Reisverslag – Ayurveda retraites in Sri Lanka in tijden van Covid-19

Claudia Wagner, een van de directeuren van SpaDreams, is net terug uit Sri Lanka en heeft haar opwindende indrukken gedeeld van hoe het is om nu naar en in Sri Lanka te reizen. Tijdens haar verblijf van twee weken bezocht ze verschillende hotels, zag ze hoe vakanties op dit exotische eiland momenteel verlopen en waarom een ​​Ayurveda-retraite nu passender is dan ooit tevoren.

Claudia, bedankt dat je vandaag de tijd hebt genomen voor een interview. Je was al in Sri Lanka toen het eind januari werd geopend, dus nu was je tweede keer, hoe comfortabel voelde je je deze keer?

Net als in januari kan ik de hygiënemaatregelen van Sri Lanka alleen maar blijven prijzen en ben erg enthousiast. Kort na de heropening was ik daar met een klein reisgezelschap. In de loop van de zomer is nu duidelijk geworden dat dit speciaal bedachte “Safe Travel”-concept de juiste aanpak is om het toerisme in het land nieuw leven in te blazen. Tijdens het verblijf voelt men zich veilig en goed verzorgd.

Je noemde zojuist het Safe Travel-concept van het land. Wat is de basis van dit concept, ontwikkeld door de Sri Lanka Tourism Authority?

Eerst en vooral moeten gasten zich veilig voelen en momenteel genieten van hun vakantie in Sri Lanka. Voor ontspanning moet gezorgd worden.

Binnen het concept konden de hotels bepaalde certificeringen aanvragen. Er wordt voornamelijk onderscheid gemaakt tussen “Level 1” en “overige gecertificeerde” hotels. De “Level 1” hotels mogen alleen buitenlandse gasten ontvangen. Ook het personeel moet zich aan strikte regels houden. Dit omvat regelmatige tests en het personeel woont ook op het hotelterrein. Een ander aspect van het Safe Travel-concept is ook het beschermen van de lokale bevolking tegen besmetting door toeristen. We zijn verheugd dat veel van onze Ayurveda-partnerhotels zijn geopend en onder meer gecertificeerd zijn als Level 1-hotels.

Sri Lanka maakt ook onderscheid tussen gevaccineerde en niet-gevaccineerde reizigers. Wat zijn de regels voor de volledig gevaccineerde gasten?

Elke gast, ongeacht de vaccinatiestatus, moet voor binnenkomst een visum aanvragen en een negatief testresultaat uit het thuisland overleggen bij het inchecken op de luchthaven. Opgemerkt moet worden dat het testresultaat in het Engels moet worden gepresenteerd. Voor gevaccineerde gasten, dat is het zo’n beetje met de vereisten. Zowel “overig gecertificeerd”, “Niveau 1” als andere hotels kunnen door hen geboekt worden. Afhankelijk van het hotel kan het zijn dat zelfs voor gevaccineerde mensen een test ter plaatse nodig is, onze reisexperts zullen de gast dan informeren bij boeking. De Ayurveda-retraite van reeds gevaccineerde gasten begint meestal snel na het inchecken, omdat er niet gewacht hoeft te worden op verdere testresultaten.

Klopt het dat er een paar aanvullende eisen zijn voor niet-gevaccineerde gasten?

Degenen die niet zijn ingeënt, kunnen een verblijf boeken in een “Level 1” hotel. Direct na aankomst in Sri Lanka wordt opnieuw een PCR-test uitgevoerd. Als dit resultaat negatief is, kan de Ayurveda-retraite worden gestart. Op de 12e dag zal er nog een test worden uitgevoerd. Deze extra PCR-testen worden direct geboekt bij het boeken van de reis.

Sri Lanka’s „Safe Travel“-concept in één oogopslag.
Meer informatie op https://www.spadreams.nl/srilanka-hello-again/

Hoe kunnen we ons een typische dag in een “Level 1” hotel ter plaatse voorstellen? Moet je de hele tijd op je hotelkamer zitten of mag je het terrein verkennen?

Het hotelterrein van een “Level 1” hotel vormt een zogenaamde flexibele Bio Bubble, waarin men zich vrij kan bewegen. U mag naar het restaurant, het zwembad, etc. Binnen deze bubbel zijn ook excursies naar een selectie van bezienswaardigheden mogelijk. Voor gasten van de “Level 1” hotels zijn er speciale chauffeurs die u naar de bezienswaardigheden brengen. Overigens geldt de Bio Bubble in de Level 1 hotels voor alle gasten, ongeacht de vaccinatiestatus.

Mag je als gast van een “Level 1” hotel naar het strand?

