Ayurveda tegen stress – 7 Ayurvedische tips om stress onder controle te krijgen

Ontdek in ons nieuwe blogartikel hoe Ayurveda kan helpen tegen stress – 7 tips voor het omgaan met stress in het dagelijks leven.

Stress is een situatie die een biologische reactie uitlokt. Als u bijvoorbeeld een grote uitdaging waarneemt, stromen er hormonen en boodschapperstoffen door uw lichaam, die het lichaam op korte termijn efficiënt moeten maken. Normaal gesproken zou uw lichaam zich moeten ontspannen na de reactie. Kortom, stress is geen slechte zaak; het zorgde voor het voortbestaan ​​van onze voorouders en is vandaag de dag nog steeds belangrijk, anders zouden we ons dagelijks leven niet aankunnen.

Maar te veel stress heeft op de lange termijn een negatief effect op uw gezondheid. Iedereen, hoe stressbestendig u ook bent, heeft altijd herstelfasen nodig om de batterijen weer op te laden. Om het nog erger te maken, letten we tijdens perioden van stress meestal niet op onze voeding en krijgen we niet genoeg beweging en slaap. 80% van de bevolking heeft meer of minder last van stress, zowel zakelijk als privé. Ayurveda beveelt verschillende maatregelen aan om de stress van het dagelijks leven het hoofd te bieden en om evenwicht en stabiliteit te herwinnen.

Als alles te veel wordt – verminder stress met Ayurveda

Ayurveda tegen stress betekent het vertragen en mobiliseren van fysieke en mentale energieën. Als we gedurende langere tijd last hebben van stressvolle situaties, worden we lichamelijk en geestelijk ziek. Een Ayurveda kuur tegen stress betekent het voeden van lichaam en geest en het in balans brengen van emoties. Voor een therapeutische benadering moet eerst worden verduidelijkt hoe stress uw dosha-type beïnvloedt. De Ayurvedische Dosha’s Vata, Pitta en Kapha beschrijven de energieën die uw lichaam beïnvloeden. Stress bedreigt het evenwicht van de dosha’s. Zowel Vata als Pitta worden gestimuleerd – Vata activeert het organisme en Pitta zorgt voor de benodigde energie. Na een mentale inspanning moeten deze twee dosha’s weer tot rust komen en moet het organisme weer in balans zijn.

Langdurige stress leidt echter tot een chronische staat van spanning en een disbalans die kan leiden tot ernstige ziekten. Een anti-stress Ayurveda kuur helpt je om het evenwicht te herstellen. Hoe lang het duurt voordat vermoeidheid, uitputting en lichamelijk ongemak het begeven en hoe lang het duurt voordat u uw optimisme en energie terugkrijgt, hangt af van de ernst van de chronische stress en uw Kapha-reserves.

Ayurveda tegen stress – Traditionele Indiase kruidenstempelmassage

Ayurveda anti-stress kuren – weg met stress

In tegenstelling tot de conventionele geneeskunde richt Ayurveda zich op de combinatie van verschillende geneeswijzen. Op deze manier worden niet alleen lichamelijke klachten behandeld, maar worden ook psychische oorzaken meegenomen in de diagnostiek. Ayurveda tegen stress betekent omgaan met het grote geheel.
Daarom worden de drie pijlers van gezondheid onder de loep genomen:

1e pijler: Ayurvedische voeding tegen stress
Hierbij ligt de focus niet op wat u eet, maar hoe u het eet. Het begint bij de voorbereiding: kook met liefde. Creëer hiervoor een prettige sfeer – ook in gezelschap. Kook bijvoorbeeld samen met uw partner, kinderen of vrienden. Zelfs het “vieren” van de bereiding van voedsel vermindert stress. Eet minimaal twee maaltijden per dag en neem daar voldoende tijd voor. Bewust genieten van het eten dat u bereidt. Kauw uitgebreid en eet langzaam en rustig. Vermijd tv kijken of uw mobiele telefoon gebruiken tijdens het eten. Leuk gezelschap met prettige gesprekken mag niet alleen, maar wordt zelfs aangemoedigd.

2e pijler: Gezond slapen met Ayurveda tegen stress
Tijdens de slaapfase regenereert u fysiek en mentaal. Om uw lichaam hiertoe in staat te stellen, heeft het een beetje hulp nodig: ga slapen als u moe bent – ga niet staan ​​met spasmen op uw voeten. U slaapt het lekkerst als u voor middernacht slaapt. Slaap zoveel uren als u nodig heeft. Maar niet te veel. Te veel slaap maakt u moe en traag. Zorg voor een ongestoorde slaap – geen muziek, geen televisie of mobiele telefoons. Zorg voor een donkere kamer. Straatverlichting en flikkeringen laten u onderbewustzijn niet rusten. Dienovereenkomstig bent u de volgende dag “groggy”. Mediteer voor het slapengaan en schakel negatieve gedachten uit. Eet een paar uur voordat u naar bed gaat niets zwaars – uw spijsverteringskanaal heeft ook een pauze nodig.

