Sri Lanka Vakantie

Tip: onze populairste hotels voor uw ontspannen Sri Lanka-vakantie

Nog steeds een geheime tip onder de reisdoelen is het tot de verbeelding sprekende eiland, Sri Lanka, in de Indische Oceaan. Wanneer in Sri Lanka de zon bloedrood ondergaat achter de zachte golven van de zee wordt men door een diep gevoel van rust overvallen. In het algemeen presenteert de eilandstaat zich als een open en ontspannen oord. De uitzonderlijke natuur maken deze vakantie in het paradijs van ontspanning moeiteloos onvergetelijk. Door palmbomen omringde stranden, een onvergelijkbare natuurlijke schoonheid en een 2.000 jaar oud cultuurerfgoed vormen de perfecte omgeving voor volledige ontspanning en regeneratie van lichaam en geest. De traditionele natuurgeneeskunde Ayurveda staat hierbij in het middelpunt.   

In tegenstelling tot de conventionele geneeskunde, concentreert Ayurveda zich op de mens als geheel en de behandelingen zijn derhalve gebaseerd op uw persoonlijke constitutie en gezondheidstoestand. De nadruk ligt ten allen tijde op de bevordering van uw gezondheid, preventie en het behoud van vitaliteit. Door de combinatie van fysieke, mentale, emotionele en spirituele aspecten ontwikkeld uw gezondheid zich duurzaam positief en u leert gevoeliger te zijn voor en meer aandacht te geven aan wat u nodig heeft om gezond en sterk te blijven.  

Begeef u met ons op weg naar de rustgevende ambiance van een orginele Ayurvedavakantie waarbij traditionele massages en reinigingstechnieken, ontgiftingskuren, voedingsadviezen en spirituele yoga u helpen nieuwe energie op te doen, gezond te blijven en ziekte te voorkomen. U vindt middels professioneel begeleide meditatie ontspanning en bezinnig in een ware oase van rust.  

Ideaal om dit eiland en haar waardevolle schatten te leren kennen, voor of na uw Ayurvedakuur, is gedurende één van onze rondreizen, die de hoogtepunten van Sri lanka actief dichterbij brengt. Of het om het hoogland, de dromerige stranden, de nationale parken of de wereldcultuurerfgoederen (8) gaat, één ding staat vast: Sri lanka schittert door veelzijdigheid en verenigt vele facetten.  

Feiten en cijfers

Officiële naam: śrī laṃkā/ ilaṅkai (Democratische Socialistische Republiek Sri Lanka, voormalig Ceylon)
Ligging: Zuid-Azië, ten zuiden van India in de Indische Oceaan  
Oppervlakte: 65.610 km² 
Hoofdsteden: Sri Jayewardenepura Kotte (administratief), Colombo  
Bevolking: 20,7 miljoen 
Religieuze en etnische groeperingen: Bhoeddisme als staatsreligie, 8% moslims, 7% hindoes, 6% christen/ 73% Singalees, 18% Tamils, 7% Moren 
Taal: Singalees (offciële taal), Tamil (officiële taal), Engels (voertaal) 
Geografie: Vlak tot heuvelachtig laagland, bergen in het centrale zuiden. Hoogste punt: Pidurutalagala (2.524 m) 
Tijdzone: Indian Standard Time (UTC +5h30) 
Politiek en wetenschap: Unitaire presidentiële republiek met parlementair democratische orde, BNP: 69,2 mld. EUR (2015) 
Valuta: Sri Lankaanse roepie (1€ = 180 LKR) 

Aankomst en vertrek

De reis naar Sri Lanka vindt uitsluitend per vliegtuig plaats. Over land is de reis slechts tot in het zuiden van India mogelijk en bootverbindingen naar Sri Lanka zijn een zeldzaamheid.

Ter plaatse: Verkeer en reizen zijn op Sri Lanka niet hetzelfde als in Europa. Voor korte afstanden en binnen de steden zijn de tuktuks het meest geschikt (gemotoriseerde riksja’s). Voor langere afstanden zijn bus en trein aan te bevelen waarbij geen van beiden een overmatig hoge snelheid bereikt.

Voor actuele informatie over onderwerpen zoals visa, reisveiligheid en inentingen, kunt u contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken of de ambassades en consulaten van uw reisbestemming. Dan bent u er zeker van dat u altijd de laatste correcte informatie heeft.

Klimaat en beste tijd om te reizen

Het kimaat op Sri Lanka is tropisch en sterk beïnvloed door de moesson.

Gemiddelde wintertemperatuur: 27°C (laagste temperatuur rond 23°C in februari)
Gemiddelde zomertemperatuur: 28°C (hoogste temperatuur rond 32°C in april) 
Watertemperatuur: Max. 29°C in juni 

De beste reistijd voor het noordoosten ligt tussen april en september terwijl het zuidwesten het beste tussen oktober en mei kan worden bezocht.

