Mauritius Vakantie

Tip: onze populairste hotels voor uw ontspannen Mauritius-vakantie

Mauritius is een feest voor de zintuigen. Kleuren, geuren en smaken – allemaal zijn ze intensiever in deze oase van rust. Alleen al de eindeloze stranden, het culinaire genot en de buitengewoon hoffelijke gastvrijheid van de mensen laten een diepgaande ontspanning op u afkomen. Daarnaast beschikt Mauritius over een uitgebreid assortiment wellness- en spa-aanbiedingen. Zo wordt een vakantie op dit juweel in de Indische Oceaan een uiterst ontspannende belevenis. 

Feiten en cijfers

Officiële naam: Republic of Mauritius (Republiek Mauritius)
Ligging: Eiland, ca. 800 km ten oosten van Madagaskar gelegen, in de zuidwestelijke Indische Oceaan 
Oppervlak: 2.040 km²
Hoofdstad: Port Louis
Bevolking: 1,3 miljoen
Religieuze en etnische groeperingen: 52% hindoe, 28% christenen, 16% moslims/ 68% Indo-Mauritiaans, 27% Creools, 3% Sino-Mauritiaans, 2% Frans-Mauritiaans
Taal: Engels (officiële taal), Mauritiaans Creools, Frans
Geografie: Smalle, vlakke kuststrook, onsamenhangende bergketens in het centrale hoogvlakte. Hoogste punt: Mont Piton (828 m)
Tijdzone: Mauritius Time (UTC +4)
Politiek en wetenschap: Parlementaire democratie, BNP: 9,82 mld. EUR (2015)
Valuta: Mauritiaanse roepie (de actuele wisselkoers vindt u op het internet)

Aankomst en vertrek

Aangezien zeereizen erg lang duren is het vliegtuig de meest gebruikte manier om op Mauritius te komen. Het belangrijkste vliegveld van het land is het Sir Seewoosagur Ramgoolam International Airport.

Inentingen: Over het algemeen wordt een inenting tegen hepatitis A en bij een langdurig verblijf ook tegen hepatitis B en tyfus aanbevolen.
Ter plaatse: De beste manier om op het eiland te reizen is met de gunstig geprijsde taxi’s. Tussen de eilanden reist u met vliegtuigjes of schepen.

Klimaat en beste tijd om te reizen

Het klimaat van Mauritius is subtropisch en wordt gekenmerkt door hete, vochtige zomers en warme, droge winters.

Gemiddelde wintertemperatuur: 27°C (hoogste temperatuur rond 32°C in februari)
Gemiddelde zomertemperatuur: 20°C (laagste temperatuur rond 16°C in augustus)
Watertemperatuur: Max. 27°C in februari

Mauritius is altijd een reis waard hoewel men van november tot april rekening moet houden met sterke regenval. Om deze reden is de periode mei – oktober het meest geschikt.

De mooiste vakantiegebieden

Noordkust – Balaclava ruïnes en exotische boomgaarden.
Westkust – Martello Towers en zevenkleurige aarde.
Oostkust – Lange zandbanken en de markt van Flacq.
Zuidkust – Zandstranden en klippen met grotten.   

Officiële en nationale feestdagen

Nieuwjaar (1 januari), Chinees nieuwjaarsfeest (afhankelijk van de Chinese maankalender), Internationale dag van de Afschaffing van de Slavernij (1 februari), Thaipoosam Cavadee (3 februari), Maha Shivaratri (conform de moderne kalender vindt het einde februari/ begin maart plaats), Nationale Feestdag (12 maart), Ugadi (hindoeïstisch nieuwjaar/ maart), Dag van de Arbeid (1 mei), einde van de vastentijd (afhankelijk van de maankalender), Ganesh Chaturthi (op de vierde dag van de hindoe maand Bhadrapad), Allerheiligen (1 november), First Labourers’ Day (2 november), Kerst (25 december).

Do's en Don'ts

DO's
• Links rijden. Ook wanneer u niet zelf rijdt is het van belang u in te stellen op de gewijzigde verkeersstroom.
• Aangepast kleden. Draag behalve op het strand geen shorts of bikini topjes en betreed moskeeën altijd met bedekte schouders en zonder schoenen.
• Let op waarschuwingen. Zwem niet in zee wanneer hier tegen gewaarschuwd is.

DON‘Ts
• Giftige dieren. Grijp, zeker wanneer het donker is, nooit in gaten of holen daar er op Mauritius meerdere soorten giftige dieren leven.
• Religieuze voorwerpen aanraken. Beroer geen standbeelden en tombes op religieuze locaties.

Vakantietips

Is het leidingwater drinkbaar? Het leidingwater komt niet altijd overeen met onze standaard. Neem in plaats daarvan dus liever gekookt water of water in flessen. 
Heb ik een adapter nodig? Op Mauritius vindt u niet dezelfde stopcontacten als in Europese landen dus een adapter is noodzakelijk.
Hoe staat het met de medische voorzieningen? De medische voorzieningen gelden als relatief goed. Aangezien het bij ernstige ziektes en verwondingen mogelijk is dat de nodige apparatuur niet aanwezig is wordt een reisverzekering met terugreisoptie aangeraden. 

Kleding: Aanbevolen wordt lichte kleding van zijde, katoen of viscose voor de dag daar het klimaat tropisch is. Pullovers en lichte jasjes voor de avond daar het dan af kan koelen. 
Het meenemen van de volgende artikelen wordt aanbevolen: Medicijnen voor persoonlijk gebruik, zonnebrandcrème (hoge UV-factor), muggenspray, zonnebril, rubberen schoenen voor het zwemmen (vanwege de deels puntige koralen), comfortabele schoenen voor het lopen en sandalen. In het hotel worden alle bekende kredietkaarten, zoals Visa, MasterCard en Amex, geaccepteerd.
Gezondheidstip: In zee dient men op te passen. Zeeëgels en andere dieren kunnen ernstige pijn veroorzaken. Om deze reden is, naast een bepaalde mate van voorzichtigheid (tijdens het snorkelen, duiken en baden), het aan te raden badschoenen te dragen. Wanneer men snorkelt of duikt moet men met de dierenwereld onder water vertrouwd zijn voordat men dingen vastpakt of zelfs maar aanraakt. 

Beste tips en ontdekkingen

Port Louis
De hoofdstad van het land bruist van het leven en is altijd in beweging. Mensen van allerlei verschillende culturen leven hier samen hun dagelijks leven en niet zelden gebeurt dit op luidruchtige en chaotische wijze. Maar dit vormt tevens de charme van Port Louis. Een grote verscheidenheid aan indrukken kunnen hier op de bontgekleurde markten en in de nauwe straatjes worden opgedaan. Wanneer u afscheid neemt van Port Louis bent u een aantal culturele en culinaire ervaringen rijker. En wie na een veelbewogen dag wat ontspanning zoekt vindt rust en schaduw in Company Garden een geliefde bestemming, ook voor de lokale bevolking.  

Thaipoosam Cavadee
Deze prachtige, bontgekleurde parade ter ere van de godheid Murugan kan elk jaar in januari of februari worden beleefd. Daarbij trekken gelovige tamils na meerdere dagen vasten gezamenlijk naar hun tempel om offerandes te brengen. Centraal onderdeel van de ceremonie is het in trance doorboren van de huid met naalden of haken waarbij echter geen bloed vloeit wat als bevestigend teken van de bescherming van Murugan wordt gezien. De parade zelf, waarbij de gelovigen helderrode of saffraangele gewaden dragen, wordt door dans, zang en luide gebeden begeleid en is een indrukwekkend gezicht.