Duitsland Vakantie

Van de Oostzee tot de Alpen - ontdek de mooiste hotels

Tip: onze populairste hotels voor uw ontspannen Duitsland-vakantie

Duitsland is niet alleen het land van dichters en denkers, maar ook een land met indrukwekkende en allesomvattende natuur. Geweldige gebergtes die uitkijken over eindeloze vlaktes, wijde merenlandschappen en imposante kusten aan de Noord- en Oostzee: alles is te vinden in Duitsland. De hoogwaardige en traditierijke cultuur en de historische en deels adellijke steden maken het land een aantrekkelijke en interessante reisbestemming.

Duitsers staan clichématig bekend om hun discipline en hun streven naar perfectie. Dit komt ook naar voren in hun wellness en gezondheid. Met hun enorm uitgebreide spa- en beauty-aanbod wordt er in Duitsland alles aan gedaan om uw vakantie tot een onvergetelijke en ontspannende beleving te maken. 

Feiten en cijfers

Officiële naam: Bondsrepubliek Duitsland
Ligging: Midden-Europa, tussen Frankrijk en Polen, gelegen aan de Oostzee en de Noordzee
Oppervlakte: 357.022 km²
Hoofdstad: Berlijn
Inwoners: 80,9 miljoen
Religieuze en etnische groepen: 34% protestants, 34% Rooms-katholiek, 4% moslim/92% Duits, 3% Turks
Taal: Duits (hoofdtaal), meerdere erkende regionale talen
Geografie: In het noorden vlak, in het midden hoogland en Alpengebergte in het zuiden. Hoogste punt: Zugspitze (2963 m)
Tijdzone: Middel-Europese tijd (UTC + 01:00)
Politiek en economie: Parlementaire democratie, BBP 3.312,7 miljard euro (2016)
Valuta: Euro (sinds 2002)

Aankomst en vertrek

Duitsland bereikt u het makkelijkst met auto, bus of trein. Ook kunt u Duitsland via de zee of met het vliegtuig bereiken.

Vaccinaties: Bij langer verblijf worden vaccinaties tegen hepatitis A, hondsdolheid, tetanus en tekenencefalitis aanbevolen
Ter plaatse: Het straten- en spoornetwerk is in heel Duitsland, ook in de plattelandsgebieden, zeer goed opgebouwd en het openbaar vervoer vindt u overal. 

Klimaat en beste tijd om te reizen

Het klimaat in Duitsland is gematigd-continentaal tot Atlantisch, met milde tot warme zomers en koele tot koude winters.
Gemiddelde wintertemperatuur: 1 °C (laagste temperaturen rond de -7 °C in januari)
Gemiddelde zomertemperatuur: 20 °C (hoogste temperaturen rond de 30 °C in juli)
Watertemperatuur: Oostzee: max. 18 °C in augustus

Het strandseizoen is vooral in de hoogzomer, het is echter het hele jaar de moeite waard om naar Duitsland te reizen.  In de winter is vooral Zuid-Duitsland aantrekkelijk met talrijke wintersportmogelijkheden, in de overgangsseizoenen zijn het zuiden en het westen van het land aantrekkelijk als reisbestemming vanwege de milde temperaturen. 

De mooiste vakantiegebieden

Kan je het leidingwater drinken? Het Duitse leidingwater is in het algemeen drinkbaar. Wie zeker wil zijn, wordt aanbevolen om flessen water te kopen.
Heb ik een adapter nodig? Er zijn in Duitsland zowel Schukostekkers als Eurostekkers.
Hoe zit het met de medische verzorging? De medische verzorging in Duitsland wordt als goed beschouwd. 

Officiële en nationale feestdagen

Nieuwjaarsdag (1 januari), Goede Vrijdag (maart/april), Paasmaandag (april), Dag van de arbeid (1 mei), Hemelvaart (mei), Pinkstermaandag (mei/juni), Dag van de Duitse eenheid (3 oktober), Kerstmis (25/26 december)

Let erop, dit zijn alleen wettelijk vastgestelde feestdagen die in het hele land gelden. In sommige provincies zijn ook andere feestdagen. 

