Kuren

Ontdek alle verschillende kuur methoden

Welke verschillende soorten kuren zijn er?

Op deze pagina vindt u alle informatie over alle verschillende soorten gezondheidskuren en spa behandelingen, inclusief zowel klassieke als alternatieve kuren. Het is het perfecte startpunt voor u om uw volgende gezonde vakantie te kiezen en te ontdekken welke kuur volledig overeenkomt met uw wensen.

We zullen u kort voorstellen aan al onze vormen van kuren, van klassieke tot holistische en alternatieve kuren, zodat u een overzicht heeft van alle opties. Door te klikken op de individuele therapietypen, kunt u meer informatie vinden over hoe het therapieprogramma werkt, de effectiviteit ervan, de ideale verblijfsduur en waar u het kunt ervaren.

Lees verder om meer te ontdekken over de diverse wereld van genezingsbehandelingen.


Snelmenu

Kuur hoofdthema's

Belangrijke kuur-definities

    Thermale kuur

    Mineraalwater drinkkuur

    Minerale turf en modderkuur

    Fangokuur

    Thalassokuur

    Kneippkuur

    Complex kuurprogramma's

    Holistische kuren

    Radon kuur

    Zwavel kuur

    Klimaatkuur

    Rugkuur

    Aerosol (inhalatie) kuur

    Zuurstof kuur

    Proefkuur

Meest populaire kuur aanbiedingen


Als u al precies weet welke spa behandeling bij u past, dan kunt u ook meteen naar bijpassende aanbiedingen gaan door onze kuur zoekfunctie te gebruiken:


Belangrijke kuur-definities

Er zijn zoveel Griekse en Latijnse medische termen op het gebied van kuren, dus het is de moeite waard eerst een paar van de belangrijkste te verklaren, zodat u niet in de war raakt. 

Laten we beginnen met de term 'hydrotherapie'. Deze kuur behoort tot een van de grootste spa-therapiefamilies. Het woord "hydro-" betekent water en "-therapie" betekent "methode of behandeling om ziekte te behandelen". Hydrotherapie betekent dus "genezing door behandeling met water". Water wordt meestal gebruikt in de vorm van baden, douches, wasbeurten, stoombaden of om te drinken.

Nu het tweede woord, dat regelmatig verwarring veroorzaakt: "balneotherapie". Laten we het eens van dichterbij bekijken: "balneo-" wordt alleen als prefix gebruikt, aan het begin van een woord, en betekent dan "bad". We weten al wat 'therapie' betekent. Balneotherapie betekent dus "genezing door behandeling met baden". De term hydrotherapie kan worden gebruikt om alle therapieën samen te vatten waarmee water wordt gebruikt. De term balneotherapie kan binnen de hydrotherapie familie worden gebruikt om alle therapieplannen te beschrijven waarin de baden het belangrijkste bestanddeel zijn.

Last but not least, een woord dat u waarschijnlijk allemaal kent, 'spa'. We weten allemaal dat "spa" iets te maken heeft met gezondheid en water, maar ook met wellness- of kuuroorden - en is er ook geen stad in België? Dus, het is tijd om dit te ontrafelen: de term spa stamt oorspronkelijk uit een stad gesticht in de 14e eeuw in België, die Aquae Spadanae werd genoemd dank zij zijn helende koude bronnen. Voortaan wordt elke plaats met een natuurlijke bron met helende eigenschappen ook spa genoemd. De term spa verspreidde zich snel en werd ook door de Romeinen gebruikt voor bronnen die een genezend effect hebben. In latere eeuwen werd gesuggereerd een acroniem te zijn van "sanus per aquam", Latijn voor "gezondheid door water", maar dit is historisch ongegrond en kan worden gezien als een backronym (een afkorting die is geconstrueerd naar het feit dat beweert origineel te zijn). betekenis). De reden waarom spa-baden (beter bekend als jacuzzi's of bubbelbaden) een spa in hun naam hebben, blijkt ook uit de betekenis van het woord: de bubbling tub lijkt op de natuurlijke geneeskrachtige bron, zelfs als de baden meestal geen mineraal geneeswater bevatten.

