Ayurveda tegen psoriasis – 7 tips om psoriasis te verlichten

Leestijd: 6 minuten


Psoriasis is een van de ernstigste huidziekten ter wereld. Typische symptomen van de ziekte, zoals jeuk en constant schilferen van de huid, zijn buitengewoon pijnlijk voor de patiënt. De uitgebreide en duidelijk zichtbare huidirritaties betekenen vaak een grote psychische belasting voor de getroffenen.

Ayurveda kan goede hulp bieden bij psoriasis zowel tegen de lichamelijke klachten als de psychische gevolgen. De speciale behandelmethoden van de Indiase geneeskunst zijn in gelijke mate gericht op de gezondheid van de huid en het psychisch welzijn. Bovendien geven ervaren experts tijdens een Ayurvedakuur tegen psoriasis dagelijks nuttige aanbevelingen en hulp bij het omgaan met de ziekte. Maar hoe werkt Ayurveda precies tegen psoriasis? We geven u 7 tips hoe Ayurveda gebruikt kan worden tegen psoriasis.

De oorzaken van psoriasis vanuit een Ayurvedisch perspectief

Talloze onderzoeken hebben aangetoond dat Ayurveda vaak een zeer goede werking heeft bij stofwisselingsstoornissen en auto-immuunziekten. Psoriasis heeft hier een beetje van elk van de twee ziektegebieden. De chronische huidziekte wordt veroorzaakt door storingen in het immuunsysteem, waarbij het lichaam het eigen huidweefsel aanvalt.

Als gevolg hiervan is er een verhoogde afgifte van ontstekingsstoffen en een overaanbod van de huid met het eiwit psoriasis. Deze is mede verantwoordelijk voor de differentiatie van de huidcellen en zorgt bij een overschot voor een versnelde celdeling. Hierdoor groeien de huidcellen sneller terug dan normaal, wat leidt tot meer schilfering van de huid.

Ayurveda ziet de oorzaak hiervan in een disbalans van de 3 dosha’s. Psoriasis manifesteert zich vooral op de hoofdhuid, oorlellen, ellebogen en knieën. In de Ayurvedische geneeskunde worden deze lichaamsgebieden beschouwd als de zetel van de dosha’s Vata en Kapha.

De versnelde celgroei leidt niet alleen tot uitgebreide huidirritaties, roodheid en jeuk, maar ook tot sociale stoornissen. Want mensen met psoriasis worden nog vaak gestigmatiseerd en uitgesloten. Ze schamen zich om hun huid te laten zien, gaan naar het zwembad of de sauna en zijn bang voor sociale afwijzing.

De maatschappelijke dimensies van de ziekte betekenen extra stress voor patiënten, wat op zijn beurt wordt beschouwd als een van de belangrijkste factoren bij nieuwe opflakkeringen van psoriasis. Het is niet moeilijk in te zien dat dit dilemma een vicieuze cirkel creëert. Het klinische beeld verslechtert en leidt tot meer mentale stress, wat op zijn beurt een nieuwe aanval bevordert. Bovendien wijzen onderzoeken op een verhoogde neiging van psoriasispatiënten om alcohol te misbruiken, waarbij alcoholconsumptie ook de ziekte kan aanwakkeren.

Het is daarom vaak niet voldoende om psoriasis alleen met medicijnen te behandelen. Het doel van een Ayurvedakuur voor psoriasis is daarom een ​​holistische behandeling die in de eerste plaats steunt op het zelfgenezend vermogen van de patiënt. Passende voedings- en ontspanningsaanbiedingen moeten helpen om de zelfregulatie van de stofwisseling van de huid te herstellen.

Door gerichte maatregelen moet de stofwisselingsvoorziening van de huid weer in balans worden gebracht. De Ayurveda psoriasisbehandeling houdt ook rekening met externe factoren die tot ernstige opflakkeringen leiden. Hieronder vallen naast een ongeschikte voeding en stress ook veranderingen in de hormoonhuishouding, bijvoorbeeld door puberteit, menopauze of zwangerschap.

Werkzaamheid van Ayurveda bij psoriasis

Een Ayurvedakuur tegen psoriasis probeert daarom de twee dosha’s weer in balans te brengen. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan als onderdeel van een medisch vastenregime zoals Rasayana. De focus van Ayurvedisch vasten ligt enerzijds op het optimaliseren van gedrag (Achara-Rasayana) bij het omgaan met psoriasis. Aan de andere kant zouden Ayurvedische kruidenextracten (Oshadhi-Rasayanas) de symptomen helpen verlichten.

