De mooiste en beroemdste kuuroorden van Europa

Kijk hieronder naar de verschillende Europese kuuroorden zodat ook jij vandaag in de voetsporen van deze persoonlijkheden kunt treden. Wij nemen u mee op reis door de beste spa's van Europa en vertellen u waarom elk kuuroord een bezoek waard is. Klik op de naam van het kuuroord van uw keuze voor meer informatie over elk kuuroord en het aanbod van behandelingen.

De populairste badplaatsen in Tsjechië

Uitzicht op het charmante stadje Karlovy Vary

In Tsjechië ligt de prachtige kuurdriehoek, bestaande uit drie pittoreske kuuroorden: Karlovy Vary, Mariánské lázně en Františkovy Lázně.Deze drie kuuroorden liggen in West-Bohemen in een idyllisch groen gebied van het Ertsgebergte en hebben hun eigen unieke charme.

Wist u dat de woorden "Boheems" of "Boheems" juist uit deze regio komen? Hier kunt u de ware "lichtheid van het leven" en "levenskunst" ervaren. In de afgelopen eeuwen wisten al veel beroemde mensen de charmes van Tsjechië en zijn kuuroorden te waarderen. kunnen we noemen keizerin Sissi, Chopin, Brahms, Paganini, Goethe, Nietzsche, Freud en Beethoven.

Vooral in de 19e en 20e eeuw was het West-Boheemse kuuroord waarschijnlijk het populairste kuuroord van heel Europa. In al deze steden wordt het minerale bronwater verzameld en gebruikt in individuele baden ter bevordering van de gezondheid en ter verbetering van bepaalde ziekten. U kunt hierover meer te weten komen op de pagina's van elk kuuroord.

Nabij de spadriehoek in Noord-Bohemen ligt het charmante kuuroord Jáchymov. Omgeven door groene bergen en bossen biedt het de veelgevraagde natuurlijke radontherapie en is ook een bezoek waard. Het nabijgelegen thermaalstadje Teplice biedt een openbaar thermaalbad dat rechtstreeks gevoed wordt door thermaal water, wat zeldzaam is in Tsjechië.

De populairste badplaatsen in Italië

Boedapest in de schemering

Voor wie van de "Dolce vita" in Italië wil genieten en tegelijkertijd voor zijn gezondheid wil zorgen, zijn de sleutelwoorden die men moet zoeken "thermen" en "Fango". Het woord "thermen" verwijst naar natuurlijk thermaal water en het woord "Fango" verwijst naar een soort warme therapeutische thermale modder uit Italië.

De populairste gebieden voor Fango kuren en thermen zijn in Abano Terme of Montegrotto Terme. Beide kuuroorden liggen in Noord-Italië, op enkele kilometers van Padua. Deze heuvelrug is van vulkanische oorsprong en het wonderlijk warme, bromo-jood-zout water wordt gebruikt voor zowel thermale baden als voor het verwarmen van de beroemde Fango-modder.

Hoewel gasten soms sceptisch zijn over een vakantie in het binnenland, laten de fantastische waterparken van de hotels in Abano en Montegrotto niets te wensen over en zijn onze gasten altijd tevreden. Naast thermaal water en fangomodder staan Abano en Montegrotto ook bekend om inhalatietherapieën, ook wel aërosoltherapie genoemd.

Een beetje verder zuiden van Italië, vlak voor de kust van Napels, ligt het prachtige eiland Ischia dat ook beroemd is om zijn Fangomodder. Naast de zee en de Fango heeft het eiland Ischia ook een unieke flora en fauna met een grote biodiversiteit. In Toscane bevinden zich ook thermale bronnen, zoals Terme di Saturnia of Montecatini Terme, waarin u direct kunt baden en waar het goed rusten is.

De populairste badplaatsen in Duitsland

Uitzicht op de prachtige Allgäu regio in Beieren

Bad Füssing is een van de jongste kuuroorden van Duitsland, waarvan de thermale bron pas in 1938 bij toeval werd ontdekt. Met een totaal wateroppervlak van 11.000 m² vertegenwoordigt dit ongelooflijke kuuroord vandaag de dag het grootste kuurlandschap van Duitsland.

Bad Gögging heeft drie zeer effectieve remedies: natuurlijke turf (modder), zwavelhoudend water en mineraal thermaal water (gebruikt sinds de oudheid). Deze verschillende natuurlijke geneeswijzen en het kuuraanbod maken de stad zo buitengewoon populair.

Bad Salzschlirf heeft ook een luxe traditie van turf (modder)baden en een centrum voor heliotherapie en fototherapie ter plaatse, waar het helende klimaat van de Dode Zee met succes wordt nagebootst. Dus als u op zoek bent naar de heilzame werking van de Dode Zee zonder zo ver te hoeven reizen, dan is deze stad perfect voor u!

