Israël Vakantie

Tip: onze populairste hotels voor uw ontspannen Israël-vakantie

Israël is gevuld met levende geschiedenis. Als geboorteplaats en beloofd land van zowel het jodendom als het christendom en vol heiligdommen van het islamitische geloof trekt het mensen van over de hele wereld aan. Ook vandaag de dag nog bestaan veel van de legendarische bijbelse plaatsen en lokken gelovigen, liefhebbers van geschiedenis en toeristen.  Naast de historische relevantie is ook de natuur van het land imposant: Van bergen via woestijn tot het diepste punt op het aardoppervlak – de Dode Zee. In deze aangename, ontzagwekkende omgeving vindt u talrijke aanbiedingen voor wellness en ontspanning. Speciaal de modderpakkingen en het minerale water uit de Dode Zee ondersteunen regeneratie en welzijn en maken van dit oord de grootste natuurlijke spa ter wereld.

Feiten en cijfers

Officiële naam: Medīnat Yisrā'el/ Dawlat Isrāʼīl (Staat Israël)
Ligging: Midden Oosten, tussen Jordanië en Libanon aan de Middellandse Zee en de Dode Zee
Oppervlak:  20.766 km² (binnen de grenzen van 1949)
Hoofdstad: Jerusalem (internationaal niet erkend)
Bevolking: 8,6 miljoen
Religieuze en etnische groeperingen: Hoofdzakelijk christenen, 75% joden, 17% moslims, 2% christen, 2% druzen/ 75% Israëliërs, 25% non-Israëliërs (voornl. Arabische Israëliërs)
Taal: Hebräisch (officiële taal), Arabisch (officiële taal), Engels (handelstaal)
Geografie: In het zuiden de Negev woestijn, vlakland in de kustgebieden, bergen in het binnenland. Hoogste punt: Har Meron (1.208m)
Tijdzone: Israel Standard Time (UTC +2 / ’s zomers +3)
Politiek en wetenschap: Parlementaire democratie, BNP:  261,2 mld. EUR (2014)
Valuta: Sjekel (1 € = 4,88 ILS)

Aankomst en vertrek

Daar de toegang tot Israël met de auto enorm beperkt is is een vlucht of schip (bijvoorbeeld vanuit Venetië) aan te bevelen. Het belangrijkste vliegveld van het land ligt nabij Tel Aviv.

Inentingen: Over het algemeen wordt een inenting tegen hepatitis A aangeraden en bij een langdurig verblijf ook tegen hepatitis B en rabiës. In de Palestijnse gebieden ook tegen tyfus. 
Ter plaatse: Het wegennet van Israël geldt als uitstekend maar daarnaast is het ook mogelijk het land te ontdekken via trein, vliegtuig of boot. Houdt u er rekening mee dat er van vrijdagavond tot zaterdagavond en op feestdagen geen bussen en treinen rijden. 

Voor actuele informatie over onderwerpen zoals visa, reisveiligheid en inentingen, kunt u contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken of de ambassades en consulaten van uw reisbestemming. Dan bent u er zeker van dat u altijd de laatste correcte informatie heeft.

Klimaat en beste tijd om te reizen

Het Israëlische klimaat is in drie zones opgedeeld. In de woestijn wordt het klimaat gekenmerkt door hete, droge zomers en milde winters. In de kuststreken is het subtropisch en in de bergen gematigd.  

Gemiddelde wintertemperatuur: 14°C (laagste temperatuur rond 10 °C in februari)
Gemiddelde zomertemperatuur: 26°C (hoogste temperatuur rond 30 °C in augustus)
Watertemperatuur: Max. 26°C in augustus (Middellandse Zee)/ max. 31°C in augustus (Dode Zee)

Tussen mei en oktober is de beste tijd voor reizen naar zee; Voorjaar en herfst zijn, op basis van de mildere temperatuur, het meest geschikt voor stedenreizen.

De mooiste vakantiegebieden

  Dode Zee – Gewichtloos zwemmen en een oase van wellness.
  Oostelijke Middellandse Zee – Zandstranden en de cultuurstad Tel Aviv.

  Officiële en nationale feestdagen

  Feestdagen worden berekend aan de hand van de Joodse maankalender en verschuiven om deze reden van jaar tot jaar. Houdt in gedachten dat Joodse feestdagen altijd al de dag ervoor na zonsondergang beginnen.

  Purim, Passah, Jarusalem dag, Schawuot, joods nieuwjaarsfeest, Yom Kippur, Feest van de Tabernakel, Simchat Torah.

  Do's en Don'ts

  DO's

  • Aangepaste kleding. Op religieuze locaties dient u uw schouders en benen te bedekken. Mannen moeten in een synagoge een hoofdbedekking dragen. 
  • Handelen. Zeker op de marktjes en in kleine winkeltjes is dit gewoonte en kan tot onverwachte koopjes leiden.
  • Fooi geven. Als de service goed was geef dan royaal aangezien het personeel doorgaans maar weinig loon krijgt.

  DON‘Ts

  • Roken op de sabbat. Op zaterdag roken wordt door veel Israëliërs als onhoffelijk en respectloos beschouwd.
  • Conventionele openingstijden verwachten. Afhankelijk van of het om een joodse, islamitische of christelijke winkel gaat, is die op vrijdag, zaterdag of zondag gesloten.

  Vakantietips

  Is het leidingwater drinkbaar? Het Israëlische leidingwater is niet van drinkwaterkwaliteit. Neem liever fleswater of gekookt water. 
  Heb ik een adapter nodig? De stopcontacten in Israël zijn compatibel met de Euro C-stekker. Voor andere apparaten heeft u een adapter nodig.
  Hoe staat het met de medische voorzieningen? De medische voorzieningen worden in het algemeen als goed beschouwd. In de Palestijnse gebieden is dit echter aanzienlijk beperkt. Alleen daarom al is een goede reisverzekering met terugreisoptie aan te raden.  

  Beste tips en ontdekkingen

  Tel Aviv
  In het begin was Tel Aviv slechts een uitloper van de aangrenzende stad Yaffa, waar Petrus en de heilige Simon zouden hebben gewerkt; Veel bewaard gebleven monumenten getuigen nog van dit begin. Met de tijd groeide Tel Aviv en ontwikkelde een indrukwekkende architectonische veelzijdigheid die tot op heden het stadsbeeld vormt. Tel Aviv is vooral beroemd vanwege het hoofdzakelijk in Bauhaus-stijl gebouwde stadsdeel “witte stad”. In deze historische omgeving is het nog nooit tot verwaarlozing gekomen. Vandaag de dag is Tel Aviv een beroemde, culturele feeststad die dag en nacht bezoekers aantrekt met haar enorme aanbod aan entertainment.

  Qumran
  Qumran op de noordwestelijke oever van de Dode Zee is om verschillende redenen een reis waard. Allereerst is het de plaats waar in 1947 de tot op heden oudste bijbelgeschriften ter wereld zijn gevonden. Om deze reden is het oord speciaal voor gelovige joden en christenen van groot belang. Maar ook de overblijfselen van een bijbelse nederzetting die ontdekt is zijn indrukwekkend en niet alleen voor mensen die geïnteresseerd zijn in archeologie. De oude waterleidingsystemen, aardewerk, baden en woonruimtes zijn nog duidelijk te onderscheiden. Wanneer men tussen deze meer dan 2.000 jaar oude ruïnes staat is het onmogelijk die historische bries te weerstaan.

  Regio's in Israël