Spa Towns header image

Kuuroorden

Beste bestemmingen voor genezing en wellness

Op deze pagina vindt u alle belangrijke informatie over kuuroorden. Over het algemeen zijn dit steden die zijn opgericht om de gezondheidstoestand en het welzijn te verbeteren met behulp van lokale natuurlijke hulpbronnen en geneeswijzen.


Belangrijkste componenten van kuuroorden

Er zijn veel verschillende soorten kuuroorden en dorpen in het land. Deze kunt u herkennen aan:

 1. Aanwezigheid van een natuurlijke hulpbron die kan worden gebruikt voor genezing (bijvoorbeeld mineraalwaterbronnen, minerale modder)
 2. Een gezond, lokaal klimaat (zie schone lucht, warm weer)
 3. Lokale spa-hotels met therapieën voor het verbeteren van de gezondheidstoestand
 4. Een bijzonder ontspannen omgeving (bijvoorbeeld spaparken, architectuur, natuur of verkeersluwe stadscentra)

Om u een duidelijk beeld te geven van alle kuuroorden en de verschillende vakanties die ze aanbieden, zullen we eerst de verschillende soorten kuuroorden uitleggen en u een overzicht geven van welke speciale functies belangrijk bij elk kuuroord.

Daarna krijgt u een overzicht van de meest bekende en mooiste kuuroorden in Europa - een perfecte introductie als u op zoek bent naar inspiratie voor een toekomstige reis.

En wat zou een gedetailleerde gids voor kuuroorden zijn zonder tips over het vinden en boeken van uw perfecte reis! Bekijk hieronder onze "Kies uw kuuroord" quiz.


Verschillende soorten kuuroord vakanties

Als u terugkijkt in de geschiedenis, zult u altijd kuuroorden vinden. Zelfs de Romeinen gebruikten minerale en thermische bronnen voor therapeutische doeleinden. Zorgen voor gezondheid was in elke tijd "trendy" en degenen die het zich konden veroorloven reisden van tijd tot tijd naar een van deze speciale plekken. Als u naar de kaart van Europa kijkt, kunt u de spa-traditie nog steeds in veel plaatsnamen zien. Met het Engelse "bad", de Franse "les-bains" of het Duitse "Bad" in de naam van een stad, geven alle aan dat een stad een spa-traditie heeft.

Kuuroorden met helende klimaten

In een klimaatkuuroord draait alles om het lokale bioklimaat. Dit heeft een speciaal therapeutisch effect, meestal dankzij een hoge luchtkwaliteit. Er zijn twee hoofdtypen van klimatologische kuuroorden - stimulerende klimaten en die met milde klimaten.

Sterk stimulerende klimaatregio's zijn meestal badplaatsen zoals de Baltische Zee, de Noordzee en de Atlantische kust, maar ook in het binnenland zoals de Dode Zee. Naast de kust is er ook een stimulerend klimaat te vinden in hoge bergketens - vaak meer dan 1500 meter.

Tussen de kust en de bergen, vaak tussen 300 - 1000 m boven zeeniveau, vinden we milde klimaten. Terwijl het stimulerende klimaattype dient om het metabolisme en de vitaliteit van het lichaam te voeden, is het milde klimaat, met zijn uitgebalanceerde temperaturen en consistente vochtigheid, effectief voor ontspanning.

Behandelingsprogramma's in klimatologische kuuroorden zullen zich concentreren op de natuurlijke voordelen van het klimaat, maar omvatten ook behandelingen die gebruik maken van natuurlijke hulpbronnen, zoals zeewater, minerale modder en lokaal groeiende kruiden.

a view of the mountains

Kuuroorden met mineraalwaterbronnen

In kuuroorden met thermale baden en minerale bronnen draait alles om de mineraalwaterbron van de stad, die ofwel een hete bron (thermische) of een koude bron is en wordt gebruikt voor therapeutische doeleinden. Het mineraalwater wordt meestal extern gebruikt, bijvoorbeeld in baden of stoomkamers. Bij gebruik in thermale baden kunnen therapeuten soms kiezen uit honderden verschillende minerale bronnen in de stad, die allemaal verschillende effecten op de gezondheid hebben. Als ze een hete bron gebruiken, is het water natuurlijk warm en heeft het geen extra verwarming nodig. Thermische baden worden ook gemaakt met koud bronwater of normaal water, dat vervolgens boven de gemiddelde zwembadtemperatuur wordt verwarmd tot 36 ° C +. Afhankelijk van het mineraalwater, kan het ook worden gedronken en wordt het vaak voorgeschreven in specifieke hoeveelheden binnen een therapieprogramma voor het drinken van mineraalwater. Hoe het mineraalwater precies wordt gebruikt, hangt af van de respectieve samenstelling van het water. Op basis hiervan kunt u beslissen welk kuuroord het beste is:

spa towns with mineral water springs

Klimatologische kuuroorden

lady relaxing in a spa robe, breathing in the clean air

Samen met de klimatologische kuuroorden zijn er ook "luchtkuuroorden". We zullen dit type badplaats slechts kort noemen omdat ze meestal geen kuurprogramma's aanbieden. Luchtkuuroorden richten zich meer op typisch toerisme en trekken mensen aan die op zoek zijn naar een prachtige omgeving met goede lucht. Hoewel luchtspa's zeker een bezoek waard zijn, zijn ze meestal niet geschikt om een specifieke gezondheidstoestand te verbeteren.

