Geneeskrachtige bronnen

Wilt u meer weten over geneeskrachtige bronnen? Dan bent u hier aan het juiste adres! Lees hier welke verschillende soorten bronnen er zijn en hoe en waar u uw perfecte vakantie aan een bron kunt boeken.

Definitie: wat is een geneeskrachtige bron?

Laten we beginnen met een kleine "definitie". Wat gaat er schuil onder de term geneeskrachtige bronnen? Wel, hiermee worden in het algemeen alle bronnen samengevat, waaraan een helende, verzachtende of preventieve werking kan worden toegeschreven. En "bron" betekent in dit verband een spleet in de aardkorst waar water ontsnapt uit een diepte van enkele duizenden meters. Maar natuurlijk zijn niet alle bronnen hetzelfde, zoals u in het volgende hoofdstuk kunt lezen.

De verschillende soorten bronnen

Bron

Onderscheid naar temperatuur en samenstelling van de bron

Bij bronnen zal waarschijnlijk het grootste onderscheid worden gemaakt naar temperatuur en exacte samenstelling. Alle geneeskrachtige bronnen zijn echter in principe rijk aan mineralen, die door het bronwater uit het binnenste van de aarde naar boven worden getransporteerd. Daarom kunnen geneeskrachtige bronnen ook bijna altijd worden gecategoriseerd als "minerale bronnen".

Als de bron niet alleen rijk is aan mineralen, maar ook aangenaam warm, wordt het meestal aangeduid als een "thermale bron".

Onderscheid naar hydrostatische druk

Bronnen kunnen ook worden onderscheiden naar hydrostatische druk. Het bronwater kan bijvoorbeeld "matig" naar boven komen. Dit is het geval bij een gelijke druk tussen de atmosfeer en het punt waar het grondwater ontspringt, vandaar dat overeenkomstige bronnen ook wel "dalend" worden genoemd.

Als daarentegen de druk op het punt waar het grondwater ontspringt groter is dan in de atmosfeer, valt de bron in de categorie "stijgende bronnen".

Differentiatie naar het tijdsverloop van de bronlozing

Andere differentiatie kan nog plaatsvinden met betrekking tot de waterinhoud en de lozing.

Er zijn bronnen die het hele jaar door water dragen ("overblijvende bronnen") of gedeeltelijk droogvallen ("intermitterende bronnen" of "hongerputten").

Kuren met en bij geneeskrachtige bronnen

Als u wilt profiteren van de helende kracht van bijbehorende bronnen, dus een gebruik in het kader van drinkkuur, thermische kuur of ook in de loop van een yogareis biedt.

Kuur met mineraalwater

Kuur met mineraalwater

Bij mineraalwatertherapie, ook bekend als crenotherapie, wordt meestal water uit mineraalbronnen gebruikt. Het geneeskrachtige water wordt hier in putten geleid en kan vervolgens in openbare drinkzalen of in het spa hotel zelf worden ingenomen. Een mineraalwatertherapie vindt meestal plaats gedurende een periode van 1 tot 6 weken en kan voor vrijwel alle aandoeningen worden gebruikt. De belangrijkste indicaties zijn echter ziekten van het darmkanaal en de mobiliteit. Bezoek onze pagina over mineraalwatertherapie als u meer wilt weten over deze vorm van therapie met de verschillende soorten, de exacte procedure en mogelijke genezingsindicaties.

Thermische therapie

Thermische therapie

Een andere vorm van behandeling waarbij geneeskrachtig water een centrale rol speelt is de thermale therapie. Zoals de naam al doet vermoeden, is het vooral het warme water uit thermale bronnen dat hier bijdraagt aan de genezing. In de context van baden, inhalaties of zelfs helende modderbehandelingen heeft het een verkwikkend effect op het lichaam en kan het helpen bij de behandeling van een grote verscheidenheid aan aandoeningen, voornamelijk indicaties van het bewegingsapparaat, het spijsverteringsstelsel en de huid. Verder informatie over de werkingswijze en populaire plaatsen is te vinden op onze pagina over thermale kuren.

Yoga reizen

Yoga reizen

Verder spelen geneeskrachtige bronnen ook een belangrijke rol in yoga. Veel yogi's zien genezende bronnen als overbrengers van de levensenergie prana. Deze prana wordt overgedragen door baden of drinken. Naast de genezing door speciale minerale stoffen wordt aan veel geneeskrachtige bronnen dus nog een andere esoterische kracht toegeschreven, die niet zelden in verband wordt gebracht met berichten over "mirakelgenezingen". Ook het baden in een warme thermale bron wordt natuurlijk als bijzonder ontspannend ervaren, vooral na een inspannende yogasessie.

Landen en regio's waar veel geneeskrachtig water voorkomt

Mineral of thermale bronnen komen op veel plaatsen in Europa voor. De waarschijnlijk grootste voorkomens zijn echter in Hongarije, Tsjechië, Slovenië, Italië en Duitsland te vinden. Maar ook in Azië, zoals in het noorden van Bali, waar de zwavelhoudende geneeskrachtige bronnen van Banjar meer bekendheid genieten. Wilt u nog meer weten over helend water en de behandeling ervan over de hele wereld? Bezoek dan gerust onze pagina's:

Hoe boekt u een vakantie met geneeskrachtige bronnen

Als u een vakantie aan een geneeskrachtige bron wilt boeken, raden wij u aan eerst een geneeskrachtige bron te zoeken, die past bij uw gezondheidstoestand. De volgende stap is om te beoordelen of de ideale behandeling in het kader van een drinkkuur of thermale kuur moet plaatsvinden.

Wij helpen u graag bij het kiezen van de ideale locatie van een kuuroord of geneeskrachtige bron en/of vorm van therapie. Aarzel niet om contact op te nemen met ons team van experts! Wij stellen graag een individueel programma voor u samen!