Abhyanga

Ontdek de voordelen en technieken van een Abhyanga massage

OP ZOEK NAAR DE OORSPRONG VAN ABHYANGA

Het concept Ayurveda berust op een meer dan 5.000 jaar oude natuurgeneeskunde uit India. Deze geneeskunde is voor het grootste deel voortgekomen uit de  zogenaamde “Veda” (heilige leer). Deze leer is eerst mondeling en later schriftelijk van generatie op generatie doorgegeven en is in het kader van het hindoeïsme van bijzonder belang. In totaal zijn vier veda’s te onderscheiden: Rigveda, Ajurveda, Samaveda en Artharva Veda. In de veda van de Ayurveda werd het verloop van ziektes beschreven en hoe die te behandelen. Gedurende de eeuwen werd het gezamenlijke concept, inclusief de Ayurvedische massages, steeds weer opnieuw ontwikkeld en verbeterd zodat massages tegenwoordig in India als officiële geneeskrachtige behandeling worden erkend.

Abhyanga

“Ayurveda is eeuwig, zonder begin en zonder einde, want de wetten van het leven zijn van nature universeel en haar eigenschappen tijdloos.” – Charaka Samhita

AANGAANDE DE FILOSOFIE

Volgens de traditie heeft de scheppende god “Brahma” de Ayurveda in het leven geroepen en de leer gedurende vele generaties door goden en heiligen laten verkondigen. Letterlijk betekent Ayurveda “levenswijsheid” hetgeen betrekking heeft op de combinatie van filosofie, menselijke gezondheid en ervaring zonder de ziekte zelf te vergeten. Ook massages en technieken ten behoeve van purificatie en reiniging evenals een compleet voedingsprogramma, spirituele yoga en fytotherapie maken hier deel van uit. Het algemene object is het stimuleren van het zelfhelend vermogen van het lichaam en het in balans brengen van de dosha’s. De dosha’s zijn samengesteld uit drie elementen: Vata (beweging), Pitta (stofwisseling) en Kapha (structuur).

 

Massage techniek

MASSAGETOEPASSINGEN

De ontwikkeling van het concept weerspiegelt zich in het bijzonder in de massages. Een groot aantal toepassingen staan vandaag de dag bekend onder de noemer “Ayurveda”. Een belangrijke rol is weggelegd voor abhyanga. Het is één van de eerste massagetechnieken die deel is gaan uitmaken van een Ayurvedakuur. Het ontgift, revitaliseert en regenereert het lichaam. In India of Sri Lanka wordt een volledige lichaamsmassage traditiegetrouw uitgevoerd met vier handen terwijl dit in het Westen, uit kostenbesparing, met twee handen gebeurt.

Voor een klassieke abhyanga massage gebruikt men warme olie. Het staat niet voor niets ook bekend als de “grote zalving”. Als alternatief worden thee of andere substanties ingezet. Afhankelijk van het lichaamsdeel zijn er verschillende technieken die worden gebruikt: mukabhyanga voor gezicht, hoofd en nek, padabhyanga voor de voeten en udarabhyanga voor de buik. Natuurlijk bestaan er nog talrijke andere masssages, zoals garshan (droge massage met zijden handschoenen), udgarshana (droge massage met een paté van fijne kruiden) en upanahasveda (rugmassage met een tapijt van lepaplanten gecombineerd met flink zweten). Wanneer u al meerdere malen een abhayanga massage heeft genoten heeft u ongetwijfeld gemerkt dat, afhankelijk van het lichaamsdeel, de huidmanipulatie en drukbewegingen variëren en minder of meer geaccentueerd worden. De abhyanga massage kan tevens soms meer van stimulerende aard en andere keren juist meer intensief zijn.

 

Abhyanga

 

Uw deskundigen

Ik help u graag verder: 085 208 6422

Stuur mij een e-mail: info@spadreams.nl

"SESAM OPEN U!"

In de regel wordt een abhayanga behandeling met sesamolie uitgevoerd daar dit een grote penetratiekracht heeft en diep in het bindweefsel dringt. De uitdrukking “Sesam open u!” is hierbij absoluut gerechtvaardigt!  

 

INTRODUCTIE VAN DE ABHYANGA

U bent geïntresseerd in Ayurveda en wil uzelf eens laten verwennen met een aangename abhyanga massage? In het onderstaande persoonlijke ervaringsbericht kunt u lezen hoe een typische massage verloopt, wat de voordelen zijn en wat u ervan kunt leren:

« Gedurende mijn Ayurvedische verblijf in Kerala was mijn eerste abhyanga massage een ware reis voor de zintuigen. Toen ik de massageruimte inliep rook ik meteen een heerlijke combinatie van kruiden, hout en bloemen. Op de achtergrond klonk zacht ontspannende muziek en het was lekker warm, ik schat zo’n 28 graden. De twee vrouwelijke therapeuten verzochten me vriendelijk op de houten bank met leren bekleding plaats te nemen waarbij handdoeken een hoofdsteun vormden. Aansluitend begonnen ze mijn lichaam met een lekker ruikende sesamolie in te wrijven. De massage vond synchroon plaats, langs de lymfekanalen en meridianen. De twee therapeuten bewogen met eenzelfde ritme en oefenden eenzelfde hoeveel druk uit om de bloedcirculatie te bevorderen. Al na korte tijd werd ik overvallen door een zalig gevoel van volledige, diepe ontspanning.

De massage varieert, afhankelijk van het lichaamsdeel: terwijl de ledematen voornamelijk van binnen naar buiten worden gemasseerd, wordt de rug meer met uitstrekkende bewegingen behandeld. Plaatsen waar ik op dat moment niet gemasseerd werd werden met zachte handdoeken bedekt. Het is misschien lastig te geloven maar door het effect van de vloeibare, warme olie koelt het lichaam verrassend snel af. Na ongeveer 90 minuten bevonden mijn lichaam en geest zich in een onbeschrijflijke staat van sereniteit. Het is een unieke ervaring en ik raad het iedereen aan. Abhyanga heeft mij een gevoel van welzijn gegeven die ik mijn leven niet meer zou willen missen.»

 

Abhyanga

AYURVEDA EN HAAR HUIDIGE RELEVANTIE

De origine van de Ayurveda bevindt zich in Kerala, een staat in het zuidwesten van India die ook “het palmenland” wordt genoemd. De regio staat bekend om haar kuren en authentieke massages en heeft zich ontwikkeld als bijzonder gewaardeerde vakantiebestemming hetgeen ook te danken is aan de unieke landschappen met lagunes, meren en fijne zandstranden. Een groot aantal kwalitief hoogwaardige Ayurvedakuren hebben zich daarnaast over de gehele wereld verspreid...

Hier vindt u alle benodigde informatie met betrekking tot Ayurvedakuren op Sri Lanka en ook in de overige delen van Azië.

 

 

 

Massage Abhyanga

Al onze hotels met massages

Of kies uw verblijf met massage hier