ayurveda-brochure-spadreams

Ayurveda Brochure

authentieke Ayurveda beleven

Ayurvedakuur "Panchakarma"

Panchakarma is de naam voor een speciale Ayurvedische reinigingskuur (vijfvoudige reiniging), die het lichaam bevrijdt van schadelijke obstructies en de balans tussen de Dosha’s hersteld.

Toepassingen voor een originele Ayurvedakuur op basis van Panchakarma kunnen zijn voor: reuma, hart en bloedvaten, chronische hoofdpijn, angsttoestanden en slaapstoornissen, stress, burn-out, chronische infectie van de bronchiën en de nevenholtes, stofwisselingsstoornissen, verhoogd vetgehalte in het bloed, ouderdomsdiabetes, allergieën, oorsuizen, hoge bloeddruk en in geval van nabehandeling na zware operaties en chemotherapie.

Om een ideaal behandelresultaat te behalen, is het aan te bevelen voor een Panchakarmatherapie minimaal twee, maar idealerwijze drie weken in te plannen. 

 

Diagnose

Na aankomst in uw hotel of resort volgt een intensief onderzoek door een Ayurveda-arts, waarbij deze diverse methoden gebruikt zoals bijvoorbeeld een polsdiagnose. De Ayurveda-arts kan middels een polsdiagnose exact vaststellen in welke toestand uw Dosha’s zich bevinden en waar onevenwicht bestaat. Daarnaast wordt door middel van een diepgaand gesprek evenals door observatie van uw uiterlijke kenmerken, zoals huid, haren, vingernagels en ogen, uw constitutietype bepaald en op basis van deze gegevens een individueel, precies op u afgestemd behandelplan opgesteld. Het is de taak van de arts om uit het volledige aanbod van behandelingen binnen de Panchakarma therapie, die behandelingen, die voor u van toepassing zijn te selecteren en gedurende het verloop van de kuur te controleren en indien nodig aan te passen.

 

Behandelingen

Een Panchakarmatherapie is onder te verdelen in drie hoofdfases

  • Purvakarma – voorbereidende maatregelen
  • Panchakarma – vijfvoudige reiniging
  • Paschatkarma – nabehandeling

Purvakarma – voorbereidende maatregelen

In de eerste, voorbereidende fase worden de Dosha’s en het daarmee verbonden metabolische afval (Ama) in het weefsel geactiveerd. Dit gebeurt met behulp van Ayurvedische geneeskrachtige planten en wortels (Agni Diepana-Pachana). Daarnaast worden olieachtige substanties genuttigd, die zowel inwendig als uitwendig toegediend worden. Bij de inwendige behandeling neemt u in de ochtend gereinigd en deels gemedicineerd botervet, zogenaamd Ghee, in. Het Ghee dringt tot diep in de cellen en lost de verstoring van de Dosha’s van daaruit op. Bij uitwendige toepassing wordt u met oliën gemasseerd. Door de oliemassages worden de in het weefsel ingesloten gifstoffen uitgescheiden.

Tot de belangrijkste lichaamsmassages behoren de synchroonmassage (Abhyanga), de peelingmassage met een mix uit gerste- en kikkererwtenmeel (Udvartana) en de droge synchroonmassage met ruwe zijdehandschoen (Garshana). Naast deze massagevormen behoren tot de voorbereidende maatregelen een hele serie van oliebehandelingen zoals de Shirodhara-oliegieting (Snehana). Aan het einde van de eerste fase worden de door de oliebehandelingen opgeloste afvalstoffen met behulp van sterk zweetbevorderende maatregelen, zoals kruidenstoombehandelingen, uit het weefsel gedreven en in het maag-darmcircuit getransporteerd (Swedana).

Panchakarma – vijfvoudige reiniging
Met behulp van de effectieve reinigingstechnieken van de Panchakarma worden aansluitend alle, uit het weefsel opgeloste, overvloedige Dosha, als gifstoffen afgevloeid. Hiervoor zijn vijf verschillende methoden beschikbaar:

  1. Vamana – therapeutisch overgeven
  2. Virechana – afvoertherapie
  3. Vasti – colontherapie
  4. Nasya – neus- en sinusbehandeling
  5. Raktamokshana – bloedreinigingstherapie

Hier moet aan toegevoegd worden dat methoden, zoals het therapeutisch overgeven of de bloedreinigingstherapie, in het bijzonder bij patiënten uit het Westen, zelden tot nooit gebruikt worden. De reiniging wordt in de meesten gevallen tot stand gebracht door afvoertherapie (Virechana) of door een colontherapie (Vasti). 

Paschatkarma – nabehandeling
De werking van een Pachakarmatherapie ontvouwt zich vooral in de regerenatiefase na de therapie. Met de maatregelen van Paschatkarma worden lichaam en geest na de intensieve behandeling met specifieke plantaardige recepten, lichte oliemassages en speciale, op het constitutietype afgestemde voeding gesterkt. Ook Rasayana, de weldadige behandelingen van de Ayurvedische verjongingskuur, evenals yoga en meditatie spelen in de nabehandeling een belangrijke rol.

 

Voeding

Een bijzonder belangrijke rol bij het in balans brengen van de Dosha’s gedurende een Panchakarmatherapie is weggelegd voor voeding. Ayurveda hecht veel therapeutisch belang aan de kracht van de spijsvertering (Agni). Ze wordt als het levensvuur gezien, dat voeding in lichaamseigen energie en bouwstenen verandert. Aan “Agni” wordt zelfs meer waarde toegekend dan aan het te verteren voedsel. Dit dient ten allen tijde vooral gebalanceerd te zijn en conform het individuele constitutietype. Gebalanceerd in de Ayurvedische zin wil zeggen dat het alle smaakvormen bevat (zoet, zuur, zout, scherp, bitter, wrang). Uw therapeut zal, in het kader van een Ayurvedakuur, een speciaal op uw constitutietype afgestemd voedingsplan opstellen.

>> Verder naar ''AYURVEDABEGRIPPEN'' 

>> "SpaDreams Brochure Ayurveda" in PDF

>> Ayurvedareizen naar India

>> Ayurvedareizen naar Sri Lanka

>> Alle Ayurvedareizen