Ayurveda tegen depressie – 7 Ayurveda tips om uw dag door te helpen

Een doffe stemming, een constante staat van alertheid, onverklaarbare droefheid, angst voor de volgende dag en slaapstoornissen zijn de meest voorkomende symptomen van depressie. Mensen die aan een depressie lijden, hebben de neiging zich terug te trekken uit alle sociale aspecten van het leven en vinden het steeds moeilijker om actief deel te nemen aan het leven of om met anderen om te gaan. Depressie treedt meestal geleidelijk op en kan zich soms in de loop van de jaren opbouwen. Ernstige depressieve episodes duren ook veel langer dan slechts een paar dagen.

De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat wereldwijd meer dan 264 miljoen mensen (tot 5% van de volwassenen) aan depressie lijden. Deze ziekte is wijdverbreid en dienovereenkomstig is het gebruik van antidepressiva aanzienlijk toegenomen. Het heersende idee is dat in het geval van depressie de hersenen ziek zijn en daarom de hersenchemie moet worden “behandeld” met een medicijn. Het is bekend dat deze medicijnen soms sterke en zelfs persoonlijkheidsveranderende bijwerkingen hebben. In veel gevallen worden de eerste tekenen van depressie over het hoofd gezien, wat de beste kans is om te voorkomen dat de ziekte zich ontwikkelt.

In dit artikel laten we u zien hoe Ayurveda depressie ziet en in hoeverre de oude Indiase geneeskunst invloed kan hebben op de ziekte.

Wanneer de wereld donker en eenzaam voelt – Kan Ayurveda helpen bij depressie?

Ayurveda betekent “de kennis van het leven”. Voor miljoenen mensen die aan een depressie lijden, lijkt het leven echter niet langer de moeite waard. Ayurveda biedt een uitgebreid begrip van zowel de aard als de oorzaken van depressie. Een Ayurveda biedt een natuurlijke remedie tegen depressie en bevordert een betere geestelijke gezondheid, samen met een grotere innerlijke tevredenheid. In wezen onderscheidt Ayurveda twee hoofdoorzaken van depressie: een disbalans in de drie dosha’s Vata, Pitta en Kapha en het verlies van contact met het innerlijke zelf.

In alle gevallen moet de patiënt worden begeleid door een Ayurveda arts of therapeut met een goed begrip van depressie. De therapeut zal de Ayurveda behandelingen individueel aanpassen aan het dosha-type van de patiënt, evenals aan de individuele medische geschiedenis en huidige toestand. Zij ontwikkelen een preventieve strategie gericht op het veranderen naar een gezonde levensstijl en het verbeteren van de geestelijke gezondheid. Vanuit een Ayurvedisch oogpunt treedt depressie op wanneer men het contact met zichzelf verliest. Dit gebeurt door permanente externe prikkels, zoals druk om te slagen, druk om alles recht te doen en alledaagse beslommeringen die niet gemakkelijk te overwinnen zijn.

Kan depressie worden behandeld zonder medicatie?

De behandeling van depressie met conventionele antidepressiva heeft vaak veel significante ongewenste bijwerkingen. Ze zijn ook niet voor iedereen geschikt, vooral niet voor degenen die snel depressief worden. Er zijn geen voorgestelde middelen om deze aandoening te voorkomen. Bovendien kreeg bijna de helft van de patiënten die voor depressie werden behandeld, een terugval. Gezien de gevaren van dergelijke voorschriften, is een Ayurveda retreat tegen depressie een alternatieve benadering die al duizenden jaren deel uitmaakt van de dagelijkse geneeskunde in de Indiase geneeskunst. Ayurveda voor depressie beveelt een lange Panchakarma retreat aan als voorwaarde voor alle soorten mentale problemen om ama te verminderen.

Ama zijn gifstoffen en afvalproducten in het lichaam die zich ophopen door bijvoorbeeld een verkeerde voeding, met als gevolg onvoldoende spijsverteringsprocessen. Ze nestelen zich in de cellen en weefsels en veroorzaken ontstekingen, die op hun beurt de oorzaak zijn van talloze secundaire ziekten. De tijd tijdens het ontgiftingsproces van de Ayurveda retreat wordt gebruikt om de oorzaak van de depressie te identificeren, die fysiek, mentaal, emotioneel of spiritueel kan zijn. Na deze diepe reiniging wordt naast een individueel voedingsplan ook een programma voor stressvermindering opgesteld om de patiënt te helpen zichzelf weer te vinden.

Britse onderzoekers ontdekten in een twee jaar durend onderzoek in 2015 dat “op mindfulness gebaseerde cognitieve therapie patiënten beschermt tegen terugval in depressie en conventionele medicatie.” De helft van de 424 deelnemers die in het verleden aan een depressie hadden geleden, kreeg antidepressiva. De andere zijn getraind, in de vorm van mindfulness-meditaties, om negatieve gedachten en gevoelens te herkennen en ermee om te gaan in plaats van opnieuw depressief te worden. Uit de evaluatie van het onderzoek door Willem Kuyken van de Universiteit van Oxford bleek dat het terugvalpercentage voor de proefpersonen die in de meditatieve therapiegroep zaten 44% was, ongeveer hetzelfde als voor de patiënten die werden behandeld met antidepressiva. Hier was het terugvalpercentage 47%.