Leuk weetje: soortgelijke connecties tussen genezend water en plaatsnaam zijn ook te vinden in steden als "Bath" in Engeland, "Bad" in Duitsland en "Teplice" in Tsjechië.

Dat is het einde van onze hoofd therapie-definities - nu bent u klaar om dieper in te duiken in de diverse wereld van kuren.


Soorten kuren

Overzicht

Hieronder vindt u een overzicht van alle verschillende soorten kuur- en spa behandelingen, zodat u snel de juiste kuur kunt vinden. Door op de naam van elke kuur te klikken, wordt u naar een gedetailleerde pagina geleid waar u meer informatie kunt vinden.

Menu voor kuur soorten

    Thermo kuur

    Drinkkuur

    Turf en modderkuur

    Fangokuur

    Thalassokuur

    Kneippkuur

    Intensieve kuur

    Holistische kuur

    Radon kuur

    Zwavel kuur

    Klimaatkuur

    Rugkuur

    Aerosol (inhalatie) kuur

    Zuurstof kuur

    Proefkuur programma's


Thermale kuur

Therapieën met thermaal water

Thermo kuur is misschien wel een van de beroemdste vormen van spa-behandelingen. De middelpunt van dit type therapie is baden in helende thermale wateren.

Bij een thermisch programma zou je dit gewoonlijk ongeveer 30 minuten moeten doen. Het thermale water en zijn mineralen, die door de huid worden opgenomen, kunnen je bloedcirculatie en ontgiftingsprocessen verbeteren. Dit is de reden waarom u echt moe kunt worden tijdens een thermaal bad.

Een van de belangrijkste ingrediënten voor het succes van een thermo kuur programma is het hebben van het juiste mineraalwater om het specifieke gezondheidsprobleem te behandelen. Omdat er veel verschillende minerale bronnen zijn om uit te kiezen, moet u ervoor kiezen er een te kiezen waarvan is aangetoond dat ze effectief zijn voor het gezondheidsprobleem dat u wilt verbeteren - of als u gewoon uw algemene gezondheid wilt verbeteren en een ontspannen tijd wilt hebben zijn meer opties voor u!

In de thermo kuur programma's van vandaag zijn er ook andere therapieën en technieken bij het baden in thermaal water. Deze omvatten massages, modderpakken, elektrotherapie, maar ook andere (hydro) behandelingen zoals inhalatietherapie. Omdat veel van de programma's naast thermotherapie een groot aantal verschillende behandelingen bevatten, worden ze in plaats daarvan eenvoudigweg "deep healing" -programma's genoemd (lees hieronder meer over deep healing-programma's).

Meer informatie en de beste aanbiedingen voor thermische spa's vindt u op onze speciale pagina over het onderwerp.

 


Mineraalwater drinkkuur

Kuur met intern gebruik van mineraalwater

Mineraalwater-drinkkuur is een subcategorie van thermo kuur, omdat het vaak gaat om het drinken van thermaal mineraalwater. Bronwater wordt intern gebruikt en wordt in kleine slokjes gedronken. Hoewel niet elke minerale bron geschikt is voor interne consumptie, worden sommige wateren goed verdragen en hebben ze een positief effect op het lichaam. Vanwege de sterk variërende hoeveelheden mineralen in elke lente, raden we aan dat u alleen het bronwater drinkt als dit door de spa-arts is voorgeschreven.

Zeer beroemd onder de programma's voor drinkkuur is de Františkovy-kuur in Františkovy Lázně: hier vind je 10 drinkbare bronnen met elk verschillende effecten. De drinkkuur voor mineraalwater als onderdeel van een thermo kuur programma.

Meer informatie en de beste aanbiedingen zijn te vinden op onze speciale pagina over drinkkuur.


Turf- en modderkuur

Kuur met minerale modder- of turfbaden, maskers en wikkels

Turf- en modderkuur vormen een andere grote categorie onder de geneeswijzen. Meer specifiek is turf een soort modder die gedurende eeuwen van ontbinding is gevormd, meestal waarbij voormalige bossen en planten luchtdicht onder water werden verzegeld en langzaam op natuurlijke wijze wordt afgebroken. Turf zit vol met voedingsstoffen en mineralen. Door het te verwarmen en te verdunnen met water, worden de warme, kalmerende modderbaden gecreëerd, die een genezend effect ontwikkelen met een temperatuur van ongeveer 40 ° tot 45 ° C.

