Polen Vakantie

Tip: onze populairste hotels voor uw ontspannen Polen-vakantie

Polen is een waar natuurjuweel met een veelzijdige en traditierijke cultuur. De kust van het land is aantrekkelijk met zijn lange stranden en barnsteen, de bergen met hun spectaculaire besneeuwde toppen en het binnenland met bossen vol unieke flora en fauna en adembenemende merenlandschappen. De steden van Polen betoveren met vergane pracht en met een stemming vol vurige bewustwording. Juist deze tegenstellingen maken het land tot een interessante en onvergetelijke reisbestemming. 

Feiten en cijfers

Officiële naam: Rzeczpospolita Polska (Republiek Polen)
Ligging: Centraal-Europa, ten oosten van Duitsland, aan de Oostzee
Oppervlakte: 312.679 km²
Hoofdstad: Warschau
Inwoners: 38 miljoen
Religieuze en etnische groepen: 95% katholiek, 2% orthodox, 0,5% protestants/96% Pools, 1% Sileziërs, 1% Duits
Taal: Pools (hoofdtaal)
Geografie: vlak land met bergen langs de zuidelijke grens. Hoogste pupnt: Rysy (2499 m)
Tijdzone: Midden-Europese tijd (UTC + 01:00)
Politiek en economie: Parlementaire democratie, BBP: 427 miljard euro (2015)
Valuta: Zloty (1 euro = 4,3 PLN) 

Aankomst en vertrek

Vaccinaties: In het algemeen wordt een vaccinatie tegen tekenencefalitis, hepatitis A, hepatitis B en hondsdolheid aanbevolen.

  Ter plaatse: Voor reizen in het land wordt het spoornetwerk aanbevolen. Ook het stratennetwerk is goed: er is een breed en gunstig aanbod van busreizen.

  Klimaat en beste tijd om te reizen

  Het klimaat is gematigd met koude winters en stormachtige zomers.

   Gemiddelde wintertemperatuur: -3°C (laagste temperaturen rond de -6°C in januari)
   Gemiddelde zomertemperatuur: 17°C (hoogste temperaturen rond de 22°C in augustus) 
   Watertemperatuur: Oostzee: max. 17°C in augustus 

   De beste reistijd voor strandliefhebbers is van mei tot september. In de winter zorgen de lage temperaturen voor veel wintersportmogelijkheden.

   De mooiste vakantiegebieden

   Groot-Polen – kastelen en oudste stad van het land
   IJzergebergte – watervallen en bizarre rotsformaties 
   Oostzee – diepe zee, de grootste zee met brak water ter wereld 

   Kujavië-Pommeren – ligt in Noord-Polen

   Officiële en nationale feestdagen

   Nieuwjaarsdag (1 januari), Driekoningen (6 januari), Paaszondag (de eerste zondag na Pesach), Paasmaandag (tweede dag van het Paasfeest), Dag van de Arbeid (1 mei), Nationale feestdag (3 mei), Sacramentsdag (valt op de donderdag 10 dagen na Pinksteren), Hemelvaart van Maria (15 augustus), Allerheiligen (1 november), Onafhankelijkheidsdag (11 november), Kerstmis (25 december), Stefanusdag (26 december)

   Vakantietips

   Kan men het leidingwater drinken? – Omdat de leidingen in Polen meestal verouderd zijn, moet het leidingwater niet gedronken worden. Koop dus flessen water of kook het leidingwater voor consumptie.

    Heb ik een adapter nodig? – In Polen gebruikt men niet altijd dezelfde stopcontacten als in Nederland, u heeft dus een adapter nodig.

    Beste tips en ontdekkingen

    Krakau
    Levendige geschiedenis vindt u in één van de oudste steden van Polen. Niet alleen het oude stadscentrum, dat in de oorlog grotendeels gerenoveerd is, is vol leven en gezelligheid en zeker de moeite waard. Ook de historische Joodse wijk is net als vroeger vol leven en heeft een aantrekkingskracht op zowel Polen als toeristen. Wie ontspanning zoekt, hoeft niet ver te reizen vanaf Krakau. In de zoutmijnen van Wielczka, die al sinds de Middeleeuwen gebruikt worden, worden verschillende wellnessbehandelingen in het genezende klimaat van de mijngrotten aangeboden. 

    Danzig
    Danzig was eeuwenlang de handelsstad van Polen met een prachtige haven. Nog altijd zijn de unieke en tolerante cultuur en sfeer te proeven en te zien aan het stadsbeeld. De burgerhuizen met hun rijke versieringen in smalle steegjes en de nabijheid van de Oostzee met haar lange stranden maken Danzig een bijzondere belevenis – ontspannen, gezellig, pittoresk. 

    Mazurië
    De Mazurische merenlandschappen bestaan uit een betoverend groen landschap met duizenden meren, waarin men het gevoel heeft alsof de tijd even stil staat. Met een uitzicht over alleen water, een eindeloze hemel en hier en daar een stukje land wordt het makkelijk om het alledaagse leven even achter u te laten en om diepe rust te vinden. 

    Regio's in Polen