3e pijler: levensenergiebeheer met Ayurveda tegen stress
Gebruik uw vrije tijd om te introspecteren en te pauzeren. Meditatie en yoga zijn uitstekende metgezellen in de strijd tegen stress. Als u weinig tijd voor uzelf heeft, probeer dan uw prioriteiten anders te stellen. U bent minstens zo belangrijk als elke andere persoon in uw leven. Leer mindfulness! Wanneer heeft u voor het laatst bewust een bloem, een boom of een bijzonder interessant gebouw opgemerkt? Helaas vergeten we in onze snel veranderende tijden hoe mooi de wereld om ons heen is. Wees u hiervan bewust – dit is pure stressverlichting!

Een studie van de Kurklinik Parkschlösschen Bad Wildstein in Traben-Trarbach bewijst de effectiviteit van Ayurveda bij stress. Stressonderzoekers begeleidden 84 burn-outpatiënten tijdens een tiendaagse Panchakarma-kuur. Op basis van de cortisolspiegel herkenden de artsen dat de stresshormonen aan het einde van de behandeling duidelijk hetzelfde waren als in een controlegroep zonder stresssymptomen.

Ayurveda tegen stress – handige tips voor stressbeheersing

 1. Let op uw dieet
  Eet gevarieerd en gezond. Kies bij voorkeur voor natuurlijke voedingsmiddelen die een positief effect hebben op uw lichaam. Denk aan rijp fruit, basmatirijst, spelt, verse groenten en kruiden, walnoten en honing. Zorg ervoor dat u regelmatig eet, ook op stressvolle dagen. Vergeet het eten niet! Drink de hele dag door veel, koolzuurarm water en ongezoete kruidenthee zijn het beste.
 1. Zorg voor voldoende slaap
  Een regelmatige diepe slaap is vooral belangrijk tegen stress. Ga vroeg naar bed en vindt u optimale slaapritme. Meditatie voor het slapengaan kalmeert uw geest en ontspant uw lichaam. Verbied tv’s, tablets en mobiele telefoons uit de slaapkamer. Schakel in plaats daarvan uit met een goed boek of breng tijd door met uw partner.
 1. Ontspan met yoga- en ademhalingsoefeningen
  Als u wakker wordt, stapt u naar het raam en begroet u de dag met een glimlach en open armen. Dit opent uw borstkas en laat u diep ademen. U kunt deze ademhalingsoefening op elk moment in uw dagelijks leven opnemen.
  Begin uw dag met een verkwikkende yogasessie. Uw ruggengraat en spieren zijn stijf van het in bed liggen na 8 uur. Door uw hele lichaam te bewegen, wordt u niet alleen sneller wakker, maar bent u ook beter bestand tegen toekomstige taken.
Yoga en ademhalingsoefeningen om stress te verlichten
 1. Heroverweeg uw tijdmanagement
  Soms zorgt ons eigen timemanagement voor teveel stress. Maak een dagelijkse planning met uw taken. Dit is de enige manier om overbelasting te voorkomen.
 1. Leer “nee” te zeggen.
  We willen altijd iedereen tevreden stellen – de baas, collega’s, kinderen, partners, familieleden en vrienden. Maar dat kan en hoeft niet eens. Iedereen die u echt waardeert, zal ook accepteren dat u soms wat rust nodig heeft.
 1. Gebruik ayurvedische geneeskrachtige planten en oliën
  Het gebruik van verschillende Ayurvedische kruiden en specerijen, zogenaamde Rasayana’s, kunnen uw geest versterken en een positief effect hebben op uw stressniveau. Amalaki heeft een beschermende en versterkende werking tegen stressgerelateerde ziekten en wordt ook gebruikt als voorzorgsmaatregel tegen burn-out. Yashti (zoethout) heeft een kalmerende werking bij rusteloosheid of stress en bij slapeloosheid. Bij het werken op de computer helpen verschillende Ayurvedische geneeskrachtige oliën, zoals sesamolie, een stijve nek en daarmee hoofdpijn en stressvolle situaties te voorkomen.
 1. Boek een anti-stress Ayurveda kuur
  Als u ondersteuning wilt op uw weg uit de constante stress, dan is een Ayurveda kuur tegen stress de juiste keuze voor u. Onze geweldige Ayurveda hotels en het fantastische personeel ter plaatse stellen een individueel behandel- en voedingsplan samen op basis van uw dosha’s.

Nieuwsgierig geworden naar onze Ayurveda behandelingen voor stress? Ontdek hier ons aanbod:

TOMESA Gespecialiseerde kliniek & Gezondheidscentrum
Duitsland – Rhön / Vogelsberg – Bad Salzschlirf
Ayurvedakuur
7 nachten, tweepersoonskamer, volpension
Luna y Sol Ayurveda Hotel
Spanje – Costa del Sol – Malaga - Almayate Alto
Ayurveda Rasayana Kuur
7 nachten, tweepersoonskamer, volpension
Kunzmann's Hotel | SPA
Duitsland – Rhön / Vogelsberg – Bad Bocklet
Ayurveda Ontspanning
7 nachten, tweepersoonskamer, volpension
Siddhalepa Ayurveda Gezondheidsresort
Sri Lanka – Westkust Sri Lanka – Wadduwa
Klass. Ayurvedakuur (1 pers.) + reisgenoot zonder kuur
7 nachten, tweepersoonskamer, volpension
SpaDreamsNL Instagram
Sitemap