Therapeutische modder verschilt een beetje van de oerturfmodder. Het wordt meestal gemaakt door modder en grond te verrijken met mineralen door thermaal of zeewater. Dit wordt soms "pekelmodder" of "zoute modder" genoemd. Therapeutische modder uit de zee wordt gebruikt als onderdeel van thalassotherapie. Ook bij zwavelbehandelingen is er vaak een zogenaamde "zwavelgenezende modder". De bekendste vorm van genezende modder is het Italiaanse type modderkuur: "Fango" (Italiaans voor modder) - de hele familie van Fangokuur is vernoemd naar dit type modder.

Meer informatie en de beste aanbiedingen zijn te vinden op onze pagina gewijd aan modderkuur.


Fangokuur

Kuur met (medicinale) modder, in het Italiaans "Fango" genoemd

Fango-therapie kan ook worden geclassificeerd als thermische behandeling, omdat de modder wordt verwarmd met thermaal water en op deze manier veel van zijn helende mineralen krijgt. Deze warme genezende modder, die ongelooflijk aangenaam op de huid is, wordt zo gewaardeerd dat hij zijn eigen tak van behandeling heeft ontwikkeld die Fango wordt genoemd. In plaats van modderbaden wordt Fango meestal toegepast als een "fango-masker". Dit wordt meestal op de rug aangebracht, maar kan ook lokaal op andere plaatsen worden gebruikt, zoals het gezicht of de gewrichten. Nadat de Fango is aangebracht, volgt een bad in thermaal water.

Meer informatie en de beste aanbiedingen vindt u op onze speciale pagina op Fango therapie.


Thalassokuur

Kuren aan zee

Het woord "Thalassa" betekent zee. Bij thalassotherapie worden alle natuurlijke remedies van de zee gebruikt. Vooral natuurlijk zeewater, maar ook zeemodder, zand, algen en natuurlijk de goede zeelucht. Al deze ingrediënten moeten vers worden gebruikt, daarom zijn thalasso spa-hotels altijd aan de kust te vinden.

De Atlantische kust van Frankrijk is vooral beroemd vanwege thalassotherapie. Hier zijn er veel ultramoderne spa-centra waar de vormen van thalassotherapie voortdurend zijn onderzocht en gemoderniseerd. Er zijn ook veel centra voor thalassotherapie rond de Middellandse Zee en op de mediterrane eilanden. Dit type spa is perfect voor diegenen onder ons die een beetje zee nodig hebben tijdens onze vakantie.

Meer informatie en de beste aanbiedingen vindt u op onze speciale pagina over thalasso programma's.


Kneippkuur

Kuur met water zoals ontwikkeld door Sebastian Kneipp

Een andere hydrotherapiekuur is de Kneippkuur, genoemd naar de Duitser Sebastian Kneipp. Het belangrijkste onderdeel van een Kneippkuur zijn waterbehandelingen met afwisselend baden (warm en koud). Maak je geen zorgen als de temperatuur van een koud waterbad onaangenaam is - het koude water komt altijd na het warme water en alleen voor een zeer korte tijd. Je zult niet geloven hoe verfrissend 10 seconden in koud water kan zijn als je 5 minuten in heel warm water hebt gebaden. Kneippkuur bestaat uit 5 pijlers: de waterbehandelingen, geneeskrachtige kruiden voor het bad, lichaamsbeweging (sport), voeding (natuurlijke gezonde voeding met veel groenten) en balans (fysiek en mentaal evenwicht).

Meer informatie en de beste aanbiedingen vindt u op onze speciale pagina over Kneipp kuren.


Intensieve kuur

Behandeling door medische en therapeutische behandelingen

In de begindagen van spa- en gezondheidsvakanties was thermotherapie beperkt tot baden in thermaal water en, indien nodig, tot intern gebruik van het water als onderdeel van drinkwatertherapie. Sindsdien heeft spa-geneeskunde een aantal grote sprongen gemaakt.

