Wat te doen tegen Rugklachten!?

Meer dan driekwart van ondervraagde mensen lijdt vroeg of laat onder rugklachten. Dankzij de dagelijkse

Rugpijn-SpaDreams-vakanties
Rugpijn-SpaDreams-vakanties

urenlange zit in een klaslokaal, achter een bureau of in de auto treden deze steeds vroeger in het leven al op. Een pijnlijke rug kan met de juiste voorzorgsmaatregelen echter snel ontlast en versterkt worden.

 

 

 

Actief tegen rugklachten

Rugpijn-oefeningen-SpaDreams
Rugpijn-oefeningen-SpaDreams

Eén van de meest voorkomende oorzaken van pijn en verspanningen in de rug is een gebrek aan beweging in combinatie met hoge statische belasting. Ook als het aanvankelijk comfortabel aan kan voelen: Als u zit zijn extreme krachten in de tussenwervels en de wervelkolom aan het werk. Sommige spieren worden overbelast, anderen nauwelijks gebruikt en de doorbloeding wordt belemmerd. Als voorzorgsmaatregel in de strijd tegen rugklachten speelt beweging een onderscheidende rol. Niemand hoeft hierbij een fanatieke sporter te worden, het is al toerijkend om wat vaker op te staan. Een paar passen lopen, de rug te rekken en te strekken –  absoluut noodzakelijk bij een buroleven. Natuurlijk helpt het ook als u na het werk actief wordt. Neem de fiets in plaats van de auto, ga naar yoga of het zwembad, wandelen in plaats van bankhangen of naar een cursus in de rugschool. Allemaal weinig ingrijpende en toch heel effectieve manieren om rugklachten te voorkomen. Daarnaast is sport ook een wonderbaarlijke manier om stress kwijt te raken en werkt op deze manier dubbel tegen pijn. Of het aan tijdsdruk ligt of psychische belasting, wie niet uitschakelen kan lijdt sneller en vaker onder verspanningen.

Twee tot drie korte sportmomenten per week zijn echter wel noodzakelijk om de rug te laten profiteren.

Professionele hulp bij rugklachten
Wie lijdt onder acute rugklachten, kan zich in eerste instantie verlichting verschaffen door middel van een korte rustpauze en vochtige warmte. Een natte doek in combinatie met een warme kruik of een warmtepad op de pijnlijke plaats stimuleren de doorbloeding en ontspannen de spieren. Ook een wisseling tussen warmte en kou kan een verlichtend effect bewerkstelligen.

Rugpijn-ondersteuning-SpaDreams
Rugpijn-ondersteuning-SpaDreams

Tevens dienen de pijnvrije gebieden in beweging te blijven om aanvullend de doorbloeding te stimuleren en voor een versoepeling van het weefsel te zorgen. Aanhoudende bedrust of afscherming kan juist de pijn nog verergeren en ervoor zorgen dat het weefsel verstijft. Als de rugklachten dan toch nog aanhouden of zelfs erger worden in de dagen die volgen wordt het tijd om professionele hulp in te schakelen. De eerste afspraak dient dan met een orthopeed gemaakt te worden. Deze kan eventuele ernstige problemen, zoals een onjuiste houding of schade aan het bewegingsapparaat vaststellen en gepaste tegenmaatregelen treffen. Lichte pijnstillers, fysiotherapie en massages zijn de meest gebruikelijke middelen. Aan te bevelen zijn echter ook rugkuren en wellnessvakanties met een passend aanbod, zoals in de hotels van SpaDreams. Juist voor diegenen die zichzelf in het dagelijks leven kwellen, is het tijd om een rugschool te vinden en een dergelijke kuur te gebruiken om het leven op gezonde wijze om te gooien en daarnaast natuurlijk nog om stress af te bouwen.

Aanbevelenswaardige hulpmiddelen en oefeningen

Bij steeds weer terugkerende rugklachten is het aan te raden passende hulpmiddelen in te zetten en adviezen in overweging te nemen. Orthopedische bedbodems en matrassen ontlasten de rug in de nacht. Slingertrainers kunnen na de introductie door een fysiotherapeut voor een sterke en pijnvrije rug zorgen. Zo ook rugscholen die naast nuttige oefeningen ook tips voor een rugvriendelijk bestaan geven. Laatstgenoemde worden tegenwoordig ook in talrijke fitnessstudio’s aangeboden en vaak door de zorgverzekeraar vergoed.

Naar de SpaDreams rugkuren>>

3 comments

SpaDreamsNL Instagram
Sitemap