Bad Wörishofen, gelegen in de regio Allgäu, is een stad die wordt beschouwd als de geboorteplaats van deKneipp therapie omdat Sebastian Kneipp hier zijn unieke methoden voor hydrotherapie ontwikkelde. Wie in zijn voetsporen wil treden, is hier dus aan het juiste adres. Bad Wörishofen heeft ook een van de grootste rozentuinen van Duitsland die u niet mag missen.

Bad Brückenau is een ander Kneipp-kuuroord in de prachtige Rhön-vallei. Dit kuuroord heeft 7 extra thermale bronnen die ook worden gebruikt voor mineraalwatertherapie en als begeleiding bij therapeutisch vasten.

De populairste badplaatsen in Spanje

Landelijke trap in San Juan de Gaztelugatxe, Baskenland

Als u een spa wilt ervaren in een klasse apart in het midden van een adembenemend rotslandschap, moet u een bezoek brengen aan de warmwaterbronnen van Segura de los Baños in Spanje. U kunt baden in het buitenzwembad terwijl u geniet van het fascinerende uitzicht op de steile kliffen. Kleine middeleeuwse dorpjes en oude overblijfselen dragen bij aan de charme van het gebied.

In contrario, het groene heuvelgebied van Galicië, te midden van 50.000 vierkante meter platteland en nationale parken, liggen de thermale baden van Cuntis. Het thermale water van Cuntis is bijzonder populair voor debehandeling van metabolische aandoeningen zoals obesitas.

Naast een breed scala aan behandelingen hebben gasten de mogelijkheid om een deel van de weg te lopen of een complete pelgrimstocht te maken langs de Camino de Santiago. De perfecte begeleiding van uw ontspannende warmwatervakantie!

De populairste badplaatsen in Frankrijk

De kliffen van Cape Fréhel aan de Bretonse kust

Gezondheidsvakanties in Frankrijk zijn onlosmakelijk verbonden met thalassotherapie (gebruik maken van de helende krachten van de zee), wat niet verwonderlijk is in een land dat wordt omringd door drie prachtige kustlijnen.

Een van de meest traditionele regio's voor thalassotherapie is Bretagne. Het ligt in het westen van Frankrijk en strekt zich als een schiereiland uit over de Atlantische Oceaan. Er zijn veel kwaliteitscentra voor thalassotherapie verspreid langs de Bretonse kust van Saint-Malo tot Carnac via Val André, Roscoff, Concarneau etc... de zeelucht en het frisse oceaanwater zijn de belangrijkste kenmerken voor deze gezondheidsvakantie.

Langs de Atlantische kust in het zuiden vindt u verschillende badplaatsen die eenactieve gezondheidsvakantie mogelijk maken, bijvoorbeeld surfen, fietsen en waarom beklimt u niet de Dune de Pilat in Arcachon, de hoogste duin van Europa: verkwikkende lucht, activiteit sporten met een prachtig uitzicht op de Atlantische Oceaan.

Populairste resorts in Slovenië

De charmante stad Maribor in Slovenië

Slovenië is een van de beste bestemmingen in Europa voor een gezondheidsvakantie. Het kleine mediterrane landschap in een groene omgeving met meren en de schilderachtige Adriatische kust herbergt een ongelooflijk aantal kuuroorden.

Laten we beginnen met demagische blauwe kust van de Adriatische Zee en de kuuroorden Portorož en Strunjan. Hier kunt u baden in de ongerepte zee (42.000 jaar zeewater) en genieten van moddermaskers gemaakt van lokale zoute modder.

Voor wie de voorkeur geeft aan groene en ongerepte natuur, goede wijn en oude kazen boven de zee, heeft het noordoosten van Slovenië (Sloveense Steiermark) iets te bieden. Rimske Toplice trekt bezoekers met zijn 2000 jaar oude thermale traditie, Moravske Toplice met zijn beroemde zwarte thermale wateren, Radenci met zijn "Radenska Mineral Water" (zelfs door koningen begeerd) en Zrece met zijn kuuroord betoverd door het landschap en winnaar van de "Entente Florale Europe 2018".

Liefhebbers van glaskunst moeten hun gezondheidsvakantie doorbrengen in Rogaška Slatina. Dit kuuroord, gelegen in de uitlopers van het Karavanke-gebergte, is beroemd om zijnthermaal watersinds de middeleeuwen en om zijn glasblaaskunstsinds de 17e eeuw.

