Reuma

Laat uw bewegingsvrijheid niet beperken

Wat is reuma?

Einem Mann wird der menschliche Körper erklärt

Reuma is de verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen.

Hieronder vallen storingen aan het bewegingsapparaat, gewrichten, spieren, kraakbeen, botten, gewrichtsbanden en pezen maar ook organen en het zenuwstelsel.
Vrij vertaald betekent het begrip 'reuma' zoveel als trekkende pijn, hetgeen met de symptomen – pijn en functionele beperking – van reumatische aandoeningen samenhangt. Ook vermoeidheid, tintelingen of gevoelloosheid in de ledematen en concentratiestoornissen kunnen erbij komen.
Reumatische aandoeningen worden in het algemeen in vier categorieën ingedeeld:

•    Ontstekingsreuma, zoals reumatoïde artritis en de ziekte van Bechterew
•    Degeneratieve reuma, zoals artrose
•    Aandoeningen aan het bewegingsapparaat door stofwisselingsstoornissen, zoals diabetes, jicht of osteoporose
•    Reumatische ontstekingsziektes, zoals fibromyalgie (weke delen reuma)

Reuma kan iedereen in elke leeftijdsklasse overkomen.

Wat kunt u doen? – Wat helpt? – Hoe voorkomt u het?

Ältere Frau macht Krankengymnastik

Genezen kan men reumatische aandoeningen helaas niet maar met bepaalde therapieën en medicijnen kunnen de klachten beperkt worden, kunnen de symptomen worden verzacht en soms zelfs tot stilstand worden gebracht. Het doel is daarbij de patiënten, in zoverre mogelijk, pijnvrij te houden, gevolgschade te vermijden en de levenskwaliteit duurzaam te verbeteren.

Met pijnverlichtende maatregelen kunnen de bewegingsbeperkingen worden versoepeld en ook fysiotherapie biedt ondersteuning. Beslissend daarbij zijn de begeleiding door een gekwalificeerde arts, bij voorkeur met langdurige ervaring in de reumatologie, en de vastberadenheid van de patiënt.

Daar verschillende levensmiddelen, zoals vlees en worst, ook een invloed hebben op het ontstekingsbevorderende proces  bij reuma, dienen deze vermeden te worden. Daarnaast dient tevens op gezonde en evenwichtige voeding te worden gelet.

De beste kuren

SpaDreams adviseert

Hydrotherapie in Kolberg - Polen

Het doel van een kuur bij reumatische aandoeningen is boven alles de mobiliteit van de persoon te waarborgen en pijn te verlichten.

Bijzonder aan te bevelen zijn derhalve kuren met als middelpunt geneeskrachtig thermaal water, radon en zwavel, die door warmte en andere processen de spieren losmaken, de doorbloeding bevorderen en zo een revitaliserend effect tot stand brengen. De externe en interne werking van geneeskrachtige stoffen worden door drink- en badkuren bereikt. Naast geestelijke en lichamelijke ontspanning en het verlichten van ontstekingen wordt het zelfhelend vermogen van het lichaam geactiveerd.

Ook modderbaden en geneeskrachtige modderpakkingen zijn geschikt door hun langdurige warmte-effect ter bevordering van de doorbloeding en een pijnverlichtende en ontstekingsremmende werking.

Door regelmatige fysio-, sport- en bewegingstherapieën worden de gewrichten additioneel in beweging gehouden en spiermassa opgebouwd. Veel patiënten profiteren daarnaast van poliklinische kuren waarbij stroom- of warmtetherapieën worden ingezet.
Na een operatie, ten gevolge van een reumatische aandoening, kan een kuur ook als nazorg dienen.


De populairste kuren bij reuma

Stel hier uw persoonlijke droomkuur samen