Kuuroorden aan zee, centra voor thalassotherapie

view of the sea

Als de naam van dit soort kuuroord u nog niet een idee heeft gegeven van wat het biedt en waar, kunnen we u vertellen dat kuuroorden aan zee zich aan de kust bevinden en gebruikmaken van de natuurlijk genezende eigenschappen van de zee, zoals zout water, zand, algen en de frisse, zouthoudende kustlucht. Naast gezondheidstoerisme in de klassieke badplaatsen zijn thalassotherapiecentra gespecialiseerd in allerlei therapieën met verse therapeutische zeemiddelen. 

Kuuroorden met modderbaden en thermische modder (Fango)

Wat modderbaden en fango-spa's zo speciaal maakt, is het gebruik van natuurlijke modder of veen uit lokale heidevelden en natuurlijke bronlocaties. Turf, een soort modder die is geproduceerd na duizenden jaren composteren, wordt vers gegraven en vaak gebruikt als een kuur in de vorm van warme baden (ca. 39 ° C) - je hebt waarschijnlijk eerder foto's hiervan gezien. Aan de andere kant wordt de thermische modder "Fango", gefermenteerde modder met lokaal thermaal bronwater, meestal lokaal gebruikt als een moddermaskerbehandeling en op bepaalde delen van het lichaam, zoals de rug of de gewrichten. Met fango hebben zowel de temperatuur, de minerale samenstelling als de actieve ingrediënten van de genezende modder een gunstig effect. Fango hoeft niet per se warm te worden aangebracht en wordt in sommige gevallen als koud masker aangebracht. Naast de minerale modder in Italië en Hongarije, is er ook zeer populaire geneeskrachtige modder in de Dode Zee.

lady relaxing with mud therapies at a mud spa

Kuuroorden met Kneipp therapie

Kneipp-baden en Kneipp-badplaatsen vallen meestal onder de categorie normale baden. Kneipp-therapie richt zich op behandelingen met water binnen gezondheidsprogramma's voor hydrotherapie. Onderdeel hiervan zijn de afwisselende baden van warm en koud water. Naast watertherapie draaien de moderne lessen van Kneipp ook om lichaamsbeweging en voeding. Een centrale factor is de versterking van het immuunsysteem. Omdat de oprichter van deze therapie, Sebastian Kneipp, Duits was, bevinden de meeste Kneipp-spa's zich in Duitsland. Vanwege het internationaal bekende Kneipp-badzout komen steeds meer toeristen naar de Kneipp-kuuroorden om deze therapie onder begeleiding van experts te ervaren.

man enjoying kneipp therapy at a kneipp spa

De mooiste kuuroord vakanties in Europa

Nu weet u welke verschillende soorten kuuroord er zijn - u bent op weg om een deskundige, gezonde vakantieganger te worden! Krijg meer inspiratie en ontdek hier: de mooiste kuuroorden van Europa - we nemen u mee op een virtuele reis door heel Europa.

spa towns to discover Geheime juwelen - Ontdek de kuuroorden

Reistips: Zoek en boek uw perfecte kuuroord vakantie

Onze reisexperts hebben enkele belangrijke tips verzameld voor het vinden van het perfecte kuuroord voor uw gezonde vakantie. Neem even de tijd om er vijf seconden over na te denken ... En? Niet zo gemakkelijk, toch? Als het gaat om gezondheid en vakantie, moeten twee zeer specifieke gebieden tegelijkertijd worden overwogen.

Onze reisexperts adviseren je om jezelf de volgende vragen te stellen:

 • Wat zijn mijn verwachtingen van de vakantie?
 • Wat is mijn initiële gezondheidssituatie?

Door de twee antwoorden te combineren, vindt u uw belangrijkste criteria om u te helpen bij het kiezen van een vakantie.

Op basis hiervan kan een expert u vervolgens een geschatte aanbeveling geven over waar u naartoe kunt voor uw spa-vakantie. Neem hier contact op met onze experts: neem contact op met SpaDreams.

U kunt het deskundige advies ook direct online krijgen met deze kleine quiz. Het biedt u enkele belangrijke tips op basis van het doel van uw gezonde vakantie.

SpaDreams

10 redenen om te boeken bij SpaDreams

 • Grote hotel selectie
 • Beste prijsgarantie
 • 99% tevreden klanten
 • 40 jaar ervaring
 • Deskundig advies
 • Gepersonaliseerde vakantie
 • Uitstekende kwaliteit
 • Ondersteuning van begin tot eind
 • Gegevensbescherming
 • Laatste reistrends
Find my spatown quiz >> Mijn ideale kuuroord - Quiz >>

Vind mijn kuuroord - Zoek