Kroatië Vakantie

Tip: onze populairste hotels voor uw ontspannen Kroatië-vakantie

Geurende dennenbossen, bloeiende kruiden en een azuurblauwe zee - Kroatië heeft ongelooflijk veel te bieden. Naast de schoonheid van de natuur lokt het land met een levendige geschiedenis en pittoreske oude stadswijken. Er wachten u milde avonden in een ontspannen sfeer en wellness met behulp van de natuurlijke schatten van het land teneinde lichaam en geest volledig te onthaasten.   

Beleef één van de waterrijkste landen ter wereld, in het “blauwe hart van Europa” met meer dan 1.000 authentieke eilanden, van dichtbij gedurende uw volgende vakantie in Zuid-Europa met SpaDreams. Direct aan de Adriatische kust liggen talrijke eilanden, met elk een geheel eigen charme, erop te wachten om ontdekt en verkend te worden gedurende een gemoedelijke wandeling door dorpjes en stadjes. Bewonder de culturele kostbaarheden en geniet van de speciale mediterrane flair van de schilderachtige vissers- en kustdorpjes.

Voor een weldadige kuur is een verblijf aan de Kroatische kust ook bijzonder geschikt. Bij aandoeningen aan de ademhalingsorganen, reuma of botziekten heeft het milde klimaat het gehele jaar door een positieve werking op het genezingsproces evenals de genezende kracht van de zee. Juist op de autovrije eilanden, ver van stress en hectiek, kunt u eindelijk weer eens diep ademhalen en ontspannen - volledig onthaasten.

Sportief actief kunt u gedurende uw persoonlijke SpaDreams vakantie natuurlijk ook zijn met de talrijke vrije tijdsmogelijkheden op het strand en in het water. Naast zwemmen, kajakken of duiken kunt u leren hoe te surfen, hoe een jet-ski werkt of eenvoudigweg genieten van een gezellig potje beachvolleybal met vrienden of familie.

Wanneer u wel in bent voor een excursie naar het binnenland is het absoluut de moeite waard één van de nationale parken of natuurparken te bezoeken, die over fenomenale natuurlijke schatten beschikken. Kruidt uw vakantie met een extra portie onvergetelijke avonturen en exotische natuurschatten. Beleef onvergetelijke composities van diepe ravijnen, groene rivierdalen en dicht beboste bergketens met fraaie, onberoerde watervallen. 

Feiten en cijfers

Officiële naam: Republika Hrvatska (Republiek Kroatië)
Ligging: Zuidoost Europa, tussen Bosnië & Herzegovina en Slovenië aan de Adriatische kust 
Oppervlak: 56.538 km²
Hoofdstad: Zagreb
Bevolking: 4,3 miljoen
Religieuze en etnische groeperingen: 86% rooms-katholiek, 4% Sevisch-orthodox, 1% moslims/ 90% Kroaten, 4% Serviërs
Taal: Kroatisch (officiële taal), Servisch, Hongaars, Bosnisch 
Geografie: Vlakland langs de Hongaarse grens, aan de kust heuvel- tot bergachtig. Hoogste punt: Dinara (1.831 m)
Tijdzone: Centraal Europese tijd (UTC +1)
Politiek en wetenschap: Parlementaire democratie, BNP: 45,8 mld. EUR (2016)
Valuta: Kroatische kuna (de actuele wisselkoers vindt u op het internet)

Aankomst en vertrek

Inentingen: Over het algemeen wordt een inenting tegen hepatitis A en bij een langer verblijf ook tegen hepatitis B, Frühsommer-Meningoenzephalitis en rabiës aanbevolen.
Ter plaatse: Het wegennet is gedurende de laatste jaren vernieuwd en in de regel in bevredigende staat. Het spoornetwerk is goed maar niet erg uitgebreid terwijl het veerboot netwerk sterk ontwikkeld is.  

Klimaat en beste tijd om te reizen

Het klimaat van Kroatië is aan de kust mediterraan met milde winters en droge zomers en in het binnenland continentaal met hete zomers en koude winters.

