Nepal Vakantie

Tip: onze populairste hotels voor uw ontspannen Nepal-vakantie

Nepal is het dak van de wereld. Tussen overweldigende bergketens vindt men hier steden met imposante hindoetempels en ook de door mythe omgeven geboortestad van Boeddha, Gautama. Ook degenen die de hoogste bergen ter wereld niet willen beklimmen, voelen zich innerlijk gereinigd in de bijzondere sferen van het land en zullen een nieuwe blik krijgen op de echte wonderen van de wereld. De vele traditionele ontspannings- en genezingsmethodes dragen bij aan lichamelijk en geestelijk welzijn. Van Ayurveda en meditatie tot klassieke spa’s, alles is aanwezig in Nepal. Tussen overweldigende bergketens vindt men hier steden met imposante hindoetempels en ook de door mythe omgeven geboortestad van Boeddha, Gautama. Ook degenen die de hoogste bergen ter wereld niet willen beklimmen, voelen zich innerlijk gereinigd in de bijzondere sferen van het land en zullen een nieuwe blik krijgen op de echte wonderen van de wereld. De vele traditionele ontspannings- en genezingsmethodes dragen bij aan lichamelijk en geestelijk welzijn. Van Ayurveda en meditatie tot klassieke spa’s, alles is aanwezig in Nepal.


Feiten en cijfers

Officiële naam: Saṃghīya Loktāntrik Gaṇatantrātmak Nepāl (Democratische Bondsrepubliek Nepal)
Ligging: Ten zuiden van de Himalaya, tussen China en India
Oppervlakte: 147.181 km²
Hoofdstad: Kathmandu
Inwoners: 30,4 miljoen
Religieuze en etnische groepen: 86% hindoe, 8% boeddhist, 4% moslim/ ongeveer 100 etnische groepen van Indo-Arische en Tibetaans-Birmaanse oorsprong. De grootste: 16% Chhettri, 12% Brahman-Hill, 7% Magar, 6% Tharu, 5% Newar, 5% Kami
Taal: Nepalees (hoofdtaal), meer dan 50 minderheidstalen
Geografie: Vlak Gangesdal in het zuiden, in het midden heuvelachtig, Himalaya in het noorden. Hoogste punt: Mount Everest (8848 m)
Tijdzone: Nepal Time (UTC + 05:45)
Politiek en economie: Parlementaire democratie, BBP: 15,6 miljard euro (2013)
Valuta: Nepalese Roepie (informatie over wisselkoersen vindt u op internet)

Aankomst en vertrek

Vaccinaties: In het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A en tyfus aanbevolen, bij langer verblijf ook tegen hepatitis B, hondsdolheid en Japanse encefalitis.
Ter plaatse: In het land worden vooral bussen, kleine bussen, motors en vliegtuigen of helikopters gebruikt tijdens het reizen. 

Voor actuele informatie over onderwerpen zoals visa, reisveiligheid en inentingen, kunt u contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken of de ambassades en consulaten van uw reisbestemming. Dan bent u er zeker van dat u altijd de laatste correcte informatie heeft.

Klimaat en beste tijd om te reizen

Nepals klimaat verschilt: subtropische zomers en milde winters in het zuiden, maar koele zomers en strenge winters in het noorden.

Gemiddelde wintertemperatuur: Vlaktes/Noorden: 23°C/20°C (laagste temperaturen rond de 9°C/4°C in februari)
Gemiddelde zomertemperatuur: Vlaktes/Noorden: 36°C/28°C (hoogste temperaturen rond de 39°C/30°C in mei)

Nepal is het hele jaar mooi, maar wij raden aan het land te bezoeken in de periode tussen oktober en mei, omdat dit de droge periode is.

De mooiste vakantiegebieden

Kathmandu – hoofdstad en stad der legendes
Pokhara/Centrum – diepe meren in vruchtbare dalen 
Himalaya – hoogste bergen ter wereld en oude tempels

Officiële en nationale feestdagen

De feestdagen in Nepal zijn heel verschillend per jaar, per religie en per geldende kalender.

