Estland Vakantie

Tip: onze populairste hotels voor uw ontspannen Estland-vakantie

Estlands wonderschone, afwisselingsrijke natuur en een levendige en veelzijdige cultuur maken het land een uitnodigende en interessante reisbestemming. Van rotsachtige kuststreken, via vlaktes vol met bossen, tot het heuvelige zuiden: het land heeft iets voor iedere smaak. Ook Estlands bewogen geschiedenis en ontwikkeling hebben bijgedragen aan een compleet eigen cultuur, die gekenmerkt wordt door gastvrijheid en openheid en die, ondanks de moderniteit, vol zit van elementen van folklore. In deze afgesloten en vriendelijke omgeving zijn er talrijke wellness mogelijkheden om lichaam en geest te laten ontspannen: de keizerfamilie van de Romanows wisten dit al.


Feiten en cijfers

Officiële naam: Eesti Vabariik (Republiek Estland)
Ligging: Als noordelijkste land van de Baltische Staten, gelegen in Noordoost-Europa aan de Oostzee
Oppervlakte: 45.227 km²
Hoofdstad: Tallinn
Inwoners: 1,32 miljoen (2013)
Religieuze en etnische groepen: zeer weinig religie, voornamelijk christen: 10% Luthers, 16% verschillende orthodoxen/ 70% Ests, 25% Russisch
Taal: Ests (hoofdtaal), Russisch, deels Fins, Duits
Geografie: In het noorden vooral vlaktes, heuvelig in het zuiden. Ongeveer voor 50% bebost. Rotsachtige en zandige Oostzeekust met meer dan 1500 eilanden. Hoogste punt: Suur Munamägi (317 m).
Tijdzone: Oost-Europese tijd (UTC + 02:00)
Politiek en economie: Parlementaire democratie, BBP: 20,9 miljard euro (2016)
Valuta: Euro (sinds januari 2011)

Aankomst en vertrek

U kunt Estland bereiken over verschillende wegen, maar ook met het vliegtuig, per auto en met de bus. Als u met de trein wilt, kan dit alleen vanuit Rusland of Letland. De meeste bezoekers vliegen naar het internationale vliegveld Lennart-Meri (TLL). Deze vluchthaven is direct vanuit Amsterdam Schiphol te bereiken.

Vaccinaties: In het algemeen worden vaccinaties tegen meningokokken (april tot oktober), en bij langere verblijven tegen hepatitis A en B aanbevolen.
Ter plaatse: Estland beschikt over een goed straten- en spoornetwerk. Er zijn echter meer manieren om het land te verkennen: met de fiets, te voet of op het water.

Klimaat en beste tijd om te reizen

Het klimaat van Estland is vochtig-gematigd en wordt continu door de nabijheid van de zee beïnvloed. Daarom zijn er koude winters en milde zomers,

Gemiddelde wintertemperatuur: -2 °C (laagste temperaturen rond -20 °C in februari)
Gemiddelde zomertemperatuur: 19,4 °C (hoogste temperaturen rond 30 °C in juli)

Watertemperatuur: (Oostzee) max. 16 °C in augustus, de meren zijn geschikt om te baden

Het strandseizoen is van juni tot september, een reis naar het land is echter het hele jaar de moeite waard. In de winter maakt Estland indruk met zijn witte winterlandschappen en in de zomer zijn de ‘witte nachten’ zeer aantrekkelijk met dagen waarop het tot wel 19 uren licht is.

De mooiste vakantiegebieden

Tallinn – intacte oude stad met stadsmuur (UNESCO werelderfgoed)
Westkust – eilanden Saaremaa en Hiiumaa, met burchtruïnes en piratenburchten
Oosten – studentenstad Tartu en ski-/wandelgebied Otepää


Do's en Don'ts

DO’s
Het hele land zien. Een reis door het hele land met auto of bus duurt nog geen 4 uren.
Tallin is in vergelijking met andere Europese hoofdsteden flink goedkoop: een shopping trip is hier zeer aan te raden.
In de winter, tijdens aanhoudende koude periodes, gebruik maken van de ijswegen tussen de verschillende eilandjes en het vasteland.
E-Estland ontdekken. In Estland spelen elektronica een belangrijke rol. Het mobiele netwerk en de WiFi-kwaliteit zijn in Estland zeer goed (zelfs op de eilanden), zodat u uw mobiele telefoon overal zonder problemen kunt gebruiken.

DON’Ts
Alcohol drinken in het openbaar. In Estland krijg je hier een geldboete voor. Hetzelfde geldt voor alcohol achter het stuur: u mag geen enkele hoeveelheid alcohol in uw bloed hebben.
In de zomer onvoorzichtig roken in de natuur. Het bosbrandgevaar is in deze tijd zeer hoog.

Vakantietips

Kan men het leidingwater drinken? Het Estlandse leidingwater kan in het algemeen zonder problemen gedronken worden.
Heb ik een adapter nodig? In Estland gebruiken ze dezelfde stopcontacten als in Nederland, u heeft dus geen adapter nodig.


Beste tips en ontdekkingen

   Pärnu – De zomerhoofdstad
   In de zomer speelt het culturele leven zich af in de historische badplaats Pärnu. “De beste zon van Estland”, lange zandstranden en verschillende culturele activiteiten en een interessant nachtleven maken deze stad een geweldige reisbestemming. Ook in de andere seizoenen is Pärnu vanwege zijn elfduizend jaar oude geschiedenis en zijn bekendheid als kuuroord een bezoek waard.

   Vijfde seizoen
   Elk jaar in de lente is er in het nationale park Sooma in het zuidwesten van Estland een heel bijzonder natuurschouwspel. Rond deze tijd treden de rivieren van het park, vanwege het smelten van de sneeuw, ver buiten hun oevers en zetten ze een groot gebied helemaal onder water. Een kanotocht door de bossen in een traditionele boomkano is dan zeer aan te bevelen.

   Geheime tip
   In Estland zijn er gedurende het hele jaar veel grote en kleine festivals. Enkele festivals, zoals het zangfestijn Laulupidu, vinden slechts een keer in de vijf jaar plaats en zijn daarom een bijzonder hoogtepunt. Alle thema’s zijn aanwezig, van festival van het goede eten, diverse muziek- en folklorefestivals tot de jaarlijkse Tallinner kerstmarkt, die een onvergetelijke belevenis biedt en een van de mooiste van Europa is.

   Regio's in Estland