Sloveense kuurtraditie - kuuroorden en behandelingen

Veel vakantiegangers zijn verrast als ze ontdekken welke verscheidenheid aan spa-arrangementen Slovenië te bieden heeft. Het kleine landje gelegen tussen Italië, Oostenrijk, Hongarije en Kroatië wordt snel vergeten als het gaat om het plannen van een vakantie... En toch heeft dit prachtige land veel te bieden. De groene heuvels van de bergketens en de Karawanken zijn niet alleen een lust voor het oog en ideaal om te wandelen, ze herbergen ook een van de spannendste kuuroorden van Europa. De kuurtraditie gaat terug tot de Romeinse tijd, maar ook tot de tijd van de Oostenrijkse keizers. Hier werd voor het eerst in de geschiedenis van Slovenië een kuuroord ontdekt. Het boeiende aan de Sloveense kuurtraditie is dat ze niet beperkt is tot een paar regio's van het land. Van oost naar west en van noord naar zuid is het land vol prachtige plaatsen en thermale wateren. De thermale traditie van Slovenië is niet beperkt tot een paar delen van het land.

De mooiste kuuroorden in Slovenië

Ontdek de 8 must-see spa hotels in één land

Zoals u hier zult ontdekken, bieden de Sloveense kuuroorden eenbreed scala aan spahotels en thermale wateren met een therapeutische werking. Natuurlijk is elk van deze kuurhotels ook geschikt voor een ontdekkingsreis. Ze zijn allemaal gelegen in ongelooflijk mooie en groene locaties met prachtige natuur.

Kuuroord Moravske Toplice

Hotel Terme Vivat
Thermaal zwart water in hotel Terme Vivat

Verzorging met geneeskrachtige modder en zwart thermaal water

Laten we beginnen met het Verre Oosten, waar het land groen en luxueus is en de groene heuvels langzaam afdalen naar de Prekmurje en de Hongaarse vlakte. Hier ligt de badplaats Moravske Toplice, en hier vinden we al een van de eerste hoogtepunten die Slovenië te bieden heeft op het gebied van geneeswijzen: het thermaal mineraalwater zwart. Dit bijzondere geneeskrachtige water komt uit een thermale bron op een diepte van 1.000 tot 1.450 m. Zoals vele minerale bronnen werd deze schat gevonden tijdens de zoektocht naar olie. Het zwarte goud van Moravske Toplice werkt als een helend water dat het lichaam toniseert, de bloedcirculatie verbetert, heeft een analgetische werking, is goed voor de zenuwen en zou ook helpen om een betere tan te krijgen. Een bad in het zwarte thermale water is bijzonder aanbevolen voor revalidatie na een verwonding of chirurgische ingreep. In combinatie met de lokale natuurlijk genezende klei, genaamd Dax Peloid, zal dit een positief effect hebben op gewrichtspijn en reumatische aandoeningen.

Badplaats Radenci

Hotel Radin
Een gast drinkt Radenska mineraalwater in het Radin Hotel

Gezonde mineraalwaterbehandelingen

Bij Moravske Toplice, in het oosten van Slovenië en op een steenworp afstand van de Oostenrijkse grens, ligt het kuuroord Radenci. Hier komt een legendarische drank vandaan: het mineraalwater van Radenci, dat nu wordt verkocht onder de naam "Radenska". In die tijd hadden veel Europese koningen het nog in hun bezit. Het natuurlijke mineraalwater, met eenzeer hoog CO2-gehalte in Radenci, wordt niet alleen gebruikt voor drinkkuren maar ook voor whirlpoolbaden of micro-parelbaden. Bij een aangenaam warme temperatuur van tussen de30° en 33°C kunt u heerlijk ontspannen in het water en de kleine belletjes over uw huid zien dansen. Het medicinale water wordt aanbevolen voor kalmerende uitputting fysieke en mentale uitputting, metabolische ziekten, reumatische stoornissen en obesitasproblemen. Radenci's moderne en pas gerenoveerde kuurruimte wacht op u zodat u dit water zelf kunt proeven.

Vakantieoord Rogaška Slatina

Hotel Sava
Thermaal zwembad in het Grand Hotel Sava

De wonderbaarlijke magnesiumbron

Het kuuroord Rogaška Slatina ligt in het zuidoosten van Slovenië, vlakbij de Kroatische grens. Hier bevindt zich het wereldberoemde thermale water "Donat Mg", een ander absoluut hoogtepunt van het kuuroord, want het is het meest magnesiumrijke water ter wereld. Een liter van dit geneeskrachtige water bevat ongeveer 1.040 milligram magnesium. De andere mineralen zoals calcium, sulfaten en waterstofcarbonaten zorgen ook voor de helende werking van het water. Door zijn samenstelling heeft dit therapeutische water een bevorderende werking op het spijsverteringsstelsel, maag en duodenum, foie en zuur-base evenwicht van het lichaam. Het wordt ook aanbevolen voor biliaire en nierstenen, hoge bloeddruk, diabetes (door magnesium), stress en gewichtsverlies. Als u naast gezondheidsthema's ook fan bent van de Griekse mythologie, dan is het beroemde kuuroord Rogaška Slatina iets voor u. Volgens de legende werd de bron voor de mens geopend door het gevleugelde paard Pegasus. De god Apollo wilde de mens een geneeskrachtige bron geven en Pegasus sloeg zijn machtige hoef precies op deze plek en liet dit geneeskrachtige water verschijnen.