7 tips hoe Ayurveda kan helpen tegen depressie

 1. Verander uw dieet.
  Aangezien de Ayurvedische geneeskunde vooral preventief is, is het belangrijk om een gezonde levensstijl te leiden, te beginnen met het voedsel dat u eet. In het ideale geval zou dit een dieetplan zijn dat is aangepast aan uw persoonlijke dosha’s, zodat het past bij de persoon, hun behoeften en hun leven. Bewuste voedselinname is een integraal onderdeel van de Ayurvedische geneeskunde en vooral voor patiënten met een depressie is mindfulness en luisteren naar uw innerlijk van groot belang.
 1. Oefen mindfulness en meditatie.
  Uw lichaam kan zijn natuurlijke balans terugkrijgen en alledaagse kwalen kunnen beginnen te vervagen, bepaalde chronische ziekten kunnen verdwijnen, angst en stress kunnen verminderen, irritatie en woede kunnen worden gekalmeerd. Zoals hierboven vermeld, bewijzen onderzoeken – in feite zijn er meer dan 20 in de afgelopen 6 jaar – dat op mindfulness gebaseerde cognitieve therapieën, d.w.z. meditaties, een erkende en veelbelovende behandeling voor depressie zijn. U traint uw hersenen om overpeinzingen en donkere gedachten opzij te zetten en uzelf en uw geest te heropenen voor het positieve dat elke dag in uw leven stroomt. U leert uzelf te herkennen en uzelf te bevrijden van gemoedstoestanden die worden gekenmerkt door negatieve denkpatronen. Studies tonen aan dat dagelijkse mindfulness-meditatie antidepressiva kan vervangen.
 1. Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging.
  Een ander belangrijk punt is lichamelijke activiteit. Activiteit verhoogt het endorfinegehalte en heeft een positieve invloed op depressieve toestanden, aangezien bekend is dat endorfines in de hersenen pijn verlichten. Bovendien is dit een van de gelukshormonen. Een laag endorfinegehalte is soms ook de oorzaak van depressieve stemmingen. Daarom is het van groot belang om tijdens een opkomende of reeds bestaande depressie regelmatig te sporten, indien mogelijk dagelijks. Dit kan zoiets simpels zijn als een stevige wandeling in de frisse lucht.
 1. Zorg voor sociale contacten.
  Dit betekent niet dat u naar feestjes moet gaan. Deelnemen aan activiteiten die u interesseren. Bent u een kunstliefhebber, dan kunt u zich bijvoorbeeld aansluiten bij een kunstliefhebbersclub. Leest u liever boeken? Sluit u dan aan bij een boekenclub. Of brei gewoon een wintertrui met gelijkgestemden als u van handwerken houdt. Er zijn tal van manieren om rust en kracht te vinden, terwijl u in gezelschap bent. Of misschien maakt u opnieuw contact met een vriend(in) door samen nieuwe hobby’s uit te proberen.
 1. Zoek hulp.
  Heel belangrijk: iemand in vertrouwen nemen. Indien nodig een therapeut of vertrouwde arts. Ook vanuit ayurvedisch oogpunt is “om hulp vragen” een van de grootste krachten van de mensheid.
 1. Gebruik ayurvedische kruiden.
  In de ayurvedische geneeskunde maken kruiden en specerijen deel uit van de behandeling van stressgerelateerde ziekten, naast meditatie, ontspanningsoefeningen en typespecifieke voeding. Van de volgende vier ayurvedische geneeskrachtige kruiden wordt gezegd dat ze de geest helpen versterken:
A. In de Ayurveda zou de winterkers Ashvagandha een kracht- en immuunversterkend effect hebben. Het heeft ook een positief effect op zenuwen, concentratie, slaapstoornissen en depressie.
B. De amla-vrucht Amalaki wordt de “moeder van de geneeskunde” genoemd. Dankzij de positieve invloed op stressgerelateerde ziekten, wordt het ook preventief en regeneratief gebruikt bij depressie en burn-out.
C. Shankhapushpi heeft ook een balancerend en versterkend effect op de geest en harmoniseert de dosha’s. In combinatie met navelkruid (Brahmi) en lange peper (Pippali) wordt deze plant ook aanbevolen bij depressie.
D. Tulsi, de Indiase basilicum, ontspant, versterkt en verjongt het lichaam. Het heeft dus ook een gunstig effect op ons mentale en emotionele evenwicht, dient om de geest te kalmeren en te versterken en de mentale veerkracht te bevorderen.
 1. Boek een Ayurveda retreat tegen depressie.
  Begin uw Ayurveda kuur tegen depressie met een Panchakarma-behandeling. Hier worden verschillende Ayurveda behandelingen gecombineerd om de optimale balans van het lichaam te herstellen en grondig te reinigen. Panchakarma omvat naast reinigingsbehandelingen vele heilzame rituelen, zoals massages, oliebehandelingen en traditionele voorhoofdsafgietsels. Dit zal uw fysieke kwaliteiten enorm verbeteren en de beste basis leggen om daarna met uw ziel om te gaan. Hier krijgt u de vriendelijke en waakzame begeleiding van opgeleide Ayurveda artsen en therapeuten.

Wilt u een Ayurveda retreat tegen depressie ervaren? Bekijk onze aanbiedingen:

Shreyas Retreat
India – Zuid India Karnataka – Bangalore
Ayurveda Panchakarma
14 nachten, appartement, volpension
Kalari Rasayana
India – Zuidwest- India / Kerala – Kollam
Klassieke Ayurvedakuur
14 nachten, suite, volpension
Karunakarala Ayurveda SPA & Resort
Sri Lanka – Westkust Sri Lanka – Waikkal
Klassieke Ayurvedakuur
6 nachten, tweepersoonskamer, volpension
SpaDreamsNL Instagram
Sitemap