Ayurveda tegen endometriose – 10 tips die verlichting brengen in het dagelijks leven

Of het nu gaat om hevige buikpijn tijdens uw menstruatie, pijnlijke geslachtsgemeenschap of een onvervulde kinderwens vanwege het uitblijven van zwangerschap, endometriose heeft vele gezichten en beperkt vrouwen in hun vrouwelijkheid. Bij de ziekte groeit weefsel dat lijkt op het slijmvlies van de baarmoeder buiten de baarmoeder. De buik of andere organen zoals de blaas of darmen kunnen worden aangetast door endometriose-foci. Hoewel het tot 10 jaar kan duren voordat een succesvolle diagnose wordt gesteld, lijden de getroffen vrouwen niet alleen aan de symptomen tot dan toe, maar ook aan talloze verkeerde diagnoses die resulteren in een medische marathon. Terwijl de conventionele geneeskunde endometriose tot een ongeneeslijke ziekte verklaart en de symptomen behandelt met chirurgie en hormoonbehandelingen, doorgrondt Ayurveda de oorzaken van endometriose. Ayurveda behandelt ze holistisch, zodat u verlichting of zelfs genezing van de symptomen kunt bereiken. Hieronder leest u welke therapeutische maatregelen Ayurveda gebruikt tegen endometriose en hoe u endometriose zelf kunt behandelen met Ayurveda.

Endometriose veroorzaakt hevige buikpijn

Oorzaken van endometriose vanuit een Ayurvedisch perspectief

Ayurveda ziet de oorzaak van de meeste chronische ziekten in een opeenhoping van metabolische afvalproducten, Ama, in de weefsels, die gevoelige evenwicht verstoort. De slakken belemmeren de doorbloeding in de lichaamsweefsels, die daardoor niet voldoende van voedingsstoffen kunnen worden voorzien. Dit proces verzwakt uw immuunsysteem en zijn dosha’s uit balans. Door de prolifererende mucosale cellen kan endometriose worden toegeschreven aan een Kapha-stoornis. Maar Pitta heeft ook een sterke invloed op de ziekte door de ontstekingseigenschappen van de gezwellen en de betrokkenheid van bloed, hormonen en menstruatie. Betrokkenheid van Vata ligt ten grondslag aan het pijnlijke beloop van endometriose. Omdat Vata het element lucht en beweging vertegenwoordigt, wordt het ook toegeschreven aan het verkeerd uitlijnen van de bekleding van de baarmoeder. Dit maakt endometriose tot een sannipatica, een ziekte waarbij alle drie de dosha’s onderhevig zijn aan verstoring. Vaak brengt de causale verstoring van Vata de andere twee dosha’s uit balans.

Ayurveda voor endometriose: deze behandelmethoden brengen verlichting

Aangezien de ziekte het gevolg is van een opeenhoping van toxines, een slecht dieet, een verzwakte spijsvertering en een onbalans in het zenuwstelsel, moet de Ayurvedakuur zich richten op het corrigeren van de onevenwichtigheden die zijn ontstaan ​​om het verloop van endometriose te matigen.

Het doel van de Ayurvedische therapeutische benadering is om uw lichaam te versterken en zijn zelfgenezend vermogen te activeren. Om de opgehoopte stofwisselingsafvalproducten uit uw lichaam te krijgen en de dosha’s weer in balans te brengen, is het aan te raden om een ​​Ayurveda-reinigingsbehandeling uit te voeren. Aangezien de lever een belangrijke rol speelt bij de hormoonproductie en uw menstruatiecyclus, moet de focus van de reiniging daarop liggen. Ayurveda oliemassages en lichaamspakkingen maken gifstoffen vrij uit uw weefsels. Ayurveda-therapeuten voeren de afvalstoffen uit uw lichaam via uw spijsverteringsstelsel met behulp van daaropvolgende drainageprocedures. Genezende kruidenpreparaten en ayurvedische acupunctuur bieden beide verlichting van endometriose. Naast de grondige reiniging, moet tegelijkertijd uw spijsverteringsvuur worden versterkt, het veranderen van uw dieet speelt hierbij een belangrijke rol.

