India Vakantie

Tip: onze populairste hotels voor uw ontspannen India-vakantie

De meeste mensen denken bij India aan olifanten, bontgekleurde sari’s en hindoeïstische tempels – en daarmee hebben ze het niet mis. India heeft echter zoveel meer te bieden en heeft zich in de laatste jaren tot één van de grootste handelsstaten ter wereld ontwikkeld. Zo bestaan oeroude heiligdommen en authentieke landstreken naast megasteden als Mumbai en New Delhi.

Van met sneeuw bedekte bergketens tot paradijslijke zandstranden, van rustig gelegen tempels tot de grote bedrijvigheid gedurende kleurrijke festivals. Hier stuit u op 5.000 jaar geschiedenis in combinatie met de hedendaagse dynamiek. U voelt de alom aanwezige spiritualiteit terwijl u één van de ontelbare heilige plaatsen bezoekt, op weg naar uw uw eigen innerlijke centrum. 

Houdt u van absolute rust en diepteontspanning? Dan bent u op de juiste plaats om nieuwe levensenergie op te doen, ver van het hoge tempo in het Westen. Versterk uw gevoel van welzijn met de onbeschrijflijk mooie Himalaya op de achtergrond. Met uitzicht op deze indrukwekkende torenhoge bergketen en de ongerepte natuur, staat, gedurende een detoxkuur en met behulp van yoga, niets het herstel van de balans tussen uw lichaam, geest en ziel in de weg. India betovert uw zintuigen zoals geen ander land dat kan. Hier staat u in het middelpunt – u en uw behoeften. Begeef u in dit magische landschap de meest authentieke en originele vorm van Ayurveda.  

Het land met duizend gezichten, kleuren en vormen wacht op u.


Feiten en cijfers

Officiële naam: Republic of India/ Bharatiya Ganarajya (Republiek India)
Ligging: Zuid-Azië, tussen Pakistan en Nepal aan de Golf van Bengalen 
Oppervlak: 3.287.000 km²
Hoofdstad: New Delhi
Bevolking: 1,2 miljard
Religieuze en etnische groeperingen: Hindoes 80%, moslims 14%, sikhs 2%, christen 2%/ Indo-Ariërs 72%, Dravidiërs 25%, Mongolen en anderen 3%
Taal: Hindi/Engels (officiële talen), 21 overige erkende talen
Geografie: Hoog plateau in het zuiden, langs de Ganges vlak tot heuvelachtig, woestijn in het westen en de Himalaya in het noorden. Hoogste punt: Kanchenjunga (8.598 m)
Tijdzone: Indian Standard Time (UTC +5)
Politiek en wetenschap: Parlementaire democratie, BNP: 1.788 mld. EUR (2016/2017)
Valuta: Indiase roepie (1 € = 78,5 INR). Let op de actuele aanwijzigingen met betrekking tot contante betalingen in India. 
Toeristische informatie: Tel. 1800-11-1363 (dagelijks 24 uur bereikbaar)

Aankomst en vertrek

De grootste vliegvelden liggen nabij Mumbai, Delhi, Calcutta en Chennai.  

Inentingen: Over het algemeen worden inentingen tegen tyfus en hepatitis A aangeraden. Bij langdurige verblijven ook tegen hepatitis B, rabiës, meningokokken en Japanse encefalitis. 
Ter plaatse: De enorme omvang van India en de toestand van veel straten maken van vliegen de beste methode om binnen India van A naar B te reizen. Ook kleinere oorden zijn doorgaans bereikbaar per vliegtuig. Aanvullend beschikt India over een uitgebreid spoorwegnetwerk en enkele luxe treinlijnen. 

Voor actuele informatie over onderwerpen zoals visa, reisveiligheid en inentingen, kunt u contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken of de ambassades en consulaten van uw reisbestemming. Dan bent u er zeker van dat u altijd de laatste correcte informatie heeft.

Klimaat en beste tijd om te reizen

Het klimaat in India varieert sterk. In het noorden is het eerder gematigd, in het zuiden tropisch en van ca. juli tot september sterk beïnvloed door de moesson.

Gemiddelde wintertemperatuur: Zuiden/ noorden: 17 °C/ 24°C (laagste temperatuur rond 8°C in januari/ 16°C in januari)
Gemiddelde zomertemperatuur: Zuiden/ noorden: 34°C/29°C (hoogste temperatuur rond 40 °C in mei/33°C in mei)
Watertemperatuur: Max. 29°C in juni

De beste reistijd voor het zuiden van het land is tussen februari en april aangezien in deze periode geen moesson heerst. Om dezelfde reden is de periode tussen oktober en maart het meest geschikt voor een reis naar het noorden. 

