Vietnam Vakantie

Tip: onze populairste hotels voor uw ontspannen Vietnam-vakantie

Vietnam – een fascinerende smeltkroes van verschillende culturen met prachtige landschappen vol bizarre gebergtes, een unieke kuststreek en groene rijstvelden. De vriendelijke mentaliteit van de Vietnamezen, de excellente cuisine en de bruisende steden met hun pronkende koloniale erfenis dragen eraan bij dat een reis in het land van de rijzende draak iets heel bijzonders wordt.

Feiten en cijfers

Officiële naam: Cong hoax a hoi chu nghia Viet Nam (socialistische republiek Vietnam)
Ligging: Zuidoost-Azië, ten oosten van Laos, Thailand en Cambodja aan de Golf van Tonkin, de Golf van Thailand en de Zuid-Chinese Zee 
Oppervlakte: 33.2800 km²   
Hoofdstad: Hanoi 
Inwoners: 92 miljoen 
Religieuze en etnische groepen: 80% atheïst, 9% boeddhist, 7% katholiek/ 87% Vietnamees, 2% Tho, 2% Chinees, 2% Khmer, 2% Thais 
Taal: Vietnamees (hoofdtaal) 
Geografie: Centraal hoogland, heuvelachtig tot bergachtig in het uiterste noorden en noordwesten, vlakke delta in het noorden en zuiden. Hoogste punt: Fan Si Pan (3144 m) 
Tijdzone: Indochina Time(UTC + 07:00) 
Politiek en economie: Éénpartijsysteem, BBP: 168,3 miljard euro (2016) 
Valuta: Vietnamese Đồng (actuele wisselkoers vindt u op internet) 


Aankomst en vertrek

Vietnam kan bereikt worden met de auto of de bus, vanuit Peking met de trein, maar de meeste mensen nemen het vliegtuig.

Ter plaatse: Het spoornetwerk verkeert in slechte toestand, er zijn weinig trajecten. Het busnetwerk is daarentegen goed en bereikt ook kleinere plaatsen.

Voor actuele informatie over onderwerpen zoals visa, reisveiligheid en inentingen, kunt u contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken of de ambassades en consulaten van uw reisbestemming. Dan bent u er zeker van dat u altijd de laatste correcte informatie heeft.

Klimaat en beste tijd om te reizen

Het klimaat in Vietnam is in het zuiden tropisch en in het noorden met zomerse regenbuien en winterse droogtemoessons.

  Gemiddelde wintertemperatuur: 18°C (laagste temperaturen rond de 14°C in januari)
  Gemiddelde zomertemperatuur: 29°C (hoogste temperaturen rond de 33°C in juni) 
  Watertemperatuur: max. 30°C in juli 

  De beste reistijd ligt tussen oktober en april, omdat er tijdens de zomermoessons heftige regenbuien kunnen plaatsvinden.

  De mooiste vakantiegebieden

  Noorden – bruisende hoofdstad en groene rijstvelden
  Midden – zeldzame tijgers en levendige geschiedenis 

  Zuiden – Mekong-delta en paradijselijke stranden

  Officiële en nationale feestdagen

  Nieuwjaarsdag (1 januari), Vietnamees nieuwjaar (afhankelijk van de maandkalender), Bevrijdingsdag (30 april), Dag van de arbeid (1 mei), nationale feestdag (2 september), Gio to Hung Vuong-dag (afhankelijk van de maandkalender)

  Do's en Don'ts

  DO’s
  • Gepaste kleding. Draag geen korte broeken, jurken of rokken, wanneer u tempels bezoekt en trek altijd uw schoenen uit.
  • Rustig blijven. Blijf in het openbaar, of u nu vrolijk of boos bent, rustig. Schreeuwen en wilde gebaren maken zal niet alleen uzelf schaden, maar ook uw reisleider. 

  DON’Ts
  • Ongevraagd fotograferen. Vraag voor de zekerheid om toestemming voordat u onbekende mensen en religieuze plaatsen op de foto zet.
  • Voetzolen laten zien. Het wordt als zeer onbeleefd gezien om uw voetzolen te tonen aan andere mensen (en aan monniken in het bijzonder). 

  Vakantietips

  Kan men het leidingwater drinken? Het leidingwater heeft in het algemeen geen drinkwaterkwaliteit. Koop daarom flessen water of kook het leidingwater voor consumptie.
  Heb ik een adapter nodig? Niet alle stopcontacten zijn compatibel met Europese stekkers, u heeft dus een adapter nodig. 

  Hoe zit het met de medische verzorging? De medische verzorging is vaak niet van Europees niveau en kan zeer duur zijn. Daarom raden wij aan om een reisverzekering met optie tot repatriëring af te sluiten.

  Beste tips en ontdekkingen

  Ho Chi Minh City
  Ho Chi Minh City is een dynamische stad, die continu in beweging is. De stad wordt steeds meer het kleine zusje van Bangkok of Shanghai. Toch blijft de atmosfeer hetzelfde door de samenwerking van de vele nieuwe wijken met hoge gebouwen, felle lichten en gezellige bars en clubs aan de ene kant en aan de andere kant de indrukwekkende overblijfselen uit de Franse koloniale tijd. Ook de mentaliteit van de mensen is beïnvloed door een smeltkroes aan invloeden en culturen in Ho Chi Minh City (of Saigon, zoals de meeste Europeanen de stad noemen). U beleeft de gezelligheid van de stad zo optimaal mogelijk vanuit een van de vele stratencafés of op een Vespa. 

  Hanoi
  In zijn meer dan duizend jaar durende geschiedenis is Hanoi steeds weer veranderd, opnieuw gesticht, en slechts het beste van al die jaren is blijven bestaan. Dit komt de stad vandaag de dag ten goede. Hanoi is modern en toch vindt men overal pittoreske tempels, gezellige en traditionele stratenmarkten en typisch Vietnamese cuisine. Hanoi is een feest voor de zintuigen: nieuwe aroma’s, klanken en kleuren ontdekt u op elke straathoek. Wie de drukte van de stad even wil ontvluchten, kan dit doen in een van de groene gebieden van de stad of op het nabijgelegen strand. 

  Ha Long Bay
  Grotten, baaien, stranden en de betoverende kalksteenrotsen, die overal boven het heldere blauwe water uitsteken, maken Ha Long Bay tot wat het is. De baai is een prachtig kleurenschouwspel met blauwe en groene tinten en maakt indruk op elke bezoeker. Hier, waar volgens de legende ooit draken uit de hemel op aarde kwamen, laat de natuur zich het best bezichtigen vanaf een traditionele houten boot. Zwemmen en klimmen te midden van dit natuurparadijs zijn slechts twee van de talloze mogelijkheden, die uw reis tot een onvergetelijk avontuur kunnen maken.  

  Regio's in Vietnam