Met behulp van een oliemassage worden de gifstoffen uit het lichaam verwijderd

10 tips om endometriose te behandelen met Ayurveda

1. Boek een Ayurvedische kuur voor endometriose

Hoewel u in het dagelijks leven zelf veel kunt doen om uw ziekte te verlichten, is het de moeite waard om een ​​Ayurveda kuur te boeken. Een traditionele Panchakarma-kuur is ideaal voor de behandeling van endometriose. Uw Ayurveda-therapeuten zullen uw lichaam reinigen van opgehoopte metabolische gifstoffen. Verzachtende massages met warme oliën verwijderen de gifstoffen uit uw weefsels. Drainageprocedures, zoals klysma’s en spoelingen, leiden ze vervolgens uit uw lichaam. Warme olie-affusies en Ayurvedische geneeskrachtige kruiden helpen Vata in uw lichaam te verminderen door uw zenuwstelsel te kalmeren.

2. Pas uw dieet aan

Door uw dieet te veranderen, kunt u het verloop van uw endometriose aanzienlijk beïnvloeden. Het vermijden van gluten helpt vooral om uw pijn te verminderen. Zorg er ook voor om zure voedingsmiddelen tot een minimum te beperken. Neem daarom geen koffie, soja, suiker, zuivelproducten, azijn, vlees en vruchtensappen meer. Hoogwaardige vetten en omega 3 en 6 vetzuren hebben een positieve invloed op uw endometriose.

3. Profiteer van Ayurveda geneeskrachtige kruiden

Het gebruik van geneeskrachtige kruiden is een integraal onderdeel van Ayurveda. Bij endometriose worden met name yams, vrouwenmantel en duizendblad gebruikt. Alle drie de kruiden staan ​​bekend als vrouwenkruiden en hebben een prachtig effect op de vrouwelijke voortplantingsorganen.

4. Verander uw levensstijl

Uw endometriose wordt voornamelijk veroorzaakt door een teveel aan Vata, die u moet verminderen. Door vaste dagelijkse routines in te voeren, d.w.z. tegelijkertijd eten en naar bed gaan, geeft u uw lichaam continuïteit en zekerheid. Dit helpt om uw Vata in het lichaam te verlagen.

5. Ondersteun uw ontgifting met brandnetelthee

Wilt u ook vanuit huis uw ontgifting bevorderen, dan kunt u regelmatig brandnetelthee in uw dieet opnemen. De geneeskrachtige plant heeft een bloedzuiverende werking en ondersteunt uw lichaam bij diepe reiniging.

6. Masseer uzelf met Vata-olie

Minimaal één keer per week kunt u uzelf masseren met rustgevende Vata-olie. Neem voldoende tijd voor uzelf en maak van de zelfmassage een klein ritueel. De zalving zal uw zenuwstelsel helpen kalmeren en de Vata in uw lichaam verminderen.

7. Stimuleer uw chakra’s door middel van dans

Om verlichting te krijgen van uw symptomen van endometriose, moet u uw twee onderste chakra’s stimuleren. Dansen die de heupen benadrukken, zoals buikdansen of salsa, helpen u om specifiek de Muladhata en Swadishthana chakra’s te stimuleren.

8. Doe yoga-oefeningen

Gerichte yoga-oefeningen stimuleren de organen in uw buik en brengen hun energie weer op gang. Door diepe en rustige ademhaling tijdens yoga, kalmeert u uw zenuwstelsel en vindt uw innerlijke rust.

U kunt yoga comfortabel thuis doen

9. Stel uzelf bloot aan minder stress

Stress is zo schadelijk voor uw lichaam dat het uw toestand enorm kan verergeren. Zorg ervoor dat u uzelf zo min mogelijk blootstelt aan stress om de Vata in uw lichaam te verminderen en een positieve invloed te hebben op uw endometriose. Meditatie en ademhalingsoefeningen helpen u om uw stressniveau te verlagen.

10. Doe een detox

Minimaal één keer per jaar, bij voorkeur in het voorjaar, kunt u een ayurvedische ontgiftingskuur doen. Twee weken lang drinkt u elke ochtend twee glazen warm water op een lege maag, die u op smaak brengt met een theelepel vers geperst citroensap. Als u wilt, kunt u ook honing toevoegen. De geneeskrachtige kruiden Amalaki en Ashoka ondersteunen uw ontgifting.

SpaDreamsNL Instagram
Sitemap