Uit eigen ervaring: Stralen en tegelijkertijd afvallen met Ayurveda

Echte Ayurveda kuur ervaring! Lees meer over hoe een Ayurveda reis bijdraagt aan afvallen, er beter uitzien en uw gezondheid!

 

ayurveda voeding kuur ayurvedische sri lanka india

Misschien heeft u zich al wel eens afgevraagd of Ayurveda iets voor u zou kunnen zijn en hoe de Ayurvedische leer in het alledaagse leven inzetbaar is. De ervaring van deze lezeres, die Ayurveda in haar overgangsjaren ontdekte en daardoor een heel positieve verandering ervoer, geeft inzicht in hoe het kan zijn om te leven conform de Ayurvedische leer!

“Toen ik gedurende mijn overgang merkte (wat ik voorheen nooit wilde geloven als vriendinnen dat vertelden) hoe mijn lichaam volledig veranderde, zoals mijn huid en haar die beiden dof werden, heb ik mij toenemend met het thema “Ayurveda“ bezig gehouden. Beetje bij beetje heb ik mij de kennis hieromtrent eigen gemaakt door boeken, internet enz en ben zo langzaamaan begonnen met het aanpassen van mijn voeding en mijn leefwijze.
Zo begon ik dus met de belangrijkste dingen aan te schaffen en stukje bij beetje mijn levensmiddelen om te wisselen. Onder de belangrijkste dingen om mee te beginnen vielen:

  • Ghee (boterolie) om te koken – in plaats van reguliere olie, margarine of boter – ondersteunt de afvoer van gifstoffen in het lichaam
  • Thee, bijv. Yogi Thee (met typische kruiden en specerijen) – in plaats van koffie – stimuleert door de heerlijke aroma’s en ontslakt tevens het lichaam
  • Rietsuiker – in plaats van kristalsuiker – wordt niet in het lichaam opgeslagen en is zuiver plantaardig
  • Typische Ayurvedische kruiden, zoals kaneel, gember, kardamom, koriander, enz – ondersteunen de reiniging van het lichaam
  • Rijstmeel en kikkererwtenmeel – in plaats van witte meel (tarwemeel) – verteert beter en stimuleert ook de spijsvertering
  • Aangevuld met verse groente en fruit

ayurveda kruiden ayurvedischDaarnaast natuurlijk ook een Ayurvedisch kookboek en verzorgingsproducten voor de dagelijkse Ayurvedische lichaamsreiniging zoals bijv. Ayurvedische tandpasta, Nasyi olie voor de neus, massageolie voor het lichaam, gezichts- en haarverzorgingsproducten, een tongschraper en sesamolie voor het dagelijkse „olietrekken“ (hierdoor worden gifstoffen door de mond uitgescheiden. Men neemt elke ochtend een theelepel olie gedurende 5 minuten in de mond en beweegt de olie heen en weer zonder het door te slikken. Wanneer de 5 minuten voorbij zijn spuugt u de olie weer uit).

De hierboven genoemde artikelen vindt u in de Indische toko of via het internet (pas hiermee wel op. Er zijn veel aanbieders met producten die niet Ayurvedisch zijn). Een goede aanbieder is Amla.

En zo ben ik dus begonnen om mijn voeding en lichaamsverzorging te veranderen. Mijn dagindeling hieromtrent ziet er zo uit:

‘s Morgens: BELANGRIJK! Ik drink 1 glas warm water met 1 theelepel gember en het sap van een halve citroen met kleine slokjes. Dit ontslakt het lichaam enorm. Daarna maak ik een kopje thee klaar. Vóór het douchen masseer ik mijn lichaam met een Ayurvedische massageolie en mijn haar en gezicht smeer ik in met een speciale verzorgende olie. Ik laat dit 15 minuten intrekken. Gedurende deze tijd neem ik een theelepel sesamolie in de mond die ik voor het douchen weer uitspuug. Na het douchen breng ik een verzorgende olie op de huid aan, ik poets mijn tanden, spoel mijn neus en verwijder met de tongschraper de aanslag. Nu doe ik Nasyi olie in mijn neus en smeer een verzorgende crème op mijn gezicht.

Als ontbijt eet ik: Klein gesneden stukjes fruit, amandelen, geraspte gember, melk, kaneel, kardamom, 2 klein gesneden vijgen, 3 klein gesneden dadels en een paar krenten.

