Egypte Vakantie

Tip: onze populairste hotels voor uw ontspannen Egypte-vakantie

Het land van de farao’s overtuigt met een heel speciaal gevoel voor gastvrijheid en openheid. Egypte is altijd een ontmoetingspunt geweest voor vreemde reizigers en bezoekers en ook vandaag de dag nog begroet men u met de woorden „Ahlan wa Sahlan“, wat zoveel betekent als “Je bent als vriend gekomen en zal het hier goed hebben.” Deze mentaliteit van de mensen gaat gepaard met de imposante schoonheid van het land en maken een vakantie tot een onvergetelijke belevenis. Wie op zoek is naar ontspanning en wellness kan in Egypte, dat lang voor Cleopatra al bekend stond als oord van schoonheid en verzorging, met talrijke aanbiedingen volledig ontspannen en het alledaagse leven ver achter zich laten. 

Een Egypte vakantie is de juiste keus als u op zoek bent naar een prachtige omgeving tegen een scherpe prijs. Bij ons vindt u verschillende arrangementen op verschillende plaatsen in Egypte, zodat u het arrangement kunt kiezen dat bij u past. 

Feiten en cijfers

Officiële naam: Gumhuriyyat Misr al-Arabiyya (Arabische Republiek Egypte)
Ligging: Noord-Afrika, tussen Libië en de Soedan aan de Middellandse en Rode Zee gelegen 
Oppervlak: 1.001.450 km²
Hoofdstad: Caïro
Bevolking: 87 miljoen
Religieuze en etnische groeperingen: 90% moslims (voornl. soennisme), 10% christenen/ 99% Egyptenaren
Taal: Arabisch (officiële landstaal), Engels, Frans
Geografie: Woestijnlandschap onderbroken door de Nijldelta en –dal. Schiereiland Sinaï. Hoogste punt: Katharinaberg (2.629 m)
Tijdzone: Oost-Europese tijd (UTC +2)
Politiek en wetenschap: Presidentiële democratie, BNP: 295 mld. € (2015)
Munteenheid: Egyptische pond (1 € = 9,1 pond)

Aankomst en vertrek

Egypte beschikt over 10 internationale vliegvelden wat van vliegen de meest eenvoudige en veiligste manier van reizen maakt, ongeacht waar u vandaan komt. Het vliegveld met de meeste passagiers is Cairo International Airport.

Inentingen: Over het algemeen wordt een inenting tegen hepatitis A en bij een langdurig verblijf ook tegen hepatitis B, meningokokken en rabiës aanbevolen. Daarnaast zijn voor volwassenen inentingen tegen tetanus, difterie en kinkhoest aan te raden evenals polio, de bof, mazelen/ roodvonk, influenza en pneumokokken. 

Ter plaatse: Wanneer u binnen Egypte reist is het raadzaam u bij een groep aan te sluiten. Individuele reizen met de auto worden afgeraden door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook is het spoornetwerk van Egypte aanzienlijk verouderd zodat binnenlandse reizen met het vliegtuig wezenlijk aangenamer zijn. 

Voor actuele informatie over onderwerpen zoals visa, reisveiligheid en inentingen, kunt u contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken of de ambassades en consulaten van uw reisbestemming. Dan bent u er zeker van dat u altijd de laatste correcte informatie heeft.

Klimaat en beste tijd om te reizen

In Egypte heerst een mediterraan tot woestijnklimaat met lange, hete zomers en milde winters. 

Gemiddelde wintertemperatuur: 14°C (kuststreken), 0-18°C (woestijnregionen nacht-dag)
Gemiddelde zomertemperatuur: 30°C (kuststreken), 7-43°C (woestijnregionen nacht-dag) 
Watertemperatuur: max. 29°C in juli (Rode Zee)

De beste reistijd ligt tussen april en mei evenals september tot oktober aangezien het in deze periodes warm maar niet te heet is. Voor een cruise op de Nijl zijn daarentegen de maanden november tot februari gunstig wegens het milde klimaat. De kuststreken nabij de Rode Zee zijn het hele jaar aangenaam.

De mooiste vakantiegebieden

Nijldal – De langste rivier ter wereld en de wieg van de beschaving 
Rode Zee/ Golf van Sinaï – Zwemmen met dolfijnen in kristalhelder water 
Middellandse Zeekust – Ontspanning aan de “witte Middellandse Zee” en culturele bezienswaardigheden 
Woestijnstreken – Schitterend samenspel van de natuur met oases en kale rotsen


Officiële en nationale feestdagen

De islamitische kalender richt zich naar de maan en dus vallen feestdagen elk jaar op andere data. Daarnaast zijn er koptische feestdagen die echter niet als officiële feestdagen te boek staan. 
Koptische Kerst, geboortedag van de profeet Mohammed, koptisch paasfeest, bevrijdingsdag Sinaï (25 april), Dag van de Arbeid (1 mei), nationale feestdag (23 juli), einde van de vastenperiode, koptisch nieuwjaarsfeest, armed forces day (6 okt) en islamitisch nieuwjaarsfeest:

Tijdens de vastenmaand Ramadam verandert doorgaans het verloop van het openbare leven. Overdag zijn de meeste islamitische winkels en restaurants gesloten tot zonsondergang. Hetzelfde kan voor officiële instanties gelden.