Tegenwoordig zijn er veel meer gezonde behandelingen en kunnen de gezondheidsprogramma's individueel worden aangepast aan elke spa-gast. Behandelingen zoals hydromassages, lymfedrainage, elektrotherapie, lichttherapie, cryotherapie, inhalaties, enz. zijn tegenwoordig meestal onafhankelijk van de natuurlijke remedies ter plaatse en kan worden aangeboden in alle spahotels die over de juiste medische apparatuur beschikken. Om deze reden spreken veel gezondheidshotels niet langer van pure thermotherapieprogramma's, maar gebruiken ze de langere termijn van het programma "intensieve kuur". De aangeboden gezondheidsvakanties zijn meerlagig, zeer personaliseerbaar en omvatten naast medische gezondheid vaak ook het geestelijk welzijn, dat wordt bevorderd door een prachtige omgeving, goed eten en aangename ontspanning.

Meer informatie en de beste aanbiedingen vindt u op onze speciale pagina over intensieve kuur programma's.


Holistische kuren

Kuur voor het hele lichaam op fysiek, mentaal en spiritueel niveau

Holistische genezingsprogramma's richten zich niet alleen op lichamelijke verbetering van de gezondheid, maar ook op verbetering van de geestelijke gezondheid en het algehele welzijn. Het basisprincipe van holistische geneeskunde is om gezondheidsproblemen te verlichten door zowel levensstijlgeschiedenis als omgevingsfactoren te overwegen om de oorzaken van de problemen te herkennen en niet alleen de symptomen te behandelen. De klassieke Ayurveda-therapie, waarin SpaDreams zich specialiseert, is een goed voorbeeld van holistische genezing, gebaseerd op een gezond dieet, natuurgeneeskunde, detox en yoga. Andere gezonde vakanties met een sterke focus op geestelijke en spirituele gezondheid zijn aanbiedingen op het gebied van "Emotionele genezing".

Meer informatie en de beste aanbiedingen vindt u op onze speciale pagina over Ayurveda therapieën.


Radon kuur

Therapie met de aardgas radon en milde radioactiviteit

In verschillende kuuroorden in Europa zijn er geneeskrachtige bronnen met radon bevattend geneeskrachtig water. Dit water wordt gebruikt in thermo kuur behandelingen als onderdeel van een persoonlijk radon kuur programma.

Er zijn ook radon-helende bronnen waar radon wordt geabsorbeerd door de lucht. De bekendste genezingsgalerij is de Gasteiner Heilstollen in Oostenrijk. Van het zwak radioactieve edelgasradon wordt gezegd dat het een anti-inflammatoir en analgetisch effect heeft in lage doses. Om deze reden wordt radontherapie met name aanbevolen in het geval van inflammatoire reumatische aandoeningen. Onderzoek heeft gesuggereerd dat lage doses radon de productie van radicale scavengers kunnen verhogen en helpen om vrije radicalen te verminderen.

Meer informatie en de beste aanbiedingen vindt u op onze speciale pagina over radontherapie.


Zwavelkuur

Kuren met geneeskrachtig water met verhoogd zwavelgehalte of zwavelhelende modder

Wanneer we bij SpaDreams praten over zwavel kuur, bedoelen we therapie waarbij specifieke behandelingen met zwavelhoudend thermaal water of zwavelhelende modder worden voorgeschreven. Het gaat er niet om grote hoeveelheden gele zwavelpastilles te nemen (zoals beschreven in verschillende internetforums). Zwavel kuur is eigenlijk een gespecialiseerd thermisch of genezingsprogramma. Net als radon heeft zwavel ook een ontstekingsremmend en pijnstillend effect. Bovendien draagt zwavel ook bij aan de verbetering van de huid. Zwavelbaden worden ook gebruikt bij de behandeling van huidziekten.

Meer informatie en de beste aanbiedingen vindt u op onze speciale pagina over zwavel kuren.