De mooiste vakantiegebieden

Uttarakhand/ Himalaya – Spectaculaire highways en eerbiedwaardige, oude heiligdommen.
Kerala/ westkust – Drop out paradijs Goa, Ayurveda en witte stranden.
Ganges – Heilige badplaats bij Varanasi en de Ader des Levens.
Rajasthan – Tharwoestijn en tijgerreservaat.

Officiële en nationale feestdagen

De feestdagen worden berekend aan de hand van de islamitische en hindoeïstische maankalender en verschuiven derhalve van jaar tot jaar. Aanvullend kunnen er in de afzonderlijke regio’s nog andere feestdagen zijn.

Geboortedag van de profeet Mohammed, Dag van de Republiek (26 januari), Mahashivratri, Mahavir Jay, Goede Vrijdag, paasmaandag, geboortedag Boeddha, Eid al-Fitr, Onafhankelijkheidsdag (15 augustus), Krishna Janmashtami, geboortedag Mahatma Gandhi, Dussehra, Eid al-Adha, Diwali, islamitisch nieuwjaarsfeest, Guru Nanak Jayanti, Kerst (25/ 26 december).


Do's en Don'ts

DO's

• Muggenbescherming. Malaria en dengue zijn in India overal aanwezig en kunnen ook na uw terugkeer uitbreken. Draag bovenal ’s nachts lange, lichte kleding en gebruik insectensprays en muskietennetten.
• Voorzichtig rijden. Des te belangrijker daar de Indiërs het zelf in de regel niet doen en de afhandeling bij ongevallen lastig is.
• ... as the locals do. Zeker op religieuze locaties kunt u de handelswijze en kledingregels vaak wel van de inheemsen afkijken. Toon respect en pas u zoveel mogelijk aan.
• Met de rechterhand eten. Dit is gebruikelijk in India. Er is vaak ook geen bestek.

DON‘Ts

• Dieren voeren. In India zijn veel straathonden en andere dieren die rabiës over kunnen dragen. Ook apen dient u niet te voeren.
• Die linkerhand inzetten. Gebruik deze niet om anderen aan te raken, iets te overhandigen of iets aan te nemen. Deze geldt in India als onrein en wordt voor het toilet gebruikt.
• Hoogte onderschatten. Wanneer u in het hooggebergte reist, reis dan nooit alleen en onderneem de beklimming langzaam en energiebesparend, anders bestaat het risico op hoogteziekte. 

Vakantietips

Is het leidingwater drinkbaar? Het leidingwater in India is geenszins drinkbaar. Drink uitsluitend voorverpakt water uit flessen of kook het leidingwater goed en lang. 
Heb ik een adapter nodig? In India zijn verschillende soorten stopcontacten. Een adapter is nodig daar niet allen compatibel zijn met Nederlandse stekkers.
Hoe staat het met de medische voorzieningen? De medische voorzieningen komen op het platteland over het algemeen niet overeen met de Europese standaards. In de steden is het meestal goed maar daarentegen erg duur. Daarnaast bestaat het risico vervalste medicijnen te kopen.

Beste tips en ontdekkingen

Udaipur
Dit „Venetië van het Oosten“ was lange tijd de zetel van de heerser van Mewar. Het paleis vormt het hart van Udaipur en overziet de gehele stad. De vertakte oude stad, die door het groeien van de plaats en de bouw van een kanalensysteem ontstond, wacht vandaag de dag nog met diverse prachtige bouwwerken en religieuze sites. Udaipurs spectaculaire ligging tussen twee meren en het Aravalligebergte is eveneens reden voor een bezoek. 

Gangotri
Gangotri is één van de vier heilige oorden binnen het hindoeïsme. Hier staat een tempel die gewijdt is aan de godin Ganga die conform de mythe in het nabijgelegen Gaumukh als rivier (Ganges) op aarde gekomen is. Van Gangotri uit voert een pelgrimsweg tot aan de bron van de Ganges op de gletsjer. Naast de eerbiedige ambiance maakt ook het fascinerende landschap iets heel bijzonders van deze reis.  

Thrissur Pooram
Thrissur Pooram is een tempelfeest in Thrissur, Kerala, waarbij afgezanten van alle tempels naar de centrale tempel trekken om Shiva te huldigen. De festiviteiten duren meerdere dagen met verschillende rituelen en vuurwerk rondom het hoofdgebouw. Dit is indrukwekkend groot, kleurig, royaal en luid. Een lange parade met olifanten, muzikanten en dansers in klederdracht bieden een verscheidenheid aan zintuiglijke indrukken. Hoewel Thrissur Pooram eigenlijk een hindoeïstisch feest is nemen ook veel niet-hindoes deel en uiteindelijk neemt het feest de hele stad over. Wanneer de Thrissur Pooram u wat teveel van het goede lijkt kunt u het gehele jaar door wezenlijk kleine poorams bezoeken.