6 geheimen van gewichtsverlies met Ayurveda

Het belang van gezonde en holistische methoden voor gewichtsverlies

Het is zeker geen geheim dat overgewicht en onze ongezonde gewoontes uit onze moderne levensstijl tegenwoordig tot de hoofdoorzaken van veel gezondheidsklachten behoren, zoals gewrichtsaandoeningen, hart- en vaatziekten, diabetes en aderverkalking. Obesitas is nog nooit zo vaak voorgekomen in onze samenleving als nu. In Europa wordt meer dan 50% van de bevolking als te zwaar beschouwd, bijna 70% van degenen die pre-obesitas hebben en de rest zwaarlijvig. Hierdoor loopt ons lichaam een ​​enorm risico op zogenaamde secundaire ziekten. Hoewel de meeste mensen met overgewicht al minstens één keer in hun leven een dieet hebben geprobeerd, slagen er maar weinigen in om op de lange termijn af te vallen. Alternatieve geneeswijzen worden steeds populairder, omdat ze helpen om op een zachte, gezonde en vooral duurzame manier af te vallen. Alternatieve geneeskunde heeft ook de neiging om holistische benaderingen van gewichtsverlies te gebruiken, wat betekent dat het niet alleen de overtollige kilo’s behandelen, maar ook de oorzaak. Dit maakt afvallen met Ayurveda een succesvolle methode om uw gewenste gewicht te bereiken.

Heeft u overgewicht en voelt u zich niet lekker in uw vel? Of is bewegen misschien moeilijker voor u geworden? Heeft uw gewicht al merkbaar invloed op uw pijnlijke gewrichten? Dit artikel onthult de geheimen van gewichtsverlies van deze eeuwenoude genezingsmethode die bij veel mensen hebben geholpen om gewicht te verliezen en hun doelstellingen voor gewichtsverlies te bereiken!

De start van gewichtsverlies met Ayurveda: de oorzaak achterhalen

Vanuit een Ayurvedisch oogpunt kunnen de oorzaken van overgewicht alleen individueel worden bekeken voor de betrokken persoon. Een verstoring van de spijsverterings-, energie- en weefselvormingsprocessen, veroorzaakt door een verzwakking van het lichaamsvuur “Jathar-Agni” kan leiden tot een toename van vetweefsel. De inname van zwaar, zoet, koud en vet voedsel is op zich een mogelijke oorzaak van het verstoorde spijsverteringsvuur. Als u ook extreem lang slaapt of overdag direct na de maaltijd slaapt, bevordert dit ook de traagheid van uw lichaamsvloeistoffen en de spijsvertering. Daarnaast is er meestal een gebrek aan fysieke en mentale activiteit, waardoor uw spijsvertering volledig stilstaat. Afhankelijk van uw Dosha-type kunnen deze storende factoren vervolgens leiden tot een snelle gewichtstoename en op de lange termijn tot obesitas. Kapha-types ontwikkelen door deze levensstijl al in zeer korte tijd veel vetophopingen. Voor Pitta-dominante constituties is een dergelijke stofwisselingssituatie pas na langere tijd een probleem. Vanwege een in wezen sterk spijsverteringsvuur, hebben Pitta-types minder kans op overgewicht. Vata-types die obesitas ontwikkelen, hebben meestal een emotionele of psychogene stoornis die leidt tot overmatige voedselinname.

Ayurveda voor gewichtsverlies: hoe de Indiase wijsheid helpt om uw gewenste gewicht te bereiken

Om Ayurveda toe te passen voor gewichtsverlies, heeft u verschillende opties. Een heel voor de hand liggende methode is om uw gewicht te verminderen door middel van Ayurvedische wijsheid is om uw dieet te veranderen. Deze verandering in uw dieet wordt voorafgegaan door een nauwkeurig onderzoek van uw dosha-type en de identificatie van eventuele onevenwichtigheden. Dit soort onbalans wordt vaak veroorzaakt door een te dominante kapha-levenskracht. Als u eenmaal weet tot welk dosha-type u behoort en welke andere dosha’s momenteel de balans in uw lichaam verstoren, kunt u specifieke voedingsmiddelen eten die een bepaalde dosha bevorderen of verminderen. Dit zal uiteindelijk de balans herstellen. Peulvruchten, zonnebloempitten, pompoenpitten, asperges, biet, broccoli, spruitjes, kool, wortelen, bloemkool, selderij en vele andere groenten zijn bijvoorbeeld kapha-reducerende voedingsmiddelen. Het elimineren van zuivelproducten vermindert ook kapha in uw lichaam. Maar ook het onder de loep nemen van uw eetgewoonten kan u helpen om af te vallen met Ayurveda. Het belangrijkste is om te observeren hoe u uw voedsel eet. Heeft u vaste eetmomenten? Eet u meestal laat in de avond? Kauwt u genoeg?