Klimaatkuur

Kuren in een speciaal stimulerend of mild klimaat

De term klimaatkuur wordt gebruikt voor verschillende soorten kuren op basis van het natuurlijke klimaat van een bepaald gebied. Het belangrijkste onderscheid tussen de soorten klimaat therapie is het stimulerende klimaat. Het stimulerende klimaat stimuleert het organisme sterk en activeert het. Een mild klimaat is een zacht, niet sterk veranderend klimaat waarin het organisme geacht wordt te rusten.

De bekendste vorm van klimaatkuur is de therapie aan de Dode Zee. Het stimulerende klimaat daar, bestaande uit woestijnlucht, voldoende zonneschijn en zeezout, is uitstekend geschikt voor de behandeling van verschillende ziekten en is uniek in de wereld.

Naast de Dode Zee vinden we ook een stimulerend klimaat in alle kustgebieden van Europa, evenals in het hooggebergte. Er is een mild klimaat in de lage bergketens. De indicaties voor een stimulerend en mild klimaat zijn nogal verschillend.

Meer informatie en de beste aanbiedingen vindt u op onze speciale pagina over klimaatkuur.


Rugkuur

Kuren voor rugproblemen en pijn

De behandelingen en voorafgaande onderzoeken binnen de rugtherapie zijn speciaal ontworpen voor de rug en wervelkolom. Als speciale rugbehandelingen worden aangeboden in een spahotel / gezondheidshotel, is het medische personeel van het spahotel gespecialiseerd in de behandeling en is er meestal ook speciale apparatuur beschikbaar. Binnen de rugkuren zijn er twee niveaus: de eerste zijn korte ruggenezingsprogramma's, die meestal slechts enkele dagen duren. Hier ligt de nadruk op het versterken of verlichten van rugspieren. Niveau 2 zouden de zogenaamde terugweken zijn. Deze programma's kunnen meestal voor 1 tot 4 weken worden geboekt, afhankelijk van hoeveel therapie de rug nodig heeft.

Meer informatie en de beste aanbiedingen vindt u op onze speciale pagina over rug kuren.


Aerosol kuur

Kuren met thermaalwater inhalaties

Aërosol kuur is een behandeling met thermaal water. Dit wordt geabsorbeerd als waterdamp via de luchtwegen. Deze behandelingen vinden meestal plaats in kleine hutten en met speciale inhalatoren. Vooral populair zijn de bijbehorende behandelingen in de Italiaanse fango-spa-hotels, waar inhalatietherapie vaak beschikbaar is om te boeken als begeleiding bij bijna alle programma's. Kuurprogramma's volledig gebaseerd op aerosoltherapie zijn zeldzaam. Deze vorm van therapie wordt meestal voorgeschreven als onderdeel van een Fangokuur of apart geboekt als een behandeling voor de luchtwegen.

Meer informatie en de beste aanbiedingen vindt u op onze speciale pagina over aerosol kuur.


Zuurstof kuur

Kuren met hoge dosis zuurstof

Zuurstof kuur is, net als de aerosol, een inhalatie kuur. Lucht met een verhoogd zuurstofgehalte wordt ingeademd terwijl de patiënt ligt of ontspannen zit. De hogere zuurstofconcentratie versterkt het immuunsysteem en bevordert de algemene gezondheid. Zuurstofinhalaties kunnen onderdeel zijn van een intensief kuurprogramma.

Meer informatie en de beste aanbiedingen vindt u op onze speciale pagina over zuurstof kuur.


Hydrotherapie

De helende kracht van water

Hydrotherapie richt zich op behandelingen met water. Water kan op zoveel verschillende manieren worden gebruikt, wat het zeer nuttig maakt in kuren en een belangrijk onderdeel is van veel van onze kuurprogramma's. De belangrijkste manieren waarop hydrotherapie de kracht van water exploiteert, zijn onder meer:

  • Waterdruk b.v. bij hydrotherapiebaden, hydro-jets of onderwatermassages
  • Mineralen en andere elementen opgelost in het water, b.v. natuurlijk bronwater of water met toegevoegde kruidenoliën / mineralen
  • Watertemperatuur, van comfortabel warm en ontspannend voor de spieren tot verfrissend koud en carbonaten

Water uit natuurlijke bronnen kan ook worden voorgeschreven in specifieke hoeveelheden die u kunt drinken - hierdoor kunnen de mineralen van het water meer rechtstreeks in de bloedbaan en het interne systeem terechtkomen. U kunt hier meer over drinkingkuren lezen.