De lunch: Bij de maaltijd altijd thee. Warm water met gember en citroen na het eten. Als maaltijd bijvoorbeeld rode bieten en aardappelcrème met naan (plat brood van kikkererwtenmeel) of viscurry of kipcurry of gefrituurde groente in een kruidig deeg met scherpe yoghurtsaus enz

ayurveda avond maaltijd Avondmaaltijd: Meestal maar een kleinigheid zoals naanbrood met raita (yoghurtdip van bijv. komkommer en munt), thee en BELANGRIJK! 1 glas warm water met 1 theelepel gember en het sap van een halve citroen, en nog veel, veel meer… er zijn ontelbare, lekkere recepten.
Voor het slapen gaan dan tanden poetsen, olietrekken, neus reinigen, tongaanslag verwijderen en na het douchen verzorgende olie inmasseren. !! Geen televisie voor het slapen gaan!! (dit draagt enorm bij aan het algehele welzijn).

Dit klinkt allemaal enorm tijdrovend. En in het begin is het dat ook. Maar ik moet zeggen dat het na een bepaalde tijd een gewoonte wordt en ik zou persoonlijk geen van deze “rituelen” meer willen missen. Het doet me heel erg goed en ik voel me lichter, soepeler, alerter, mooier en meer ontspannen. Ik heb weer uitstraling! Al na een week zag ik de eerste resultaten. Mijn huid, bijv. op de dijbenen, vertoont geen putjes meer. Mijn gezicht, nou ja, natuurlijk wordt ik nog steeds gewoon ouder, de rimpels verdwijnen natuurlijk niet, maar mijn teint is frisser en de huid steviger. Er verdwijnen ca. 2-4 pond per week.

Ik breng de regels van de Ayurveda nu al sinds een maand of 6 intensief in de praktijk, woog 75 kg bij 1,72 m en zit nu op 64 kg wat ik door mijn voeding en met behulp van kleine rituelen (bijv. het warme water met citroen en gember) in stand houd. Daarnaast wil ik eraan toevoegen dat een dagelijkse wandeling en rust voor het slapen gaan (zoals met een boek naar bed gaan) een heel belangrijke rol innemen binnen de Ayurveda.

Er is niets waarvan ik moet afzien. In tegendeel zelfs. De Ayurvedische keuken is verrukkelijk, wat mij ook bijzonder gemotiveerd heeft aangezien ik graag kook en altijd op zoek ben naar iets nieuws. Af en toe gun ik mijzelf een glas wijn bij het eten. Heel in het begin miste ik alleen een kop koffie bij het opstaan.

En tegenwoordig… in augustus begin ik aan mijn eerste echte Ayurveda kuur op Sri Lanka, waar ik heel nieuwsgierig naar ben en mij bijzonder op verheug. Ik kan, werkelijk waar, iedereen alleen maar aanraden deze wonderbarlijke methode op zijn minst te proberen. Het is niet nodig om honger te lijden. Op GEZONDE wijze afvallen wordt met het Ayurvedische dieet een plezier… het is géén „afzien“.“

Hartelijk dank aan onze lezeres, die anoniem blijft, voor deze interessante, persoonlijke ervaring!

Nieuwsgierig geworden? naar de Ayurveda kuren >>
naar de Ayurveda brochure >>

Nieuwsgierig? Ontdek dan onze bijpassende aanbiedingen:
TOMESA Gespecialiseerde kliniek & Gezondheidscentrum
Duitsland – Rhön / Vogelsberg – Bad Salzschlirf
Ayurvedakuur
7 nachten, tweepersoonskamer, volpension
Luna y Sol Ayurveda Hotel
Spanje – Costa del Sol – Malaga - Almayate Alto
Ayurveda Rasayana Kuur
7 nachten, tweepersoonskamer, volpension
Kunzmann's Hotel | SPA
Duitsland – Rhön / Vogelsberg – Bad Bocklet
Ayurveda Ontspanning
5 nachten, tweepersoonskamer, volpension
Ypsylon Resort
Sri Lanka – Westkust Sri Lanka – Beruwela
Klassieke Ayurvedakuur - Anti-stress
7 nachten, tweepersoonskamer, volpension
SpaDreamsNL Instagram
Sitemap