Oostenrijk Vakantie

Tip: onze populairste hotels voor uw ontspannen Oostenrijk-vakantie

Diepe bergmeren, door sneeuw bedekte gevels en lucht die zo helder en zuurstofrijk is dat u met elke ademteug nieuwe kracht opdoet. Oostenrijk staat niet alleen bekend als wintersportparadijs en cultureel hoogstandje maar ook als krachtig oord van ontspanning. Al sinds de Middeleeuwen wordt het slib van de heide en het water uit de veenmeren gebruikt voor genezing en regeneratie. Ook andere lokale natuurproducten zoals kruiden, zout en steenolie worden ingezet om het welzijn te vergroten en een bijzonder gevoel van ontspanning te creëren – en dat alles in de onvergelijkbaar mooie ambiance van het Alpenrijk. 


Feiten en cijfers

Officiële naam: Republiek Oostenrijk
Ligging:  Centraal Europa, tussen Duitsland en Italië
Oppervlak: 83.871 km²
Hoofdstad: Wenen
Bevolking:  8,5 miljoen
Religieuze en etnische groeperingen: 73% katholieken, 5% protestanten, 4% moslims/ 90% Oostenrijkers, 4% voormalig Joegoslavië, 1% Duits
Taal: Duits (officiële taal), Sloveens (regionale bestuurstaal), Kroatisch (regionale bestuurstaal), Hongaars (regionale bestuurstaal)
Geografie: Alpen in het westen en het zuiden, in het noorden en oosten vlak tot heuvelachtig. Hoogste punt:  Großglockner (3.798 m)
Tijdzone: Mitten-Europese tijd (UTC +1)
Politiek en wetenschap: Parlementaire democratie, BNP: 352 mld. EUR (2016)
Munteenheid:  Euro (sinds 2002)

Aankomst en vertrek

Inentingen: Over het algemeen wordt alleen een inenting tegen de virusinfectie Frühsommer-Meningoenzephalitis aanbevolen. 


Klimaat en beste tijd om te reizen

Het Oostenrijkse klimaat valt onder een gematigd continentaal klimaat met milde zomers en koude winters met sneeuwval en sterke sneeuwval in de berggebieden. 

Gemiddelde wintertemperatuur: -2°C (laagste temperatuur rondom -8°C in januari)
Gemiddelde zomertemperatuur: 17°C (hoogste temperatuur rondom 25°C in juli)
Watertemperatuur: max. 16°C in augustus

Het zomerseizoen strekt zich uit van mei tot september. Wie voor de wintersport gaat doet dit het beste tussen december en maart. 


De mooiste vakantiegebieden

Steiermark – Het groene hart van het land bekend om de Kürbiskernöl (olie van pompoenpitten)
Burgenland – Hongaarse geschiedenis en het Neusiedler Meer 
Tirol – Sneeuw El-Dorado met de barokstad Innsbruck 


Officiële en nationale feestdagen

Nieuwjaarsdag (1 januari), Driekoningen (6 januari), paasmaandag (2 april), Dag van de Arbeid (1 mei), Hemelvaartsdag (mei), pinkstermaandag (mei/juni), Sacramentsdag (31 mei), Maria Hemelvaart (15 augustus), nationale feestdag (26 oktober), Allerheiligen (1 november), Onbevlekte Ontvangenis van Maria (8 december), Kerst (25 december).

Do's en Don'ts

DO's
• Gepast groeten. In Oostenrijk is het gangbaar de hele dag iedereen met “Grüß Gott” te begroeten. • Regionale specialiteiten proberen. Elke landstreek heeft zijn eigen culinaire specialiteit en die zijn allemaal het proberen waard.

DON‘Ts
• Het land onderschatten. Oostenrijk heeft veel verschillende facetten. Probeer van de stadjes tot aan de alpen zoveel mogelijk te zien. 


Vakantietips

Heb ik een adapter nodig? In Oostenrijk heeft u dezelfde stopcontacten als bij ons. Een adapter heeft u dus niet nodig. 

Beste tips en ontdekkingen

Wachau
Een schitterend, groen rivierdal met de Donau als hart en eindeloze rijen wijnranken op de omringende heuvels. De regio staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De Wachau nodigt uit lange fietstochten en wandelingen te maken waarbij u op elke hoek een gezellige taverne vindt waar u kunt genieten van de culinaire lekkernijen van de streek. Ook voor de cultuurliefhebbers is er wat te beleven. Heel bijzonder is bijvoorbeeld het klooster Melk.

Innsbruck
Innsbruck geldt als de hoofdstad van de Alpen. Niet alleen de unieke ligging temidden van hoge bergruggen zijn een reis waard maar ook de schoonheid van de stad zelf overtuigt. Als voormalige residentie van de Habsburgers maakt ze ook vandaag de dag nog indruk met paleizen, kerken en andere historische monumenten die de glans van vergane tijden bewaren. Ook de directe omgeving van Innsbruck heeft een schat aan barokke kastelen evenals een paradijs voor wintersporters in de aanbieding.

Wenen
Oostenrijk zonder Wenen is maar een halve ervaring. De hoofdstad was lange tijd de toegangspoort tot Europa en veel van deze stralende periode is het stadsbeeld nog aan te zien: Wenen is nog altijd fantastisch. Op unieke wijze vermengen de elementen uit deze glorierijke periode van de stad zich met de paleizen van de Habsburgers en de geesten van de groten zoals Freud en Klimt, tussen fin de siècle en bohème. Wie een kleine pauze wil van deze bruisende stad kiest één van de vele binnenhofjes of parkjes of één van de talrijke traditionele en typisch Weense koffiehuizen.

Regio's in Oostenrijk