Ayurveda behandeling van bronchitis & 10 Ayurvedische tips voor gezonde longen

Terwijl acute bronchitis in de wintermaanden veel voorkomt, is chronische bronchitis niet zo wijdverbreid. Desalniettemin heeft de Wereldgezondheidsorganisatie COPD-ziekten, waaronder chronische bronchitis, beschouwd als de derde wereldwijde belangrijkste doodsoorzaak in 2019. Rokers lopen een bijzonder hoog risico om de ziekte op te lopen, daarom wordt het vaak “rokershoest” genoemd.

Bij acute bronchitis wordt een ontsteking van de slijmvliezen in de longen in de meeste gevallen veroorzaakt door een virale infectie, die vervolgens leidt tot typische symptomen zoals hoesten, koorts en hoofdpijn, en pijn in de ledematen. Chronische bronchitis daarentegen wordt veroorzaakt door voortdurende irritatie van de bronchiale slijmvliezen door nicotine of andere irriterende stoffen. Het zelfreinigende vermogen van de longen wordt dan enorm verzwakt en slijm kan slechts onvoldoende uit de longen worden verwijderd. In deze blog leert u meer over hoe Ayurveda kan helpen tegen bronchitis en kunt u beslissen of een Ayurveda retreat kan helpen.

Bronchitis vanuit een Ayurvedisch perspectief

Ayurveda verwijst naar bronchitis als kasa roga. Kasa combineert hoesten en een prikkelbare toestand van de slijmvliezen. Vanuit ayurvedisch perspectief ligt de voedingsbodem voor een longziekte als bronchitis duidelijk in een disbalans van de Vata- en Kapha-dosha’s. Slijmvorming en een verzwakt spijsverteringsvuur dragen ook bij aan de ontwikkeling van longziekte. Te veel Kapha, evenals een teveel aan slijm, bevorderen verstoppingen in de longpassages, waardoor kortademigheid ontstaat

Tengevolge kan vata, dat wordt geassocieerd met het element lucht, niet langer normaal in de longen circuleren. Door in de verkeerde richting te bewegen, veroorzaakt het hoestirritatie of zelfs spasmen. Het verzwakte spijsverteringsvuur leidt ook tot een ophoping van vocht, waardoor de vorming van slijm verder toeneemt. Voedingsmiddelen die vocht en kapha bevorderen, zoals zuivelproducten, vlees en zoete desserts en fruit, stimuleren de vorming van slijm, dat op zijn beurt een toevluchtsoord is voor allerlei soorten ziekteverwekkers. Hoewel Kapha-bronchitis de meest voorkomende is, kunnen vormen van bronchitis ook optreden met typische Vata-symptomen, zoals een droge hoest, of zelfs Pitta-symptomen, zoals koorts en een branderig gevoel in de longen.

Hoe Ayurveda behandelingen tegen bronchitis uw longen versterken

Bij de behandeling van bronchitis met Ayurveda is het belangrijk om uzelf te bevrijden van alle triggers, bijvoorbeeld roken. Als Ayurveda wordt gebruikt voor bronchitis, vindt er van meet af aan een fundamentele verandering in het voedingspatroon en het aanpassen van uw ongezonde levensstijl plaats. Voedingsmiddelen zoals knoflook, zwarte peper, rijst, linzen, gember, lange peper en heet water met honing kunnen hun helende effecten uitoefenen op bronchitis. Afhankelijk van welke dosha betrokken is bij de ontwikkeling van de longziekte, kunnen verschillende voedingsmiddelen helpen. Het veranderen van uw levensstijl omvat het vermijden van dutjes overdag, overmatige lichamelijke inspanning, blootstelling aan rook en stof, evenals zuivelproducten.

Uw slaap-patroon en het optimaliseren van uw binnenlucht spelen ook een cruciale rol bij uw herstel. Voldoende lichaamsbeweging in de natuur kan uw chronische bronchitis aanzienlijk verbeteren. Ayurveda retreats gebruiken oliebehandelingen om COPD te verlichten. Volledige lichaamsmassages met olie, olie-darmklysma’s of inname van ghee, beter bekend als geklaarde boter, reinigen uw lichaam tijdens een traditionele Panchakarma-detox. Ayurvedische kruidenpreparaten of kruidenstempels hebben een even positief effect op het beloop van uw longziekte. Naast de heilige basilicum, tulsi, kunt u ook gember en peper gebruiken voor bronchitis.

