Ayurveda tegen neurodermitis – 9 tips voor een gezonde huid

Leestijd: 5 minuten


De huidziekte neurodermitis, ook bekend als atopisch eczeem, heeft zich wijd verspreid in onze samenleving als een beschavingsziekte. Vooral in westerse geïndustrialiseerde landen en in noordelijke regio’s, zoals Scandinavië, hebben mensen last van de jeukende huidziekte. Elk jaar neemt het aantal zieken toe. Vooral kinderen die eenmaal in hun leven last hebben van atopische uitslag, ontwikkelen andere allergische aandoeningen zoals hooikoorts, astma of allergieën voor verschillende voedingsmiddelen. Door de hevige jeuk lijden de getroffenen aan enorme beperkingen in hun kwaliteit van leven.

De conventionele geneeskunde gebruikt bij patiënten vooral cortisonecrèmes om de chronische huidziekte te behandelen, vaak met weinig succes. Door gebruik te maken van natuurlijke geneeswijzen, zoals Ayurveda voor neurodermitis, kunnen de getroffenen hun symptomen permanent verlichten en zelfs tot stilstand brengen door consistente veranderingen in levensstijl. We geven u 9 tips hoe u Ayurveda kunt gebruiken bij neurodermitis en leggen uit waarom een ​​Ayurveda kuur bij neurodermitis wonderen doet.

De oorzaken van neurodermitis vanuit een Ayurvedisch oogpunt

Bij kleine kinderen komt het vaker voor in het gezicht, de ellebogen, knieën en polsen, bij volwassenen en adolescenten is er meer kans op het ontwikkelen van neurodermitis bij de mond en nek, en in de holte van de arm en de achterkant van de knie. Vanwege de jeuk krabben de patiënten aan de huidgebieden, wat leidt tot ontstekingen en korstvorming.

Ayurveda ziet de oorzaak van deze symptomen en de ziekte in een aandoening van één, twee of alle drie de dosha’s. Afhankelijk van welke van de drie dosha’s Kapha, Vata en Pitta voornamelijk verantwoordelijk is voor de huidziekte, verschillen ook de symptomen van de getroffenen. Maar wat is de trigger voor de onbalans van de drie dosha’s?

Bovenal behoren ongezonde voeding en schadelijke leefgewoonten tot de belangrijkste oorzaken van chronische huidaandoeningen. Op de lange termijn verzwakken vettig voedsel, fastfood en gefermenteerde producten u spijsverteringsvuur en bouwen ze metabolische afvalstoffen op in uw lichaam. Ze verstoren niet alleen uw drie dosha’s, maar verspreiden zich door uw hele lichaam. Als ze ook in het bloed komen, manifesteert dit zich vaak als een aandoening van uw huid. Andere factoren, zoals een verzwakt immuunsysteem, kou en vooral droog weer, angsten, verdriet of stress, manifesteren zich als een opflakkering van neurodermitis.

Ayurveda voor neurodermitis: Indiase wijsheid voor een gezonde huid

In het geval van neurodermitis steunt Ayurveda vooral op het langdurig vermijden van een ongezonde voeding en levensstijl. Voordat een dergelijke verandering in levensstijl echter resultaten kan opleveren, moet een kuur worden gedaan om giftige metabolische afvalproducten te elimineren en het spijsverteringsvuur te versterken om de balans van de drie dosha’s te herstellen. Traditionele Ayurveda-reinigingskuren, zoals een Panchakarma-kuur, reinigen uw lichaam diep door middel van een breed scala aan olietoepassingen.

Ghee en olie werken goed voor huidtoepassingen

Talrijke casestudies hebben het genezende effect van ayurvedische laxerende therapie kunnen bewijzen. In Virechana leidden de therapeuten rond Santosh Kumar Bhatted de giftige afvalstoffen uit het lichaam via de zweetklieren, de nieren, de lever, de galblaas en het spijsverteringskanaal. Na de behandeling verbeterde de huid van de patiënten aanzienlijk. Er werden hoogwaardige oliën of de ayurvedische geklaarde boter ghee gebruikt en verrijkt met kruiden. Zodra uw lichaam alle gifstoffen heeft verwijderd, kunt u op lange termijn veranderingen aanbrengen in uw dieet en levensstijl.

