Ayurveda voor migraine – 10 tips om de controle over uw leven terug te krijgen

Migraine is meer dan een hevige hoofdpijn. U gaat uw dag door als plotseling uw ogen beginnen te flikkeren en u vermoedt dat een nieuwe migraineaanval u de komende dagen aan uw bed zal gekluisterd houden. Volgens de Migraine Research Foundation treffen migraine wereldwijd ongeveer 1 miljard mensen. Naast de bekende, eenzijdige migrainehoofdpijn is er vaak gevoeligheid voor licht en misselijkheid. De conventionele geneeskunde erkent migraine niet als causaal geneesbaar. Om deze reden wordt pijnbestrijding voornamelijk gedaan met veranderingen in levensstijl en medicijnen om pijn te verlichten. Maar migraine genezen met Ayurveda, kan dat überhaupt? Alternatieve natuurlijke kuren hebben, in tegenstelling tot de conventionele geneeskunde, een andere benadering en behandelen de werkelijke oorzaak in plaats van de symptomen van de ziekte. Om deze reden kan traditionele Ayurveda ook een effectieve behandeling bieden voor migraine. Ontdek in dit artikel de oorzaken van uw migraine vanuit een Ayurvedisch oogpunt en leer welke tips u vandaag nog thuis kunt toepassen om uw migrainehoofdpijn te verminderen.

Wat zijn de oorzaken van migraine vanuit een Ayurvedisch perspectief?

Ayurveda onderscheidt in totaal 11 verschillende soorten hoofdpijn. Terwijl spanningshoofdpijn eerder wordt veroorzaakt door een teveel aan Vata Dosha, wordt migraine meestal veroorzaakt door een verstoring van Pitta. Als u teveel Pitta in uw lichaam heeft, dan is er een onbalans in uw stofwisseling. Uw spijsverteringsorganen, lever en pancreas accumuleren overmatig zuur. Hierdoor probeert uw lichaam warmte en zuur kwijt te raken, wat weer resulteert in migraineaanvallen.

Hoewel Pitta voornamelijk verantwoordelijk is voor uw migraine, beïnvloeden de andere twee dosha’s de sterkte van uw pijn. Als u tijdens uw migrainehoofdpijn gevoelig bent voor geluid, duizelig wordt en een sterke, pulserende pijn ervaart, dan is ook een verstoring van uw Vata verantwoordelijk voor uw migraine. Pitta-aanvallen gaan vooral gepaard met wazig zien, diarree, gevoeligheid voor licht en het zien van lichtflitsen. Als u zich zwaar in uw hoofd voelt, gevoelig bent voor geur of de neiging heeft om te braken tijdens uw pijnlijke episodes, dan heeft een Kapha-stoornis invloed op uw migraine. Volgens het Ayurvedische perspectief is er ook een verband tussen te veel stress en migraine.

Vrouw die een traditionele Indiase kuur doet in een Ayurveda resort

Ayurveda voor migraine

Ayurvedische behandeling van migrainehoofdpijn bestaat uit veel verschillende therapeutische gebieden. Terwijl Ayurveda eerst traditionele reinigingskuren voor migraine uitvoert om de spijsvertering en metabole onevenwichtigheden weer in evenwicht te brengen, moeten patiënten nog steeds rekening houden met veranderingen in levensstijl op de lange termijn en veranderingen in het dieet om migraine op de lange termijn te genezen. Ayurvedische kruidenbehandelingen in de vorm van kruidenpreparaten of plaatselijk aangebrachte kruidenoliën ondersteunen ook de genezing van migraine. In 2005 onderzochten Prakash Balendu Vaidya, Babu S.R. Vaidya en Sureshkumar K. Vaidya in hun onderzoek “Reactie op Ayurveda kuren bij de behandeling van migraine zonder aura” bij 406 patiënten gedurende 2 jaar de reguliere behandeling van migraine met ayurvedische behandelmethoden. Dankzij de Ayurveda kuur werd bij 144 proefpersonen de frequentie van migraineaanvallen verminderd, evenals de intensiteit van de pijn. Omdat migraine vanuit ayurvedisch perspectief ook nauw verband houdt met het stressniveau, kunnen ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen, meditatie of yoga helpen om meer rust en normaliteit in uw dagelijkse routine te brengen.