Do's en Don'ts

DO

• Op uw kleding letten. Betreed een moskee onopvallend gekleed en zonder schoenen.
• Zorg er altijd voor dat u uw reisdocumenten of een kopie hiervan bij u heeft.
• Onderhandel. Dit hoort bij de typisch Egyptische mentaliteit en kan ook nog leuk zijn. Laat u echter niet onder druk zetten.

DON'T

• Op kredietkaarten vertrouwen. Zeker in een landelijke omgeving of in kleine winkeltjes evenals op de markt wordt vaak alleen maar contact geld aangenomen.
• Ongevraagd fotograferen. Informeer liever eerst of het fotograferen van bepaalde plaatsen of vreemde personen toegestaan is.
• Openlijk alcohol drinken. Ook wanneer Egypte een modern land is is de cultuur islamitisch van nature. Buiten hotels en restaurants geldt een strict alcoholverbod.

Vakantietips

Is het leidingwater drinkbaar? Het leidingwater in Egypte kunt u beter niet drinken of voor het poetsen van uw tanden gebruiken. Gebruik liever fleswater of kook het water gedurende langere tijd. Ook bij ijsblokjes is het oppassen geblazen. 
Heb ik een adapter nodig? Over het algemeen heeft Egypte dezelfde stopcontacten als Nederland. Er zijn echter altijd weer uitzonderingen dus het is desondanks raadzaam een universele adapter mee te nemen.
Hoe staat het met de medische verzorging?  De medische faciliteiten in en rondom Caïro kunnen over het algemeen als goed worden beschouwd. In andere gebieden komt dit echter vaak niet overeen met de West-Europese standaards. Het afsluiten van een reisverzekering met terugkeeroptie wordt aanbevolen aangezien een behandeling anders erg kostbaar kan worden.


Beste tips en ontdekkingen

Het oude Egypte
Bovenal het Nijldal biedt talrijke gelegenheden tot direct contact met de oeroude geschiedenis van Egypte. Indrukwekkend zijn de grafmonumenten van de farao’s, waarvan de beroemdste zuidwestelijk van Caïro liggen, te weten de piramiden van Gizeh.  Daar bevindt zich tevens de niet minder imposante Sphinx. In de historische stad Thebe (tegenwoordig: Luxor) werd in 1922 een ander document van de oude Egyptische cultuur aan het licht gebracht. Vandaag de dag kan men in de zogenaamde Vallei der Koningen meerdere van de maar liefst 63 koninklijke graven bezichtigen, waaronder die van Toetanchamon en Ramses IV.  Naast deze plaatsen zijn ook de historische stadsgedeeltes van veel steden, zoals Caïro of Aswan, een ware schatkamer voor geschiedenis- en cultuurliefhebbers. 

Al-Azhar park
Een groene oase van rust temidden van de chaos van Caïro. Geschonken aan de stad door Agha Khan IV. Naast groene perken en waterinstallaties lokt het park met verschillende café’s en restaurants. Daarnaast is het uitzicht over Caïro, zeker ’s nachts, alleen al een bezoek waard. Bij goed weer kan men tot aan de piramiden van Gizeh kijken.

De 5 oases
De vijf oases in de woestijn, ten westen van de Nijldelta en de Libische woestijn, bieden naast archeologische vondsten talrijke mogelijkheden tot ontspanning. Het bekendst is de Dakhla oase waar aanvullend op ontelbare kleine en grotere bronnen ook een habitat te bewonderen is die al sinds de tijd van farao’s bestaat. Ook de andere oases vormen indrukwekkende visuele representaties van bloeiend leven in een anders karige omgeving. De omliggende woestijnstreken zijn met hun bizarre steenformaties en af en toe een bron eveneens een spannende bestemming.

Geheime tip
Het zonnefeest van koning Ramses: De tempel van Ramses II in Abu Simbel is een indrukwekkend verschijnsel. Tweemaal per jaar, op 21 februari en 21 oktober, vindt hier echter wat spectaculairs plaats. Op deze dag vallen de stralen van de zon precies op de tempel dat het allerheiligste in het binnenste van de tempel verlicht. Hierbij worden ook drie godenbeelden verlicht, alleen de god van de duisternis blijft in de schaduw. 

Cleopatrabad
Baden als Cleopatra? Geen probleem in Egypte. Van het naar deze koningin vernoemde melk-honingbad kan net zo goed  hier geprofiteerd worden als ergens anders. Additioneel, en uitsluitend in Egypte, is echter de mogelijkheid daar te baden waar Cleopatra van haar bad genoot. Rondom de Siwa oase bevinden zich ongeveer 1000 zoetwaterbronnen die een helende werking hebben. Cleopatra’s badplaats is, volgens de overlevering, één van deze bronnen geweest. Naast de overige oases biedt vooral de kust van de Rode Zee ontelbare spa- en wellnessaanbiedingen.

Regio's in Egypte