Maar de plezierige combinatie van ayurvedische geneeswijzen en yoga zorgde ook voor aanzienlijk gewichtsverlies bij deelnemers aan een pilotonderzoek uit 2012 naar obesitas van de Universiteit van Arizona. Ayurvedische kruidensupplementen ondersteunen u ook bij uw gewichtsverliesproces.

Ayurvedische methoden voor gewichtsverlies: de geheimen van afvallen met Ayurveda

 1. Ayurvedisch dieet
  Als u Ayurveda wilt gebruiken om af te vallen, moet u zeker uw dosha-type laten bepalen door een gekwalificeerde Ayurveda-therapeut te bezoeken en eventuele bestaande onbalans in uw lichaam te laten controleren. Afhankelijk van welke dosha in uw lichaam overheerst, kan uw Ayurveda arts u een specifiek dieetplan geven met voedingsmiddelen die de balans van uw dosha’s ondersteunen en die u helpen bij uw dieetverandering op de lange termijn.
 1. Voldoende lichaamsbeweging tegen overtollig Kapha
  Vaak hebben mensen met overgewicht een teveel aan kapha in hun lichaam, waardoor de balans van uw dosha’s verstoord is. Vraag uzelf eerlijk af of u in uw dagelijks leven voldoende beweegt, of dat u iets goeds voor uw lichaam en uw gewicht kunt doen door meer te bewegen. Vooral regelmatige lichaamsbeweging in de vroege ochtend zal u helpen nieuwe trainingsroutines te ontwikkelen en op de lange termijn uw gewenste gewicht te bereiken.
 1. Combinatie van yoga en Ayurveda voor gewichtsverlies
  Zoals reeds in studies is bewezen, is de combinatie van yoga en Ayurveda voor gewichtsverlies succesvol als het gaat om het verminderen van overgewicht. Met zachte yoga-oefeningen ontwikkelt u een nieuw lichaamsbewustzijn en leert u de signalen van uw lichaam weer waar te nemen. Daarnaast kunt u door middel van ayurvedische behandelmethoden, zoals veranderingen in uw dieet of veranderingen in uw levensstijl, een positieve bijdrage leveren aan het verminderen van uw gewicht.
 1. Ayurvedische kruiden voor gewichtsverlies
  Talrijke Ayurvedische kruidenpreparaten ondersteunen u ook bij het afvallen met Ayurveda. Vooral de oeroude geneeskrachtige plant Ashwagandha heeft een regulerende invloed op uw hormoonhuishouding en heeft een ontstekingsremmende werking. Het helpt u om uw cortisolspiegel te verlagen en kan daarom gewichtsverlies ondersteunen als stress de oorzaak is van uw overgewicht.
 1. Veranderingen in levensstijl om gewicht te verliezen
  Volgens de ayurvedische wijsheid hebben levensstijl en eetgewoonten ook een grote invloed op ons spijsverteringsvuur en gewicht. U kunt uw levensstijl aanpassen door rustig te eten en voldoende te kauwen. Regelmatige maaltijden en vijf minuten stilzitten na het eten zal uw lichaam helpen om voedsel beter te verteren. Het is ook het beste om ervoor te zorgen dat u drie uur voor het slapengaan niets eet. Indien mogelijk moet u ook al uw maaltijden vers bereiden en koude dranken bij uw maaltijden vermijden.
 1. Ayurvedische behandelingen voor gewichtsverlies
  Een Ayurveda kuur kan u ook helpen uw lichaam te ontgiften en uw gewenste gewicht te bereiken. Door afgezette gifstoffen door massages los te maken en vervolgens door te zweten, bevrijdt u uw lichaam van giftige metabolische afvalstoffen en ondersteunt u uw lichaam bij het afvallen.
SpaDreamsNL Instagram
Sitemap