Vakantieoord Šmarješke Toplice

Hotel Šmarješke Toplice
Šmarješke Toplice, thermaal water ca. 32°C

Groen kuuroord dat zich richt op kuurbehandeling, therapeutisch vasten en gewichtsverlies

In het zuidoosten van Slovenië, niet ver van de Kroatische grens, te midden van groene heuvels en weelderige weiden, ligt het kuuroord Šmarješke Toplice met zijn prachtige groene omgeving. Het biedt een zeer bijzondere genezende werking in gezondheidstermen omdat de therapeutische indicaties zowel hart- en vaatziekten als ziektes van het bewegingsapparaat omvatten, wat een zeer zeldzame combinatie is. De geneeskrachtige warmwaterbron was ooit een klein meertje op de heide. Een kleine schat van deze natuurlijke idylle is tot op heden bewaard gebleven. In het park bevindt zich een thermaal meer waar u de natuurlijk groeiende Indische lotus kunt bewonderen, die waarschijnlijk al sinds het Tertiair bestaat. Normaal gesproken kan de rode lotus tegenwoordig niet meer overwinteren in Europa, maar dankzij de aangenaam warme temperaturen van het thermale water is het hier toch mogelijk. Nog een hoogtepunt dat u niet mag missen!

De thermaalhotels in Šmarješke Toplice zijn gespecialiseerd in thermaalkuren, therapeutisch vasten en gewichtsverlies programma's. De ideale plek om een detox- of alkalische dieetvakantie te combineren met ontspannende thermale baden.

Andere mooie kuuroorden in centraal Slovenië

De groene heuvels in het hart van Slovenië, deels aan de voet van de Oostenrijkse Alpen, bieden ideale omstandigheden voor thermaalbaden. Daarom zijn er veel prachtige kuuroorden die we hier aan u willen voorstellen.

Vakantieoord Dobrna

Hotel Vita
Hotel Vita midden in de natuur van Dobrna

Warmwaterbronnen en Feng Shui

Laten we beginnen met het kuuroord Dobrna. Dit kuuroord in Slovenië bestaat al sinds 1403. Sinds het jaar 1542 werden thermische bronnen ontdekt vanwege hun genezende werking bij gynaecologische en urologische problemen. Daarnaast is het geneeskrachtige water evenzo effectief bij reumatische aandoeningen en bij alle problemen die het bewegingsapparaat aantasten. De "hete bron" in Dobrna is alkalisch en gasvormig met een ideale temperatuur tussen 35°C en 36°C. Het kuuroord is verbonden met een energiepark dat gemaakt is volgens de regels van Feng Shui. Hier kunt u uw batterijen opladen tijdens een ontspannende wandeling of gewoon genieten van de schoonheid van de omgeving.

Vakantieoord Zreče

Zreče Spa
Zreče Spa - Hotel Vital en Hotel Atrij

Intensieve kuren in het wandel- en skiparadijs

De badplaats Zreče biedt drie natuurlijke geneeswijzen. Aan de ene kant is er natuurlijk een helend thermaal water. Het bevat calcium, magnesium en bicarbonaat en heeft een temperatuur van 34,5 graden. Het water is aangewezen voor blessures sporten en postoperatieve behandelingen. Het tweede natuurlijke middel is peat van Pohorje. Deze turf wordt gegraven uit de moerassen van het centrale bos van Slovenië en wordt gebruikt om te kalmeren in de vorm van modderbaden en wraps. De medische indicaties zijn gynaecologische en urologische aandoeningen en psychosomatische aandoeningen. De derde natuurlijke remedie is plaatselijke vulkanische modder (ook wel fango genoemd). Het actieve bestanddeel is bentoniet dat een positief effect heeft op de wervelkolom en gewrichten, zodat het kan worden gebruikt voor artritis en chronische reumatische aandoeningen. Alle drie deze remedies worden natuurlijk gebruikt in de vorm van warmtetherapie. Als deze drie remedies niet genoeg voor u zijn, kunt u ook profiteren van het heilzame klimaat in het Pohorje-gebergte. Dit heeft een positief effect op aandoeningen van de luchtwegen en soms ook op huidziekten, zoals neurodermitis en psoriasis. In Zreče kunt u ook wandelen of skiën in het charmante Rogla-Zreče gebied, dat op een steenworp afstand van de kuurhotels ligt! Overdag wandelen en 's avonds ontspannen in het rustgevende thermale water, is dat geen perfecte vakantie?