Een van de belangrijkste Ayurveda-kruiden tegen psoriasis zijn de vruchten van de Indiase Thuvaraka-boom (Hydnocarpus laurifolia). Het extract van medicinale plantenolie is ook bekend als Thuvaraka Rasayana in de Ayurveda en is in het verleden onderwerp geweest van verschillende medische onderzoeken. De onderzoeksresultaten van een studie van de Amrita School of Ayurveda in Kerala uit 2019 bijvoorbeeld. De verantwoordelijke artsen behandelden een 36-jarige patiënt met Thuvaraka Rasayana gedurende 43 dagen en vonden iets verbazingwekkends.

Niet alleen dat de symptomen die kenmerkend zijn voor de ziekte zichtbaar verminderden. De experts waren ook in staat om zelfs extreme huidlaesies veroorzaakt door psoriasis met Ayurveda met behulp van Thuvaraka-olie te behandelen en de huidtextuur van de patiënt in zijn natuurlijke staat te herstellen.

Het Institute for Medical Science van de Banaras Hindu University in Varansa, India, is ook duidelijk voorstander van multimodale Ayurveda voor psoriasis. In een studie die in 2020 werd gepubliceerd, rapporteerden universitaire onderzoekers de succesvolle behandeling van een 68-jarige patiënt die na een jaar Ayurveda-behandeling volledig vrij was van symptomen en geen recidieven meldde. Psoriasis is niet te genezen met Ayurveda, maar het toepassen van Ayurvedische behandelingsmaatregelen zorgt in ieder geval voor een merkbare verbetering van het klinische beeld tot het punt van symptoomvrij en zorgt zo voor een betere kwaliteit van leven voor de patiënt.

Ayurvedische kuur tegen psoriasis – Met deze 7 tips verbetert uw huid

1. Verander uw dieet

Vermijd koude en rauwe voedingsmiddelen, omdat deze tot spijsverteringsstoornissen kunnen leiden en zo het huidprobleem kunnen verergeren. Omega-6-vetzuren moeten ook worden vermeden, omdat ze meer ontstekingsbevorderend zijn. Let op een gezonde en evenwichtige voeding met veel omega-3 vetzuren, die ontstekingsremmend werken en zo een positief effect hebben op het beloop van psoriasis.

2. Neem ghee mee

De Indiase geklaarde boter is rijk aan belangrijke omega-3 vetzuren en heeft daardoor een ontstekingsremmende werking. 60 ml per dag kan een merkbare verbetering van de symptomen van psoriasis teweegbrengen. Ghee kan goed worden gebruikt om te braden of te bakken, dus u kunt het gemakkelijk integreren in uw dagelijks leven.

3. Verminder stress

Geestelijke stress veroorzaakt door langdurige stress wordt beschouwd als een bijzonder veel voorkomende triggerfactor voor een nieuwe psoriasis-aanval. Dagelijkse ademhalingsoefeningen, yoga of meditatie helpen u om uw stressniveau te verlagen. Zorg ook voor voldoende slaap en voldoende rustpauzes.

4. Profiteer van Ayurvedische kruiden

Verschillende Ayurvedische kruiden hebben een positieve invloed op uw huid. Kurkuma, neem, aloë vera, kleurstof oleander, kleurstofwortel en amla, waarvan u pasta’s kunt maken die u op de huid aanbrengt, zijn bijzonder nuttig bij psoriasis.

5. Gebruik hoogwaardige oliën

Het aanbrengen van bepaalde oliën op de huid kan een genezend effect hebben op psoriasis. Goede oliën zijn onder meer sesamolie, avocado-olie, amandelolie, thuvaraka-olie en jojoba-olie. Maak er bijvoorbeeld een ritueel van om uzelf één keer per week te masseren met een van de oliën. De zelfmassage helpt ook om uw zenuwstelsel te kalmeren.

6. Gebruik zachte huidverzorgingsproducten

Voor de verzorging van uw huid kunt u het beste natuurlijke producten van geneeskrachtige planten gebruiken. Crèmes met neem, kurkuma, kleurstofwortel of kokosnoot zijn effectief bij psoriasis.

7. Boek een Ayurveda-kuur voor psoriasis

Bij een Ayurvedische kuur wordt de huidziekte holistisch behandeld. Allereerst wordt uw dosha-type bepaald om een ​​disbalans vast te stellen, die in de volgende behandelingen gecorrigeerd kan worden. Rasayana-kuren of Panchakarma-kuren zijn in het verleden effectief gebleken bij de behandeling van psoriasis. Enerzijds wordt uw lichaam bevrijd van metabolische afvalstoffen en zijn er ook toepassingen met bepaalde oliën die een positieve werking hebben op uw huid. Daarnaast komt u helemaal tot rust met een Ayurveda kuur, wat ook nog eens gunstig is voor het verlichten van psoriasis.

SpaDreamsNL Instagram
Sitemap