Jordanië Vakantie

Tip: onze populairste hotels voor uw ontspannen Jordanië-vakantie

Jordanië is een parel aan de Dode Zee. Van de doordringende stilte in het woestijngebied Wadi Rum tot aan de bruisende hoofdstand Amann wacht Jordanië met een rijk erfgoed aan religieuze en historische locaties. Naast de bijbelse oorden en monumenten vormen bovenal de rotsstad Petra en de diverse kruisvaardersforten een imposant schouwspel. Naast de historische relevantie is ook de natuur van het land indrukwekkend: Van bergen en woestijn tot aan het laagste punt op het aardoppervlak – de Dode Zee. In deze aangename en inspirerende omgeving vindt u talrijke wellness- en ontspanningsaanbiedingen. De modderwraps en het mineraalwater uit de Rode Zee ondersteunen in het bijzonder het welzijn en de regeneratie en maken van dit oord de grootste natuurlijke spa ter wereld.


Feiten en cijfers

Officiële naam: al-Mamlaka al-Urduniyya al-Hashimiyya (Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië)
Ligging: Midden Oosten, met een korte kuststrook aan de Rode Zee tussen Israël en Irak 
Oppervlak: 89.342 km²
Hoofdstad: Amman
Bevolking: 6,5 miljoen
Religieuze en etnische groeperingen: 93% Soennitische moslims, 5% christenen/ 99,2% Arabieren, ca. 50% daarvan van Palestijnse afstamming
Taal: Arabisch (officiële taal), Engels
Geografie: In het oosten woestijnplateaus, in het westen hoogland, rifzone tussen de Westelijke en Oostelijke Jordaanoever. Hoogste punt: Jabal Umm ad Dami (1.854 m)
Tijdzone: Arabian Standard Time (UTC +2)
Politiek en wetenschap: Constitutionele monarchie, BNP: 33,8 mld. EUR (2017)
Valuta: Jordaanse dinar (informatie m.b.t. de wisselkoers vindt u op het internet)

Aankomst en vertrek

Wegens de aangrenzende landen gaat de reis over land gepaard met nogal wat vertraging hetgeen van vliegen de meest eenvoudige en ongecompliceerde methode maakt om het land binnen te komen. De meeste reizigers maken gebruik van het Queen Alia International Airport nabij Amman.

Inentingen: Over het algemeen wordt een inenting tegen hepatitis A aangeraden en bij een langer verblijf ook tegen hepatitis B en rabiës. 
Ter plaatse: Het wegennet in Jordanië is in de regel in goede toestand. Veel geliefde locaties kunnen echter alleen via open terrein worden bereikt en georganiseerde tochten met een chauffeur zijn aan te bevelen. Daarnaast is er een binnenlandse vlucht beschikbaar van Amann naar Aqaba waarmee het land van zuid naar noord kan worden overgestoken.

Voor actuele informatie over onderwerpen zoals visa, reisveiligheid en inentingen, kunt u contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken of de ambassades en consulaten van uw reisbestemming. Dan bent u er zeker van dat u altijd de laatste correcte informatie heeft.

Klimaat en beste tijd om te reizen

Jordanië bestaat voor 2/3 uit woestijn. De rest van het land is verdeeld in een mediterraan klimaat in de berggebieden en subtropisch in de Jordaanvallei en aan de kust met een droogteperiode van mei tot september.

Gemiddelde wintertemperatuur: Kust/ laagland: 17 °C/ 9°C  (laagste temperatuur rond 10°C in februari/ 3°C in januari).
Gemiddelde zomertemperatuur:  Kust/ laagland: 32°C/ 24°C (hoogste temperatuur rond 40°C in juli/ 32°C in augustus).
Watertemperatuur: Max. 26 °C in september.

Wie voor een badvakantie naar Jordanië reist doet dit het beste tussen mei en september terwijl de maanden november tot maart heel geschikt zijn voor stadsrondreizen. In december en januari kan in Jordanië ook geskied worden.

De mooiste vakantiegebieden

Sweimeh / Dode Zee – Gewichtsloos zwemmen, wellness en modderpakkingen.
Agaba / Rode Zee – Palmen, riffen en zandstranden.

Officiële en nationale feestdagen

Nieuwjaar (1 januari), geboortedag van de profeet Mohammed (afhankelijk van de islamitische kalender en etniciteit), Goede Vrijdag (twee dagen voor Paaszondag), Paasmaandag (volgend op de eerste zondag na de volle maan), Dag van de Arbeid (1 mei), Onafhankelijkheidsdag (25 mei), nacht van de Hemelvaart van de Profeet (afhankelijk van de islamitische kalender), begin van de Ramadam, einde van de vastentijd, islamitisch nieuwjaarsfeest (afhankelijk van de islamitische kalender), Kerst (25/ 26 december).

Do's en Don'ts

DO's
• Aangepaste kleding dragen. Bedek bij een bezoek aan een moskee de schouders en draag geen short. Betreed een religieuze plaats nooit met schoenen aan.   
• Gebruik de rechter hand. Aangezien de linker hand vaak als onrein wordt gezien dient u erop te letten de rechter te gebruiken wanneer u contact heeft anderen.
• Waterpijp roken. Jordaniërs roken voor het eten graag een waterpijp met fruittabak, vaak ook na het eten ter ontspanning.