Gemiddelde wintertemperatuur: 8°C (laagste temperatuur rond 5°C in februari).
Gemiddelde zomertemperatuur: 25°C (hoogste temperatuur rond 19°C in juli).
Watertemperatuur: Max. 24°C in augustus.

De beste reistijd voor Kroatië is tussen mei en september maar ook gedurende de rest van het jaar is het land een bezoek waard.

De mooiste vakantiegebieden

Istrië – Kuststreek en kalksteengebergte. 
Kvarnergolf / Adriatische Zee – Groene heuvels, talrijke eilandjes en binnenmeren.
Noord Kroatië – Kilometers schitterende, ongerepte natuur. 

Officiële en nationale feestdagen

Nieuwjaar (1 januari), Driekoningen (6 januari), Pasen (de eerste zondag na de volle maand en de hierop volgende maandag), Dag van de Arbeid (1 mei), Sacramentsdag (donderdag, 10 dagen na Pinksteren), Dag van de Antifascistische Weerstand (22 juni), Dag van de Staat (25 juni), Dag van de Overwinning & de Vaderlandse Dankbaarheid (5 augustus), Maria Hemelvaart (15 augustus), Onafhankelijkheidsdag (8 oktober), Allerheiligen (1 november), Kerst (25 december) en Stephanstag (26 december / tweede kerstdag).

Do's en Don'ts

DO's
• Badschoenen. Aangezien veel stranden in Kroatië geen zandstranden zijn is het baden met schoenen aan heel wat aangenamer.
• Met de veerboot gaan. In Kroatië zijn veel kleine en grotere eilandjes die een uitstapje waard zijn.

DON‘Ts
• Joegoslavië. Noem Kroatië niet Joegoslavië. Kroatië heeft lang voor haar vrijheid gevochten.
• Topless. Op bepaalde gekenmerkte stranden en in de meeste noordelijke delen van het land is het geen probleem maar hoe verder u zuidelijk komt des te minder graag wordt dit gezien.

Vakantietips

Is het leidingwater drinkbaar? Het leidingwater in Kroatië is over het algemeen van goede kwaliteit. Aangezien de buizen en armaturen echter vaak niet in goede toestand verkeren is het verstandig het water eerst te koken of water uit flessen te drinken.
Heb ik een adapter nodig? In Kroatië vindt u dezelfde stopcontacten als in de rest van Europa. U heeft derhalve geen adapter nodig.
Hoe staat het met de medische voorzieningen? De medische voorzieningen zijn in de steden over het geheel genomen voldoende. Aangezien dit echter in de rest van het land vaak niet het geval is is een reisverzekering met terugreisoptie aan te raden.

Beste tips en ontdekkingen

Dubrovnik
De stad staat te boek als de parel van de Adriatische Zee. Sinds haar hoogtijdagen als handelsstadstaat in de middeleeuwen vormde Dubrovnik een cultureel centrum en levendig woonoord tegelijk. Het historische stadsgedeelte met haar muren behoren tot het UNESCO Wereldcultuurerfgoed en zijn net zo behouden gebleven als de onvergelijkbare ontspannen en toch bruisende ambiance van de stad. Vandaag de dag is Dubrovnik een indrukwekkend levendig en interactief museum en tegelijk een moderne stad met talrijke entertainmentmogelijkheden en een sprankelend nachtleven.

Dugi Otok
Dugi Otok is een eiland voor de kust van Dalmatië met een mediterraan klimaat, ca. 1,5 uur met de veerboot van de kust. Terwijl de westkust wordt beheerst door ontoegankelijke rotsformaties vindt u aan de oostzijde kleine visserdorpjes met schilderachtige stranden. De door woud omgeven vuurtoren op het noorden van het eiland biedt, net als het natuurpark Telašćica in het zuiden en de olijfgaarden en vijgenbomen, een schitterende aanblik en talloze verkenningsmogelijkheden. Culinaire genoegens worden gevormd door olijfolie, vijgen, kaas en wat de zee te bieden heeft.  

Regio's in Kroatië