Do's en Don'ts

DO’s

  • De veelvoud beleven. Duitsland heeft zeer veel verschillende facetten en die zijn allemaal het ervaren waard
  • Van de keuken genieten. Beiers bier, vis aan de zee: u kunt veel indrukken opdoen in heel Duitsland.

DONT’s

  • De verkeersregels negeren. Er bestaat een 0,5 ‰-grens, overtredingen wordt volgens de Flensburger puntencatalogus bestraft. Er zijn in veel Duitse steden milieuzones, waar u alleen met auto’s mag rijden die een CO2-sticker hebben.
  • ID vergeten. Men moet in Duitsland altijd in staat zijn om zich meteen te kunnen identificeren.

Vakantietips

Zuiden – Beierse Alpen en biercultuur
Westen – historisch Ruhrgebied en keuken met Franse flair
Oosten – Sloten en merenlandschappen
Noorden – Waddenzee en Hanzesteden

Beste tips en ontdekkingen

Amrum 
Het drie na grootste eiland van de Noord-Friese eilanden staat bekend als het eiland van de vrijheid en er is met de lange zandstranden, imposante bossen en pittoreske dorpjes inderdaad een bijzondere stemming. Het eiland zelf is prachtig genoeg, maar bij Ebbe heeft u de mogelijkheid om naar het buureiland Föhr te wandelen, om zo uw reis nog net iets bijzonderder te maken.

Berlijn
De stad waar vroeger Oost en West tegenover elkaar stonden beschikt nog steeds over interessante tegenstellingen, die charme uitstralen en door u ontdekt kunnen worden. Van moderne kantoorgebouwen vol glas en staal tot verlaten fabrieken, waar kunstenaarsgemeenschappen een nieuw huis gevonden hebben, alles bestaat in Berlijn vreedzaam naast elkaar. De unieke sfeer van de stad is indrukwekkend en op elke straathoek vindt men een stuk levende geschiedenis. Berlijn heeft een bont en gezellig nachtleven dat doorgaat tot in de vroege uurtjes. Maar wie rust en ontspanning zoekt, zal in en vooral om de stad zeer tevreden worden gesteld met haar vele meren, bossen en groene landschappen.

Bamberg
Wie graag vakantie wil vieren in een typisch Beierse stad die zo uit een boek lijkt te komen, is in Bamberg helemaal op de juiste plek. De oude stad met haar kleine, gezellige huisjes en smalle steegjes van keisteen lijkt uit een sprookje te komen en straalt overal ontspanning uit. Overal tussen de brug van het oude gemeentehuis en de dom bevinden zich kleine restaurantjes, die naast hun eigen hoogwaardige menukaart meestal ook hun eigen huisbier aanbieden, zodat men tijdens het ontdekken van de stad verschillende culinaire indrukken kan opdoen. Wie het omliggende gebied van Bamberg wil zien, kan dit ook prachtig doen door een boottocht over de rivier te maken.

Partnachkloof
De Partnachkloof bij Garmisch-Partenkirchen biedt een werkelijke overvloed aan natuurspektakel. De rivier de Partnach heeft zich diep in de rots gegraven en zo bizarre landschappen gemaakt, waar ze nog elke dag doorheen buldert. Na elke bocht duiken nieuwe rotsformaties op in de kloof en u ervaart steeds weer nieuwe indrukken, zowel optisch als akoestisch. In de winter verandert de Partnachkloof in een betoverend ijslandschap met unieke en steeds veranderende figuren die bestaan uit kristalhelder bevroren water. Ook tegenwoordig bewijst de Partnach een geweldig natuurverschijnsel te zijn en baant ze haar eigen weg door de kloof.