Ayurvedische kuur tegen neurodermitis: 9 tips voor huidproblemen

1. Verander uw eetgewoonten

Het veranderen van uw dieet is de beste manier om uw drie dosha’s weer in hun natuurlijke balans te brengen. Vooral als uw neurodermitis het gevolg is van een overmaat aan een bepaalde dosha, moet u dosha-balancerend voedsel eten. Een Ayurveda-therapeut kan een gericht voedingsplan maken voor uw individuele behoeften en u onderweg specifieke aanbevelingen geven. In principe zal het eten van veel verse en gestoomde groenten uw lichaam echter veel goed doen.

2. Gebruik ayurvedische geneeskrachtige kruiden

In de Ayurveda worden veel Ayurvedische geneeskrachtige kruiden gebruikt tegen neurodermitis. U kunt deze nemen als kruidenmengsels, thee, poeders of pasta’s. Vanwege de ontstekingsremmende werking is kurkuma geschikt voor de behandeling van neurodermitis. Maar neem of kardemom kan ook de symptomen van uw huid verlichten. Het kruidenmengsel Triphala helpt uw lichaam ook bij regeneratie.

3. Verminder uw stressniveau

Acute opflakkeringen van neurodermitis treden meestal op in tijden van stress. Daarom is het essentieel dat u uw stressniveau tot een absoluut minimum beperkt en uw lichaam voldoende rustperiodes gunt.

4. Drink genoeg

Om uw huid zoveel mogelijk te versterken is het belangrijk dat u voldoende drinkt. Zorg voor een evenwichtige vochtinname gedurende de dag. Warm, gekookt water of kruidenthee is het gezondst voor uw lichaam en helpt Vata in uw lichaam te verminderen.

5. Gebruik de een goede huidverzorgingsroutine

Natuurlijke en zachte huidverzorgingsproducten

Naast individuele kruidenmengsels stelt Ayurveda ook individuele huidverzorgingsproducten voor neurodermitis samen. Deze Ayurvedische zorgbehandelingen zijn inmiddels verkrijgbaar bij verschillende apotheken. Naast hoogwaardige oliën bevat het geneeskrachtige kruiden die uw huid voorzien van belangrijke voedingsstoffen en ontstekingen voorkomen.

6. Besteed aandacht aan uw psyche

Vervolgens kan ook lichamelijke stress optreden in de psyche als gevolg van neurodermitis veroorzaken. Er is een gebed tot de psyche, er zijn geen angsten en zorgen, er zijn geen realisaties, er kan hier geen lange termijn zijn. Psychotherapie helpt ook bij acute psychische problemen en huidskleur.

7. Integreer ontspanningstechnieken in uw dagelijks leven

Om uw lichaam voldoende mogelijkheden te bieden om te revitaliseren en uw stressniveau te verminderen, moet u ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen, yoga of meditatie in uw dagelijkse leven integreren. Uw balans en innerlijke rust zullen ook weerspiegeld worden op uw huid.

Vind ontspanning met ademhalingsoefeningen

8. Pas uw levensstijl aan

Het veranderen van uw levensstijl naar meer regelmaat en routine maakt ook deel uit van Ayurveda tegen neurodermitis. Het afzien van schadelijke stoffen zoals alcohol of nicotine is een vanzelfsprekendheid. U moet echter ook bewust letten op regelmatige maaltijden en een uitgebalanceerd slaapritme.

9. Boek een Ayurveda-kuur voor neurodermitis

Hoewel u thuis veel maatregelen kunt nemen om uw chronische huidziekte te verbeteren, is het zinvol om uw lichaam te onderwerpen aan een grondige reiniging met professionele ondersteuning. Tijdens een Panchakarma kuur ervaart u een 5-voudige reinigende behandeling volgens de Ayurvedische traditie. Door de eliminatieprocessen van Virechana maakt de kuur uw geblokkeerde dosha’s vrij en spoelt gifstoffen uit uw lichaam. Genezende kruiden ondersteunen dan uw lichaam bij zijn regeneratie en voorkomen dat het opnieuw ziek wordt.

SpaDreamsNL Instagram
Sitemap