Cyprus Vakantie

Tip: onze populairste hotels voor uw ontspannen Cyprus-vakantie

De oude Grieken riepen Cyprus uit tot geboorteplaats van de godin Afrodite: het eiland heeft zulke buitengewoonlijke pracht, dat de godin van de liefde er het licht zag. Lange zandstranden aan een heldere blauwe zee, groene heuvels en bergen vol met heerlijke aroma’s, maar ook pittoreske kustdorpjes, de gastvriendelijke mentaliteit van de mensen en de culinaire hoogstandjes. Vanwege de al jarenlange rol als connectie tussen Europa en Azië krijgt u op Cyprus zeer veel verschillende indrukken en bewijsstukken van de geschiedenis. Dit alles maakt uw vakantie tot een ontspannend genot. 

Feiten en cijfers

Officiële naam: Kypriaki Dimokratia/Kibris Cumhuriyeti (Republiek Cyprus)
Ligging: Eiland in de Middellandse Zee, zuidelijk van Turkije gelegen 
Oppervlakte: 9.251 km²   
Hoofdstad: Nicosia 
Inwoners: Noord- en Zuid-Cyprus: 1,19 miljoen 
Religieuze en etnische groepen: Noord- en Zuid-Cyprus: 78% Grieks-orthodox, 18% moslim/ 77% Grieken, 18% Turken 
Taal: Grieks (hoofdtaal in het zuiden), Turks (hoofdtaal in het noorden) 
Geografie: Centraal vlakland met bergen in het zuiden en in het noorden, vlaktes met kloven langs de zuidkust. Hoogste punt: Olympus (1951 m) 
Tijdzone: Oost-Europese tijd (UTC + 02:00) 
Politiek en economie: Presidentiële democratie, BBP Zuid-Cyprus: 17,4 miljard euro (2015) 

Valuta: euro (sinds 2008)

Aankomst en vertrek

 • U kunt Cyprus per boot bereiken, in het algemeen gebeurt dit echter met het vliegtuig.
  • Ter plaatse: De reis van noord naar zuid en andersom kan in het algemeen zonder enige problemen plaatsvinden. De meeste straten in beide delen zijn van matige kwaliteit, het busnetwerk is echter goed. Er is geen spoornetwerk op Cyprus.

Klimaat en beste tijd om te reizen

Het klimaat op Cyprus wordt continu beïnvloed door de Middellandse Zee en is gematigd met hete, droge zomers en koele winters.

  Gemiddelde wintertemperatuur: 11 °C (laagste temperaturen rond de 5°C in januari)
  Gemiddelde zomertemperatuur: 28°C (hoogste temperaturen rond de 37°C in augustus) 
  Watertemperatuur: max. 28°C in augustus 

  Een bezoek aan Cyprus is het hele jaar door de moeite waard. De beste reistijd ligt tussen april en juni en tussen september en oktober, omdat het in de zomermaanden zeer heet kan worden.

  De mooiste vakantiegebieden

  Latchi/Noord-west – citroengaarden en lange zandstranden
  Limassol/Zuiden – Havenmetropool en pittoresk oud stadscentrum 

  Paphos – rotsvestingen en turquoiseblauw water

  Officiële en nationale feestdagen

  Nieuwjaarsdag (1 januari), Driekoningen (6 januari), Reine Maandag (februari/maart), Griekse Onafhankelijkheidsdag (25 maart), Grieks-Cypriotische nationale feestdag (1 april), Grieks-orthodoxe Goede Vrijdag (april/mei), Grieks-orthodoxe Paasmaandag (april/mei), Dag van de arbeid (1 mei), Pinksteren (mei/juni), Hemelvaart van Maria (15 augustus), Onafhankelijkheidsdag (1 oktober), Griekse nationale feestdag (28 oktober), Kerstmis (25 december)

   Let erop, dat deze feestdagen voor de Republiek Cyprus gelden en in het noordelijke Turkse deel anders kunnen zijn.

   Do's en Don'ts

   DO’s
   • Links rijden. Ook wanneer u niet achter het stuur zit, dient u extra op te letten. 
   • Oppassen met foto’s maken. De bufferzone en andere militaire instellingen mogen niet gefotografeerd worden, maar zijn niet altijd even makkelijk te herkennen. 

   DON’Ts
   • Tolstations negeren. Bij de overgang van noord naar zuid zijn er enige regels voor de uit- en invoer, die u hoe dan ook dient op te volgen. 
   • Van tevoren een auto huren. Ter plaatse vindt u meestal betere aanbiedingen en kunt u de auto’s in het echt zien. 

   Vakantietips

   Kan men het leidingwater drinken? – Het leidingwater heeft niet altijd drinkwaterkwaliteit. Daarom wordt u aangeraden om het leidingwater te koken of flessen water te kopen.
   Heb ik een adapter nodig? – Niet alle stopcontacten zijn compatibel met stekkers in Nederland, u heeft dus een adapter nodig.  

   Hoe zit het met de medische verzorging? – Omdat de medische verzorging niet overal van Europees niveau is, wordt u aangeraden een reisverzekering met optie tot repatriëring af te sluiten.

   Beste tips en ontdekkingen

   Troodosgebergte
   Wie de hitte van de steden en de stranden in de zomer teveel wordt, vindt in het Troodosgebergte aangename afkoeling. Het lichte briesje ruikt naar pijnboom en de veelzijdige, wonderschone natuur met prachtige bossen en schapenkuddes nodigen uit tot ontdekken. Cultureel gezien heeft het treintje door de bergen ook veel te bieden. De talrijke kloosters en kerken maken met hun mozaïeken en schilderijen deels deel uit van het UNESCO werelderfgoed en zijn, net zoals de kleine bergdorpjes, een bezoekje waard. In de winter is de berg Olympus met zijn besneeuwde toppen perfect voor skivakanties. 

   Hala Sultan Tekke
   De zoute zee in het noorden van het eiland is een beschermd natuurgebied met ongelooflijke schoonheid. Vooral in de winter zijn de duizenden roze flamingo’s, die hier de koude maanden doorbrengen, een fascinerend gezicht. In de zomer bedekt een dikke zoutlaag de zee en schittert het landschap. De Hala Sultan Tekke moskee aan de oever van het meer is ook zeker een bezoekje waard. Omgeven door pijn-, citroen- en palmbomen is deze moskee met haar witte toren en het graf van Hala Sultan of Umm Haram een belangrijk pelgrimsoord voor moslims.  

   Nicosia
   De stad presenteert zichzelf als de laatste verdeelde hoofdstad van Europa. Ondanks dat en ondanks dat de twee verschillende invloeden goed te zien zijn in de stad, is het vandaag de dag heel simpel om van het ene deel naar het andere te komen. De oude stad in het zuiden, die binnen de stervormige Venetiaanse stadsmuren ligt, is met musea, kerken, markten en kleine straatjes met gezellige cafés het hart van Nicosia. Ook het noorden van de stad is interessant met talrijke musea, moskeeën en grote pleinen, maar is in het algemeen iets rustiger dan het zuidelijke deel. Men kan hier binnen enkele uren twee hoofdsteden, twee compleet andere culturen en gezichtshoeken beleven op Cyprus.