Al decennialang staat Indonesië bekend als een paradijs voor avonturiers. Maar ook voor degenen die tijdelijk het leven van alledag willen ontvluchten, is de eilandenstaat een perfecte plek. Met stralend witte en onberoerde zandstranden, imposante vulkaanlandschappen, een unieke onderwaterwereld en ontelbare sportuitdagingen en culturele bezienswaardigheden, biedt Indonesië elke vakantieganger een onvergetelijke tijd. Zelfs alleenreizigers voelen zich in deze kleurrijke pracht en betoverende sfeer niet eenzaam. Yoga, ontspannen en gezondheid zijn totaal verweven met de Indonesische cultuur. Tijdens uw Indonesie vakantie beleeft u dit bijzonder intensief.
Feiten en cijfers
Officiële naam: Republik Indonesia (Republiek Indonesië) Ligging: Zuidoost-Aziatische eilandengroep tussen de Indische en de Grote Oceaan Oppervlakte: 2,02 miljoen km² Hoofdstad: Jakarta Inwoners: 250 miljoen Religieuze en etnische groepen: 87% moslim, 8% christen, 3% hindoe/ 45% Javanees, 14% Soedanees, 8% Madurees, 8% Malai Taal: Indonesisch (hoofdtaal), 700 verschillende talen en dialecten Geografie: vlak aan de kusten, deels bergachtige midden op de eilanden. Hoogste punt: Puncak Jaya (4884 m) Tijdzone: West Indonesian Time (UTC + 07:00), Middle Indonesian Time (UTC + 08:00), East Indonesian Time (UTC + 09:00) Politiek en economie: Presidentiële republiek, BBP: 698 miljard euro (2013) Valuta: Indonesische roepie (1 euro = 15500 IDR)
Aankomst en vertrek
Omdat Indonesië een eilandstaat is, zijn veel delen van het land alleen met vliegtuig en schip te bereiken. Garuda Indonesia is momenteel de enige luchtvaartmaatschappij met een directe verbinding met de EU.
Vaccinaties: In het algemeen wordt een vaccinatie tegen hepatitis A als ook bij langer verblijf vaccinaties tegen hepatitis B, hondsdolheid, tyfus en Japanse encefalitis aanbevolen. Ter plaatse: Ondanks zijn geografische hoedanigheid heeft Indonesië een breed transportsysteem ontwikkeld. Er zijn verschillende manier om het land te ontdekken, via het spoor, door de lucht of over zee. Vanwege de ongewone verkeerssituatie wordt niet aangeraden een auto te huren zonder chauffeur.
Voor actuele informatie over onderwerpen zoals visa, reisveiligheid en inentingen, kunt u contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken of de ambassades en consulaten van uw reisbestemming. Dan bent u er zeker van dat u altijd de laatste correcte informatie heeft.
Klimaat en beste tijd om te reizen
Het klimaat van Indonesië is tropisch en bijna overal vochtig en heet.
Gemiddelde wintertemperatuur: 27°C (laagste temperaturen rond de 22°C in januari) Gemiddelde zomertemperatuur: 28°C (hoogste temperaturen rond de 35°C in augustus) Watertemperatuur: max. 28°C in augustus
De beste reistijd voor Indonesië is van mei tot oktober. Buiten deze periode kunnen er heftige regenbuien voorkomen die soms dagenlang duren.
De mooiste vakantiegebieden
Kan men het drinkwater drinken? – Het Indonesische leidingwater is niet drinkbaar. Koop dus altijd flessen water of kook het leidingwater lang en laat afkoelen. Heb ik een adapter nodig? – In Indonesië gebruikt men een andere adapter dan in Nederland, u heeft dus een adapter nodig. Hoe zit het met de medische verzorging? – De medische verzorging haalt veelal niet het Europese niveau. U wordt dan ook aangeraden een reisverzekering met optie tot repatriëring af te sluiten.
Officiële en nationale feestdagen
De islamitische, hindoeïstische en Chinese feestdagen worden volgens de maankalender berekend en verschuiven dus van jaar tot jaar.