De gemeente Šmarješke Toplice, gelegen in het zuidoosten, is bekend om zijn zeer moderne thermale baden met water met een natuurlijke temperatuur van 34°C. Naast thermotherapieprogramma's is in deze gemeente een centrum voor vasten, gewichtsverlies en sportblessures ontwikkeld.

De populairste badplaatsen in Slowakije

De Váh bij Piešťany

Slowakije, gelegen in Midden-Europa, is een land dat rijk is aan cultuur en grote landschappen, met bergen en meren en talrijke natuurlijke bronnen.

Pieštany is het grootste en beroemdste kuuroord in het westen van Slowakije. Dit charmante stadje beïnvloedt bezoekers met zijn prachtige natuurlijke thermale bronnen gelegen op een eiland in een bospark. Het biedt ook therapeutische zwavelhoudende modder met een van de hoogste kwaliteiten ter wereld.

Velká Fatra is ook een prachtige bestemming voor liefhebbers van bergen en groene natuur. In de winter, biedt dit gebergteindrukwekkende sneeuwlandschappen en in de zomer is het wandelgebied een waar paradijs voor vakantiegangers.

Natuurlijk is er ook thermaal water, wat is er aangenamer dan een actieve dag afsluiten met een ontspannend, warm thermaal bad? De bekende kuuroorden in Velká Fatra zijn Turčianske Teplice en Rajecké Teplice, die beide hun eigen thermale baden hebben.

De populairste resorts in Oostenrijk

Hallstatt meer bij Bad Waltersdorf

De bekendste badplaatsen van Oostenrijk zijn Bad Gastein en, op enkele kilometers afstand, Bad Hofgastein, beide in de provincie Salzburg. Paracelsus schreef al in de 15e eeuw over de werkzaamheid van het geneeskrachtige water van Gastein. De meeste huizen met meerdere verdiepingen in het kleine dorpje "Wolkenkrazter" liggen nesteld direct op de steile hellingen, op de berghelling en omringd door de prachtigewitte waterval waar het uitzicht fantastisch is.

Het thermaal water wordt ookgebruikt in Bad Hofgastein, iets verderop in het dal, voor het kuuroord van Gastein. Het in het water opgeloste edelgas radon (edelgas) is een belangrijk bestanddeel van de kuur en wordt ook gebruikt in de Gasteiner Heilstollenkuren.

Het trio van thermale bronnen, de Gasteiner Heilstollen en de alpine hoogte (ca. 1000 m) maakt beide kuurplaatsen zeer populair en tegelijkertijd zeer veelzijdig als het gaat om gezondheid.

Bad Waltersdorf ligt in een heel ander, fantastisch deel van Oostenrijk, Stiermarken, dat al twee echte kuuroorden te bieden heeft. Het water komt van een diepte van 1200 meter en geldt als bijzonder mild omdat het een optimale ph-waarde voor de huid heeft.

De populairste badplaatsen in Polen

Poolse kust in Trzesacz bij Rewal

Dankzij het uitdagende zeeklimaat is de Poolse Oostzeekust een uitstekende bestemming voor een klimaatkuur. De lange gouden zandstranden trekken jaarlijks vele vakantiegangers, vooral aan de Baltische kust die zeer populair is in de zomer.

De Poolse badplaatsen aan de Oostzee liggen aan de westkust. Ze vormen een parelsnoer en beginnen van Świnoujście tot Misdroy, Dziwnówek, Rewal, Dzwirzyno, Kołobrzeg, Ustronie Morski en eindigen bij Mielno, Dabki, Darlowko en Ustka.

Naast stranden, duinen en zwemmen staat de hele kust ook bekend om zijn barnsteen, het "Baltische goud". Het wordt meestal na stormachtige nachten op het strand opgeworpen en kan dan worden verzameld, wat het tot een populair souvenir maakt!

Swieradów Zdrój (Bad Flinsberg) ligt in het uiterste zuidwesten van Polen, in het hart van het groene Jizeragebergte en dicht bij de grens met Tsjechië en Duitsland. De geneeskrachtige werking van de bron van de stad is al sinds de 17e eeuw bekend en gewaardeerd. Het kuuroord is hier sinds 1738 in bedrijf.

Naast het thermale water wordt de stad ook gewaardeerd vanwege het microklimaat, de foehnwinden en de omliggende sparrenbossen die zorgen voor goede klimatologische omstandigheden en luchtkwaliteit. Bovendien wordt uit de omliggende heidevelden ook een geneeskrachtige modder verzameld voor toepassingen in luxe kuurbehandelingen.

FAQ - kuuroorden in Europa

Hoe boek ik mijn vakantie in een Europese spa?
Zijn kuuroorden in Europa bijzonder geschikt voor een kuurvakantie met een hond?
In welke tijd van het jaar zijn de kuuroorden in Europa mooi en waarom?