Migraineverlichting met Ayurveda: verminder uw hoofdpijn met deze 10 tips

 1. Vermijd bepaalde voedingsmiddelen als u symptomen van migraine heeft.
  Afhankelijk van de dosha die uw migraine veroorzaakt, moet u bepaalde voedingsmiddelen vermijden die deze dosha voeden. Over het algemeen moet u alcohol, cafeïne en nicotine altijd vermijden om de frequentie van uw migraineaanvallen te verminderen. Raadpleeg een Ayurveda-arts om uw persoonlijke dosha’s en de dosha’s die uw migraine veroorzaken te helpen bepalen.
 1. Probeer kruiden in thee.
  Door verschillende Ayurvedische kruiden te nemen, kunt u Ayurveda gebruiken voor het genezen van migraine. Het drinken van gemberthee kan bijvoorbeeld de frequentie van uw migrainehoofdpijn aanzienlijk verminderen, omdat het een spijsverteringseffect heeft en uw spijsverteringsvuur versterkt.
 1. Integreer ontspanning en mindfulness in uw dagelijkse routine.
  Aangezien migraine vanuit ayurvedisch perspectief nauw verband houdt met het optreden van te veel stress, moet u ervoor zorgen dat u regelmatig ontspanningsoefeningen in uw dagelijkse routine opneemt. Dagelijkse meditatie in de ochtend of ademhalingsoefeningen voor het naar bed gaan zal helpen om uw stressniveau drastisch te verminderen en uw innerlijke rust en balans te geven.
 1. Geef uzelf een massage.
  Als u al vermoedt dat de volgende aanval u zal treffen, maak dan een pasta van nootmuskaat en water en masseer deze zachtjes op uw voorhoofd voor het slapen. Dit middel verlicht hoofdpijn en heeft een kalmerend effect, waardoor u gemakkelijker in slaap valt.
 1. Pas uw dagelijkse ritme aan.
  Om stress te verminderen en uw energieniveau in balans te houden, is het belangrijk dat u op den duur ook uw dagritme aanpast. Probeer voor 22.00 uur naar bed te gaan en sta altijd op dezelfde tijd op om het bioritme van uw lichaam te ondersteunen en uw zenuwstelsel te verlichten door middel van een regelmatig schema. Regelmatige maaltijden voorkomen hypoglykemie gedurende de dag en dus ook migraine.
 1. Verander uw dieet.
  Hoewel veranderingen in het dieet moeilijk kunnen zijn, is het aanpassen van uw dieet aan uw dominante dosha-type ook essentieel voor de langdurige verlichting van migraine. Het is het beste om een getrainde Ayurvedische arts te raadplegen om erachter te komen welke voedingsmiddelen voor u geschikt zijn en hoe u uw dosha’s opnieuw in evenwicht kunt brengen voor de beste resultaten.
 1. Integreer Ayurvedische rituelen in uw dagelijkse leven.
  Door Ayurvedische rituelen, zoals Nasya, te integreren in uw dagelijkse leven, kan Ayurveda helpen tegen migraine. Het druppelen van warme sesamolie in de neus vermindert bijvoorbeeld de aanwezigheid van Vata. Om de spanning in het lichaam te verminderen, wordt aanbevolen om op migrainedagen vier warme druppels sesamolie in de neusgaten te druppelen.
 1. Zorg voor voldoende beweging.
  Yoga is een geweldige vorm van lichaamsbeweging die u helpt uw bloedvaten te ontspannen en uw geest te kalmeren. Door een yogaroutine in uw dagelijkse schema op te nemen, kunt u de frequentie van uw migraineaanvallen aanzienlijk verminderen. Vooral yoga-ademhalingsoefeningen zullen uw zenuwstelsel helpen kalmeren en hoofdpijn voorkomen.
 1. Adem essentiële oliën in.
  Het inhaleren van etherische oliën zal u helpen om uw migraineaanvallen positief te beïnvloeden. Rozemarijn, lavendel of jasmijnolie zijn goede keuzes voor hoofdpijn. Laat gewoon 10 druppels van de betreffende olie in heet water vallen en adem dan diep in.
 1. Ayurveda kuur tegen migraine.
  Traditionele Ayurveda kuren helpen om uw dosha’s opnieuw in evenwicht te brengen door middel van diepe reiniging met behulp van eliminatieprocedures en kruidenremedies, en brengen uw lichaam in een staat van ontspanning door externe olie- en kruidenbehandelingen. U krijgt ook een dieetplan op maat om de noodzakelijke veranderingen in uw dieet door te voeren. Professionele Ayurveda kuren en retraites die worden begeleid door getrainde en gecertificeerde ayurvedische artsen en therapeuten hebben veel mensen blijvende verlichting van migraineaanvallen gegeven.

Op zoek naar andere programma’s voor migraine?

>> Bekijk alle migraineprogramma’s

SpaDreamsNL Instagram
Sitemap