Probeer de Arabische keuken
De Arabische keuken belooft een gemoedelijk samenzijn. Eten is hier meer dan alleen voeding, het is een gezellig en sociaal evenement. De warme en koude gerechten, mezze genaamd, worden in kleine schaaltjes geserveerd en vertegenwoordigen een verscheidenheid aan vlees, salades, groentepuree en fijn gekruide sauzen. De heerlijke mezze zijn vaak al voldoende als gerecht, daar ze zeer verzadigend zijn. Het Jordaanse nationale gerecht is het onmiskenbare Bedoeïnengerecht mansaf. Een grote berg rijst met amandelen, pistachenoten en rozijnen dat op een blad wordt gereserveerd met geroosterd lamsvlees en een saus van geitenmelk. Traditioneel eet men de maaltijd met de rechterhand maar u mag natuurlijk ook om mes en vork vragen. 

DON‘Ts
• Voetzolen laten zien. Dit wordt in Jordanië als onhoffelijk en respectloos gezien. Probeer daarom ook niet de kleermakerszit in te nemen.
• Openbare affectie tonen. Weliswaar houden Jordaanse mannen soms elkaars hand vriendschappelijk vast maar alle andere soorten uitingen van affectie – zelfs tussen man en vrouw – worden in Jordanië niet graag gezien.
• Consumeer geen producten die zijn vervaardigd van ongekookte melk. Fruit voor consumptie altijd schillen.

Vakantietips

Is het leidingwater drinkbaar? Het Jordaanse leidingwater komt niet overeen met onze drinkwaterstandaard. Gelieve uitsluitend bronwater in flessen of gekookt water te drinken.
Heb ik een adapter nodig? In Jordanië zijn verschillende soorten stopcontacten. Aangezien deze niet allemaal met de Europese stopcontacten overeenkomen is hiervoor een adapter nodig.
Hoe staat het met de medische voorzieningen? De medische voorzieningen in Amman worden over het algemeen als goed omschreven. Buiten de stad kan het lastiger worden, zeker reddingsmogelijkheden zijn beperkt. Een goede reisverzekering met terugreisoptie wordt aangeraden.

Beste tips en ontdekkingen

Amman
Tussen de bergen en de Jordaanvallei gelegen biedt Amman een aangename mix van geschiedenis en moderne tijd, van historische relevantie en levendigheid. Door het bewogen verleden vindt u hier imposante monumenten van verschillende tijdperken en invloeden die een bont, heterogeen stadsbeeld vormen. Het gematigde klimaat en het aanzicht vanaf de stadsheuvels over de omgeving lokken het hele jaar door bezoekers.

Petra
Eén van de grootste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden is de 2000 jaar oude hoofdstad van de Nabateeërs, Petra. De stad voelt als uit een andere wereld met zijn metershoge, uit de rots geconstrueerde tempels en woningen. Alleen de weg naar Petra al, door nauwe kloven, doet het alledaagse verdwijnen en opent een wereld van verbeelding. En wanneer je dan voor de rozerode ingang van de stad staat wordt je bij het aanzicht overvallen door ontzag voor de overweldigende bijzonderheid en ben je volledig in de ban van dit oord. Ook het omringende dal is van indrukwekkende schoonheid en vol legendarische locaties. Deze roserode Jordaanse stad, gedeeltelijk uit de rotsen gehakt, kan niet anders dan imponeren met haar monumentale architectuur. Petra was in haar bloeitijd een knooppunt voor verschillende handelsroutes. Rond het begin van de jaartelling woonden in Petra naar schatting 25.000 mensen. De Zwitser Jean-Louis Burckhardt herontdekte Petra in 1812 voor de Westerse wereld. De stad werd in 1985 opgenomen in de UNESCO Wereldcultuurerfgoed lijst en werd in 2007 tot één van zeven nieuwe wereldwonderen verkozen. De stad trekt niet alleen archeologen maar ook cultuurliefhebbers uit de hele wereld aan. Neemt u voldoende tijd om deze fascinerende stad te verkennen en vergeet vooral niet uw comfortabele schoenen en een fles water.   

Koningsweg
De oude koningsweg is een prachtige gelegenheid om meer van de indrukwekkende Jordaanse natuur te zien evenals culturele en historische schatten te ontdekken. Over 335 km gaat deze weg aan de grootste opgravingen en de belangrijkste heiligdommen van het land voorbij, evenals door bergen, vlakland en valleien. Het unieke van deze reis wordt versterkt door het bewustzijn dat deze weg 5.000 jaar geleden al werd gebruikt en zelfs in de bijbel wordt vermeld.

Madaba - Mozaïekstad
Verbindt uw genezende verblijf in dit door bijbelse plagen geteisterde land met een bezoek aan een religieuze opgraving. Zo kunt u de christelijke mozaïekstad Madaba bewonderen met, in de Grieks-orthodoxe kerk St. George, een uit de 16e eeuw stammende landkaart van mozaïek die Jeruzalem en het Heilige Land toont. Van de mozaïekstad kunt u te voet, met de bus of met een taxi naar de op 4 km afstand liggende berg Nebo vanwaar Mozes het beloofde land Kanaän voor het eerst zag. Eén van de meest invloedrijke vondsten in de bijbelse archeologie is de doopplaats van Jezus in Betanië, ca. 10 km ten noorden van de Dode Zee op de oostelijke oever van de rivier de Jordaan. U vindt in Israël de bijbelse steden Bethlehem, Jericho en Jeruzalem, die niet mogen ontbreken op uw route. Hier vindt u geschiedenis van 5000 jaar voor Christus, wat zeker een bezoek waard is.   

Regio's in Jordanië