Tsjechië Vakantie

Tip: onze populairste hotels voor uw ontspannen Tsjechië-vakantie

Tsjechië werkt op het eerste gezicht betoverend. De wijde weides, heldere meren en prachtig gevormde berglandschappen stralen sprookjesachtige betovering uit en bieden diepe rust en ontspanning. Wat ook ontspannend werkt, zijn de duizenden thermale bronnen in het land, wiens helende krachten al eeuwenlang bekend en beroemd zijn en die zo een zeer bijzondere wellnesscultuur neer hebben gezet. Zo wordt uw vakantie in Tsjechië een onvergetelijke en ontspannende beleving.


Feiten en cijfers

Officiële naam: Česká republika (Tsjechische Republiek)
Ligging: Midden-Europa, tussen Duitsland, Polen en Oostenrijk
Oppervlakte: 78.867 km²
Hoofdstad: Praag
Inwoners: 10,6 miljoen
Religieuze en etnische groepen: 10% Rooms-katholiek, 1% protestants, 35% ongelovig/ 65% Tsjechen, 5% Moraviërs, 2% Slowaken
Taal: Tsjechisch (hoofdtaal)
Geografie: Bohemen in het Westen met uitgestrekte vlaktes en plateaus, omgeven door bergen, Moravië in het oosten, zeer heuvelachtig. Hoogste punt: Snezka (1602 m)
Tijdzone: Middel-Europese tijd (UTC + 01:00)
Politiek en economie: Parlementaire democratie met twee kamers, BBP: 165,4 miljard euro (2016)
Valuta: Tsjechische Kroon (1 euro = 26,07 CZK)

Aankomst en vertrek

Vaccinaties: In het algemeen wordt een vaccinatie tegen hepatitis A en bij langere verblijven vaccinaties tegen hepatitis B, hondsdolheid en tekenencefalitis aanbevolen.
Ter plaatse: De grote straten van het land staan bekend als goed en het spoorwegnetwerk verbindt ook afgelegen plekken met elkaar.


Klimaat en beste tijd om te reizen

Het klimaat van Tsjechië is gematigd met koele zomers en koude winters met veel neerslag. 

Gemiddelde wintertemperatuur: -1 °C (laagste temperaturen rond -5 °C in januari)
Gemiddelde zomertemperatuur: 18 °C (hoogste temperaturen rond 25 °C in juli)
Watertemperatuur:  -

Het land is het hele jaar een reis waard. In de winter is het grote wintersportaanbod aantrekkelijk, de overgangsseizoenen zijn erg geschikt voor citytrips. 

De mooiste vakantiegebieden

Moravië – Burchten en wijngebergtes
Midden-Bohemen – Rivierdalen en hoofdstad Praag
West-Bohemen – Kuurbaden en bier

Officiële en nationale feestdagen

Nieuwjaarsdag (1 januari), Paasmaandag (april), Dag van de arbeid (1 mei), de heilige apostelen Kyrill en Method (5 juli), jaarlijkse herdenkingsdag van de martelaarsdood van Jan Hus (6 juli), dag van de Tsjechische onafhankelijkheid (28 september), dag van de vrijheid (28 oktober), dag van vrijheid en democratie (17 november), Kerstmis (25 december).

Do's en Don'ts

DO’s
Bier drinken. De Tsjechen zijn zeer trots op hun vele biersoorten en zien het als medicijn.
Wisselkoersen kennen. Vaak doen wisselkantoren alsof ze een goede koers aanbieden, maar die blijken achteraf de aankoop- in plaats van de verkoopkoers te hanteren. Informeert u van te voren.

DON’Ts
Met alcohol op achter het stuur kruipen. Er is een 0,0 % -grens en de kans dat u gecontroleerd word is groot. Ook dient u te allen tijde verlicht te zijn.
Ongevraagd fotograferen. Vooral bij bepaalde bezienswaardigheden of bij personen in het openbaar dient u eerst om toestemming te vragen.

Vakantietips

Kan men het water drinken? In bijna alle gevallen heeft het Tsjechische leidingwater drinkwaterkwaliteit. 
Heb ik een adapter nodig? Niet alle Nederlandse stekkers passen in Tsjechische stopcontacten, daarom heeft u vaak een adapter nodig.

Beste tips en ontdekkingen

Praag
Alle tijdperken zijn te ontdekken in de stad van duizend torens aan de Moldau. Duistere straatjes, die uw lichaam met hun middeleeuwse stemming welbedoeld laten beven, naast gezellige cafeetjes, die Kafka ooit eens bezocht. Praag is een van de oudste en best bewaarde steden van Europa: om elke hoek vindt men wel iets historisch. Naast drukbezochte plekken zoals de Karlsbrug en de burcht zijn er talloze rustige, geheime en authentieke plekjes die u kunt ontdekken. Daarnaast beschikt de stad over een unieke kroegcultuur, een gezellig nachtleven en het prachtige land dat om de stad heen ligt. De gouden stad is het mooist bij zonsopgang of –ondergang, als Praag in een warme schemer gehuld lijkt te worden.

Sedlec
Griezelig maar mooi, macaber maar indrukwekkend – dat is het ossuarium van Sedlec. In de kelder van de allerheiligenkerk vindt men decoraties en bouwelementen die bestaan uit meer dat 10.000 skeletten. Vooral bijzonder zijn de glans van het bottenhuis en de vier reusachtige bottenbergen van de zijbeuken. Wie het ossuarium helemaal op een speciale manier wil beleven, kan meedoen aan een nachtelijke rondleiding die in de zomer plaatsvindt. De andere kerken en historische gebouwen van de stad zijn ook de moeite waard.

Pilsen
Niet alleen bierliefhebbers moeten deze bisdom- en universiteitsstad in West-Tsjechië eens bezocht hebben. Barok- en renaissancegebouwen getuigen van de snelle vooruitgang van de stad en dragen bij aan een heel unieke sfeer. De stadsbrouwerij Pilsner Urquell trekt zeer veel bezoekers en ook in de vele restaurantjes van de stad wordt de traditie van het lokale bier hooggehouden. Een overzicht over het hele stedelijke gebied en over het ommeland met veel beschermde natuurgebieden vol bossen en meren krijgt men op de kerktoren van de Sint Bartholomeuskathedraal. De bijzondere combinatie van geschiedenis, moderniteit en prachtige natuur heeft Pilsen de titel Europese Cultuurhoofdstad 2015 opgeleverd.

Regio's in Tsjechië