Litouwen Vakantie

Tip: onze populairste hotels voor uw ontspannen Litouwen-vakantie

Als één van de vertegenwoordigers van de Baltische staten wordt Litouwen voornamelijk gekenmerkt door de afwisselende weersomstandigheden die het land echter voorzien van een prachtig gevarieerde flora en fauna. In het bijzonder de meer dan 200 natuurreservaten, waaronder o.a. 5 nationale parken en 30 regionale parken, bieden asiel aan talrijke planten en dieren en aan de bezoekers een verandering van landschap. Dit alles vormt een idylle gedomineerd door woud en landbouw en biedt ontelbare mogelijkheden, naast stadsbezichtigingen, om gedurende uw vakantie ook ontspanning te vinden. De vakantiebeleving wordt gecompleteerd door de Oostzeestranden in het westen van het land die, dankzij de aangename watertemperaturen, in de zomer tot uitgebreide badexcursies uitnodigen en internationale bezoekers in de winter tegen de kou beschermen.

Feiten en cijfers

Officiële naam: Lietuvis Respublika (Republiek Litouwen)
Ligging: Noord Europa, tussen Letland, Polen en  Belarus
Oppervlak: 65.300 km²
Hoofdstad: Vilnius
Bevolking: ca. 2,89 miljoen
Religieuze en etnische groeperingen: ca. 80% rooms-katholiek, talrijke etnische minderheden (o.a. Roma, Tartaren en Turken)
Taal: Litouws (officiële taal)
Geografie: Grotendeels landbouw waarbij 30% van het land gedomineerd wordt door woud en incidenteel ook veen- en moeraslandschap voorkomt. Uitgebreide Oostzeestranden in het westen
Tijdzone: Oost Europese tijd (UTC +2, tussen maart en oktober +3)
Politiek en wetenschap: Semi-presidentiële democratie, BNP: 37,2 mld. EUR (2015)
Valuta: Euro (sinds 2015)

Aankomst en vertrek

Litouwen beschikt over 4 internationale vliegvelden wat van vliegen de meest eenvoudige en veiligste manier van reizen maakt ongeacht waar u vandaan komt. Daarnaast is het wegennet in goede conditie en biedt een tweede reisoptie.

Inentingen: Over het algemeen wordt een inenting tegen hepatitis A en bij een langdurig verblijf ook tegen hepatitis B en rabiës aanbevolen.

In het hele land is er in de periode april – oktober risico op overdracht van Frühsommer-Meningoenzephalitis (FSME) door tekenbeten.

Klimaat en beste tijd om te reizen

In Litouwen heerst een maritiem-gematigd continentaal klimaat met korte, hete zomers en door sterke westelijke winden en ijzige koude gekenmerkte wintermaanden.

Gemiddelde wintertemperatuur: -5°C
Gemiddelde zomertemperatuur: 25°C
Watertemperatuur: Max. 20°C in augustus (Oostzee)

Afhankelijk van uw vakantiemotieven bieden bovenal de lange zomerdagen, vanaf mei, zich aan voor uitgebreide rondreizen terwijl de periode tussen juni en augustus door de hoge temperaturen meer geschikt is voor badliefhebbers.

De mooiste vakantiegebieden

Oostzeekust – Wite zandstranden, blauwe zee en stijle kustlandschappen maken uw verblijf volmaakt.

Officiële en nationale feestdagen

Nieuwjaar (1 januari), Herstel van de Litouwse Staat (16 februari), Wederopbouw van de Litouwse Onafhankelijkheid (11 maart), Goede Vrijdag (14 april/ 20 maart), Pasen (eerste zondag na de volle maan en de hierop volgende maandag), Dag van de Arbeid (1 mei), Geboorte van Johannes de Doper (24 juni), nationale feestdag (6 juli), Maria Hemelvaart (15 augustus), Allerheiligen (1 november), kerstavond (24 december), Kerst (25 december), Stephanstag (26 december/ tweede kerstdag). 

Do's en Don'ts

DO's
• Gul zijn. Wanneer het niet al op de rekening is vermeld altijd een fooi tussen de 10-15% geven. Dit geldt bovenal in restaurants en café’s. Taxi’s betreft dit niet. 
• Oplettend zijn. Of u nu met de bus of de trein gaat, tickets moeten altijd direct afgestempeld worden. Litouwse controleurs zijn erg streng als het gaat om boete’s.  

DON`Ts
• Niet op uw kleding letten. Kerken zijn in het katholieke Litouwen heilig en u dient hier gesloten kleding te dragen.
• Openlijk drinken. Het consumeren van alcohol in parken of openbare plaatsen wordt met hoge geldstraffen beboet. 

Vakantietips

Is het leidingwater te drinken? Het leidingwater in Litouwen is over het algemeen van goede kwaliteit. Daar de buizen en armaturen dit echter vaak niet zijn is het aan te raden het water te koken of fleswater te drinken.
Heb ik een adapter nodig? In Litouwen vindt u dezelfde stopcontacten als in de rest van Europa. Een adapter is derhalve niet nodig.
Hoe staat het met de medische voorzieningen? De medische voorzieningen in de steden zijn over het algemeen bevredigend. Aangezien dit in een landelijke omgeving niet altijd het geval is is een reisverzekering met terugreisoptie aan te raden.

Beste tips en ontdekkingen

Vilnius
Omgeven door woud en heuvels weet de hoofdstad van Litouwen indruk te maken met talrijke elementen. Zeker het adembenemende historische stadsgedeelte met de nauwe steegjes en kerkjes laten de bezoeker zien wat voor ontwikkeling Vilnius in de laatste 1.000 jaar heeft ondergaan. Inmiddels vindt u hier alle belangrijke instellingen, politiek, wetenschappelijk en cultureel, met name het Nationaal Museum, gotische kerken en natuurlijk het museumkwartier dat vroeger door de aristocratie werd bewoond.

Regio's in Litouwen