Bulgarije Vakantie

Tip: onze populairste hotels voor uw ontspannen Bulgarije-vakantie

Bulgarije vormt van oudsher de schakel tussen Oost en West met een rijke cultuur en een heel bijzondere eigen ambiance. Het veelzijdige landschap en diverse natuurlijke schatten maken van Bulgarije een interessante en spannende reisbestemming. De talrijke minerale bronnen, van wiens helende krachten de Thraciërs al op de hoogte waren, maken van uw verblijf een onvergetelijk ontspannende belevenis. 

Feiten en cijfers

Officiële naam: Republika Bulgaria (Republiek Bulgarije)
Ligging: Tussen Roemenië en Turkije aan de Zwarte Zee
Oppervlak: 111.002 km²
Hoofdstad: Sofia
Bevolking: 7,36 miljoen (2013)
Religieuze en etnische groeperingen: 60% oostorthodox, 8% moslims/ 76% Bulgaren, 8% Turken, 4% Roma
Taal: Bulgaars (officiële taal), Russisch, Roma
Geografie: Thracisch en Balkangebergte, daartussen voornamelijk vlak land. Hoogste punt: Musala (2.925m)
Tijzone: Oost-Europese tijd (UTC +2)
Politiek en wetenschap: Parlamentaire republiek, BNP: 41,3 mld. EUR (2013)
Valuta: Bulgaarse Lev (1 Euro= 1,96 Lev)

Aankomst en vertrek

Er zijn veel manieren om naar Bulgarije te reizen, zowel via land en zee als ook door de lucht. Aangezien Bulgarije het doorreisland is voor het autoverkeer tussen Duitsland en Turkije kan de heenreis met de auto in het weekend wat langer duren. Het belangrijkste vliegveld van het land ligt nabij Sofia.

Inentingen: Over het algemeen wordt een inenting tegen tetanus, difterie en hepatitis A aanbevolen en bij een langdurig verblijf ook tegen hepatitis B en rabiës.
Ter plaatse: De toestand van de wegen is deels slecht te noemen, het spoorwegennet is echter zo uitgebreid dat ook kleinere plaatsjes probleemloos bereikbaar zijn per trein.

Klimaat en beste tijd om te reizen

Het klimaat van Bulgarije is gematigd continentaal met koude, vochtige winters en warme, droge zomers. 

Gemiddelde wintertemperatuur: 0 °C (laagste temperaturen rond -4 °C in januari)
Gemiddelde zomertemperatuur: 22 °C (hoogste temperatuur rond 30 °C in juli en augustus)
Watertemperatuur: max. 23°C in augustus (Zwarte Zee)

Voor een skivakantie is de periode tussen december en maart geschikt, voor een vakantie aan zee juni tot september. Aangename wellnessreizen zijn het hele jaar mogelijk. 

De mooiste vakantiegebieden

Westelijk Rodopegebergte – Ontelbare mogelijkheden voor wintersporters en zomerwandelaars.  
Kustgebied Zwarte Zee - 378 km historische kustplaatsjes en stranden met eco certificering. 


Officiële en nationale feestdagen

Nieuwjaarsdag (1 januari), Nationale Feestdag (3 maart), Pasen (8 en 9 april), Dag van de Arbeid (1 mei), Georgstag (6 mei), Dag van de Hereniging (6 september), Onafhankelijkheidsdag (22 september), Kerst (24-26 december).

Do's en Don'ts

DO's

• Paspoort meenemen. Zeker in de nabijheid van de grenzen met Turkije en Servië komt het vaak tot paspoortcontroles. Verkeerscontroles komen in heel Bulgarije veel voor.
• Taxiprijzen controleren. In Bulgarije zijn alle taxi’s voorzien van een prijssticker. Op deze manier worden toeristenvallen voorkomen. 

DON‘Ts

• Verkeersregels negeren. Dit kan een duur grapje worden. In Bulgarije is er, naast strenge snelheidsbeperkingen, ook een alcoholgrens van 0,5%. Daarnaast bestaat de verplichting ook overdag met dimlicht te rijden.   
• Gebaren verwisselen. In Bulgarije betekent knikken „nee“ en het hoofd schudden „ja“. Dat is voor bezoekers nogal verwarrend en kan tot ongewenste misverstanden leiden. 


Vakantietips

Is het leidingwater drinkbaar? De kwaliteit van het Bulgaarse drinkwater heeft zich in de laatste jaren enorm verbeterd. Wie absolute zekerheid wil kookt het drinkwater eerst. 
Heb ik een adapter nodig? In Bulgarije hebben ze dezelfde stopcontacten als in Nederland en een adapter is derhalve niet nodig. 
Hoe staat het met de medische voorzieningen? De medische voorzieningen zijn over het algemeen naar tevredenheid. Houdt er echter rekening mee dat sommige speciale medicijnen onder bepaalde omstandigheden niet verkrijgbaar zijn in Bulgarije.

Beste tips en ontdekkingen

Sofia
Levendig zonder chaotisch te zijn, gunstig en gezellig – dat is Sofia. Tevens een centrum voor culturele monumenten en getuigen van vergane tijden. De meest uiteenlopende culturen hebben hier een indruk achtergelaten en zo aan het stadsbeeld bijgedragen. Oud en nieuw versmelten tot een interessant en vaak imposant geheel en maken van een bezoek aan Sofia iets heel bijzonders.

UNESCO Tour
De UNESCO heeft het unieke karakter van de Bulgaarse cultuur en natuur erkend en in totaal 9 locaties in de Werelderfgoedlijst opgenomen. Naast twee graftombes en drie kerken en kloosters (o.a. het Rilaklooster, een symbool van Bulgarije) behoort ook het historische stadsgedeelte van Nesebar tot het erfgoed. Nesebar staat bekend als één van de oudste steden van Europa en bezit een indrukwekkende hoeveelheid gerestaureerde historische monumenten. Een ander erfgoed is het 23 meter hoge rotsplateau van de Ruiter van Madara en de natuurparken van Pirin en Srebarna die bovenal op basis van hun zeldzame flora en fauna als beschermwaardig worden beschouwd
.

Geheime tip
Er is nauwelijks een ander land in Europa dat een dusdanig groot aanbod heeft, als het gaat om wellness en ontspanning, als Bulgarije. Genezing en ontspanning zijn hier in de meest uiteenlopende ambiances mogelijk. Zowel in de bergen, als op het platteland en aan de kust bevinden zich minerale bronnen en helende modderbaden. In totaal beschikt Bulgarije over meer dan 100 kuuroorden en biedt een thuis aan de enige geiser van het hele Europese vasteland waarbij het thermale water met meer dan 100°C uit de grond komt.  

Regio's in Bulgarije