10 Ayurveda tips voor gezonde longen

 1. Verander uw dieet.
  Bij een Ayurveda behandeling tegen bronchitis is het veranderen van het voedingspatroon erg belangrijk. Afhankelijk van welke dosha verantwoordelijk is voor uw bronchitis, heeft u de mogelijkheid om verschillende voedingsmiddelen in uw dieet op te nemen. In wezen is een licht dieet met veel verse groenten helend voor uw lichaam.
 1. Gebruik Ayurvedische kruiden.
  Ayurvedische kruiden kunnen als thee worden ingenomen of in voedsel worden verwerkt. Gember en zwarte peper zijn vooral nuttig bij de Ayurvedische behandeling van acute bronchitis. Voeg een theelepel gemberpoeder en gemalen zwarte peper toe aan een kop heet water en drink dit twee keer per dag.
 1. Oefen bewust ademhalen.
  Veel mensen ademen te oppervlakkig in het dagelijks leven. Observeer dagelijks uw ademhaling door een hand op uw buik en de andere hand op uw borst te leggen. Neem bewuste ademhalingsoefeningen op in uw dagelijkse routine. Slechts 15 minuten per dag, 5 minuten ‘s ochtends, 5 minuten ‘s middags en 5 minuten voor het slapengaan, kunnen uw longconditie aanzienlijk verbeteren.
 1. Oefen afwisselende activiteit en rust door middel van ontspanningstechnieken.
  Bij bronchitis, is het belangrijk om uw lichaam voldoende rust te geven. Door middel van ontspanningstechnieken zoals meditatie of yoga kunt u leren om activiteit en rust af te wisselen. Dit stimuleert ook de beoefening van de ademhaling, omdat u zowel in meditatie als yoga bewuste ademhalingstechnieken aanleert.
 1. Maak thuis een Ayurvedisch hoofdstoombad.
  Een typische Ayurvedische behandeling voor bronchitis is een traditioneel stoombad met het hoofd, omdat het ontstekingsremmende, slijmoplossende en kalmerende effecten heeft. Doe een eetlepel komijn in een grote kom met kokend water. Leun over de kom, bedek uw hoofd en kom met een handdoek gedurende 10 minuten terwijl u de stoom inademt door uw neus.
 2. Gebruik essentiële oliën.
  Het inademen van etherische oliën kan goed zijn voor uw longen, hetzij door een etherische olieverspreider die in een kamer wordt geplaatst, hetzij door ze te gebruiken in combinatie met inhalaties. Tijmolie is rustgevend voor symptomen van acute bronchitis.
 1. Gorgelen met zout water.
  Voeg een theelepel zout toe aan een glas warm water en gorgel er meerdere keren per dag mee. Zorg ervoor dat u zout van hoge kwaliteit gebruikt en spuug het water na het gorgelen helemaal uit. Het zoute water zal je slijmproductie helpen verminderen.
 1. Neem een Epsom-zoutbad.
  Als u lijdt aan acute bronchitis, kan het nemen van een bad in Epsom-zout uw symptomen helpen verlichten. Voeg een paar theelepels Epsom-zout toe aan je warme badwater en neem er een bad van 30 minuten in.
 1. Drink regelmatig warm water.
  Om uw luchtwegen goed bevochtigd te houden en regelmatige verwijdering van slijm uit uw longen te vergemakkelijken, raadt Ayurveda aan om voor bronchitis meerdere keren per dag warm water te drinken gedurende de dag. U kunt het ‘s ochtends koken en vervolgens in een thermoskan doen om het de hele dag bij de hand te houden.
 1. Boek een Ayurveda kuur tegen bronchitis.
  Traditionele Ayurveda retreats reinigen niet alleen uw lichaam, maar helpen het ook om zijn natuurlijke balans te herstellen. Geurige kruidenstoombaden of inhalaties reinigen uw luchtwegen en versterken uw immuunsysteem. Drainageprocedures verwijderen metabolische afvalproducten en gifstoffen uit uw lichaam. Het beste kenmerk van een Ayurveda retreat is dat het hele therapieplan en dieet wordt afgestemd op uw individuele behoeften en met de waakzame begeleiding van een ervaren Ayuverda arts en therapeuten. Het is een holistische en natuurlijke therapie voor lichaam, geest en ziel.

Bekijk enkele van onze meest populaire Ayurveda kuren tegen bronchitis!

Austrian Ayurveda Beach Resort
Sri Lanka – Zuidkust Sri Lanka – Matara-Dickwella
Svasthamed Intensief
10 nachten, tweepersoonskamer, volpension
Shreyas Retreat
India – Zuid India Karnataka – Bangalore
Ayurveda Panchakarma
14 nachten, appartement, volpension
Kalari Rasayana
India – Zuidwest- India / Kerala – Kollam
Klassieke Ayurvedakuur
14 nachten, suite, volpension
SpaDreamsNL Instagram
Sitemap