Stranden in Sri Lanka zijn meestal open voor het publiek, dus gasten kunnen daar de lokale bevolking tegenkomen. Dit is waar de bescherming van de lokale bevolking genoemd in het Safe Travel-concept. Daarom worden strandbezoeken voor gasten in „Level 1“ resorts achterwege gelaten. In de eerste weken na aankomst moet contact met de lokale bevolking buiten het hotel immers vermeden worden. Maar dat maakt niet uit, sommige „Level 1“ Ayurveda-resorts hebben prachtige, ruime tuinen waar u kunt ontspannen in de pauzes tussen behandelingen of kunt genieten van dromerige uitzichten.

Wat gebeurt er als een van de testresultaten ter plaatse positief is of als u zich ziek voelt?

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat men ter plaatse positief getest zal worden, gezien de genomen voorzorgsmaatregelen, is met dit aspect rekening gehouden in het concept “Safe Travel”. Om deze reden moet elke gast, gevaccineerd of niet-gevaccineerd, een verzekering afsluiten voor quarantaine en ziekenhuisopname in privé-ziekenhuizen, indien nodig, in geval van ziekte. Er zijn speciale quarantainehotels voor gasten die positief getest zijn. Bij zwaardere gevallen worden gasten naar privé-ziekenhuizen gebracht, deze voldoen aan de laatste medische normen. De kosten vallen onder de Covid verzekering.

Uit je verslag tot nu toe kunnen we zien dat Ayurveda en Sri Lanka momenteel heel goed bij elkaar passen. Wat zijn de voordelen en wat is er zo bijzonder aan een Ayurveda retreat daar? Kun je onze lezers een paar punten vertellen?

Na het afgelopen jaar zijn veel mensen zich nog meer gaan focussen op hun eigen gezondheid. Het eigen immuunsysteem ondersteunen, actief iets goeds doen voor het lichaam, het zijn allemaal aspecten die door Ayurveda worden opgepakt. Authentieke Ayurveda gaat uiteindelijk over het weer in balans brengen van lichaam en geest. Het welzijn komt meestal snel op gang, mede dankzij het klimaat. Vooral in onze sombere wintertijd is een Ayurveda-retraite in Sri Lanka ideaal als je even wilt ontsnappen aan de stress van alledag en goed wilt ontspannen.

Je ontmoet in de resorts veel gelijkgestemden en komt direct in contact. Er ontstaan leuke gesprekken en er ontstaan vaak langdurige vriendschappen. Ayurveda resorts zijn daarom ook ideaal voor individuele reizigers.

En hoe verloopt een Ayurveda retreat meestal?

Voordat de eerste behandelingen beginnen, heeft elke gast een individueel consult met de ayurvedische arts ter plaatse. In dit overleg komen gevoeligheden en mogelijke ziektes aan de orde. Er wordt ook rekening gehouden met de eigen doelen van de gast. Dit eerste consult vormt de basis voor het behandelplan, omdat niet elke Ayurvedische behandeling voor iedere gast geschikt is.

Een typische spa-dag begint dan met yoga, gevolgd door de individuele behandelingen. Gezonde Ayurvedische maaltijden afgestemd op het lichaamstype zijn natuurlijk net zo goed onderdeel van de dag als rustpauzes, lezingen of kookdemonstraties.

Je bent dus overdag erg druk en hoeft het hotel niet per se uit – dus het verblijf in de Bio Bubble van een “Level 1” hotel past daar heel goed bij.

Er zijn verschillende Ayurveda retreats, hoe kom ik erachter welke het beste bij mij past?

De meeste therapieën verschillen in intensiteit en aantal behandelingen. Onze reisexperts staan klaar voor advies en vinden samen met de reiziger het juiste Ayurveda-aanbod voor de individuele wensen en behoeften. Als je eenmaal een programma hebt gevonden, vind je samen ook een geschikt hotel. Het aanbod is uitgebreid – van eenvoudige, klassieke Ayurveda hotels tot 5-sterren resorts, van traditionele tot moderne architectuur, er is voor elke smaak een geschikt hotel.

Bedankt, Claudia, voor het delen van je ervaring met ons.

Hebben we je interesse gewekt voor een Ayurveda-retraite in Sri Lanka? Dan vind je hier meer informatie over Ayurveda in Sri Lanka.

Ypsylon Resort
Sri Lanka – Westkust Sri Lanka – Beruwela
Klassieke Ayurvedakuur - Anti-stress
7 nachten, tweepersoonskamer, volpension
Siddhalepa Ayurveda Gezondheidsresort
Sri Lanka – Westkust Sri Lanka – Wadduwa
Klass. Ayurvedakuur (1 pers.) + reisgenoot zonder kuur
6 nachten, tweepersoonskamer, volpension
Oasis Aramaya Ayurveda Beach Resort
Sri Lanka – Zuidwest kust – Ambalangoda
Ayurveda regeneratie
5 nachten, tweepersoonskamer, volpension
Heritance Ayurveda Maha Gedara
Sri Lanka – Westkust Sri Lanka – Beruwela
Klassieke Ayurvedakuur (1 pers.) + reisgenoot zonder kuur
6 nachten, tweepersoonskamer, volpension
SpaDreamsNL Instagram
Sitemap