Do's en Don'ts

DO’s 
Gepast groeten. Zet uw handpalmen tegen elkaar en zeg ‘Namaste’. Handen schudden is niet zo gangbaar als in andere landen.
De rechterhand gebruiken. De linkerhand is onrein in Nepal, gebruik daarom alleen uw rechter tijdens de interactie met anderen en tijdens het eten.
Beschermen tegen muggen. Malaria en Dengue zijn in sommige delen van het land aanwezig en kunnen ook na uw terugkeer nog voor problemen zorgen. Draag vooral ’s avonds en ’s nachts lange, lichte kleding en gebruik beschermingsmiddelen tegen insecten en klamboes.

DON’Ts
Met vingers wijzen. Dit geldt als onbeleefd, gebruik dus de vlakke, uitgestrekte hand om ergens naar te wijzen.
Ongevraagd fotograferen. Fotografeer geen mensen of religieuze plekken, zonder eerst te vragen om toestemming.
Hoogtes onderschatten. Wanneer u in de bergen onderweg bent, doe dit dan alleen onder toeziend oog van ervaren begeleiders en klim niet te snel. De hoge hoogtes kunnen schadelijk zijn voor uw lichaam.

Vakantietips

Kan men het leidingwater drinken? – Het leidingwater in Nepal heeft geen drinkwaterkwaliteit. Koop dus flessen water of kook het leidingwater eerst.
Heb ik een adapter nodig? – Niet alle stopcontacten in Nepal zijn compatibel met Nederlandse stekkers, u heeft dus een adapter nodig.
Hoe zit het met de medische verzorging? – In de meeste delen van het land ligt de medische verzorging ver onder het Europese niveau. Een reisverzekering met optie tot repatriëring wordt dringend aanbevolen. 

Beste tips en ontdekkingen

Chitwan National Park 
Dit park in het zuiden van het land is een voormalig jachtgebied van de koninklijke familie en valt onder het UNESCO werelderfgoed. Hier kunt u, het beste vanaf een rug van een olifant, zeldzame diersoorten zoals krokodillen, neushoorns en zelfs Bengaalse tijgers in hun natuurlijke habitat bekijken. Naast de dieren zijn hier ook veel exotische plantensoorten te vinden, en ook de merenlandschappen zijn niet mis. Het park kan vanuit Bikram Baba’ bereikt worden, een pelgrimsstad voor hindoes maar ook een trekpleister voor veel niet-hindoes. 

Lumbini 
Al meer dan 2000 jaar lang trekken boeddhisten naar Lumbini, omdat dit de stad is waar de legendarische geboorte van Boeddha Siddhartha Gautama plaatsgevonden zou hebben. De overblijfselen van tempels en schrijnen, die overal in Lumbini te vinden zijn, geven een indrukwekkend beeld van de vereringen van de geschiedenis. Zelfs uit de tijd van Boeddha zelf zijn belangrijke monumenten behouden gebleven en een zuil kenmerkt de plaats waar keizer Ashoka de stad bezocht. Het centrum van Lumbini is omgeven door een zone waar alleen religieuze gebouwen gebouwd mogen worden, waardoor de stad een heel bijzondere en eerbiedige sfeer heeft. Als één van de heiligste steden van het boeddhisme is Lumbini hoe dan ook een bezoek waard. 

Kathmandu
Deze stad was lang een station van de Hippie Trail en was voor elke persoon die daar uitstapte een droom. Ondanks dat de stad zich de afgelopen jaren snel vergroot heeft en steeds moderner wordt, in het oude stadscentrum vindt u nog steeds geurige kruidenkraampjes, rustige hofjes en kleine tempels en schrijnen, waar kleurrijke bloemen als gift aan de goden zijn neergezet. Het bruisende leven in de stad is bedwelmend en vol met nieuwe indrukken, die u nog lang bij zullen blijven.

Regio's in Nepal