een terrein dat zowel geweldige bergen als ook eindeloos diep woud omvat bevindt zich tevens het vermoedelijk laatste, door mensen onberoerd gelaten, Dal der Karpaten. In de onmiddelijke nabijheid van het park ligt de gemeente Haţeg waar het culturele erfgoed van het land in vele orthodoxe kerken en kloosters zichtbaar is. 

  Regio's in Roemenië