De mooiste vakantiegebieden

Binnenland – Theeplantages en watervallen.
Westkust – Baaien met palmen en de hoofdstad Colombo. 

Zuidkust – Steltvissers en afgelegen dorpjes.

Officiële en nationale feestdagen

Nieuwjaar (1 januari), Tamil Oogstfeest (14 januari), Nationale Feestdag (4 februari), Mahashivratri (24 februari), Sinhala en Tamil Nieuwjaarsfeest (12 april), Goede Vrijdag (14 april), Dag van de Arbeid (1 mei), Vesakh (10 mei), Einde van de Vastentijd (26 juni), Offerfeest (2 september), Lichtfeest (18 oktober), Geboortedag van de profeet Mohammed (1 december), Kerst (25 december).

Do's en Don'ts

DO 's
• Cricket. Of u het nu zelf speelt of een wedstrijd bekijkt maakt niet uit. De nationale sport van Sri Lanka is een belevenis op zich. 
• Aangepaste kleding. Wanneer u een religieus oord betreed bedekt u uw schouders en benen en trekt u uw schoenen uit. Schoenen uit geldt tevens voor zo ongeveer alle Sri Lankaanse woningen. 
• De rechter hand. Daar de linker in Sri Lanka als onrein te boek staat dient u wanneer u eet of tijdens de interactie met anderen uitsluitend de rechter te gebruiken. 
• Muggenbescherming. Malaria, dengue en Japanse encephalitis komen in Sri Lanka voor en kunnen ook na uw terugkeer uitbreken. Draag daarom zo mogelijk lichte, lange kleding en gebruik insectensprays en muskietennetten. 

DON‘Ts
• Religieuze oneerbiedigheid. Zet nooit uw voet op een beeltenis van Boeddha en wanneer u zich in een vertrek met een monnik bevindt probeer dan niet hoger dan hij te zitten. 
• Onderwerpen verkeerd opvatten. Inwoners van Sri Lanka zullen u al in het eerste gesprek naar persoonlijke informatie vragen zoals burgerlijke stand, aantal kinderen en geloofsovertuiging. Dit is niet onhoffelijk bedoeld maar normale gang van zaken en een teken van interesse.  

Vakantietips

Is het leidingwater drinkbaar? Het leidingwater op Sri Lanka is meestal niet van drinkwaterkwaliteit. Neem liever water in flessen of gekookt water.
Heb ik een adapter nodig? Op Sri Lanka vindt u niet dezelfde stopcontacten als in Europa. U heeft dus een adapter nodig.  
Hoe staat het met de medische voorzieningen? De medische voorzieningen in de steden voldoen over het algemeen wel. In een landelijke omgeving is dit echter vaak niet zo en dus is een reisverzekering met terugreisoptie aan te raden. 


Beste tips en ontdekkingen

Adam’s Peak
Ontelbare legenden hebben zich verzameld rondom deze berg in het zuidwesten van het eiland. Zowel hindoes als boeddhisten en ook joden, christenen en moslims vermoeden dat zich daar een gigantische voetafdruk bevindt van één van de meest belangrijke figuren binnen hun religie. Wie de gevel beklimt en de blik op het omringende, eindeloze groen werpt zal snel begrijpen waarom Adam’s Peak door de oorspronkelijk inwoners van het eiland al als heilige plaats werd gezien. 

Pinnawela Elephant Orphanage
Het dagelijkse bad van de olifanten in de nabijgelegen rivier is een hoogtepunt van het bezoek aan Pinnawela. Al meer dan 30 jaar vinden verweesde of gewonde dieren hier een nieuw tehuis. Op een groot buitenterrein waar de dieren vrij rondlopen kunnen de dikhuiden van dichtbij worden beleefd en niet zelden werkt hun luide getrompetter en de onhandige speelsheid van de kleintjes besmettelijk. 

Dambulla
Wie op de bergrug staat kan nauwelijks kiezen tussen het adembenemende uitzicht op de omringende bergen en rijstvelden en het grottencomplex achter zich. Al meer dan 2.000 jaar wordt het rotsmassief als tempel gebruikt en is in de loop van de tijd aan verschillende invloeden onderworpen geweest, waardoor het zijn huidige glorieuze staat heeft bereikt. Naast het pure bouwwerk vullen meer dan 100 godenbeelden, waarvan sommige wel 15 meter hoog zijn, de bezoekers met ontzag. Ook de nabijgelegen rotsvesting Sigiriya biedt een imposante aanblik en is een reis waard. 

Colombo
Ongeveer 50 km strekt deze bruisende stad zich langs de westkust uit en lokt met vele bezienswaardigheden. Van de levendige activiteiten tussen oude, koloniale gebouwen en hoge torens tot idyllische parken en lange zandstranden biedt Colombo alles wat een mens tijdens zijn vakantie kan verlangen. Spannend is ook een bezoek aan een bazaar, waar men een ware potpourri van nieuwe en exotische zintuiglijke indrukken opdoet.