Ayurveda – feiten over de oudste medicinale wetenschap van de wereld

Waar de westerse medische wereld aan zijn grenzen stoot, biedt de traditionele Indische leer Ayurveda verlichting bij veel chronische aandoeningen.

Als algehele heilkunde staat elk afzonderlijk mens met zijn persoonlijke levensgewoontes, de voeding en individuele behoeftes in het middelpunt.
De honderden jaren oude heilkunst geldt als de oudste medische wetenschap van de wereld. Daarbij moet u in uw achterhoofd houden dat een ayurvedakuur geen pure ontspanningsvakantie is, maar het is vaak hard werken zowel voor de patient als voor de ayurveda arts en de therapeuten.

Een traditionele panchakarmakuur bestaat uit 3 fases: puvakarma – de voorbereiding,  panchakarma – de hoofdbehandeling en paschatkarma – de nabehandeling. Bij de eerste consultaties aan de ayurveda artsen wordt er door een polsdiagnose de toestand van de doshas vastgestelt en het consitutionele type vastgelegd. Daarop wordt een individueel behandel- en voedingsplan afgestemd. Daarop volgend worden door reinigende behandelingen zoals ayurvedische oliemassages (abhyanga), voorhoofdopgietingen (shirodhara) en zweetkuren (Swedana) de slakken in het weefsel geactiveert. Daarna volgen de uitdrijvende technieken, die de overtollige doshas als giftstoffen uit het lichaam moeten verdrijven.  Hiertoe behoren bijvoorbeeld neus- en holtebehandelingen  (nasya), Afdrijvende therapie (virechana) of bloedreinigingstherapieen (raktamokshana). Bij de nabehandeling komt het dan vooral op regeneratie en interne inkeer aan, daarom komen hier naast de ayurvedischen verjongingskuur rasayana vooral yoga en meditatie aan bod.

Ayurvedische medicamenten & kruiden

In principe zijn ayurvedische medicamenten geen belangrijk bestanddeel van ayurvedakuren, maar dienen uitsluitend als aanvulling. Elke ayurvedakuur kan zonder medicijnen uitgevoerd worden en heeft desondanks dezelfde succesvolle werking. Het komt hier veel meer op de afzonderlijk reinigende behandelingen aan, om de stofwisselingsslakken (Ama) tijdens de panchakarma kuur uit het lichaam te drijven en zo de dosha‘s weer in evenwicht te brengen .

Toch kunnen ayurvedische medicamenten een ondersteunende functie op het reinnigingsproces hebben en zijn daarom op verzoek , in de SpaDreams partnerhotels , ook ter plaatse verkrijgbaar. Deze medicijnen zijn gebaseerd op de plantenheelkunde met meer dan 3000 verschillende planten en kruiden, die vaak zelf ontwikkeld zijn onder uiterst strenge kwaliteitscontrole, en zelf geplant en samengesteld worden.

In de traditionele ayurvedische leer bestaat echter ook een groep van ayurveda medicamenten, de zogenoemde „rasa shastra“, die al honderdenjaren oude tradities van verschillende mineraal- en metaalpreparaten zoals kwikzilver, lood of arseen voor heling gebruikt worden. Deze worden natuurlijk niet maar zo met de medicijnen gemixt , maar in uitvoerige reinigingsprocessen (Shodhana), die vaak jaren kunnen duren samengesteld. Zo wordt zekergesteld, dat gifitige bijwerkingen en chemische verontreiniging verwijderd zijn en het „Bhasma“ zonder twijfel ingenomen kan worden. Bij SpaDreams partnerhotels worden deze ayurveda medicamenten echter niet toegepast, onze partnerhotels gebruiken uitsluitend eenvoudige plantaardige kruidenmengselen. Verontreinigende medicijenen of medicijnen bestaand uit zwaarmetalen zijn in de 40-jarige historie van SpaDreams nog nooit gebruikt.

Het basisprincipe van de traditionele ayurveda is een algehele behandeling onder toezicht en controle van ervaren ayurveda artsen; in de regel duurt een ayurvedakuur 3 tot 12 weken. Daarom zou een kuur uitsluitend onder toezicht van gekwalificeerd personeel uitgevoerd moeten worden. Neemt u in geen geval zelf en zonder overleg met een ayurveda arts medicamenten in en bestelt u ze ook niet via het internet. Helaas koemn we altijd weer gevallen tegen van belastende middelen, die in dubieuze webshops gekocht worden.
Laat u zich voor een ayurvedakuur professioneel inlichten en boekt u alleen bij een ervaren specialist zoals  SpaDreams; onze experten helpen u graag verder.
Met een ayurvedakuur kunnen veel positieve effecten op lichaam en geest bereikt worden. Neem een kijkje op onze >>> SpaDreams Ayurveda Wereldwijd >>> pagina, hier kunt u onze huidige Ayurveda reizen bekijken.

 

Wat u voor een ayurvedakuur bedenken moet :

  1. Veel  resorts serveren uitsluitend vegetarische gerechten, ook alcohol is meestal niet te verkrijgen noch gewenst omdat dat het succes van de kuur in de weg kan staan.
  2. Voor  ayurveda wellness geldt deze beperking niet, weest u daarom bij zulke aanbiedingen voorzichtig.
  3. Een Ayurvedakuur is geen ontspanningsvakantie, maar een kuur, die in combinatie met een streng voedingsplan, medicatie en diverse behandelingen ziektes kunnen voorkomen of de klachten kunnen verminderen.
  4. Ayurveda artsen moeten in Duitsland ook de conventionele medicijnen studie volgen, en ze moeten de traditionele leer in hun oorspronkelijke landen geleerd hebben.
  5. Boekt u ayurvedakuren uitsluitend via experts, want hier kunt u zeker zijn, dat in alle kuurhotels de hoogste kwaliteitsstandaard gelden, die continu gecontroleerd worden.
  6. Ter ondersteuning van de reinigende werking van de behandelingen kan kruidenmedicijnen worden gebruikt, dit is echter geen plicht, maar een aanvullend middel, vraagt u bij twijfel na, voelt u zich niet verplicht medicinale kruiden in te nemen.
SpaDreamsNL Instagram
Sitemap