Hydrotherapie is ook goed voor revalidatie na een blessure. Fysiotherapieoefeningen die bijvoorbeeld in een zwembad worden uitgevoerd, helpen spieren weer op te bouwen zonder de gewrichten te belasten.

Voor meer informatie en voor meer informatie over de speciale functies van hydrotherapie-spa's, bekijkt u onze pagina over het onderwerp: hydrotherapie.


Balneotherapie

Genezing door baden

Balneotherapie richt zich op baden en alle verschillende soorten baden. Of dit nu in een natuurlijk mineraalwaterzwembad, een jacuzzi of een persoonlijk bad met toegevoegde kruidenoliën of mineralen is, er is een breed scala aan balneotherapieën, waarvan vele overlappen met hydrotherapie.

Wat balneotherapie anders maakt, is dat het zich voornamelijk richt op het gebruik van natuurlijk thermaal mineraalwater of minerale modder en echt alle krachten van verschillende baden wil benutten voordat een andere kuur wordt gegeven. Het water kan zowel heet als koud zijn, of zelfs afwisselend!

Balneotherapieën zijn ook te vinden in andere therapieprogramma's, zoals therm kuur, thalassokuur en Kneipp-therapie.

Binnen thalassotherapie gebruiken de belangrijkste waterkuren zee- of zoutwater in alle soorten baden, van luchtstraalbaden en onderwatermassages tot hydrojetmassages, thalasso-parcours (verschillende soorten zwembaden verbonden in een circuit) en spabaden.

Binnen Kneippkuur programma's worden kruidenadditieven en etherische oliën (aromatherapie) toegevoegd aan het water dat in baden of andere waterbehandelingen wordt gebruikt om gunstige effecten te bereiken.

Een van de belangrijkste ingrediënten voor het succes van een balneotherapieprogramma is het juiste mineraalwater om het specifieke gezondheidsprobleem te behandelen, dus controleer van tevoren welke geneeskrachtige bronnen gunstig zijn voor welk gezondheidsprobleem. Als een eenvoudig voorbeeld, ijzerrijke bronnen kunnen echt nuttig zijn voor mensen met bloedarmoede.

Voor meer informatie en om ons brede aanbod aan balneotherapie-aanbiedingen te bekijken, bezoek dan: balneotherapie.


Proefkuurprogramma's

Simpele spa voorproefjes

Nu heeft u een overzicht van de prachtige verscheidenheid aan kuren. U bent waarschijnlijk een beetje nieuwsgierig geworden naar een paar van hen. U vraagt zich echter misschien af of een 14-daagse therapie op één plek voor u de juiste is. 

De perfecte oplossing voor u is een "proefkuur programma". Proeverprogramma's zijn korte programma's die bij uitstek geschikt zijn als een manier om de therapie uit te testen en te zien of deze geschikt voor u is. De programma's duren meestal maar een paar dagen, maximaal een week, en zijn daarom de perfecte gezonde korte vakantie, die zelfs meerdere keren per jaar kan worden afgelegd. Zo zijn de mooiste kuuroorden in Europa de perfecte plaats om van uw kuur te genieten. 

Meer informatie en de beste aanbiedingen vindt u op onze speciale pagina over proefkuren.


Meest populaire kuur aanbiedingen

Ben je nieuwsgierig geworden? Gebruik dan onze zoekbalk hieronder om het perfecte gezonde pakket voor u te vinden. Hier vindt u veel interessante aanbiedingen onder de reisthema's "kuren" en "spa-behandelingen".

Om te boeken, hoeft u alleen maar het boekingsformulier van uw hotelkeuze in te vullen. Wilt u meer persoonlijke aanbevelingen? Neem dan contact op met onze reisexperts via e-mail of telefoon. We kijken ernaar uit van u te horen!

Tip: voor speciale kortingen en vroege vogels, reserveer buiten het seizoen, ruim van tevoren of voor langere periodes van 3-4 weken!

 

spadreams logo transparent background

Boek vandaag nog uw kuurreis