Nieuwjaarsdag (1 januari), geboortedag van de profeet Mohammed, Chinees Nieuwjaar, Hindoeïstisch Nieuwjaar, Goede Vrijdag (maart/april), geboortedag van Boeddha, Nacht van de hemelvaart van de profeet, Hemelvaart van Christus (mei), Suikerfeest (15 juni), Onafhankelijkheidsdag (17 augustus), Offerfeest, Islamitisch Nieuwjaar, Kerstmis (25/26 december).
Do's en Don'ts
DO’s
•Bescherming tegen muggen. Malaria- en Denguekoorts zijn aanwezig in Indonesië en kunnen ook nog na terugkeer uitbreken. Draag daarom vooral ’s avonds en ’s nachts lange en lichte kleding, gebruik muggenspray en klamboes. •Voorzichtig groeten. Een handdruk gebeurt principieel met twee handen. Veel (vooral islamitische) vrouwen groeten mannen liever zonder lichaamscontact. •De rechterhand gebruiken. Omdat de linkerhand in Indonesië bekend staat als onrein, moet u alleen met de rechterhand groeten, voorwerpen uitwisselen en naar dingen wijzen. •Registreren. In Indonesië geldt er tot maximaal 24 uur na aankomst een meldplicht. In de regel wordt dit door uw hotel geregeld, maar controleer dit wel zelf.
DON’Ts
•Ja als ja zien. Een ‘nee’ geldt voor veel Indonesiërs als onbeleefd. Let op ‘ja, maar’ en lichaamstaal. •Schreeuwen of luid spreken. De Indonesiërs zijn een rustig volk. Of u nu vrolijk of boos bent, luid schreeuwen dient u te vermijden en ergernis dient u niet in het openbaar te uiten. •Euro’s meenemen. Deze kunnen bijna nergens omgewisseld worden voor de lokale valuta. U wordt aangeraden dit in Nederland te doen of om Amerikaanse dollars mee te nemen.
Vakantietips
•Java – het centrum van Indonesië en koffieparadijs •Bali – talrijke tempels en eindeloze rijstvelden
Beste tips en ontdekkingen
Jakarta Jakarta is een miljoenenmetropool. De stad is altijd in beweging en is gestaag in opkomst, wat vooral duidelijk wordt wanneer men door de brede hoofdstraten loopt met hun nieuwe, reusachtige kantoorflats en financiële centra. Er is echter ook een historisch, rustig Jakarta, dat ook zeker een bezoek waard is. Naast verschillende religieuze plekken en paleizen van vroeger, zijn er diverse musea en hele stadswijken die als bakens van de geschiedenis tot op de dag van vandaag intact zijn gebleven. Wie een uitzicht op een groot deel van deze megastad wil hebben, kan dit zien vanaf Monas, het 137 meter hoge oriëntatiepunt.
Eilandhopping Met meer dan 17.000 grote en kleine eilanden is Indonesië een paradijs voor eilandhoppers. Van levendige toeristencentra zoals Bali tot onberoerde droomeilanden, van adembenemende duikgebieden tot historische plaatsen, alle contrasten van het land worden prachtig zichtbaar. Veel eilanden liggen in groepen dicht bij elkaar, zodat ze per boot kunnen worden bereikt tijdens dagtrips. Bij langere bootreizen is alleen de reis van de ene plek naar de andere al een indrukwekkende belevenis op zich. Voor de grotere afstanden worden vaak speciale vluchten aangeboden.
Geheime tip: Ubud staat bekend als het culturele en spirituele centrum van Bali. Men kan hier prachtige, kleurrijke offerfeesten bekijken: er zijn nachtelijke dansrituelen te bewonderen en veel lokale handwerkers, die prachtige sculpturen en maskers uit het hout van de omliggende bossen maken. Ook voor wellness- en sportliefhebbers heeft Ubud een uitstekend aanbod. Een aangename bijzonderheid van Ubud is het klimaat, dat vanwege de hoge ligging koeler is dan in de meeste delen van Bali.