Vakantieoord Rimske Toplice

Rimske Toplice
Prachtige landschappen in Rimske Toplice

Thermaalbaden in Romeinse stijl

Al in 30 na Christus zouden de Romeinen in Rimske Toplice zwembaden en thermaalbaden hebben gebouwd. Dit is natuurlijk een traditie waar we trots op mogen zijn. Rimske Terme, met zijn twee kuurhotels en zijn groene zones, die op foto's soms bijna onzichtbaar zijn, blaast deze traditie nu meer dan ooit nieuw leven in. De thermale baden van het kuuroord zijn inRomeinse stijl en wanneer u zich ontspant in het thermale water, luistert naar het geluid van het water, kunt u de adem van de tijd voelen passeren en dromen van de Romeinse tijden van weleer. Het thermale water van Rimske Toplice is bijzonder effectief tegen orthopedische aandoeningen, reumatische aandoeningen, fibromyalgie en voor de behandeling van stress, nervositeit en chronische vermoeidheid. Het kuurhotel is prachtig gelegen op een helling met een schitterend uitzicht op de groene vallei.

Vakantieoord Laško

Hotel Thermana Park Laško
Hotel Thermana Park Laško midden in de natuur

Therme met aangesloten Ayurveda-centrum

Het kuuroord Laško heeft twee vestigingen. Enerzijds is er het grote kuurhotel Thermana Therme, rond en luchtig, zeer gezellig voor het hele gezin en met waterpret voor jong en oud. Anderzijds biedt het Ayurveda Centrum Laško authentieke Ayurvedische behandelingen met Indiase specialisten. In dit deel van het resort zijn er geen kinderen en draait alles om rust, ontspanning en het in evenwicht brengen van de dosha's. Door de vorm van de waterkristallen heeft het Laško thermaal water de reputatie sterke vitale energie af te geven die lichaam en ziel in evenwicht brengt. Het wordt ook gebruikt als een drinkkuur en men verwacht dat het een positief effect heeft op de biologische velden van het lichaam. In flessen is het thermale water van Laško ook een uitstekend reissouvenir.

Spa en thalassotherapie aan de prachtige Adriatische kust

Slovenië heeft een prachtige azuurblauwe kustlijn met mooie uitzichten. Natuurlijk wordt in een land met zo'n thermale traditie ook de helende kracht van de zeeën gewaardeerd en gebruikt. Bovendien zijn er in de directe omgeving van de kust spannende thermale (warmwater) bronnen.

Vakantieoord Portorož

Portorož Healing Clay
Portorož Healing Clay

Adriatisch kuuroord met thermaal water, zeewater en zoute geneeskrachtige modder

Door zijn geografische ligging biedt het kuuroord Portorož behandelingen en baden met thermaal water en zeewater. Het is daarom een kuuroord met een thalassotherapiecentrum. In totaal worden 5 natuurlijke behandelingen onder één dak gecombineerd: hetmediterrane klimaatn, het verse zeewater rechtstreeks uit de Adriatische Zee, de gezouten geneeskrachtige modder uit de Sečovlje moerassen(ideaal voor de huid vanwege het zoutgehalte), het gezouten geneeskrachtige water(ook uit het zout) en tot slot het thermaal water dat uniek is vanwege de speciale samenstelling. Naast de focus op thermale en thalasso verblijven, bieden de spa hotels in Portorož ook Ayurvedische behandelingen aan onder leiding van Indiase specialisten. Wie thalasso, spabehandeling en Ayurveda in één verblijf wil ervaren, vindt hier zijn geluk!

Vakantieoord van Strunjan

Strunjan baai
Strunjan Bay omgeven door wijngaarden

Thermaalstad aan de azuurblauwe Middellandse Zee midden in een natuurgebied

De spa van Strunjan biedt ook eeneerste klas thalassoaanbod. Het therapiecentrum ligt in een beschermd landschapspark aan een baai met aan de ene kant een schilderachtige zeearm. Aan de andere kant van deze baai liggen de zoutpannen, waar nog op traditionele wijze zout wordt gewonnen en waar ook de beroemde zoute modder en het zoute water worden geproduceerd. Het hele jaar door kunt u in Strunjan een duik nemen in het zeewater van Strunjan en herstellend zout water, want in de winter wordt het water in de spabaden van het hotel verwarmd. De schilderachtige kustlijn is ook ideaal om te wandelen. Meer dan 80 km goed gemarkeerde wandelpaden leiden u door de natuur van Istrië. Het strand van Stunjan heeft ook de "blauwe vlag", wat betekent dat het strand en de zee bijzonder schoon zijn, een perfecte plek om te zwemmen!

FAQ - Over Sloveense kuuroorden

Waarom zou ik kiezen voor een kuuroord in Slovenië?
Hoe kan ik voor een goede prijs een kuurvakantie in Slovenië boeken?